Melko iäkkäitä nämä natsit..
Suora lähetys käynnissä: Äärioikeisto osoittaa mieltään väkivallan riivaamassa Chemnitzin kaupungissa – ”Tunnelma on odottava”, kertoo paikan päällä oleva HS:n kirjeenvaihtaja
Saksan äärioikeisto on kutsunut mielenosoituksen koolle Chemnitzin kaupunkiin. On olemassa riski, että mielenosoitus muuttuu jälleen mellakoinniksi. HS seuraa tilannetta.
https://www.hs.paskamedia.fi/ulkomaat/art-2000005809822.html
Hieman on juttu muuttunut, mutta agendajournoa parhaimmillaan/pahimmillaan
Äärioikeiston mielenosoitus sujui rauhallisesti väkivallan riivaamassa saksalaiskaupungissa – ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme”
Saksan äärioikeisto kokoontui mielenosoitukseen Chemnitzin kaupunkiin torstaina. Protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti.
Sisällä Chemnitzin jalkapallostadionilla järjestettiin torstai-iltana kansalaiskeskustelu Chemnitzin tulevaisuudesta. Stadionin ulkopuolella noin tuhat ihmistä osallistui äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston järjestämään mielenosoitukseen. (KUVA: CHRISTIAN T. JØRGENSEN)
Anna-Liina Kauhanen HS, Linda Laine HS
Julkaistu: 30.8. 18:28 , Päivitetty: 30.8. 22:11
CHEMNITZ / HELSINKI
SAKSAN äärioikeisto kokoontui torstai-iltana jälleen Chemnitzin kaupunkiin. Mielenosoituksen järjestäjä oli sama äärioikeistolainen Pro Chemnitz -verkosto, jonka maanantainen mielenosoitus riistäytyi poliisin hallinnasta.
Torstaina protestit sujuivat kuitenkin rauhallisesti. Noin tuhannen mielenosoittajan joukko alkoi hajaantua muutaman tunnin kokoontumisen jälkeen.
Mielenosoitus järjestettiin Chemnitzin jalkapallostadionin ulkopuolella. Sisällä stadionin päärakennuksessa pidettiin ainakin osittain samaan aikaan Chemnitzin tulevaisuutta koskeva kansalaiskeskustelu.
Paikalla stadionilla oli myös HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja
Anna-Liina Kauhanen.
Äärioikeistolaiset mielenosoittajat eristettiin stadionalueen ulkopuolelle.(KUVA: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS)
CHEMNITZISSÄ kohtaavat Saksojen jälleenyhdistyminen ja jälleenerkaantuminen. Välissä on Chemnitzin jalkapallostadionin parkkipaikka. Se on nyt se harmaa vyöhyke, joka erottaa kaksi todellisuutta toisistaan.
Stadionin päärakennuksessa pidettyyn kansalaiskeskusteluun osallistui Saksin osavaltion pääministeri
Michael Kretschmer. Tilaisuus oli suunniteltu aikaa sitten, ja se oli avoin ja tarkoitettu siihen, että osavaltion johto ja kansalaiset voisivat käydä vuoropuhelua.
Nyt dialogille on tarve. Chemnitzissä otettiin oikeus omiin käsiin, kun äärioikeiston mielenosoitus sunnuntaina riistäytyi poliisin hallinnasta ihmisjahdiksi, jossa uusnatsit pahoinpitelivät satunnaisia vastaantulijoita siksi, että nämä näyttivät ulkomaalaisilta.
”Minun kotikaupungissani jahdataan ihmisiä käsi natsitervehdyksessä. Se on pöyristyttävää. Se saa minut häpeämään”, sanoi sisälle stadionille kansalaiskeskusteluun jonottava chemnitziläinen DJ ja tapahtumajuontaja
Hendrik Stowasser.
Jos Stowasser pääsee esittämään kansalaiskeskustelussa kysymyksen, niitä on kaksi.
Ensimmäinen on se, miten Saksinmaa ratkaisee ongelman, jota se on vähätellyt vuosia: sen, että Saksi on äärioikeiston tyyssija, Stowasser sanoo. ”Toinen kuuluu, miten saada ei vain kansalaiset, vaan myös eri puolueet todella keskustelemaan keskenään yhteiskunnan ongelmista.”
Poliiseja kokoontui jalkapallostadionin ulkopuolelle hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua. (KUVA: CHRISTIAN T. JØRGENSEN)
PARKKIPAIKAN toisella puolella oli samalla alkamassa äärioikeistolaisen Pro Chemnitz -verkoston kolmas mielenosoitus.
Stadion ulkopuolella seisoo tuhatkunta miestä ja myös joitakin naisia.
Jens Rothenberger tulee juttelemaan, vaikka moni muu on kovin haluton kertomaan, miksi on parkkipaikan tällä laidalla eikä jonottamassa sisälle stadionille.
Hendrik Stowasserille Chemnitzin suurin ongelma on äärioikeisto.(KUVA: CHRISTIAN T. JØRGENSEN)
”Minä olen täällä puolustamassa kotimaatani ja turvallisuuttani. En ole äärioikeistoa, vaan kolme hotellia omistava homo, joka pelkää liikkua kotikaupungissaan. Syynä on liittokansleri
Angela Merkelinmaahanmuuttopolitiikka. Saksa muuttui pakolaiskriisissä.”
Rothenberger osallistui mielenosoitukseen myös maanantaina, ja on tulossa mukaan lauantaina Vaihtoehto Saksalle -puolueen mielenosoitukseen.
Tästä mielenosoituksesta tosin oli tarkoitus tulla erilainen kuin kahdesta aiemmasta. Poliisi piti huolen, ettei tilanne päässyt hallinnasta. Niin kävi sunnuntaina. Niin kävi maanantaina.
Nyt Saksin poliisilla oli apuvoimia viidestä muusta osavaltiosta ja liittovaltion poliisista. Poliisien määrää ei taktisista syistä kerrota, mutta heitä oli paljon.
”Katsotaan sitten vähän vieruskaveria”, joku mielenosoituksen järjestäjistä sanoi mikrofoniin mielenosoituksen alkajaisiksi. ”Maanantaina kävi, että joidenkuiden käsi nousi. Ei päästetä nyt niin tapahtumaan.”
Ihmisiä kerääntyi runsaasti jalkapallostadionin läheisyyteen. (KUVA:CHRISTIAN T JØRGENSEN)
CHEMNITZ on viime päivät ollut kuin kuin absurdi pila Euroopan aatehistorian kipupisteistä. Maailma on tuijottanut uutiskuvia ja videonpätkiä, joissa Chemnitzin tunnuksen, valtavan Karl Marxin patsaan silmien edessä nousee käsiä natsitervehdykseen. Mielenosoittajat ovat jahdanneet ja pahoinpidelleet ohikulkijoita siksi, että nämä ovat näyttäneet ulkomaalaisilta.
Jos 7,1 metrinen Marxin pää hengittäisi, se vetäisi sisäänsä äärioikeistolaisista mielenosoittajista uhkuvaa vihaa.
Ei sillä, että Marx itse olisi tuonut vain iloa tälle entiselle Karl-Marx-Stadille, vähän nuhjuiselle ja vauhdilla ikääntyvälle 250 000 asukkaan itäsaksalaiskaupungille, joka muurin murruttua ja Saksojen yhdistyttyä vaihtoi nimensä Chemnitziksi.
Kun Marxin silmien alla 30 vuotta sitten kaadettiin DDR:ää, nyt kommunismin ikonin edessä huudetaan demokratiaa vastaan. Chemnitz ei kuitenkaan ole kaaoksessa, vaan se on ollut näyttämönä hyvin järjestäytyneelle äärioikeiston väkivallalle, Stowasser sanoi:
”Joku äärioikeiston mielenosoituksessa ehkä kuvittelee tekevänsä vallankumousta.”
Suunta on vain on väärä, demokratiasta diktatuuriin, hän sanoi.
”Saksinmaalla on Saksan vähiten turvapaikanhakijoita. Ongelma täällä on äärioikeisto, ja valtava jakautuminen. Ihmisten välillä ole keskusteluyhteyttä. Se taas ei korjaudu vain sillä, että ruvetaan keskustelemaan – ihmisiä tuolla toisella laidalla ei tavoita logiikalla.”
Mielenosoituksen koolle kutsuvaa Pro Chemnitz -verkostoa johtaa äärioikeiston piirissä varsin tunnettu hahmo, asianajaja
Martin Kohlmann.
Hän on äärioikeistolaisen terroristijärjestön Gruppe Freitalin yhden jäsenen asianajaja. Freitalin ryhmä teki vuonna 2015 pommi-iskuja vastaanottokeskuksiin.
Sylke Heintzille Chemnitzin suurin ongelma ovat turvapaikanhakijat. (KUVA:CHRISTIAN T. JØRGENSEN)
Ei täällä ole mitään natseja, sanoi mielenosoitukseen osallistuva myyjä
Sylke Heintz.
”Tiedän tasan tarkkaan, mitä natsit tekivät sodan aikana. Täällä on ihmisiä, jotka haluavat pitää Saksan yhtenäisenä. Minä olen omasta ja tyttäreni turvallisuudesta huolissani oleva kansalainen, joka järkyttyi nuoren miehen taposta.”
Heintzille ei ole tullut mielen, että hän voisi osallistua stadionin kansalaiskeskusteluun. ”En usko, että minua otettaisiin sisään.”
Saksin osavaltion pääministeri Michael Kretschmer vastasi kaupunkilaisten kysymyksiin torstain keskustelutilaisuudessa. (KUVA: CHRISTIAN T. JØRGENSEN)
SISÄLLÄ stadionilla suuri sali täyttyy, paikkoja on viidellesadalle.
Chemnitzin ylipormestari
Barbara Ludwig ei aloita ihan sillä, mitä yleisö haluaisi kuulla.
”Olemme tehneet parhaamme”, Ludwig sanoo – ja saa vastaansa buuausten kuoron.
Edessä on ilta täynnä latausta. Se käy selväksi parkkipaikan molemmin puolin.
Myös kansalaiskeskustelun juontajalla on heti alkuun toive:
”Pidetään keskustelu asiallisena. Se ei tarkoita sitä, ettei voi arvostella ja olla kriittinen.”
Pääministeri Kretschmer aloittaa oman puheenvuoronsa: ”Meidän täytyy puhua ja kuunnella toisiamme.”
Sitten Kretschmer ehdottaa hiljaista hetkeä puukotuksen uhrien muistolle. Kansalaiskeskustelu käynnistyy. Monella on paljon sanottavaa. Parkkipaikan toiselta laidalta mielenosoittajat lähtevät jo rauhassa matkoihinsa, kun keskustelu stadionilla vielä jatkuu.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005809822.html?ref=rss