Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/2...lille-se-tarkoittaisi-lahes-varmasti#commentsHallituskumppaneilta kylmä suihku Angela Merkelille: ”Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista”
Jaa artikkeli:
Facebook33TwitterWhatsApp
Katja Incoronato
Luotu:
1.7.2018 18:49
Päivitetty:
1.7.2018 18:58
- Kuva: EPA / All Over Press
Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel tapasivat lauantaina. Seehoferin mukaan tapaaminen oli tulokseton.
ULKOMAAT
|
SAKSAN HALLITUSKRIISI
Saksalaistietojen mukaan liittokansleri Angela Merkelin hallitus uhkaa hajota mahdollisesti vielä sunnuntaina. SekäDie Zeit että Der Bild kertovat sisäministeri Horst Seehoferin luvanneen antaa ”henkilökohtaisen ilmoituksen” CSU-puolueen sunnuntaisen kokouksen päätteeksi.
CSU on Angela Merkelin johtaman CDU-puolueen baijerilainen sisarpuolue.
Merkel ja huomattavasti kovempaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Seehofer tapasivat myöhään lauantaina. Seehoferin mukaan tapaaminen oli tulokseton.
–Se oli merkityksetön ja tehoton. Liittokansleri ei taivu piiruakaan, hän kommentoi Bildin mukaan.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Seehofer haluaa aloittaa turvapaikanhakijoiden palauttamisen Saksan etelärajalta Baijerista jo huomenna maanantaina.
–Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista, uutistoimisto kommentoi.
Merkel kommentoi asiaa sunnuntaina ZDF-televisiokanavalle ja sanoi EU-sopimuksen saavuttavan CSU:n ja Seehoferin ajamat tavoitteet, mutta enemmän ”eurooppalaisessa hengessä”.
–Mielestäni se mistä päätimme on sama asia, kuin mitä CSU haluaa. Eurooppa toimii hitaasti, emmekä ole tavoitteessa vielä, mutta mielestäni Euroopan täytyy pitää yhtä, irtiotot voivat olla vaarallisia, hän sanoi.
Myös Merkelin toinen hallituskumppani SPD on ilmoittanut olevansa tyytymätön EU-huippukokouksessa perjantaina saavutettuun sopuun maahanmuutosta.
SPD on julkaissut viiden kohdan listan, jolla se haluaa ratkoa muuttoliikkeen ongelmia. Puolue haluaa muun muassa puuttua juurisyihin maahanmuuttajien lähtömaissa. Lisäksi se vastustaan eri maiden yksipuolisia ratkaisuja maahanmuuttajien käännyttämisestä EU:n rajoilta. SPD vaatii lisäksi tiukempaa EU:n ulkorajojen valvontaa ja enemmän apua Italialle ja Kreikalle, joihin maahanmuuttajat nyt ensimmäiseksi saapuvat. Lisäksi puolue vaatii Saksaa tekemään kokonaisvaltaisen maahanmuuttajien kotoutumista ja työmarkkinoille tuloa säätelevän lain.
Der Spiegel -lehden mukaan SPD:n tavoitteet ovat selvässä risriidassa hallituskumppani CSU:n kanssa, koska CSU haluaa aloittaa käännytykset Saksan etelärajalta.
Sama lehti kertoo Seehoferin peruneen tiistaille suunnitellun tiedotusteluraporttia koskevan tiedotustilaisuuden. Tämän on Saksassa tulkittu viittaavan siihen, että sisäministeri saattaa erota.
Tosiasiassa molemmissa oli Wehrmachtin upseereja, ketäs muitakaan, mutta pahimpia aikaisempia natseja ei päästetty Bundeswehriin, mutta päästettiin NVA:han kunhan vannoivat regiimille uskollisuutta ja itkivät krokotiilinkyyneliä aiemmasta toiminnastaanDDR:n NVA oli rauhan armeija tietenkin. Bundeswehr on äärioikeistolainen ja natsien perillinen.
Tosiasiassa molemmissa oli Wehrmachtin upseereja, ketäs muitakaan, mutta pahimpia aikaisempia natseja ei päästetty Bundeswehriin, mutta päästettiin NVA:han kunhan vannoivat regiimille uskollisuutta ja itkivät krokotiilinkyyneliä aiemmasta toiminnastaan
Eipä tietenkään! Miten olisivat voineetkaan, koska DDR:n valtio perustettiin vasta vuonna 1949. Siten sillä ei voinutkaan olla mitään tekemistä Adolf Hitlerin laittoman hallinnon kanssa.itäsaksalaiset eivät edes osallistuneet holokaustiin. Että vain länsisaksalaiset olivat siitä vastuussa.
https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/s...in-johtaja-sivaltaa-angela-merkelia-201047732Saksan hallitus hajoamisen partaalla maahanmuuttopolitiikan takia – Baijerin johtaja sivaltaa Angela Merkeliä
Sisarpuolueiden välirikko näyttää syvältä. CDU asettui liittokansleri Angela Merkelin taakse, CSU tukee Horst Seehoferin kovaa linjaa.
ULKOMAAT01.07. 21.48
EPA
Saksan sisäministeri Horst Seehofer jatkoi kovia puheitaan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan.
Seppo Ylönen
Saksan hallitus keikkuu nyt hajoamisen partaalla maahanmuuttopolitiikan vuoksi.
Baijerin CSU-puolueen johtaja, Saksan sisäministeri Horst Seehofer jatkoi sunnuntaina kovia puheitaan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan.
Seehofer sanoi CSU:n kriisikokouksessa Münchenissä sunnuntaina, että hänen keskustelunsa Merkelin kanssa lauantai-iltana olivat olleet hyödyttömiä.
–Matkustin varta vasten Berliiniin, ja kansleri liikahtaa asemistaan nolla pilkku nolla, Seehofer sanoi Bild-Zeitungin mukaan.
CSU:n puoluejohto asettui sunnuntain kuumassa kokouksessaan Seehoferin linjan taakse.
Pitkä yhteiselo loppumassa?
Pelissä on nyt myös sisarpuolueiden, Merkelin CDU:n ja Baijerin CSU:n 70 vuotta kestänyt yhteiselo. Niillä on kaiken aikaa ollut yhteinen parlamenttiryhmä.
CDU:n puoluehallitus oli sunnuntai-iltana koolla omassa hätäkokouksessaan Berliinissä. Se asettui tukemaan Merkeliä.
Seehofer haluaa, että muissa EU-maissa rekisteröidyt turvapaikanhakijat käännytetään Saksan rajalta takaisin. Hänen mukaansa muuta vaihtoehtoa ei ole.
Merkel on kaiken aikaa vaatinut yhteiseurooppalaista ratkaisua. EU:n huippukokouksessa sellainen Merkelin mielestä saatiinkin aikaiseksi.
Kokouksessa sovittiin suljetuista keskuksista EU:n sisäpuolelle. Niissä tulijat odottaisivat ratkaisua turvapaikkahakemukseensa, ja niistä käännyttäminen voisi tapahtua nopeasti.
EU:n päätökset "riittämättömiä"
Tämä ei näytä riittävän Seehoferille. Vielä lauantaina muutamat CSU:n kärkihahmot olivat sanoneet, että EU:n linjaus oli "askel oikeaan suuntaan".
Seehoferille Merkelin runnaamat EU-päätökset olivat kuitenkin riittämättömiä. Ne eivät hänen mukaansa vähennä siirtolaisuutta vaan lisäävät sitä.
Niinpä kolmen puolueen – CDU:n, CSU:n ja sosiaalidemokraattien – hallitus on nyt todellisessa vaarassa hajota satapäiväisen taipaleen jälkeen.
Baijerin vaalit taustalla
Baijerissa pidetään osavaltiovaalit lokakuussa. CSU on hallinnut osavaltiota yhtäjaksoisesti 1950-luvulta saakka.
Nyt se uhkaa menettää ehdottoman parlamenttienemmistön, kun äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) syö sen kannatusta.
AfD haluaa sulkea rajat maahanmuuttajilta. Tämän vuoksi CSU on reivannut oman siirtolaispolitiikkansa monta astetta tiukemmaksi.
Pitääkö alleviivattu paikkansa?
https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/s...in-johtaja-sivaltaa-angela-merkelia-201047732
Ehkä se oli enemmän sitä että DDR:n historiankirjoituksessa korostettiin natsien vainojen kohdistumista kommunisteja vastaan. Koska itäsaksalainen hallinto olivat itse kommunisteja, he eivät tietenkään olleet voineet olla osallisena moiseen konnuuteen.
Kylmä totuus oli että Wehrmachtiin, NSDAP:hen ja SS:ään kuului niin paljon saksalaisia ettei yhteiskunta olisi voinut toimia sen paremmin idässä kuin lännessäkään jos nämä kaikki olisi suljettu pois julkisista viroista.
https://www.welt.de/politik/deutsch...ll-Parteivorsitz-und-Ministeramt-abgeben.htmlcircles Seehofer wants to give party chairmanship and ministerial office
Stand: 22:50
Federal Minister of the Interior and CSU leader Horst Seehofer
Source: AFP / CHRISTOF STACHE
Ina fierce asylum dispute with Chancellor Angela Merkel (CDU), Federal Interior Minister and CSU leader Horst Seehofer wants to give up both offices. He said this on Sunday in a CSU board meeting in Munich, as the German press agency learned from participant circles.
Seehofer is only just under 100 days in the new grand coalition Federal Interior Minister, since 2008 he is CSU chief.
Previously, the CSU board had discussed more than seven hours on the consequences of the CSU in the asylum dispute with the CDU. In the process, Seehofer and his party friends had largely opposed the decisions of the EU summit and a national entrance.
More soon
Mitäs tämä tarkoittaa? Kritiikki Merkelin mamu politiikkaa kohtaan laantuu ja rauha palaa maahan?
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005739996.htmlSaksan hallituskriisissä ratkaisun hetket: Sisäministeri Horst Seehofer jättää hallituksen ja eroaa CSU:n johdosta
Saksan liittokansleri Angela Merkel tarjoaa ratkaisuksi turvapaikkapolitiikan kriisiin toimia, joilla Saksaan tulleet jo muualla rekisteröidyt saataisiin palautettua viikon sisällä takaisin ensimmäiseen tulomaahansa. Ehdotus koskee myös Suomea.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer. (KUVA:CLAESSENS / ZUMA & HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 1.7. 13:44 , Päivitetty: 1.7. 23:59
BERLIINI
SAKSAN sisäministeri Horst Seehoferi eroaa hallituksesta ja jättää myös puolueensa CSU:n puoluejohtajan tehtävät, uutisoivat saksalaislehdet Bild ja Spiegel. Syynä eroon on sunnuntai-iltana äärimmilleen kiristyneet välit liittokansleri Angela Merkeliin. Seehofer vastustaa Merkelin hallituskriisin purkamiseksi tekemiä ehdotuksia turvapaikkapolitiikan kiristyksistä – mutta ei saa omalta puolueelta riittävästi tukea.
Seehofer kuvasi Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n puoluejohdon kokouksessa Merkelin uusia ehdotuksia vaikutuksiltaan riittämättömiksi.
CSU:n johdossa on kuitenkin myös niitä, joiden mielestä Seehoferin olisi suostuttava Merkelin uusiin ehdotuksiin.
Puolueen johto on yhä koolla Münchenissä päättämässä siitä, tukeeko puolue maahanmuuttopolitiikan kiristyksissä Seehoferin kansalliseen ratkaisuun perustuvaa vai Merkelin EU:n yhtenäisyyttä korostavaa linjaa.
Päätöksestä on kiinni Saksan hallituksen jatko. Myös Seehoferille ilta on ratkaiseva: hän menettää joko poliittisen uskottavuutensa tai ministerinsalkkunsa.
MERKELIN ja Seehoferin riidassa on kyse siitä, että Seehofer haluaa määrätä Saksan rajalta käännytettäväksi ne turvapaikanhakijat, jotka jokin muu EU-maa on jo rekisteröinyt Eurodac-järjestelmään turvapaikanhakijaksi.
Merkel vastustaa tätä siksi, että Saksan kansallinen päätös vaikuttaisi monen muun EU-maan linjauksiin, voisi kaataa vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimuksen ja hankaloittaa entisestään EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.
Merkel esitteli lauantaina Seehoferille omat ehdotuksensa siitä, miten Saksaan tulevien, toisissa maissa rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden määrää vähennetään. Nämä ehdotukset Seehofer torjui.
Jos Seehofer olisi pitänyt loppuun asti kiinni linjastaan ja määrännyt voimaan turvapaikanhakijoiden rajalta käännyttämiset, Merkel olisi erottanut hänet.
Vaohtoehtoja ei juuri olisi ollut. Jos Merkel taipuisi Seehoferin painostukseen, kanslerin arvovallasta ja uskottavuudesta jäisi jäljellä vain rippeet.
Seehoferin ero hallituksesta asettaa Merkelin uuteen tilanteeseen. Kuka nousee tilalle – ja pysyykö CSU ylipäätään hallituksessa? Jos puolue lähtisi hallituksesta, edessä olisivat todennäköisimmin uudet vaalit.
Hallituskriisi on yhtä todellinen, ja siinä on monta ulottuvuutta. Merkelin CDU:n ja Seehoferin CSU:n pitkä unioni on lähellä hajoamista, ja Merkelin jatko Saksan johdossa katkolla. Tämä huolestuttaa molempia puolueita ja on saanut osan CSU:n johtoa kannattamaan kompromissin tekemistä Merkelin kanssa. Uudet vaalit tulisivat varsin samaan aikaan kuin Baijerin osavaltiovaalit lokakuun puolivälissä.
CSU:n johdossa empimistä lisää se, että Merkelin haastaminen on vienyt puolueelta kannatusta – vaikka tavoite oli päinvastainen.
RIITA turvapaikkapolitiikasta on repinyt hallitusta ja Merkelin valta-asemaa poikkeuksellisella tavalla.
Seehofer tarjoutui odottamaan, saisiko Merkel EU-maiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä sovittua koko EU:n yhteisistä toimistaturvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi. Merkel on sitä mieltä, että tuloksia tuli yli odotusten, Seehofer taas pitää tuloksia riittämättöminä.
”Politiikka on aika ajoin rajua, ja se on ihan oikein”, Merkel sanoi sunnuntaina tv-kanava ZDF:n haastattelussa.
Merkelin mukaan hän ja Seehofer jakavat saman huolen EU:hun kohdistuvasta maahanmuuttopaineesta ja siitä, miten turvapaikanhakijat siirtyvät maasta toiseen.
Erimielisyydet koskevat tapoja ratkaista ongelmat.
”CSU on varmasti herättänyt minua hieman”, Merkel sanoi.
MERKEL tarjoaa ratkaisuksi riitaan paitsi EU-maiden yhteisiä linjauksia, myös Saksan omia toimia. Näistä yksi koskee myös Suomea, sillä Merkel aikoo tehdä EU-maiden kanssa kahdenvälisiä sopimuksia siitä, että toisen maan jo rekisteröimät turvapaikanhakijat voidaan palauttaa nopeutetulla järjestelyllä Saksasta rekisteröintimaahan ja päin vastoin.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi HS:lle, että sopimuksen vaikutus Suomelle ei olisi dramaattinen.
Ehdotuksellaan Merkel kiertää sen, että Saksan rajoille tulisi lisää rajavalvontaa.
Rajavalvonta ja turvapaikanhakijoiden käännytykset suoraan rajalta laukaisivat ketjureaktion, jossa myös muut maat sulkisivat rajojaan.
Se tietäisi Schengen-sopimuksen loppua.
Esimerkiksi EU:n uuden puheenjohtajamaan Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz on jo ilmoittanut, että Saksan yksipuolinen päätös alkaa käännyttää turvapaikanhakijoita rajalta tarkoittaisi sitä, että Itävalta tekisi samoin omilla rajoillaan.
Saksalaispoliisit tarkastivat pakettiautoa Itävallan rajalla lähellä Bavarian kylää 22. kesäkuuta. (KUVA: CHRISTOF STACHE / AFP)
RAJAT kiinni -politiikkaa ajanut Seehofer on sanonut perääntyvänsä omista aikeistaan, mikäli Merkelillä on tarjota toimia, joilla saadaan aikaan vastaava vaikutus turvapaikanhakijoiden määrään kuin rajalta käännyttämisillä.
Rajavalvonnan ja suoraan rajalta käännyttämisen sijaan Merkel lisäisi raja-alueiden valvontaa lisäämällä liittovaltion poliisien määrää raja-alueilla.
Saksassa osavaltioilla on oma poliisinsa, mutta liittovaltion poliisi vastaa rajoista, lentokentistä ja rautatieasemista.
Saksaan tulevat toisen maan rekisteröimät turvapaikanhakijat ohjattaisiin suoraan keskuksiin, joissa turvapaikkaprosessin käytäisiin tehostetusti läpi siihen pisteeseen saakka, jolloin voidaan yksilöllisesti todentaa, että tulija on jo jossakin muassa maassa turvapaikkaprosessissa.
Tämän selvittäminen vaatii yhteydenpitoa ensimmäiseen tulomaahan, eikä sellaiseen ole oikeuksia rajaviranomaisilla.
TARKOITUS olisi, että Saksaan tulleet, jo muualla rekisteröidyt saataisiin viikon sisällä takaisin ensimmäiseen tulomaahansa. Merkelin ehdotukset lisäisivät mitä ilmeisemmin myös liittovaltiotason toimia. Nyt kullakin osavaltiolla on oma turvapaikkapolitiikkansa, mikä on osin hidastanut kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia lähtömaihinsa.
Saksa ei voi vain omalla päätöksellään palauttaa jo rekisteröityneitä turvapaikanhakijoita takaisin ensimmäiseen tulomaahansa, vaan prosessi vaatii aina ensimmäisen rekisteröijämaan suostumukset. Siksi Saksa on nyt tekemässä kahdenvälisiä palautussopimuksia eri maiden kanssa. Merkel sopi Brysselissä Kreikan ja Espanjan kanssa palautuksista, ja sama neuvottelu on edessä Suomen kanssa.
Merkel aikoo tehdä vastaavan sopimuksen paitsi Suomen myös Belgian, Tanskan, Viron, Ranskan, Liettuan, Latvian, Luxemburgin, Hollannin, Puolan, Portugalin, Ruotsin, Unkarin ja Tšekin kanssa.
Kun lista tuli julki, Puola, Unkari ja Tšekki ilmoittivat kuitenkin, ettei niillä ole aikeita tehdä Saksan kanssa kahdenvälisiä palautussopimuksia.
KESKEISIN maa käännytyksissä on Italia. Pääministeri Giuseppe Conte on tehnyt kuitenkin selväksi, ettei Italia ole halukas ottamaan takaisin rekisteröimiään turvapaikanhakijoita.
Saksan ja Espanjan tekemässä sopimuksessa Saksa sitoutuu tukemaan Espanjan ulkorajavalvontaan.
Espanja pääministeri Pedro Sánchezin mukaan vaihdettavien turvapaikanhakijoiden määrät ovat varsin pieniä. Saksa palauttaisi Espanjaan kuukausittain 100–150 turvapaikanhakijaa.
Saksa on kahdenvälisissä palautussopimuksissaan valmis huomioimaan sen, että osalla jo muualla rekisteröidyillä on Saksassa perheenjäseniä.
Tällöin Saksa voisi ottaa tulijan turvapaikkaprosessin vastuulleen.
Espanjan kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että Saksa on valmis ottamaan Espanjan leireiltä noin 950 ihmistä Saksaan.
MERKELIN ehdotukset ovat saksalaisarvioiden mukaan tehokkaampi tapa rajoittaa Saksaan tulevien rekisteröityneiden turvapaikanhakijoiden määrää kuin Seehoferin vaatimukset.
Varsinaisia rajatarkastuksia Saksa voi Schengen-sopimuksen poikkeusjärjestelyllään tehdä vain kolmella Saksan ja Itävallan välisen rajan rajanylityspaikalla.
Poikkeus on voimassa marraskuuhun saakka.
Merkelin ehdottamat liittovaltion poliisin toimet voisivat koskea kaikkia raja-alueita Saksan puolella.
Kyse olisi tällöin oleskelulupien tarkastuksista, ei rajavalvonnasta.
MERKELIN ja Seehoferin riitaa varsin pitkään sivusta seurannut hallituspuolue sosiaalidemokraatit kertoi sunnuntaina oman kantansa Saksan maahanmuuttopolitiikan uudistuksiin. SPD kannattaa Merkelin ehdotusta nopeutetusta turvapaikkaprosessista jo rekisteröidyille tulijoille.
SPD on myös siinä Merkelin linjoilla, että se vastustaa Saksan omia kansallisia toimia käännytyksissä. SPD korostaa viiden kohdan ohjelmassaan EU-maiden keskinäistä solidaarisuutta turvapaikkapolitiikassa.
Sitä sosiaalidemokraatit vastustavat, että EU alkaisi perustaa suljettuja käsittelykeskuksia EU:n ulkopuolelle. Tämän sijaan puolue vaatii lisää tukea Kreikalle ja Italialle, jotta turvapaikkapäätökset saadaan tehtyä heti ensimmäisessä tulomaassa.
Welt uutinen yllä päivittynyt..Dobrindt does not accept Seehofer's withdrawal offer
CSU country group chief Alexander Dobrindt does not want to accept the withdrawal offer from Horst Seehofer.
"This is a decision that I can not accept," he said, according to participants in the CSU board meeting. Dobrindt received long-lasting applause for that. Ultimately, the chancellor's lack of insight has brought the CSU into the current situation.
Arenalla oleva sarja Tannbach - jaettu kylä on hieno sarja. DraamaaEhkä se oli enemmän sitä että DDR:n historiankirjoituksessa korostettiin natsien vainojen kohdistumista kommunisteja vastaan. Koska itäsaksalainen hallinto olivat itse kommunisteja, he eivät tietenkään olleet voineet olla osallisena moiseen konnuuteen.
Kylmä totuus oli että Wehrmachtiin, NSDAP:hen ja SS:ään kuului niin paljon saksalaisia ettei yhteiskunta olisi voinut toimia sen paremmin idässä kuin lännessäkään jos nämä kaikki olisi suljettu pois julkisista viroista.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005741289.html?ref=rssSaksassa yritetään vielä kerran hieroa sopua riitaan, joka uhkaa hajottaa Merkelin hallituksen – Mitä tapahtuu seuraavaksi? HS käy läpi vaihtoehdot
Jos Angela Merkelin CDU-puolueen ja Horst Seehoferin CSU-puolueen 70-vuotinen unioni hajoaisi nyt käynnissä olevaan valtataisteluun, CSU:sta tulisi nykyistä huomattavasti oikeistolaisempi puolue, ja Saksan poliittisen kentän keskelle jäisi uudenlainen tyhjiö.
CSU:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja Alexander Dobrindt ja Saksan liittokansleri, CDU:n puoluejohtaja Angela Merkel osallistuivat CSU:n ja CDU:n parlamenttiryhmien yhteiseen kokoukseen maanantaina Berliinissä. (KUVA: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 2.7. 16:53
BERLIINI
SAKSAN liittokansleri Angela Merkel ja sisäministeri Horst Seehofer yrittävät vielä kerran maanantai-iltana hieroa sopua turvapaikkapolitiikan riitaan, joka on hajottaa koko hallituksen. Tilanne on tiukka, sillä Seehofer on ilmoittanut olevansa valmis eroamaan – muttei toivo, että samalla hajoaisi hallitus ja Merkelin ja Seehoferin puolueiden CDU:n ja CSU:n vuosikymmenien mittainen tiivis yhteistyö.
Löytyykö kahden sisarpuolueen rajuun riitaan vielä viime hetken ratkaisu, jolla puolueet mahtuisivat samaan hallitukseen ja vieläpä Merkelin johdolla? Jos ei, mitä tapahtuu?
HS käy läpi vaihtoehdot. Mikään niistä ei ole sellainen, joka tekisi Saksan hallituksesta erityisen vakaan ja yhteistyökykyisen. Saksan on nyt syvässä poliittisessa muutostilassa, jonka suunta kuitenkin on yhä epäselvä.
Välirauha – kompromissi löytyy sittenkin
MERKELIN ja Seehoferin riita on hyvin poikkeuksellinen myös siksi, että kaksi kokenutta poliitikkoa ja sisarpuolueiden johtajaa päästi yhtä yksittäistä turvapaikkapolitiikan kohtaa koskevan erimielisyyden kärjistymään valtaisteluksi ja todelliseksi hallituskriisiksi.
Vaikka sekä Merkel että Seehofer ovat tehneet hyvin selväksi omat kantansa, he yrittävät yhä löytää kompromissin, jonka varassa jatkaa hallitusyhteistyötä. Sanansa kompromissiin haluaa sanoa myös hallituskumppani sosiaalidemokraatit.
Neuvotteluasetelma on kuitenkin vaikea, sillä CDU:n puoluehallitus on asettunut tukemaan Merkeliä. Merkel pitää kiinni siitä, ettei Saksa tee turvapaikkapolitiikassa sellaisia kansallisia ratkaisuja, joilla on vaikutus muihin EU-maihin ilman, että niiden kanssa sovittaisiin yhdessä toimista.
Mahdollinen kompromissi voi olla hyvin symbolinen, jos ja kun CDU ja CSU tarvitsevat vielä jotakin, jolla perustella sen, että yhteinen näkemys on dramaattisen riidan päätteeksi sittenkin löytynyt ja Seehofer voi jatkaa sisäministerinä.
Kuinka kestävä sopu olisi, on toinen kysymys. Puolueet saisivat kuitenkin purettua akuutin välirikon uhkan.
Seehofer eroaa, mutta CSU jatkaa hallituksessa
SEEHOFER ilmoitti sunnuntai-iltana CSU:n kokouksessa aikovansa jättää sekä ministerintehtävänsä että puolueen puheenjohtajuuden. Samalla hän sanoi, ettei toivo kahden sisarpuolueen, CSU:n ja Merkelin CDU:n välirikkoa. Jos tämä linjaus on puolueille tärkeä, Seehoferin ero hallituksesta ei tarkoita sitä, että myös muut CSU:n ministerit eroavat.
Kiista turvapaikkapolitiikasta on moniulotteinen, ja siihen sekoittuu myös Seehoferin henkilökohtaista kaunaa Merkeliä kohtaan. Se, että ministeri vaihtuu, voisi ainakin osin puhdistaa ilmaa ja tehdä hallitusyhteistyön jatkumisen mahdolliseksi.
Jos CSU jäisi hallitukseen, lyhyellä aikavälillä sen uskottavuus saisi kovan kolauksen. Kysymys on kuitenkin pitkän aikavälin politiikasta ja siitä, haluavatko kaksi kristillisdemokraattista puoluetta pitää yhdessä huolta siitä, että ne pysyvät uskottavina puolueina todella suurelle joukolle saksalaisia maltillisia konservatiiviäänestäjiä.
Jos unioni hajoaisi, CSU:sta tulisi todennäköisesti nykyistä huomattavasti oikeistolaisempi puolue, ja poliittisen kentän keskelle jäisi uudenlainen tyhjiö.
Ilman Seehoferia Merkelin arki hallituksessa voisi helpottua, mutta ilman CSU:ta hallituksella ei olisi enemmistöä liittopäivillä. Tärkeintä monen mielestä molemmissa puolueissa on kuitenkin se, ettei CDU:n ja CSU:n unioni hajoa.
Puolueet ovat nivoutuneet monin tavoin toisiinsa rakenteita ja organisaatiota myöten. Niillä on myös CSU:lle tärkeä työnjako: Baijerissa toimii vain CSU. Jos CSU:n ja CDU:n unioni hajoaa, CDU asettaa Baijeriin omat ehdokkaansa. Sitä CSU ei halua.
Seehoferin mahdollisesta seuraajasta sisäministerinä on jo käynnissä vilkas keskustelu saksalaismediassa. Seuraajan olisi oltava Seehoferia valmiimpi pitämään kiinni hallitusohjelmasta ja toimimaan yhdessä muiden kanssa.
Vähemmistöhallitus, CSU siirtyy oppositioon
JOS Seehoferin lisäksi hallituksesta lähtee koko CSU, Merkelin hallituksella ei enää ole enemmistöä liittopäivillä. Enemmistöstä uupuisi kaksi ääntä.
Kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit voisivat silti jatkaa yhdessä vähemmistöhallituksena. Tämä päätös ei ole kummallekaan puolueista helppo, mutta se on teoriassa mahdollinen – vaikka Merkel sanoi jo kesken poikkeuksellisen vaikeiden hallitusneuvottelujen, ettei halua vähemmistöhallitusta.
Merkelin tavoitteena oli ja lienee yhä mahdollisimman vakaa hallitus. Sitä hän ei ole saanut, mutta arvio vähemmistöhallituksen eduista ja haitoista voi muuttua, jos CDU:n ja CSU:n unioni hajoaa.
Uusi enemmistöhallitus uuden kumppanin kera
TEORIASSA on mahdollista, että Merkel pyytää mukaan hallitukseen joko vihreät tai liberaalipuolue FDP:n ja saa näin kokoon uuden enemmistöhallituksen ilman CSU:ta. Hallituskriisin taustalla on jo tehty alustavia tiedusteluja.
Vihreät ovat ilmaisseet olevansa valmiita ainakin neuvottelemaan hallitusyhteistyöstä, mutta FDP:n johtaja Christian Lindner suhtautuu hyvin epäillen uuteen enemmistöhallitukseen.
Juuri Lindner katkaisi Merkelin ensimmäiset hallitustunnustelut viime syyskuun liittopäivävaalien jälkeen. Tuolloin tavoitteena oli CDU:n, CSU:n, FDP:n ja vihreiden hallitus.
Uudet vaalit – Merkelin aika on ohi
JOS Merkel katsoo, ettei hänellä ole edellytyksiä jatkaa kanslerina uudella enemmistöhallituskokoonpanolla tai vähemmistöhallituksella, edessä on uudet vaalit. Merkelin olisi kuitenkin ensin mittautettava luottamuksensa liittopäivien luottamusäänestyksessä. Jos luottamusta ei tulisi, Merkel tapaisi liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin. Tämä voisi ehdottaa uutta hallituksen muodostajaa, joka puolestaan tarvitsisi liittopäivien enemmistön tuen.
Liittopresidentti määrää tietyn perustuslain määräämän prosessin mukaisesti uudet vaalit, jos tilanne on se, ettei Saksaan saada kokoon toimintakykyistä hallitusta. Uudet vaalit on järjestettävä 60 päivän kuluessa liittopresidentin päätöksestä.