Hanski
Respected Leader
Kirjoitit tuossa yllä "Oma veikkaukseni on että Saksan kohdalla Nato tyytyy osittaiseen materiaalin ja miehistön lisäämiseen ja loppu kuitataan rahallisena osallistumisena Natolle.Kuten sanoin, siitä ei ole tarkoitus keskustella. Luemme aluksi mikä Hanskin mielestä on väitteessäni hupaisaa.
Historiasta johtuen Saksan ei anneta enää kasvaa suureksi asevoimaksi Euroopassa ja pienemmät lisäykset Merkel voi sovittaa sisäpolitiikkaan juurikin tuon pasifismin takia.
Siksi esim tuollaiset satojen lentokoneiden hankinnat eivät toteudu."
Tämä viittaa minusta vahvasti siihen, että mielestäsi Nato ei antaisi Saksan panostaa asevoimiinsa. Tämä on erikoinen tulkinta kahdesta syystä: Nato itsessään on lähinnä pääsihteeri esikuntineen, kaikki päätöksenteko tapahtuu kuitenkin yksittäisten ja itsenäisten valtioiden toimesta. Toinen erikoisuus on tulkinta, etteivät ulkoiset valtiot antaisi Saksan panostaa puolustukseensa, jos Saksa kokee sen tärkeäksi. Kuitenkin (Länsi-)Saksa oli kylmän sodan aikana selvä alueellinen suurvalta ja mm. maavoimiltaan Naton toiseksi vahvin. Suurin ero varsinaiseen suurvalta-statukseen oli oman ydinaseen puuttuminen.
Jos tarkoitit kirjoituksellasi, että jokin toimija Saksassa ei halua Saksan aseistautuvan, tilanne on aivan eri (tietysti sen olisi voinut kirjoittaa suoraan siihen muotoonkin, ettei tarvitse useamman henkilön ihmetellä...). Selvää on, että esimerkiksi Saksan vihreät ovat perinteisesti edustaneet pasifistista kantaa ja Saksan valtiovarainministeriö on ollut tyytyväinen, kun puolustukseen on panostettu viime vuosikymmeninä ainoastaan prosentin luokkaa BKT:stä.