Saksan hallitusneuvottelut uhkaavat kariutuvat – suurin häviäjä olisi Angela Merkel
Jos Saksa nyt ajautuu uusiin vaaleihin, koko Eurooppa notkahtaa uuteen epävarmuuden aikaan.
Saksan hallitusneuvotteluissa pelataan kovaa peliä. Nyt ollaan jo jatkoajalla. Neuvottelujen ajautuminen viikonloppuna umpikujaan voi tarkoittaa Saksan liittokanslerille Angela Merkelille jopa poliittisen uran loppua.
Jos neljän hyvin riitaisan puolueen neuvottelut kariutuvat, edessä on uudet vaalit. Kovin kolaus olisi Merkelille. Muut selviäisivät, tosin kukin tyylillään.
Merkelin kristillisdemokraattisen CDU-puolueen baijerilainen sisarpuolue CSU ei hallitusneuvottelujen kaatumisesta niin hetkahtaisi – CSU:n johtaja Horst Seehofer on lähinnä kiinnostunut Baijerin ensi vuoden osavaltiovaaleista ja omasta asemastaan valtataistelua käyvän CSU:n johdossa.
Liberaalipuolue FDP voisi jopa huokaista helpotuksesta, sillä viimeksi hallitusvastuu pudotti sen parlamentista. Vihreät taas voisivat ylpeillä sillä, että pitävät periaatteensa.
Merkelin kanssa tappion jakaisi Eurooppa. Jos Saksa nyt ajautuu uusiin vaaleihin, Eurooppa notkahtaa uuteen epävarmuuden aikaan.
Uudet vaalit saattaisivat venyä pitkälle kevääseen, ja sillä välin EU-politiikassa seisoisi monta sumaa brexitistä europolitiikan kehittämiseen, Espanjan kriisistä Syyriaan sotaan.
Se Eurooppa, jonka pitäisi entistä yhtenäisemmin seisoa omillaan Donald Trumpin Yhdysvaltojen ja Vladimir Putinin Venäjän välissä, joutuisi etsimään uuden vakauttajan. Vakauden horjuttajista ei olisi pulaa.
Hallitusneuvottelut ovat vaikeat. Kyse on pakkoliitosta. Saksan syyskuisten liittopäivävaalien tulos oli sellainen, että Merkel tarvitsee enemmistöhallitukseen koko nelikon.
Kaikki tietävät, ettei vaihtoehtoa tälle puolueiden tunnusvärien mukaan Jamaikaksi nimetylle hallitukselle ole. Kellään ei myöskään olisi uusissa vaaleissa juuri voitettavaa.
Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Martin Schulz ilmoitti heti vaali-iltana, että SPD jää oppositioon. Tämä lupaus myös pitää. SPD ei ole ehtinyt saada pakkaansa kokoon ja linjaansa selväksi edes ydinkannattajilleen vaalitappion jäljiltä.
Hallitusneuvotteluille paineen tuo äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) kannatuksen nousu. Jos se halutaan taittaa, perinteisten puolueiden on osoitettava AfD:n kannattajille, että heidän huolensa on kuultu. Jos edessä on uudet vaalit, AfD on yksi suurimmista voittajista.
Perustavanlaatuiset kiistat koskevat ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Maahanmuuttopolitiikassa yhteen ottavat vihreät ja CSU.
Keskiössä on kysymys toissijaista suojelua saavien pakolaisten perheenyhdistämisestä ja siitä, voiko turvapaikanhakijoiden määrälle asettaa 200 000 ihmisen vuosittaisen katon.
Maahanmuuttopolitiikasta on väännetty päiviä ja öitä ilman, että kumpikaan, vihreät tai CSU, on liikahtanut. Toinen riidanaihe on ilmastopolitiikka.
Kukin puolue pelaa eri peliä.
CSU pelkää kannatuksensa romahtavan ensi vuoden vaaleissa, jos se ei saa läpi maahanmuuttolinjaansa. AfD vei Baijerissa aimo osan CSU:n äänistä.
Myös Merkelillä olisi paine tiukkaan turvapaikkapolitiikkaan, mutta hänellä ei ole Seehoferin tapaan linjaa, joka ei tosi paikan tullen olisi siirrettävissä. Seehofer onkin Merkelille suuri ongelma, ei liittolainen.
Merkelin päämääränä on saada kasaan mahdollisimman nopeasti vakaa, Eurooppa-myönteinen hallitus, joka vastaa odotuksiin Euroopan ja Saksan johtoroolista niin Saksan kuin EU:n välttämättömissä uudistuksissa.
Merkelin tyylinä on ratkaista eteen tulevat ongelmat. Sitä hän tekee myös nyt. Lähipäivät ovat kuitenkin historiallisia.
Saksa voi saada ensimmäisen neljän puolueen hallituksensa. Ja jos hallitusneuvottelut todella kariutuvat ja edessä on uudet vaalit, ei ole poissuljettua, että Merkelin aika Euroopan johdossa on ohi.