Uutisia Saksasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tuleeko Saksaan kenties Italialaisten ja Turkkilaista puolue mikä hallitsee koko valtiota? Kielletäänkö muut puolueet jossain vaiheessa? Toisaalta eihän tässä realismia ja logiikkaa tarvita kun kunnolla öyhötellään.
Öyh öyh öyh.

Sekopäillä tuntuu taas olevan kunnon denialit päällä. Paskooko karhu mehtään, äänestääkö ählämit ählämeitä? Öyh öyh öyh.....
 
Öyh öyh öyh.

Sekopäillä tuntuu taas olevan kunnon denialit päällä. Paskooko karhu mehtään, äänestääkö ählämit ählämeitä? Öyh öyh öyh.....

Saahan sitä uskoa että 30 vuoden päästä Saksa on kalifaatti jos haluaa. Onko noilla uskomuksilla tekemistä tosielämän kanssa? Se onkin sitten ihan eri juttu.

Toisaalta Yhdysvallatkin on kuulemma kohta puoleen Kalifaatti kunhan sikäläiset 3-4 miljoonaa muslimia saavat loput +300 miljoonaa asukasta alistettua Sharian alle.
 
Verkkouutiset:
poliisit_puisto_berliini.png

Poliiseja Kleinen Tiergarten -puistossa. www.youtube.com
Berliinin salamurhaepäilty on ”aave” – liikkui Venäjän peitepassilla
KASPERI SUMMANEN | 30.08.2019 | 23:55- päivitetty 30.08.2019 | 15:50
Venäjän valtio on kiistänyt yhteydet salamurhaan.
Tshetsheenitaustaisen Georgian kansalaisen Zelimhan Hangošvilin murhasta Berliinissä epäiltynä pidätetty venäläismies liikkui peitehenkilöllisyyden turvin ja aidolla Venäjän passilla, itsenäisen Bellingcat-tutkijaryhmän, saksalaislehti Der Spiegelinja The Insider -median tutkimus paljastaa.
Peruukilla naamioituneesta epäillystä on puhuttu julkisuudessa Vadim S:n nimellä. Hän saapui paikalle Kleinen Tiergarten -puistoon polkupyörällä, ampui uhriaan päähän vaimennetulla pistoolilla ja pakeni paikalta. Hetkeä myöhemmin hänen nähtiin viskaavan aseen, peruukin ja pyöränsä Spree-jokeen. Epäilty jäi pian kiinni yrittäessään sulautua turistijoukkoon. Hän on kiistänyt osuutensa murhaan ja pyytänyt saada tavata Venäjän konsuliviranomaisia.
Bellingcatin ja medioiden tutkimus vahvistaa, että epäilty liikkui Vadim Andrejevits Sokolovin henkilöllisyydellä. Häntä luonnehditaan ”aaveeksi”. Miehestä ei nimittäin löydy mitään jälkeä virallisista venäläisrekistereistä eikä vuodetuista tietokannoista. ”Sokolov” oli tullut Saksaan Ranskan kautta Ranskan myöntämällä viisumilla. Hänen viisumihakemuksessaan antamaansa osoitetta Pietarissa ei myöskään ole olemassa.
– Tämä kirkuva epäjohdonmukaisuus ja venäläisen ”aavematkaajan” olematon digitaalinen ja datajalanjälki herättävät vakavia kysymyksiä siitä, miten ja miksi hän kykeni saamaan Ranskan Moskovan konsulaatin myöntämän Schengen-monikertaviisumin, tutkijaryhmä arvioi.
Valtiollisia kytköksiä?
Bellingcat huomauttaa, että venäläisten passeja verrataan automaattisesti passitietokantaan rajalla maasta lähtiessä. Sokolovia ei kuitenkaan löydy tietokannasta, joten järjestelmän olisi pitänyt hälyttää jo passintarkastuksen yhteydessä Moskovan lentokentällä. Mies pääsi silti lentämään Pariisiin. Bellingcatin mukaan tämän voi selittää vain kahdella tavalla. Joko rajavartijoita ohjeistettiin päästämään Sokolov läpi tai sitten hän oli vielä matkapäivänään passitietokannassa.
Tutkijat pitävät molempia skenaarioita mahdollisina. Venäjän FSB vastaa myös rajavalvonnasta ja mikäli Sokolovilla on kytkös turvallisuuspalveluun, olisi hänet voitu päästää tavallisen menettelyn ohitse. Toinen vaihtoehto tarkoittaisi Bellingcatin mukaan sitä, että Sokolovin valehenkilöllisyys puhdistettiin tietokannasta sen jälkeen, kun hän jäi kiinni Berliinissä.
Esimerkiksi Britannian Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäiltyjen Venäjän sotilastiedustelun upseerien valehenkilöllisyydet ja todelliset identiteetit pyyhittiin tietokannoista pian sen jälkeen, kun he paljastuivat.
Bellingcatin tutkimuksen perusteella Sokolovin identiteetti on varsin tuore ja se luotiin mitä todennäköisimmin juuri Berliinin operaatiota varten. Itse epäiltyä tutkijaryhmä pitää todennäköisemmin ulkopuolisena palkkamurhaajana kuin Venäjän turvallisuuspalvelujrn agenttina.
Bellingcatin mukaan virallinen passi ja ranskalainen viisumi, mutta ilmeisen tekaistu henkilöllisyys sekä Sokolovin totaalinen puuttuminen tietokannoista viittaavat vahvasti valtiollisiin kytköksiin. Bellingcat luonnehtii turvapaikkaa Saksasta hakeneen uhrin Zelimhan Hangošvilin olleen jo pitkään ”Venäjän vihollisten listalla”. Hangošvili taisteli Venäjää vastaan toisessa Tshetshenian sodassa ja kasasi vapaaehtoisyksikön Georgian ja Venäjän sotaan vuonna 2008. Hänet oli yritetty murhata kahdesti aiemmin Georgiassa. Venäjä on tituleerannut Hangošviliä toistuvasti radikaali-islamistiksi. Bellingcatin mukaan tällaisesta ääri-islamismista ei kuitenkaan ole todisteita.
Venäjä on kiistänyt yhteydet salamurhaan
 
Itäisen Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan: Äärioikeistolainen AfD-puolue teki hurjan tuloksen mutta jäi Saksissa ja Brandenburgissa kakkoseksi
Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen turvallisuus- ja talouspolitiikan vastuunkantajana, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

KANSALLISKONSERVATIIVINENja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD teki hurjan vaalituloksen kahdessa itäisen Saksan osavaltiossa sunnuntain osavaltiovaaleissa, muttei noussut Saksin tai Brandenburgin suurimmaksi puolueeksi. Tätä Saksin kristillisdemokraatit ja Brandenburgin sosiaalidemokraatit voivat juhlia miltei yllätysvoittona, niin koville AfD laittoi ne vaalikampailun aikana.

Brandenburg on ollut sosiaalidemokraattien ja Saksi kristillisdemokraattien valtakuntaa. Yhteistä on AfD:n kannatuksen hurja nousu.

Tulosennusteen mukaan AfD saa Saksissa 27,5 prosenttia äänistä, mikä on puolueen kaikkien aikojen vaalitulosennätys. AfD ei silti kiilaa kristillisdemokraattien ohi. Ennusteen mukaan CDU olisi yhä suurin puolue 32 prosentin ääniosuudella. SPD on Saksissa kohtaamassa kaikkien aikojen vaalitappion 8 prosentin ääniosuudella.

Tulosennusteen mukaan sosiaalidemokraatit saavat Brandenburgissa 27,5 prosentin ääniosuuden. AfD on saamassa 22,5 prosenttia äänistä.

AfD on suurin vaalivoittaja. Edellisissä osavaltiovaaleissa vuonna 2014 tuolloin vastaperustettu AfD sai Saksin äänistä 9,7 prosenttia. Koko Saksan liittopäivävaaleissa syksyllä 2017 AfD:n ääniosuus oli 12,6 prosenttia. Jos liittopäivävaalit järjestettäisiin nyt, AfD saisi äänistä 14–15 prosenttia.

Saksin osavaltion kristillisdemokraatteja edustava pääministeri Michael Kretschmer äänesti sunnuntaina Dresdenissä. (KUVA: MATTHIAS RIETSCHEL / REUTERS)

MUULLE Euroopalle Itä-Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan. Vaalit olivat kansanäänestys Itä-Saksan suunnasta: saisivatko muut puolueet padottua AfD:n nousua ja onko nousulle pohja myös muualla Saksassa? Jos on, mitä tästä seuraa esimerkiksi Saksan Eurooppa-politiikalle?

AfD:n vaalivoitto kertoo vauhdista, jolla Saksan poliittinen kenttä pirstaloituu. Sen seurauksena Saksasta on tulossa entistä vaikeammin johdettava maa.

Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja talouspolitiikan johtajana.

Kasvava osa varsinkin itäsaksalaisista haluaa Saksalta entistä sisäänpäinkääntyvämpää politiikkaa. Sisäpolitiikkaan ja puolueiden riitelyyn keskittyvä Saksa heikentää EU-maiden muutoinkin haurasta yhtenäisyyttä.

AfD:n Venäjä-politiikka on vastakohta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin linjalle. AfD:n tuoman paineen seurauksena myös Saksin kristillisdemokraattiselta pääministeriltä Michael Kretschmeriltä kuultiin vaalien alla puheenvuoroja, joissa kannatettiin Venäjä-pakotteiden purkamista.

SAKSA jakautui nyt poliittisesti yhä selvimmin itään ja länteen, vaikka AfD on vahva myös Länsi-Saksan rakennemuutosalueilla. Myös kaupungit ja maaseutu eriytyvät toisistaan poliittisesti.

Se, että vastakkainasettelu kärjistyy juuri Itä-Saksassa, ole yllätys. Vaikka Saksojen yhdistymisestä on pian 30 vuotta, erot idän ja lännen äänestäjille tärkeissä kysymyksissä näkyvät selvästi.

Asetelma vastakkainasettelulle on ollut valmiina jo pitkään. Sitä korosti vuoden 2015 pakolaiskriisi, joka jakoi Saksan poliittisesti maahanmuuton vastustajiin ja kannattajiin. Nyt debatti ilmastopolitiikasta ja energiakäänteestä tuo saman jaon esiin ja luo jaon ympärille toisen konfliktin, sillä Itä-Saksa on ruskohiilialuetta ja kaivostoiminta osa itäsaksalaisten identiteettiä.

AfD on ottanut ilmastomuutosta hillitsevien toimien vastustamisen politiikkaansa ytimeen siinä missä maahanmuuton vastustamisen. Lisäksi AfD on taitava ruokkimaan eliittivihaa. Se taas kyti jo valmiiksi Itä-Saksassa.

VAALEILLA voi olla seurauksensa paitsi Saksan hallituksen turnauskestävyyteen myös Itä-Saksan talouteen.

Suuret kansainväliset yritykset ovat oppineet pelkäämään oikeistopopulismia, sillä brexit, kauppasodat ja nyt Amazonian metsäpalot ovat käyneet kaikille kalliiksi. Ei ole ihme, että Itä-Saksassa toimivat suuryritykset ja investoijat ovat nousseet varsi poikkeuksellisella tavalla varoittamaan äärioikeiston noususta.

AfD:n noususta on haittaa Itä-Saksassa toimiville kansainvälisille yrityksille, varsinkin, jos ne eivät saa enää houkuteltua kansainvälisiä huippuosaajia Itä-Saksaan.

Ulkomaalaisvastainen ja rajoja sulkeva AfD ajaa politiikkaa, joka karkottaa monen huippuosaajan kiinnostuksen. Se on yrityksille ongelma, sillä Itä-Saksa on jo ohittanut massatyöttömyyden ajan ja kääntynyt suuntaan, jossa väestökehityksen vuoksi suurimpia uhkia työmarkkinoilla on työvoimapula.

Brandenburgin osavaltion sosiaalidemokraattinen pääministeri Dietmar Woidtke äänesti yhdessä perheensä kanssa sunnuntaina Forstissa. (KUVA: CHRISTIAN MANG / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin perinteisillä valtapuolueilla CDU:lla ja SPD:llä ei enää ole entiseen tapaan mahdollisuutta muodostaa kahden puolueen enemmistöhallituksia. Saksissa CDU:n ja SPD:n yhteiset äänet eivät riitä. Samoin käynee Brandenburgissa SPD:lle ja vasemmistopuolue Linkelle. Mukaan tarvitaan muita.

Uusi kumppani on todennäköisimmin vihreät. Vihreiden kannatus kasvaa samaa tahtia AfD:n kanssa, sillä puolue on asemoinut itsensä kansalliskonservatiivien ja äärioikeiston vastavoimaksi. Brandenburgissa tosin myös SPD teki vahvasti anti-AfD-kampanjan. Saksissa CDU sen sijaan otti askelia kohti AfD:tä.

Hallitusneuvotteluista tulee entistä vaikeampia, ja sama on edessä myös Berliinissä liittovaltion tasolla. Saksan heikot hallitukset taas vaikuttavat koko EU:n ohjattavuuteen.

Merkelin perintö, kyky kompromisseihin, voi hapertua käsiin, sillä uudet poliittiset liikkeet rakentavat kannatustaan entistä kovemmilla vastakkainasetteluilla.

Saksan vihreiden toinen puoluejohtaja Annalena Baerbock äänesti sunnuntaina Brandenburgin osavaltiovaaleissa osavaltion pääkaupungissa Potsdamissa. (KUVA: AXEL SCHMIDT / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin vaalitulos ei ole yllätys, mutta tulos kertoo karua kieltä siitä, miten voimattomia kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit ovat yrittäessään vastata oikeistopopulismin nousuun.

AfD käyttää kovassa retoriikassaan taitavasti vastakkainasetteluja. On itäsaksalaiset ja länsisaksalaiset, jotka eivät piittaa idän huolista. On muukalaiset muslimimaista ja alakynnessä olevat itäsaksalaiset.

AfD:n onnistui saamaan liikkeelle yleisesti tyytymättömät äänestäjät. Heitä ei häiritse se, että osa AfD:n ehdokkaista on avoimen rasistisia ja demokratianvastaisia.

Kovat puheet ja tunne siitä, että AfD on erilainen kuin muut saa nyt liikkeelle ennen kotiin jääneitä äänestäjiä – vaikka äänestäjät eivät juuri tiedä, mitä äänillään saavat. Ainakin vielä muut puolueet kieltäytyvät AfD:n kanssa hallitusyhteistyöstä.

Äänestäjät poistuvat sunnuntaina äänestyspaikalta Saksin osavaltiovaaleissa Panschwitz-Kuckaussa. (KUVA: WOLFGANG RATTAY / REUTERS)

VAIKKA AfD:llä on kaikki syyt juhlia, osalle puolueessa vaalivoitto Itä-Saksassa tuo myös ongelma. Äärioikeistosiipi normalisoi nyt valtaansa puolueessa, jonka maltillisen ja porvarillisen laidan poliitikkojen eurokriittinen ja talousliberaali profiili on kovin toinen kuin Itä-Saksan AfD:n voimahahmojen.

Itä-Saksassa AfD:n johdossa ovat puolueen radikaalin Der Flügel -siiven perustajiin ja keskeisiin toimijoihin kuuluvat poliitikot kuten Björn Höcke, Andreas Kalbitz ja Jörg Urban. Der Flügel -siiven poliitikoilla on puolueen radikaalein linja ja läheisiä suhteita uusnatsijärjestöihin, ja siksi Liittovaltion perustuslakisuojavirasto on tarkkaillut der Flügel -siipeä epäilyttävänä ääriliikehdintänä.

Viime viikolla AfD erotti puolueesta holokaustin kieltäjiä tukeneen Doris von Sayn-Wittgensteinin, joka vaikutti AfD:ssa Saksan pohjoisimmassa osavaltiossa Schleswig-Holsteinissa.

 
Itäisen Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan: Äärioikeistolainen AfD-puolue teki hurjan tuloksen mutta jäi Saksissa ja Brandenburgissa kakkoseksi
Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen turvallisuus- ja talouspolitiikan vastuunkantajana, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

KANSALLISKONSERVATIIVINENja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD teki hurjan vaalituloksen kahdessa itäisen Saksan osavaltiossa sunnuntain osavaltiovaaleissa, muttei noussut Saksin tai Brandenburgin suurimmaksi puolueeksi. Tätä Saksin kristillisdemokraatit ja Brandenburgin sosiaalidemokraatit voivat juhlia miltei yllätysvoittona, niin koville AfD laittoi ne vaalikampailun aikana.

Brandenburg on ollut sosiaalidemokraattien ja Saksi kristillisdemokraattien valtakuntaa. Yhteistä on AfD:n kannatuksen hurja nousu.

Tulosennusteen mukaan AfD saa Saksissa 27,5 prosenttia äänistä, mikä on puolueen kaikkien aikojen vaalitulosennätys. AfD ei silti kiilaa kristillisdemokraattien ohi. Ennusteen mukaan CDU olisi yhä suurin puolue 32 prosentin ääniosuudella. SPD on Saksissa kohtaamassa kaikkien aikojen vaalitappion 8 prosentin ääniosuudella.

Tulosennusteen mukaan sosiaalidemokraatit saavat Brandenburgissa 27,5 prosentin ääniosuuden. AfD on saamassa 22,5 prosenttia äänistä.

AfD on suurin vaalivoittaja. Edellisissä osavaltiovaaleissa vuonna 2014 tuolloin vastaperustettu AfD sai Saksin äänistä 9,7 prosenttia. Koko Saksan liittopäivävaaleissa syksyllä 2017 AfD:n ääniosuus oli 12,6 prosenttia. Jos liittopäivävaalit järjestettäisiin nyt, AfD saisi äänistä 14–15 prosenttia.

Saksin osavaltion kristillisdemokraatteja edustava pääministeri Michael Kretschmer äänesti sunnuntaina Dresdenissä. (KUVA: MATTHIAS RIETSCHEL / REUTERS)

MUULLE Euroopalle Itä-Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan. Vaalit olivat kansanäänestys Itä-Saksan suunnasta: saisivatko muut puolueet padottua AfD:n nousua ja onko nousulle pohja myös muualla Saksassa? Jos on, mitä tästä seuraa esimerkiksi Saksan Eurooppa-politiikalle?

AfD:n vaalivoitto kertoo vauhdista, jolla Saksan poliittinen kenttä pirstaloituu. Sen seurauksena Saksasta on tulossa entistä vaikeammin johdettava maa.

Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja talouspolitiikan johtajana.

Kasvava osa varsinkin itäsaksalaisista haluaa Saksalta entistä sisäänpäinkääntyvämpää politiikkaa. Sisäpolitiikkaan ja puolueiden riitelyyn keskittyvä Saksa heikentää EU-maiden muutoinkin haurasta yhtenäisyyttä.

AfD:n Venäjä-politiikka on vastakohta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin linjalle. AfD:n tuoman paineen seurauksena myös Saksin kristillisdemokraattiselta pääministeriltä Michael Kretschmeriltä kuultiin vaalien alla puheenvuoroja, joissa kannatettiin Venäjä-pakotteiden purkamista.

SAKSA jakautui nyt poliittisesti yhä selvimmin itään ja länteen, vaikka AfD on vahva myös Länsi-Saksan rakennemuutosalueilla. Myös kaupungit ja maaseutu eriytyvät toisistaan poliittisesti.

Se, että vastakkainasettelu kärjistyy juuri Itä-Saksassa, ole yllätys. Vaikka Saksojen yhdistymisestä on pian 30 vuotta, erot idän ja lännen äänestäjille tärkeissä kysymyksissä näkyvät selvästi.

Asetelma vastakkainasettelulle on ollut valmiina jo pitkään. Sitä korosti vuoden 2015 pakolaiskriisi, joka jakoi Saksan poliittisesti maahanmuuton vastustajiin ja kannattajiin. Nyt debatti ilmastopolitiikasta ja energiakäänteestä tuo saman jaon esiin ja luo jaon ympärille toisen konfliktin, sillä Itä-Saksa on ruskohiilialuetta ja kaivostoiminta osa itäsaksalaisten identiteettiä.

AfD on ottanut ilmastomuutosta hillitsevien toimien vastustamisen politiikkaansa ytimeen siinä missä maahanmuuton vastustamisen. Lisäksi AfD on taitava ruokkimaan eliittivihaa. Se taas kyti jo valmiiksi Itä-Saksassa.

VAALEILLA voi olla seurauksensa paitsi Saksan hallituksen turnauskestävyyteen myös Itä-Saksan talouteen.

Suuret kansainväliset yritykset ovat oppineet pelkäämään oikeistopopulismia, sillä brexit, kauppasodat ja nyt Amazonian metsäpalot ovat käyneet kaikille kalliiksi. Ei ole ihme, että Itä-Saksassa toimivat suuryritykset ja investoijat ovat nousseet varsi poikkeuksellisella tavalla varoittamaan äärioikeiston noususta.

AfD:n noususta on haittaa Itä-Saksassa toimiville kansainvälisille yrityksille, varsinkin, jos ne eivät saa enää houkuteltua kansainvälisiä huippuosaajia Itä-Saksaan.

Ulkomaalaisvastainen ja rajoja sulkeva AfD ajaa politiikkaa, joka karkottaa monen huippuosaajan kiinnostuksen. Se on yrityksille ongelma, sillä Itä-Saksa on jo ohittanut massatyöttömyyden ajan ja kääntynyt suuntaan, jossa väestökehityksen vuoksi suurimpia uhkia työmarkkinoilla on työvoimapula.

Brandenburgin osavaltion sosiaalidemokraattinen pääministeri Dietmar Woidtke äänesti yhdessä perheensä kanssa sunnuntaina Forstissa. (KUVA: CHRISTIAN MANG / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin perinteisillä valtapuolueilla CDU:lla ja SPD:llä ei enää ole entiseen tapaan mahdollisuutta muodostaa kahden puolueen enemmistöhallituksia. Saksissa CDU:n ja SPD:n yhteiset äänet eivät riitä. Samoin käynee Brandenburgissa SPD:lle ja vasemmistopuolue Linkelle. Mukaan tarvitaan muita.

Uusi kumppani on todennäköisimmin vihreät. Vihreiden kannatus kasvaa samaa tahtia AfD:n kanssa, sillä puolue on asemoinut itsensä kansalliskonservatiivien ja äärioikeiston vastavoimaksi. Brandenburgissa tosin myös SPD teki vahvasti anti-AfD-kampanjan. Saksissa CDU sen sijaan otti askelia kohti AfD:tä.

Hallitusneuvotteluista tulee entistä vaikeampia, ja sama on edessä myös Berliinissä liittovaltion tasolla. Saksan heikot hallitukset taas vaikuttavat koko EU:n ohjattavuuteen.

Merkelin perintö, kyky kompromisseihin, voi hapertua käsiin, sillä uudet poliittiset liikkeet rakentavat kannatustaan entistä kovemmilla vastakkainasetteluilla.

Saksan vihreiden toinen puoluejohtaja Annalena Baerbock äänesti sunnuntaina Brandenburgin osavaltiovaaleissa osavaltion pääkaupungissa Potsdamissa. (KUVA: AXEL SCHMIDT / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin vaalitulos ei ole yllätys, mutta tulos kertoo karua kieltä siitä, miten voimattomia kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit ovat yrittäessään vastata oikeistopopulismin nousuun.

AfD käyttää kovassa retoriikassaan taitavasti vastakkainasetteluja. On itäsaksalaiset ja länsisaksalaiset, jotka eivät piittaa idän huolista. On muukalaiset muslimimaista ja alakynnessä olevat itäsaksalaiset.

AfD:n onnistui saamaan liikkeelle yleisesti tyytymättömät äänestäjät. Heitä ei häiritse se, että osa AfD:n ehdokkaista on avoimen rasistisia ja demokratianvastaisia.

Kovat puheet ja tunne siitä, että AfD on erilainen kuin muut saa nyt liikkeelle ennen kotiin jääneitä äänestäjiä – vaikka äänestäjät eivät juuri tiedä, mitä äänillään saavat. Ainakin vielä muut puolueet kieltäytyvät AfD:n kanssa hallitusyhteistyöstä.

Äänestäjät poistuvat sunnuntaina äänestyspaikalta Saksin osavaltiovaaleissa Panschwitz-Kuckaussa. (KUVA: WOLFGANG RATTAY / REUTERS)

VAIKKA AfD:llä on kaikki syyt juhlia, osalle puolueessa vaalivoitto Itä-Saksassa tuo myös ongelma. Äärioikeistosiipi normalisoi nyt valtaansa puolueessa, jonka maltillisen ja porvarillisen laidan poliitikkojen eurokriittinen ja talousliberaali profiili on kovin toinen kuin Itä-Saksan AfD:n voimahahmojen.

Itä-Saksassa AfD:n johdossa ovat puolueen radikaalin Der Flügel -siiven perustajiin ja keskeisiin toimijoihin kuuluvat poliitikot kuten Björn Höcke, Andreas Kalbitz ja Jörg Urban. Der Flügel -siiven poliitikoilla on puolueen radikaalein linja ja läheisiä suhteita uusnatsijärjestöihin, ja siksi Liittovaltion perustuslakisuojavirasto on tarkkaillut der Flügel -siipeä epäilyttävänä ääriliikehdintänä.

Viime viikolla AfD erotti puolueesta holokaustin kieltäjiä tukeneen Doris von Sayn-Wittgensteinin, joka vaikutti AfD:ssa Saksan pohjoisimmassa osavaltiossa Schleswig-Holsteinissa.

Brexit ja amazonia ratkaisivat vaalit ;)
 
Itäisen Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan: Äärioikeistolainen AfD-puolue teki hurjan tuloksen mutta jäi Saksissa ja Brandenburgissa kakkoseksi
Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen turvallisuus- ja talouspolitiikan vastuunkantajana, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

KANSALLISKONSERVATIIVINENja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD teki hurjan vaalituloksen kahdessa itäisen Saksan osavaltiossa sunnuntain osavaltiovaaleissa, muttei noussut Saksin tai Brandenburgin suurimmaksi puolueeksi. Tätä Saksin kristillisdemokraatit ja Brandenburgin sosiaalidemokraatit voivat juhlia miltei yllätysvoittona, niin koville AfD laittoi ne vaalikampailun aikana.

Brandenburg on ollut sosiaalidemokraattien ja Saksi kristillisdemokraattien valtakuntaa. Yhteistä on AfD:n kannatuksen hurja nousu.

Tulosennusteen mukaan AfD saa Saksissa 27,5 prosenttia äänistä, mikä on puolueen kaikkien aikojen vaalitulosennätys. AfD ei silti kiilaa kristillisdemokraattien ohi. Ennusteen mukaan CDU olisi yhä suurin puolue 32 prosentin ääniosuudella. SPD on Saksissa kohtaamassa kaikkien aikojen vaalitappion 8 prosentin ääniosuudella.

Tulosennusteen mukaan sosiaalidemokraatit saavat Brandenburgissa 27,5 prosentin ääniosuuden. AfD on saamassa 22,5 prosenttia äänistä.

AfD on suurin vaalivoittaja. Edellisissä osavaltiovaaleissa vuonna 2014 tuolloin vastaperustettu AfD sai Saksin äänistä 9,7 prosenttia. Koko Saksan liittopäivävaaleissa syksyllä 2017 AfD:n ääniosuus oli 12,6 prosenttia. Jos liittopäivävaalit järjestettäisiin nyt, AfD saisi äänistä 14–15 prosenttia.

Saksin osavaltion kristillisdemokraatteja edustava pääministeri Michael Kretschmer äänesti sunnuntaina Dresdenissä. (KUVA: MATTHIAS RIETSCHEL / REUTERS)

MUULLE Euroopalle Itä-Saksan vaalit ovat kurkistusikkuna Saksan henkiseen tilaan. Vaalit olivat kansanäänestys Itä-Saksan suunnasta: saisivatko muut puolueet padottua AfD:n nousua ja onko nousulle pohja myös muualla Saksassa? Jos on, mitä tästä seuraa esimerkiksi Saksan Eurooppa-politiikalle?

AfD:n vaalivoitto kertoo vauhdista, jolla Saksan poliittinen kenttä pirstaloituu. Sen seurauksena Saksasta on tulossa entistä vaikeammin johdettava maa.

Mitä pirstaloituneemmaksi Saksan oma poliittinen kenttä käy, sitä vaikeampi Saksan on lunastaa lupaustaan toimia Euroopan yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja talouspolitiikan johtajana.

Kasvava osa varsinkin itäsaksalaisista haluaa Saksalta entistä sisäänpäinkääntyvämpää politiikkaa. Sisäpolitiikkaan ja puolueiden riitelyyn keskittyvä Saksa heikentää EU-maiden muutoinkin haurasta yhtenäisyyttä.

AfD:n Venäjä-politiikka on vastakohta Saksan liittokanslerin Angela Merkelin linjalle. AfD:n tuoman paineen seurauksena myös Saksin kristillisdemokraattiselta pääministeriltä Michael Kretschmeriltä kuultiin vaalien alla puheenvuoroja, joissa kannatettiin Venäjä-pakotteiden purkamista.

SAKSA jakautui nyt poliittisesti yhä selvimmin itään ja länteen, vaikka AfD on vahva myös Länsi-Saksan rakennemuutosalueilla. Myös kaupungit ja maaseutu eriytyvät toisistaan poliittisesti.

Se, että vastakkainasettelu kärjistyy juuri Itä-Saksassa, ole yllätys. Vaikka Saksojen yhdistymisestä on pian 30 vuotta, erot idän ja lännen äänestäjille tärkeissä kysymyksissä näkyvät selvästi.

Asetelma vastakkainasettelulle on ollut valmiina jo pitkään. Sitä korosti vuoden 2015 pakolaiskriisi, joka jakoi Saksan poliittisesti maahanmuuton vastustajiin ja kannattajiin. Nyt debatti ilmastopolitiikasta ja energiakäänteestä tuo saman jaon esiin ja luo jaon ympärille toisen konfliktin, sillä Itä-Saksa on ruskohiilialuetta ja kaivostoiminta osa itäsaksalaisten identiteettiä.

AfD on ottanut ilmastomuutosta hillitsevien toimien vastustamisen politiikkaansa ytimeen siinä missä maahanmuuton vastustamisen. Lisäksi AfD on taitava ruokkimaan eliittivihaa. Se taas kyti jo valmiiksi Itä-Saksassa.

VAALEILLA voi olla seurauksensa paitsi Saksan hallituksen turnauskestävyyteen myös Itä-Saksan talouteen.

Suuret kansainväliset yritykset ovat oppineet pelkäämään oikeistopopulismia, sillä brexit, kauppasodat ja nyt Amazonian metsäpalot ovat käyneet kaikille kalliiksi. Ei ole ihme, että Itä-Saksassa toimivat suuryritykset ja investoijat ovat nousseet varsi poikkeuksellisella tavalla varoittamaan äärioikeiston noususta.

AfD:n noususta on haittaa Itä-Saksassa toimiville kansainvälisille yrityksille, varsinkin, jos ne eivät saa enää houkuteltua kansainvälisiä huippuosaajia Itä-Saksaan.

Ulkomaalaisvastainen ja rajoja sulkeva AfD ajaa politiikkaa, joka karkottaa monen huippuosaajan kiinnostuksen. Se on yrityksille ongelma, sillä Itä-Saksa on jo ohittanut massatyöttömyyden ajan ja kääntynyt suuntaan, jossa väestökehityksen vuoksi suurimpia uhkia työmarkkinoilla on työvoimapula.

Brandenburgin osavaltion sosiaalidemokraattinen pääministeri Dietmar Woidtke äänesti yhdessä perheensä kanssa sunnuntaina Forstissa. (KUVA: CHRISTIAN MANG / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin perinteisillä valtapuolueilla CDU:lla ja SPD:llä ei enää ole entiseen tapaan mahdollisuutta muodostaa kahden puolueen enemmistöhallituksia. Saksissa CDU:n ja SPD:n yhteiset äänet eivät riitä. Samoin käynee Brandenburgissa SPD:lle ja vasemmistopuolue Linkelle. Mukaan tarvitaan muita.

Uusi kumppani on todennäköisimmin vihreät. Vihreiden kannatus kasvaa samaa tahtia AfD:n kanssa, sillä puolue on asemoinut itsensä kansalliskonservatiivien ja äärioikeiston vastavoimaksi. Brandenburgissa tosin myös SPD teki vahvasti anti-AfD-kampanjan. Saksissa CDU sen sijaan otti askelia kohti AfD:tä.

Hallitusneuvotteluista tulee entistä vaikeampia, ja sama on edessä myös Berliinissä liittovaltion tasolla. Saksan heikot hallitukset taas vaikuttavat koko EU:n ohjattavuuteen.

Merkelin perintö, kyky kompromisseihin, voi hapertua käsiin, sillä uudet poliittiset liikkeet rakentavat kannatustaan entistä kovemmilla vastakkainasetteluilla.

Saksan vihreiden toinen puoluejohtaja Annalena Baerbock äänesti sunnuntaina Brandenburgin osavaltiovaaleissa osavaltion pääkaupungissa Potsdamissa. (KUVA: AXEL SCHMIDT / REUTERS)

SAKSIN ja Brandenburgin vaalitulos ei ole yllätys, mutta tulos kertoo karua kieltä siitä, miten voimattomia kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit ovat yrittäessään vastata oikeistopopulismin nousuun.

AfD käyttää kovassa retoriikassaan taitavasti vastakkainasetteluja. On itäsaksalaiset ja länsisaksalaiset, jotka eivät piittaa idän huolista. On muukalaiset muslimimaista ja alakynnessä olevat itäsaksalaiset.

AfD:n onnistui saamaan liikkeelle yleisesti tyytymättömät äänestäjät. Heitä ei häiritse se, että osa AfD:n ehdokkaista on avoimen rasistisia ja demokratianvastaisia.

Kovat puheet ja tunne siitä, että AfD on erilainen kuin muut saa nyt liikkeelle ennen kotiin jääneitä äänestäjiä – vaikka äänestäjät eivät juuri tiedä, mitä äänillään saavat. Ainakin vielä muut puolueet kieltäytyvät AfD:n kanssa hallitusyhteistyöstä.

Äänestäjät poistuvat sunnuntaina äänestyspaikalta Saksin osavaltiovaaleissa Panschwitz-Kuckaussa. (KUVA: WOLFGANG RATTAY / REUTERS)

VAIKKA AfD:llä on kaikki syyt juhlia, osalle puolueessa vaalivoitto Itä-Saksassa tuo myös ongelma. Äärioikeistosiipi normalisoi nyt valtaansa puolueessa, jonka maltillisen ja porvarillisen laidan poliitikkojen eurokriittinen ja talousliberaali profiili on kovin toinen kuin Itä-Saksan AfD:n voimahahmojen.

Itä-Saksassa AfD:n johdossa ovat puolueen radikaalin Der Flügel -siiven perustajiin ja keskeisiin toimijoihin kuuluvat poliitikot kuten Björn Höcke, Andreas Kalbitz ja Jörg Urban. Der Flügel -siiven poliitikoilla on puolueen radikaalein linja ja läheisiä suhteita uusnatsijärjestöihin, ja siksi Liittovaltion perustuslakisuojavirasto on tarkkaillut der Flügel -siipeä epäilyttävänä ääriliikehdintänä.

Viime viikolla AfD erotti puolueesta holokaustin kieltäjiä tukeneen Doris von Sayn-Wittgensteinin, joka vaikutti AfD:ssa Saksan pohjoisimmassa osavaltiossa Schleswig-Holsteinissa.

Ulkolaiset huippuosaajat karkaa..
 
Saahan sitä uskoa että 30 vuoden päästä Saksa on kalifaatti jos haluaa. Onko noilla uskomuksilla tekemistä tosielämän kanssa? Se onkin sitten ihan eri juttu.

Toisaalta Yhdysvallatkin on kuulemma kohta puoleen Kalifaatti kunhan sikäläiset 3-4 miljoonaa muslimia saavat loput +300 miljoonaa asukasta alistettua Sharian alle.
Mikä raja tuo 30 vuotta on? Laita siihen toiset 30 vuotta ja vielä 30. Jos nykymeno jatkuu, ollaan silloin jo jännän äärellä.

Itse ajattelen niin, että pian syntyvä lapsenlapsemme voi hyvinkin elää 100 vuotta. Historiassa erittäin lyhyt aika, entä jos meidän isovanhempamme eivät olisi taistelleet meidän tulevaisuutemme puolesta, jos tilanne olisi ollut silloin nykyisen kaltainen ja he olisivat ajatelleet että ei väliä, kunhan asiat pysyvät jollakin tolalla meidän elinaikamme.

Muista myös, että kehitys ei tapahdy lineaarisesti vaan eksponentiaalisesti.
 
Mikä raja tuo 30 vuotta on? Laita siihen toiset 30 vuotta ja vielä 30. Jos nykymeno jatkuu, ollaan silloin jo jännän äärellä.

Itse ajattelen niin, että pian syntyvä lapsenlapsemme voi hyvinkin elää 100 vuotta. Historiassa erittäin lyhyt aika, entä jos meidän isovanhempamme eivät olisi taistelleet meidän tulevaisuutemme puolesta, jos tilanne olisi ollut silloin nykyisen kaltainen ja he olisivat ajatelleet että ei väliä, kunhan asiat pysyvät jollakin tolalla meidän elinaikamme.

Muista myös, että kehitys ei tapahdy lineaarisesti vaan eksponentiaalisesti.
Islamilla on aika puolellaan. Voittaakseen sen ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin lisääntyä. Kuin tappava virus.
Miten virusinfektioissa käy, jos niitä ei aleta hoitamaan ajoissa, ja ennen kaikkea, kontrolloimaan niiden leviämistä?
 
Onko tuo AfD oikeasti "äärioikeistolainen ja rasistinen" puolue, vai onko se vain leimattu sellaiseksi median ja viherpiiperöiden toimesta? En oikein tiedä saksasta, mutta tuntuu että voisin itse äänestää AfD.tä, jos olisin saksalainen

Se on kuin Saksan "persut"...joukkoon mahtuu kaikenlaista väkeä.
 
Mikseivät samantien eroa EU;sta jos siellä on niin paskaa olla. Olisiko niin että niille kyllä kelpaa EU;n rahat?

Ei EU:ssa ole unkarilaisten mielestä paskaa olla. Tässä on kyse siitä, että Unkari ei salli muslimimaahanmuuttoa alueelleen, kun taas EU:n eliitti Brysselissä haluaa suorittaa väestönvaihdon loppuun hinnalla millä hyvänsä. Seuraavaksi EU aloittaa Unkarin kiristämisen rahahanat sulkemalla. Älkää uskoko valheita siitä, että tässä olisi kyse Unkarin oikeusvaltioperiaatteesta tai lehdistön vapaudesta. Ne ovat tekosyitä. Todellinen syy löytyy muslimimaahanmuuton kieltämisestä. Siitä EU on raivoissaan.
 
Ei EU:ssa ole unkarilaisten mielestä paskaa olla. Tässä on kyse siitä, että Unkari ei salli muslimimaahanmuuttoa alueelleen, kun taas EU:n eliitti Brysselissä haluaa suorittaa väestönvaihdon loppuun hinnalla millä hyvänsä. Seuraavaksi EU aloittaa Unkarin kiristämisen rahahanat sulkemalla. Älkää uskoko valheita siitä, että tässä olisi kyse Unkarin oikeusvaltioperiaatteesta tai lehdistön vapaudesta. Ne ovat tekosyitä. Todellinen syy löytyy muslimimaahanmuuton kieltämisestä. Siitä EU on raivoissaan.
En sanoisi, että kyse on "väestönvaihdosta" itsestään - vaan siitä, että kaikkiin maihin pitää saada suurin piirtein samanlaiset ongelmat muslimimaahanmuuttajien suhteen, jotta kansalaiset eivät ala ihmetellä, että kas kun tuossa toisessa maassa, joka ei maahanmuuttajia ottanut, ei olekaan näitä ongelmia. Poliitikot pelkäävät sitä päivää, kun poliittinen vastuu näistä päätöksistä realisoituu toden teolla.

Asedirektiivikin oli muutaman isomman EU-maan (Ranska etunenässä) ajama, jotta heidän johtavat poliitikkonsa välttyisivät poliittisesta vastuusta verrattuna siihen, jos he olisivat tehneet kyseiset asekiellot itse kansallisella tasolla. EU:sta saatiin sopiva syntipukki asialle.

Kuten sanotaan - ei pidä selittää pahuudella sitä, minkä voi selittää typeryydellä.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on kyse siitä, että Unkari ei salli muslimimaahanmuuttoa alueelleen, kun taas EU:n eliitti Brysselissä haluaa suorittaa väestönvaihdon loppuun hinnalla millä hyvänsä.
No senkus eroavat sitten EU:sta niin saavat itse tehdä mitä haluavat Brysselistä välittämättä.
 
Onko tuo AfD oikeasti "äärioikeistolainen ja rasistinen" puolue, vai onko se vain leimattu sellaiseksi median ja viherpiiperöiden toimesta? En oikein tiedä saksasta, mutta tuntuu että voisin itse äänestää AfD.tä, jos olisin saksalainen
On siellä kaikuja 30-luvulta. "Financial Times kertoo, että AfD:n Baden-Württembergin puheenjohtaja Rainer Balzer vaati, että Stuttgartin valtionoopperan on julkistettava festivaalin aikana kaikkien lavalla esiintyvien taiteilijoiden kansalaisuus ja etninen tausta."
 
Älä unohda työvoimapulaa. Tuon tekstin mukaan itä-Saksalaiset kärvistelevät sen kourissa samoin kuin Suomalaiset ja kohta kai koko läntinen maailma.

Jos tilanne tästä pahenee Suomessakaan ei varmaan löydy edes Postille pääjohtajaa!

Juu, työttömiä on satoja tuhansia, mutta työvoimapula on suuri. Tätä on toitotettu jo varmaan kymmenen vuotta. Paras oli se kun julkisuudessa suomalainen telakka ulisi, että Suomesta ei löydy hitsareita töihin ja heillä olisi huutava tarve, että kyllä pitää luopua tarveharkinnasta, että saadaan ulkomailta hitsareita. Samaan aikaan oli tuhat työtöntä hitsaria ja yhtä haastateltiin lehdessä, joka ei ollut päässyt edes työhaastatteluun.

Oikeasti pulaa ei ole työvoimasta, vaan palkanmaksuhalusta. Tämä sama totuus toistuu kaikilla ”työvoimapula-aloilla” esim. hoitajat. Ulkomaalaisille kelpaa pienempi palkka, EU:n ulkopuolisille vielä pienempi. Siksi tarveharkinta halutaan poistaa
 
Back
Top