Baijerin pääministeri puhuu kuin Trump, mutta se ei taida riittää – Saksassa käydään viikonloppuna historialliset vaalit, jotka voivat heiluttaa koko maata
Baijerissa on sunnuntaina historialliset osavaltiovaalit, sillä Baijerin mahtipuolue CSU menettää rytinällä yksinvaltansa. Konservatiivisuus ei ole enää entisellään.
Baijerin pääministerin Markus Söderin tyyliä ovat kovat vastakkainasettelut. Sunnuntaina selviää, toimiiko taktiikka. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:lle historiallista tappiota. (KUVA: MICHAEL DALDER / REUTERS)
Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 12.10. 2:00 , Päivitetty: 12.10. 6:07
MÜNCHEN
BAIJERIN pääministeri
Markus Söder pitää vaalipuhetta vieressään valtava Markus Söderin pää. Pää vie huomion seinään heijastuvassa logossa, joka on samaan aikaan komea ja kauhea. Se on kuin parodiaa. Logossa Söderin piirretyn pään ympärillä on tähtiä ja teksti
Bavaria One – Mission Zukunf, Baijeri ykkönen, tehtävänä tulevaisuus.
Tyylilaji kertoo paljon Söderistä. Kaikki on suurta ja itsekeskeistä. Ja kuin peliä.
Pelkästä vitsistä ei ole kyse. Söder todella haluaa Baijerille oman avaruusohjelman ja satelliitin. Se on yksi hänen teemoistaan Baijerin ensi sunnuntain osavaltiovaalien kampanjoinnissa. Eikä siinä mitään, vauras Baijeri on merkittävä avaruusteknologian keskus.
Baijeri on ykkönen, suurin, menestyvin eikä edes taivas ole rajana. Se on Söderiä. Ja juuri siksi häntä kutsutaan Baijerin Trumpiksi. Mutta toisin kuin Yhdysvaltain presidentti
Donald Trump, Söder saattaa käydä viimeisiä vaalejaan. Kannatusmittaukset ennakoivat Söderin puolueen CSU:n olevan matkalla kohti katastrofia.
SAKSA on maa, jossa on koko ajan jossain vaalit. Ensi sunnuntaina uurnille käy 9,5 miljoonaa äänioikeutettua Baijerissa.
Baijeri on Saksan 16 osavaltiosta yksi erityisimmistä. Se on vauras, täynnä kansainvälisiä suuryrityksiä ja patakonservatiiveja. Se on omanarvontuntoinen ja syvästi katolinen. Baijerin vaaleilla on myös tiukka side valtakunnanpolitiikkaan. Itse asiassa koko Saksan hallitus on viime ajat pyörinyt Baijerin vaalien ympärillä.
Baijerissa on eletty kuin yksipuoluejärjestelmässä, ja nyt vanha valta-asetelma murtuu. Jos kannatusmittaukset pitävät paikkansa, Baijerin kristillissosiaalinen unioni eli CSU menettää yksinvaltansa.
Mille tahansa muulle puolueelle se, että joka kolmas äänestäjä kannattaa puoluetta, olisi riemujuhla. Mutta ei CSU:lle, joka on tottunut saamaan puolet äänistä.
Syyllinen CSU:n kriisiin on etsitty Baijerin ulkopuolelta. Hän on liittokansleri
Angela Merkel.
CSU on suurisanaisten miesten ja isojen egojen puolue. Merkel on tämän tyylin vastakohta. Hänen kimpussaan on ennen kaikkea CSU:n johtaja ja Saksan sisäministeri
Horst Seehofer.
Merkel ja Seehofer ovat teoriassa liittolaisia.
Seehoferin CSU:lla ja Merkelin kristillisdemokraattisella CDU-puolueella on vanhastaan diili. Baijeri on CSU:n, muu Saksan CDU:n. Kun CDU on vallassa, on myös CSU:lla ministerinsä hallituksessa. Nyt yhteiselo on ollut niin hankalaa, että Seehofer on ollut kahdesti kaataa koko Saksan hallituksen, jolla on ikää vasta seitsemän kuukautta.
Osin syynä kriiseihin on se, miten sekaisin koko Eurooppa on pakolaiskriisin jäljiltä. CSU:n johto katsoo, että syy puolueen kannatuskatoon on Merkelin maahanmuuttopolitiikassa. CSU:lle Merkel on liian liberaali.
Baijeri oli kolme vuotta sitten pakolaiskriisin keskipiste Saksassa. Baijerin kautta Saksaan saapui reilun vuoden aikana noin miljoona turvapaikanhakijaa. Oikeistopopulistisen ja osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kannatuksen nousu sai vauhtia pakolaiskriisistä. CSU sai Baijeriin uuden haastajan.
CSU on perinteisesti halunnut pitää kiinni siitä, ettei sen ohi mennä oikealta. AfD teki sen. Seehofer päätti vastata menemällä perässä.
Oikeistopopulismi nousee koko Euroopassa. Baijerin poliittinen muodonmuutos on siitä yksi seuraus. Mutta on myös muita syitä.
Isot megatrendit, globalisaation ja digitalisaation tuomat työn ja tulonjaon murrokset, geopolitiikan ja voimapolitiikan paluu, Baijerin hurja talouskasvu ja kansainvälistyminen näkyvät poliittisella kartalla ja äänestäjien liikkuvuudessa.
Puoluekenttä pirstaloituu ja perinteiset kansanpuolueet ovat kovilla vasemmalta oikealle. Ensin tämän murroksen keskelle joutuivat sosiaalidemokraatit, ja nyt on konservatiivien vuoro. CSU:n kiivas kampanjointi ja kipuilu on yksi esimerkki siitä, miten konservatiivisuutta yritetään brändätä uusiksi.
Jos Merkelin tyyliä on asemoitua mahdollisimman keskelle poliittista karttaa. Seehofer sen sijaan uudistaisi konservatiiveja ammentamalla äärioikealta ja keskittymällä lähinnä maahanmuuttoon. Nyt tämä linja sekä hieman tuo, että etenkin vie kannatusta.
Baijeriin ja etenkin Müncheniin muuttaa koko ajan väkeä muualta. Kyse ei ole pakolaisista, vaan teknologiajättien houkuttelemista kansainvälisistä huippuosaajista Saksasta ja muualta Euroopasta. Monelle heistä CSU:n edustama konservatiivisuus on vierasta.
Söder tajuaa tämän ehkä Seehoferia paremmin, mutta osalle äänestäjistä Söder on silti liian kova ja populistinen. Söder on kuitenkin laajentanut spektriä. Hän kurottaa avaruuteen ja taivaaseen. Kesällä hän määräsi, että kaikissa Baijerin virastoissa on oltava seinällä krusifiksi.
Uskonnon sijaan monelle tärkein vaaliteema on koti, varsinkin hoivapalvelut ja asumisen hinta, joka on Saksan suurkaupungeissa kärjistyvä poliittinen teema.
BAIJERIN vaalien kireä asetelma vaikuttaa Saksan hallitukseen.
Seehofer haastaa Merkeliä. Seehofer saa haluamaansa, sillä kannatusluvut eivät houkuta uusiin vaaleihin.
Kesällä Seehofer vaati, että turvapaikanhakijoita pitäisi käännyttää suoraan rajalta. Riita oli paitsi kaataa hallituksen myös hajottaa CDU:n ja CSU:n unionin. Syksyllä Seehofer väänsi demarien kanssa tiedustelujohtaja
Hans-Georg Maaßenin potkuista.
Tulos: CSU:n kannatus vain hupenee. Nyt tilanne on se, että CSU on Seehoferin ja Söderin, kahden itseään mahtimiehinä pitävän alfauroksen johdolla matkalla kohti kaikkein aikojen tappiota. AfD:n kannatus on mittauksissa 10–14 prosenttia. Se ei yksi ole viemässä CSU:n yksinvaltaa, mutta se on ollut vauhdittamassa äänestäjien liikettä puolueista toisiin.
Ne, joille maahanmuutto on tärkein vaaliteema, saavat haluamaansa AfD:stä. Maltilliset äänestäjät etsiytyvät myös muualle. Vihreille mittaukset ennakoivat 18 prosenttia äänistä.
Baijerin pääministeri Markus Söder ja CSU:n johtaja, sisäministeri Horst Seehofer ovat taistelleet vuosia vallasta puolueessa. (KUVA: MICHAEL DALNER / REUTERS)
SÖDERILLE tilanne on hankala. Hän on sitä mieltä, että Seehoferin show ja Berliini ovat syypäitä katastrofiin.
Söder nousi Baijerin pääministeriksi vasta viime maaliskuussa. Vallanvaihtoa edelsi vuosien taistelu Seehoferin kanssa. Seehofer joutui väistämään. Hän lähti ministeriksi.
Myös Söderin poliittinen tulevaisuus on auki. Jos hän jatkaa pääministerinä, hallituksessa on myös jokin toinen puolue. CSU:n itseluottamus on kuitenkin perustunut siihen, että se pystyy johtamaan Baijeria yksin.
Onko Söderistä kompromisseihin?
”Ne eivät ole Baijerin ja CSU:n vahvuus”, sanoo Söderistä elämäkerran kirjoittanut Süddeutsche Zeitung -lehden toimittaja
Roman Deininger.
Söder on raskaan sarjan provosoija ja populisti, armoitettu puhuja, joka elää ja hengittää Baijerin politiikkaa. Söder rakastaa vastakkainasetteluja, Deininger sanoo.
Söder, 51, on rakentanut uraansa taistellen ja taitavasti. Hän on puolueen nuorisojärjestön entinen johtaja, joka teki hetken uraa tv-toimittajana. Se toi näkyvyyttä. Seehoferin suosiossa hän ei kuitenkaan ollut. Vallanvaihto oli kova.
CSU on kuitenkin aina ollut myös uudistuva ja uudistava puolue, Deininger muistuttaa. Poliittisen kulttuurin suurista eroista huolimatta Söderille, Baijerin entinen ympäristöministerille, vihreät olisi ihan luonteva kumppani.
”CSU:n täytyy sopeutua siihen, että Baijeri on entistä kirjavampi ja poliittisesti laajempi. Aikaa on seurattava.”
Saksalaistoimittaja Roman Deininger on kirjoittanut Baijerin pääministeristä Markus Söderistä elämäkerran. (KUVA:KAVEH ROSTAMKHANI)
SUNNUNTAIN vaalit Baijerissa ovat historialliset. Vaikka CSU on betonoinut itsensä konservatismiin, voi olla, ettei tämä tyyli enää puhuttele edes Baijerissa.
Merkelin hallitukselle vaalitulos tarkoittaa joko rauhallisempia aikoja – tai uutta kriisiä. Jos EU:n mahtimaan Saksan hallitus kaatuisi, koko Euroopan poliittinen agenda kriisiytyisi.
Merkeliä ei tosin juuri kiinnosta yksittäisten osavaltioiden vaalikamppailut ja hallitukset. Merkelille tärkeää on Saksan suuri linja, Deininger sanoo.
Toinen kysymys on se, miten tärkeää Saksan vakaus omasta kannatuksestaan panikoiville puolueaktiiveille. Omat yllättivät Merkelin muutama viikko sitten, kun CDU:n ja CSU:n yhteinen parlamenttiryhmä äänesti ryhmän johtoon
Ralph Brinkhausin Merkelin luottomiehen
Volker Kauderinsijaan.
CDU:lla on puoluekokous joulukuussa. Silloin äänestetään myös Merkelin jatkosta. Jos Merkel pitää sanansa, hän jatkaa puolueen johdossa ja kanslerina koko vaalikauden, Deininger sanoo.
”Se, miten CDU:n ja CSU:n välit toimivat, riippuu siitä, ketkä puolueita johtavat. Jos molemmissa on vallassa konservatiivit, sujuu hyvin. Samoin, jos molemmissa on liberaalit.”
Söder ei ole ainoa nimi CSU:n johtoon. Nousussa ovat EPP-europarlamenttiryhmän kärkiehdokkaan paikasta
Alexander Stubbin kanssa kisaava
Manfred Weber ja liikenneministeri
Alexander Dobrindt.
Baijerilaisella konservatiivi–liberaali-asteikoilla Weber on se liberaali.
”Sukupolvi vaihtuu. Ehkä nyt on Söderin ja Seehoferin viimeinen taisto.”
Tästä on kyse
Baijeri äänestää sunnuntaina
Baijerissa on sunnuntaina osavaltiovaalit.
Baijeria on hallinnut vuodesta 1957 Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU.
Torstaina julkistettu Civeyn mittaus ennakoi CSU:lle 32,9 prosenttia, vihreille 18,5 prosenttia, SPD:lle 11 prosenttia, liberaalipuolue FDP:lle 5,9 prosenttia, AfD:lle 12,8 prosenttia, vasemmistopuolue Linkelle 3,9 prosenttia ja Frei Wähler -puolueelle 9,8 prosenttia äänistä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005861142.html