Uutisia Saksasta


17. Oktober 2018 um 00:56 UhrGeiselnahme von KölnBundesanwaltschaft übernimmt Ermittlungen
w950_h505_x503_y252_DPA_bfunk_dpa_5F9AA0001A04CB1B-7ef2ee87d54c60f7.jpg

Die Polizei geht nun weiteren Hinweisen nach und sucht Zeugen, die den Täter mit dieser Tasche und dem Koffer gesehen haben - vor allem vor der Tat.Foto: -

Köln/Karlsruhe Der Geiselnehmer vom Kölner Hauptbahnhof könnte den Brandanschlag nach Ansicht der Bundesanwaltschaft aus terroristischen Motiven verübt haben.

„Nach dem bisherigen Erkenntnisstand liegen zureichende Anhaltspunkte für einen radikal-islamistischen Hintergrund der Tat vor“, teilte der Generalbundesanwalt am Mittwoch in Karlsruhe mit. Er beruft sich dabei auf Zeugenaussagen und auf Forderungen des Mannes bei den Verhandlungen mit der Polizei. Der 55-jährige Mohammad A.R. habe dabei unter anderem verlangt, nach Syrien zur Terrormiliz „Islamischer Staat“ (IS) ausreisen zu können.

Er hatte am Montag einen Brandanschlag auf ein Schnellrestaurant im Kölner Hauptbahnhof verübt und eine Frau als Geisel genommen. Die oberste deutsche Anklagebehörde will nun vor allem klären, ob Mohammad A.R. die Tat als IS-Mitglied begangen hat oder Kontakt zur Terrororganisation hatte. „Auch wird der Frage nachgegangen, ob bislang unbekannte Tatbeteiligte oder Hintermänner in die Tat eingebunden waren“, teilte die Bundesanwaltschaft mit.

35 Bilder
Polizei beendet Geiselnahme am Kölner HauptbahnhofFoto:


Die Kölner Polizei ist überzeugt, dass der Syrer mit dem Brandanschlag möglichst viele Menschen treffen wollte. Bei seinem Anschlag auf das Fast-Food-Restaurant hatte der Mann große Mengen Benzin über den Boden gekippt. Eine Überwachungskamera hielt dies fest. Kurz darauf zeigt das Video eine dramatische Explosion: Man sieht nur noch einen einzigen grellen Feuerschein. Eine 14-Jährige erlitt schwere Verbrennungen. Nach der Tat ließ der Mann einen Koffer und eine Aktentasche mit Gaskartuschen und Brandbeschleuniger in dem Schnellrestaurant zurück, flüchtete in eine Apotheke und nahm dort eine Angestellte als Geisel.

Insgesamt zwei Stunden lang verschanzte sich Mohammad A.R. mit der Geisel in der, bevor die Polizei zugriff und den Mann durch Schüsse schwer verletzte.

Ein „Zufallsopfer“ sei diese gewesen, davon ist Becker überzeugt. „Der eigentliche Tatplan war offensichtlich eine Brandlegung im McDonald's.“ Als der Täter die Frau mit Benzin übergoss, griff die Polizei ein.

w950_h526_x504_y306_DPA_bfunk_dpa_5F9AA000B262B7D2-42bb6de7e9e6e13e.jpg

Einen Tag nach der Geiselnahme sucht die Polizei Hinweise zu einem roten Rollen-Koffer und einer braunen Umhängetasche. Der Täter soll die beiden Gegenstände mit sich geführt haben.Foto: -
Bei der Durchsuchung seiner Kölner Wohnung entdeckte die Polizei weiteres Benzin. An der Wand fanden sich arabische Schriftzeichen, die sich zwar auf den Islam, nicht aber auf das Terrornetz „Islamischer Staat“ beziehen.

Sicher ist nach Angaben der Kölner Polizei, dass es sich bei dem Täter um einen 55 Jahre alten Flüchtling aus Syrien handelt. Er war „psychisch nicht in der Lage zu arbeiten“, sagte der Kölner Kripochef Klaus-Stephan Becker.

Infos
Was wir wissen - und was nichtFoto:


Der schwer verletzte Mann war am Dienstag nach einer mehrstündigen Operation außer Lebensgefahr. „Er liegt aber weiter im Koma“, sagte Miriam Brauns, die stellvertretende Polizeipräsidentin von Köln. Der Mann habe noch nicht vernommen werden können. Gegen ihn erging ein Haftbefehl wegen versuchten Mordes in zwei Fällen und Geiselnahme.

Der laut Polizei psychisch angeschlagene Syrer ist als Asylberechtigter anerkannt und besitzt eine Aufenthaltserlaubnis bis Juni 2021. In Deutschland lebte er nach Polizeiangaben seit 2015, fast ausschließlich in Köln. Seine Frau lebe noch in Syrien, sein Sohn und sein Bruder seien in Deutschland, teilte die Polizei weiter mit.

w950_h526_x1500_y1042_DPA_bfunk_dpa_5F9AA0002068CE21-974ea67ca5780ed9.jpg

Nach der Geiselnahme hat die Polizei die Wohnung des Syrers in einer Flüchtlingsunterkunft durchsucht.Foto: Oliver Berg
IMPRESSUM | DATENSCHUTZ
 



Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta

1 t ·

„Puu paa pelistä pois“ - Saksalainen, valtion tuella toimiva Amadeu Antonio- säätiö antaa ohjeita päiväkotien henkilökunnalle, miten kasvattaa lapsia monikulttuurisiksi ja suvaitsevaisiksi. Opaskirjasessaan säätiö antaa vihjeitä muun muassa siitä, miten lastentarhanopettajat ja muu henkilökunta voi tunnistaa mahdolliset ääriokeistolaiskotien lapset. Kansallismielisten perheiden lapsista paistaa oppaan mukaan usein läpi perinteinen sukupuolieroihin perustuva kasvatus tyyliin, että tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia. Kansallismielisten vanhempien lapsilla on usein myös perinteinen ulkoasu ja tytöillä usein letit. He ovat myös normaalia kurinalaisempia ja saattavat joutua kävelemään yksin pidempiä (oppaassa mainitaan jopa 1,5 km) matkoja päiväkotiin. Opas neuvoo, miten pitää suhtautua ja toimia, jos kansallismieliset vanhemmat kutsuvat muita päiväkotilaisia lapsensa syntymäpäiville. Neuvoja löytyy myös leikkikaluvalikoimaan, seinien koristeluun sekä ennakkoluulottomaan sukupuolivalistukseen.
 
 
Kellokäy globalistiliberaalipunikille ja kohta koko EU vapisee ja tunnelma on Berliiníssä ja Brysselissä samalainen kuin valtakunnanjohtajalla kun tuhatvuotiseksi suunniteltu järjestelmä murtuu , no voihan sitä muistella muutaman vuosikymmenen kuluttua suurena taisteluna kuten stallarit tekevät nykyään

Kello käy Angela Merkelille, eikä Saksa ole entisensä – Mitä Euroopan jätille tapahtuu, kun poliittinen kenttä murtuu historiallisella tavalla?
Saksa on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää kaaokseen – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.
Tilaajille
Ulkomaat
Kello käy Angela Merkelille, eikä Saksa ole entisensä – Mitä Euroopan jätille tapahtuu, kun poliittinen kenttä


6f5f0414c1fa458d836eb2ab03116329.jpg


Liittokansleri Angela Merkel odotti maanantai-iltana vuoroaan kristillisdemokraattisen CDU-puolueensa vaalitilaisuudessa Kasselissa. Hessenissä on osavaltiovaalit sunnuntaina. (KUVA: Zacharie Scheurer)

Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 24.10. 2:00 , Päivitetty: 24.10. 6:16



Kassel

Pauline Perels ja Luca Leona Bierenthttps://www.hs.fi/haku/?query=luca+leona+bierent astelevat sisään konferenssihotellin aulaan Hessenin osavaltion Kasselissa. Ensin oli jonotettava sisään, sitten narikkaan. Paikkoja on 800:lle. Pian esiintyisi Saksan politiikan kestotähti, liittokansleri Angela Merkelhttps://www.hs.fi/haku/?query=angela+merkel.

Perels ja Bierent ovat tutkimusmatkalla. He suhtautuvat aiheeseensa vakavasti ja ovat kiitollisia perheiltään saamastaan tuesta.

”Isäni kuskaa meitä”, Bierent kertoo.

Perels ja Bierent ovat molemmat 18-vuotiaita ja äänestävät ensi sunnuntaina elämänsä ensimmäisen kerran. Silloin Hessenissä on osavaltiovaalit.

Mutta ketä äänestää? Päätös on nyt monelle poikkeuksellisen vaikea, vaikkei sitä tekisi ensimmäistä kertaa.

”Tiedän vasta, keitä en äänestä”, Perels sanoo.

81913174b8164800a2453ce0af704f50.png


Merkel on Kasselissa, sillä Saksan politiikka elää Baijerin ja Hessenin vaalien välistä karua odotusaikaa.

Se, että Baijerissa, Hessenissä tai missä tahansa Saksan osavaltiossa on vaalit, ei vielä muutamia vuosia sitten ollut kummoinenkaan uutinen muille eurooppalaisille. Nyt on uusi aika.

Saksa, tuo Euroopan vakauden vaalija, on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää Saksan uuteen kaaoksen aikaan – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.

Joka tapauksessa Perelsin, Bierentin ja muiden hesseniläisten äänestysvalinnat ovat yksi ratkaiseva askel siinä, missä, miten ja milloin Merkelin kausi Saksan johdossa päättyy.

Baijerin vaaleista on vähän yli viikko, Hessenissä äänestetään ensi sunnuntaina. Näiden kahden vaalin summa on sellainen, että Merkelin lisäksi hänen hallituskumppaniensa CSU:n ja sosiaalidemokraattien johtajien on mietittävä edellytyksiään jatkaa puolueidensa johdossa.

Jos Merkel on nyt heikoimmillaan, hyvin ei mene myöskään SPD:n johtajalla Andrea Nahlesilla https://www.hs.fi/haku/?query=andrea+nahlesillaeikä CSU:n johtajalla Horst Seehoferillahttps://www.hs.fi/haku/?query=horst+seehoferilla, joka vihjaisi viikonvaihteessa olevansa valmis jättämään tehtävänsä.

b08f6c02a5224c7993570a30377ff5ff.jpg


Luca Leona Bierent (vas.) ja Pauline Perels tulivat Kasseliin kuuntelemaan Merkeliä. ”Merkelissä tekee vaikutuksen hänen rauhallisuutensa. En ole häneen tyytymätön. Ainakaan pakolaispolitiikka ei ole se, mistä häntä arvostelisin. Saksa selvisi pakolaiskriisistä”, Perels sanoo. (KUVA: Zacharie Scheurer)
Perelsin ja Bierentin paneutuminen vaaliasetelmaan tekee vaikutuksen. He vierailevat vaalitilaisuuksissa kuullakseen omin korvin, mitä heille on tarjolla.

”Ensimmäiseen vaalitilaisuuteemme emme tosin edes mahtuneet”, Perels sanoo.

Tai oikeastaan kyse oli antikampanjatilaisuudesta. ”Siellä vastustettiin AfD:tä.”

Oikeistopopulistinen AfD eli Vaihtoehto Saksalle on puoluekentän uusin tulokas ja yksi varsin keskeinen tekijä Saksan politiikan murroksessa. Puolue perustettiin vuonna 2013 juuri täällä Hessenissä – ja nyt Hessen on Saksan 16 osavaltiosta viimeinen, jossa AfD ei vielä ole osavaltioparlamentissa.

Sunnuntain jälkeen on. Kannatusmittaukset ennakoivat sille 13 prosentin ääniosuutta.

Perels ja Bierent asuvat Eschwegessä, runsaan 50 kilometrin päässä Kasselista.

Kasseliin heidät veti juuri Merkel. Hän vauhditti maanantai-iltana Hessenissä kristillisdemokraattisen CDU-puolueen kampanjaa.

Merkelin kanssa tilaisuudessa puhuisi ensin Hessenin pääministeri Volker Bouffierhttps://www.hs.fi/haku/?query=volker+bouffier, joka on Perelsille ja Bierentille entuudestaan tuttu. He ovat jo käyneet kuuntelemassa häntä: ei tehnyt vaikutusta.

”Siellä ei sanottu yhtään mitään, mikä olisi koskenut nuoria”, Bierent sanoo.

Bierent ei vielä tiedä, voisiko ylipäätään äänestää CDU:ta. Merkelistä hän silti pitää.

”Mutta jotenkin olen päätymässä siihen, että olen enemmän vasemmalla. Tai vasemmiston ja konservatiivien välissä.”

925b7d8c5b8a464e8c41643f0d40e99f.jpg


Frankfurtilainen opiskelija Paul Rademacher, 20, tekee kampanjatyötä Hessenin pääministerille Volker Bouffierille. Bouffier vieraili puolisonsa Ursula Bouffierin kanssa maanantaina Kasselin CDU:n vaalikahvilassa. ”Pakolaiskriisi vuonna 2015 jakoi Saksan. Nyt käynnissä on kiivas keskustelu puolueen johtajasta, mutta se ei auta kahtiajakoon. Kärjistynyt ilmapiiri vaikuttaa myös meidän kampanjaamme, vaikkei Hessenin vaaleilla itse asiassa pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, kuka CDU:ta johtaa”, Rademacher sanoo. (KUVA: Zacharie Scheurer)Abiturientti Bierent osuu itsearviossaan poliittisella kartalla kiinnostavaan kohtaan, keskelle. Siellä ei kuitenkaan ole juuri nyt tarjolla oikein mitään, mihin tarttua.

Saksan poliittinen kenttä samaan aikaan sirpaloituu ja polarisoituu, sanoo politiikan tutkimuksen professori Wolfgang Schroederhttps://www.hs.fi/haku/?query=wolfgang+schroeder Kasselin yliopistosta. Vastakkainasettelut kärjistyvät, ja perinteisten kansanpuolueiden CDU:n ja demarien kannatus heikkenee samalle tasolle kuin vihreiden ja AfD:n kannatus paranee.

Entistä useampien ja pienempien puolueiden kirjolla on vaikea saada kokoon vakaata enemmistöhallitusta. Tämä nähdään nyt ympäri Eurooppaa.

Saksassa on uutta se, miten jakautuneita kristillisdemokraatit ovat. Kamppailua ei käydä vain puoluejohtajan hahmosta vaan puolueen suunnasta: siitä, pitäisikö CDU:n tehdä entistä oikeistolaisempaa politiikkaa. Sen linjan valitsi CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU.

Merkel taas on tehnyt poliittisen uransa sillä, että hän on yleensä osannut asemoida itsensä ja CDU:n keskelle poliittista karttaa. Se on ollut menestyksen salaisuus, mutta nyt on uudet tuulet. Ja kun Euroopan suurin talous Saksa heiluu, samalla heiluu koko Eurooppa.

”Merkel on heikko, ja hänen on keskityttävä siihen, että hallitus pysyy koossa. Siksi hänellä on vain vähän mahdollisuuksia tehdä Eurooppa-politiikassa sitä, mitä hän haluaisi. Sillä on seurauksia koko Euroopalle: brexit-neuvotteluille, EU:n uudistamiselle, Saksan ja Ranskan akselin kehittämiselle, turvallisuuspolitiikalle ja maahanmuuttopolitiikalle”, Schroeder sanoo.

66f34128ff874c259629cf84ef7bdfcf.jpg


Kasselilainen Hannelore Heine tuli CDU:n vaalikahvilaan kuuntelemaan Volker Bouffieria siksi, että CDU on asemoimassa itseään uusiksi. ”Tapanani on ollut äänestää CDU:ta, mutta pohdin vielä. Minulle on tärkeää CDU:n kansanpuolueluonne, se, että se yrittää puhutella mahdollisimman monia. Itselleni pakolaispolitiikka ja sosiaalipolitiikka ovat tärkeimmät teemat, ja se, että apua tarvitsevat todella saavat tukea.” (KUVA: Zacharie Scheurer)Baijeri ja Hessen ovat samaan aikaan erilaiset ja samanlaiset osavaltiot. Tilastojen mukaan molemmissa menee erinomaisesti, mutta ihmiset ovat tyytymättömiä. Syitä on useita, ja tyytymättömyys kanavoituu monin tavoin. Osa vaihtaa puoluetta.

Erot ovat siinä, että Hessenissä valta oli pitkään demareilla, vaikka viime vuosikymmenet se on ollut CDU:lla ja vihreillä. Baijerissa CSU:lla on ollut yksinvalta.

Baijerissa kävi toissa sunnuntaina niin, että CSU hävisi vaalit. Siitä tuli ihan tavallinen puolue, jonka pitää tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Samaan aikaan nähtiin historiallinen mullistus – mutta toisaalta kaikki jatkuu kuin entisellään. Baijerin pääministerinä jatkaa Markus Söderhttps://www.hs.fi/haku/?query=markus+soder. Kumppanikseen hallitukseen hän poimi CSU:n kevytversion, Freie Wähler -paikallispuolueen.

Baijerissa nähtiin, etteivät konservatiivit voita siirtymällä oikeaan laitaan. Siellä on jo AfD. Keskustaan jäi aukko, jonka täytti vihreät. Maltilliset konservatiivit äänestivät heitä. Demareille kävi huonosti: SPD miltei katosi Baijerin kartalta.

Kävi selväksi, että kansanpuolueiden aika alkaa olla ohi.

Näiden kahden karvaan vaalitappion kokeneen puolueen, CDU:n ja SPD:n, kanssa Merkel tekee töitä hallituksessaan. Siinä onkin ollut tekemistä.

Baijerissa CSU kopioi AfD:n poliittiset teemat ja myös tyylin. Ei toiminut. Hessenissä testataan, pureeko merkeliläisyys.

Mutta entä jos käy niin, ettei kumpikaan linja – oikeistolaistuminen tai maltillisuus – toimi?

”Oli linja mikä hyvänsä, CDU häviää Saksan politiikkaa tällä hetkellä dominoivassa teemassa maahanmuutossa”, Schroeder sanoo.

Jos maahanmuutto on äänestäjälle ratkaiseva tekijä, valinta on AfD. Se on saanut rakennettua Merkelistä vastustajansa. CDU:n identiteettikriisissä ei kuitenkaan ole kyse vain Merkelin maahanmuuttolinjasta.

Merkel on tehnyt myös kaksi muuta suurta ratkaisua, jotka ovat olleet konservatiiveille vaikeita. Hän päätti, että Saksa luopuu ydinvoimasta ja yleisestä asevelvollisuudesta.

Päätöksillään Merkel piti CDU:n keskellä poliittista kenttää – samaan aikaan kun äänestäjät ympärillä muuttuivat.

”Merkel todella asetti oman puolueensa selkä seinää vastaan.”

Päätökset oli tehtävä, jotta CDU pystyi vastaamaan vihreiden nousuun.

”Toisin kuin SPD, CDU on erittäin taitava ja fiksu puolue. CDU:ssa kyllä tajuttiin, että juuri näin oli toimittava. Pakolaiskriisi tähän päälle on kuitenkin osalle konservatiiveista liikaa.”

5652a7762dfb4d26bbbd4b451269b9ba.jpg


Anika Pelz tuli CDU:n vaalitilaisuuteen saadakseen otetta sunnuntain osavaltiovaaleista. ”Tulin Merkelin takia. En usko, että hänen asemansa heiluu niin paljon kuin väitetään, mutta minua huolettaa CDU:n suunta oikealle. Samalla on sanottava, että pidän myös demareista. Matkan varrella CDU on ottanut omikseen monia demareiden teemoja, ja tästä demarit ovat kärsineet Merkelin hallituskumppanina.” (KUVA: Zacharie Scheurer)Maahanmuuttopolitiikka on ratkaiseva asia myös Perelsin ja Bierentin äänestyspäätöksessä.

”AfD on poissa laskuista. Pidän sitä demokratianvastaisena vihanlietsojana”, Perels sanoo.

”Ehkä meidän sukupolvemme näkee koko pakolaiskriisin ihan eri tavalla”, Bierent pohtii. ”Maahanmuuttajathan ovat meidän luokkakavereitamme ja ystäviämme.”

”Meillä oli vuoden 2015 jouluaattona kotona kolme pakolaista”, Perels sanoo.

Mikä sitten painaa äänestyspäätöksessä?

”Koulutus ja asuminen. Olen sosiaalityön opiskelija, eikä harjoitteluista makseta. Asun kotona mutten halua olla loputtomiin riippuvainen vanhemmista”, Perels sanoo ennen kuin hän astelee saliin arvioimaan CDU:ta.

Ensin äänessä ovat Hessenin ehdokkaat paneelikeskusteluissa. Yleisöltä ei kysytä mitään, eikä se pääse kysymään.

Merkel ja Bouffier astelevat saliin paneelikeskustelun jälkeen. Molemmat pitävät puheen. Ne ovat taisteluhenkisiä: nyt on kamppailtava, ettei mikään vain muuttuisi.

Kun Merkelin puhe kääntyy kohti loppuaan, salissa alkaa liike. Narikassa ei olisi vielä jonoa. Kansallislaulua jää laulamaan puoli salia.

Sitten Merkel rientää seuraavaan vaalitilaisuuteen. Nämä todellakin ovat hänen vaalinsa. Vaikka Merkelin päätös jatkosta ei riipu juuri Hessenin vaaleista, olisihan se nyt šokki, jos CDU putoaisi Hessenissä vallasta.

b3c392e5fa7d4b7d8aa72b4bfd92702b.jpg


Liittokansleri Angela Merkel otti vastaan aplodeja puheensa jälkeen Hessenissä. (KUVA: Zacharie Scheurer)


Tästä on kyse
Hessen äänestää sunnuntaina osavaltiovaaleissa


Hessenin osavaltiossa on 6,2 miljoonaa asukasta.

Hesseniä on johtanut CDU:n ja vihreiden hallituskoalitio. Pääministerinä on ollut Volker Bouffier.

Insan kannatusmittaus ennakoi CDU:lle noin 26 prosentin kannatusta. Mittauksen mukaan SPD on saamassa 21 prosenttia, vihreät 21 prosenttia, AfD 13 prosenttia, vasemmistopuolue Linke 8 prosenttia ja liberaalipuolue FDP 7 prosenttia.
 
Kellokäy globalistiliberaalipunikille ja kohta koko EU vapisee ja tunnelma on Berliiníssä ja Brysselissä samalainen kuin valtakunnanjohtajalla kun tuhatvuotiseksi suunniteltu järjestelmä murtuu , no voihan sitä muistella muutaman vuosikymmenen kuluttua suurena taisteluna kuten stallarit tekevät nykyään

Kello käy Angela Merkelille, eikä Saksa ole entisensä – Mitä Euroopan jätille tapahtuu, kun poliittinen kenttä murtuu historiallisella tavalla?
Saksa on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää kaaokseen – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.
Tilaajille
Ulkomaat
Kello käy Angela Merkelille, eikä Saksa ole entisensä – Mitä Euroopan jätille tapahtuu, kun poliittinen kenttä


6f5f0414c1fa458d836eb2ab03116329.jpg


Liittokansleri Angela Merkel odotti maanantai-iltana vuoroaan kristillisdemokraattisen CDU-puolueensa vaalitilaisuudessa Kasselissa. Hessenissä on osavaltiovaalit sunnuntaina. (KUVA: Zacharie Scheurer)

Anna-Liina Kauhanen HS
Julkaistu: 24.10. 2:00 , Päivitetty: 24.10. 6:16



Kassel

Pauline Perels ja Luca Leona Bierenthttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=luca+leona+bierent astelevat sisään konferenssihotellin aulaan Hessenin osavaltion Kasselissa. Ensin oli jonotettava sisään, sitten narikkaan. Paikkoja on 800:lle. Pian esiintyisi Saksan politiikan kestotähti, liittokansleri Angela Merkelhttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=angela+merkel.

Perels ja Bierent ovat tutkimusmatkalla. He suhtautuvat aiheeseensa vakavasti ja ovat kiitollisia perheiltään saamastaan tuesta.

”Isäni kuskaa meitä”, Bierent kertoo.

Perels ja Bierent ovat molemmat 18-vuotiaita ja äänestävät ensi sunnuntaina elämänsä ensimmäisen kerran. Silloin Hessenissä on osavaltiovaalit.

Mutta ketä äänestää? Päätös on nyt monelle poikkeuksellisen vaikea, vaikkei sitä tekisi ensimmäistä kertaa.

”Tiedän vasta, keitä en äänestä”, Perels sanoo.

81913174b8164800a2453ce0af704f50.png


Merkel on Kasselissa, sillä Saksan politiikka elää Baijerin ja Hessenin vaalien välistä karua odotusaikaa.

Se, että Baijerissa, Hessenissä tai missä tahansa Saksan osavaltiossa on vaalit, ei vielä muutamia vuosia sitten ollut kummoinenkaan uutinen muille eurooppalaisille. Nyt on uusi aika.

Saksa, tuo Euroopan vakauden vaalija, on keskellä poliittista muodonmuutosta. Voi olla, että Merkel on syypää Saksan uuteen kaaoksen aikaan – tai voi olla, että hän on saanut lykättyä sitä näinkin pitkälle.

Joka tapauksessa Perelsin, Bierentin ja muiden hesseniläisten äänestysvalinnat ovat yksi ratkaiseva askel siinä, missä, miten ja milloin Merkelin kausi Saksan johdossa päättyy.

Baijerin vaaleista on vähän yli viikko, Hessenissä äänestetään ensi sunnuntaina. Näiden kahden vaalin summa on sellainen, että Merkelin lisäksi hänen hallituskumppaniensa CSU:n ja sosiaalidemokraattien johtajien on mietittävä edellytyksiään jatkaa puolueidensa johdossa.

Jos Merkel on nyt heikoimmillaan, hyvin ei mene myöskään SPD:n johtajalla Andrea Nahlesilla https://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=andrea+nahlesillaeikä CSU:n johtajalla Horst Seehoferillahttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=horst+seehoferilla, joka vihjaisi viikonvaihteessa olevansa valmis jättämään tehtävänsä.

b08f6c02a5224c7993570a30377ff5ff.jpg


Luca Leona Bierent (vas.) ja Pauline Perels tulivat Kasseliin kuuntelemaan Merkeliä. ”Merkelissä tekee vaikutuksen hänen rauhallisuutensa. En ole häneen tyytymätön. Ainakaan pakolaispolitiikka ei ole se, mistä häntä arvostelisin. Saksa selvisi pakolaiskriisistä”, Perels sanoo. (KUVA: Zacharie Scheurer)
Perelsin ja Bierentin paneutuminen vaaliasetelmaan tekee vaikutuksen. He vierailevat vaalitilaisuuksissa kuullakseen omin korvin, mitä heille on tarjolla.

”Ensimmäiseen vaalitilaisuuteemme emme tosin edes mahtuneet”, Perels sanoo.

Tai oikeastaan kyse oli antikampanjatilaisuudesta. ”Siellä vastustettiin AfD:tä.”

Oikeistopopulistinen AfD eli Vaihtoehto Saksalle on puoluekentän uusin tulokas ja yksi varsin keskeinen tekijä Saksan politiikan murroksessa. Puolue perustettiin vuonna 2013 juuri täällä Hessenissä – ja nyt Hessen on Saksan 16 osavaltiosta viimeinen, jossa AfD ei vielä ole osavaltioparlamentissa.

Sunnuntain jälkeen on. Kannatusmittaukset ennakoivat sille 13 prosentin ääniosuutta.

Perels ja Bierent asuvat Eschwegessä, runsaan 50 kilometrin päässä Kasselista.

Kasseliin heidät veti juuri Merkel. Hän vauhditti maanantai-iltana Hessenissä kristillisdemokraattisen CDU-puolueen kampanjaa.

Merkelin kanssa tilaisuudessa puhuisi ensin Hessenin pääministeri Volker Bouffierhttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=volker+bouffier, joka on Perelsille ja Bierentille entuudestaan tuttu. He ovat jo käyneet kuuntelemassa häntä: ei tehnyt vaikutusta.

”Siellä ei sanottu yhtään mitään, mikä olisi koskenut nuoria”, Bierent sanoo.

Bierent ei vielä tiedä, voisiko ylipäätään äänestää CDU:ta. Merkelistä hän silti pitää.

”Mutta jotenkin olen päätymässä siihen, että olen enemmän vasemmalla. Tai vasemmiston ja konservatiivien välissä.”

925b7d8c5b8a464e8c41643f0d40e99f.jpg


Frankfurtilainen opiskelija Paul Rademacher, 20, tekee kampanjatyötä Hessenin pääministerille Volker Bouffierille. Bouffier vieraili puolisonsa Ursula Bouffierin kanssa maanantaina Kasselin CDU:n vaalikahvilassa. ”Pakolaiskriisi vuonna 2015 jakoi Saksan. Nyt käynnissä on kiivas keskustelu puolueen johtajasta, mutta se ei auta kahtiajakoon. Kärjistynyt ilmapiiri vaikuttaa myös meidän kampanjaamme, vaikkei Hessenin vaaleilla itse asiassa pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, kuka CDU:ta johtaa”, Rademacher sanoo. (KUVA: Zacharie Scheurer)Abiturientti Bierent osuu itsearviossaan poliittisella kartalla kiinnostavaan kohtaan, keskelle. Siellä ei kuitenkaan ole juuri nyt tarjolla oikein mitään, mihin tarttua.

Saksan poliittinen kenttä samaan aikaan sirpaloituu ja polarisoituu, sanoo politiikan tutkimuksen professori Wolfgang Schroederhttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=wolfgang+schroeder Kasselin yliopistosta. Vastakkainasettelut kärjistyvät, ja perinteisten kansanpuolueiden CDU:n ja demarien kannatus heikkenee samalle tasolle kuin vihreiden ja AfD:n kannatus paranee.

Entistä useampien ja pienempien puolueiden kirjolla on vaikea saada kokoon vakaata enemmistöhallitusta. Tämä nähdään nyt ympäri Eurooppaa.

Saksassa on uutta se, miten jakautuneita kristillisdemokraatit ovat. Kamppailua ei käydä vain puoluejohtajan hahmosta vaan puolueen suunnasta: siitä, pitäisikö CDU:n tehdä entistä oikeistolaisempaa politiikkaa. Sen linjan valitsi CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU.

Merkel taas on tehnyt poliittisen uransa sillä, että hän on yleensä osannut asemoida itsensä ja CDU:n keskelle poliittista karttaa. Se on ollut menestyksen salaisuus, mutta nyt on uudet tuulet. Ja kun Euroopan suurin talous Saksa heiluu, samalla heiluu koko Eurooppa.

”Merkel on heikko, ja hänen on keskityttävä siihen, että hallitus pysyy koossa. Siksi hänellä on vain vähän mahdollisuuksia tehdä Eurooppa-politiikassa sitä, mitä hän haluaisi. Sillä on seurauksia koko Euroopalle: brexit-neuvotteluille, EU:n uudistamiselle, Saksan ja Ranskan akselin kehittämiselle, turvallisuuspolitiikalle ja maahanmuuttopolitiikalle”, Schroeder sanoo.

66f34128ff874c259629cf84ef7bdfcf.jpg


Kasselilainen Hannelore Heine tuli CDU:n vaalikahvilaan kuuntelemaan Volker Bouffieria siksi, että CDU on asemoimassa itseään uusiksi. ”Tapanani on ollut äänestää CDU:ta, mutta pohdin vielä. Minulle on tärkeää CDU:n kansanpuolueluonne, se, että se yrittää puhutella mahdollisimman monia. Itselleni pakolaispolitiikka ja sosiaalipolitiikka ovat tärkeimmät teemat, ja se, että apua tarvitsevat todella saavat tukea.” (KUVA: Zacharie Scheurer)Baijeri ja Hessen ovat samaan aikaan erilaiset ja samanlaiset osavaltiot. Tilastojen mukaan molemmissa menee erinomaisesti, mutta ihmiset ovat tyytymättömiä. Syitä on useita, ja tyytymättömyys kanavoituu monin tavoin. Osa vaihtaa puoluetta.

Erot ovat siinä, että Hessenissä valta oli pitkään demareilla, vaikka viime vuosikymmenet se on ollut CDU:lla ja vihreillä. Baijerissa CSU:lla on ollut yksinvalta.

Baijerissa kävi toissa sunnuntaina niin, että CSU hävisi vaalit. Siitä tuli ihan tavallinen puolue, jonka pitää tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Samaan aikaan nähtiin historiallinen mullistus – mutta toisaalta kaikki jatkuu kuin entisellään. Baijerin pääministerinä jatkaa Markus Söderhttps://www.hs.paskamedia.fi/haku/?query=markus+soder. Kumppanikseen hallitukseen hän poimi CSU:n kevytversion, Freie Wähler -paikallispuolueen.

Baijerissa nähtiin, etteivät konservatiivit voita siirtymällä oikeaan laitaan. Siellä on jo AfD. Keskustaan jäi aukko, jonka täytti vihreät. Maltilliset konservatiivit äänestivät heitä. Demareille kävi huonosti: SPD miltei katosi Baijerin kartalta.

Kävi selväksi, että kansanpuolueiden aika alkaa olla ohi.

Näiden kahden karvaan vaalitappion kokeneen puolueen, CDU:n ja SPD:n, kanssa Merkel tekee töitä hallituksessaan. Siinä onkin ollut tekemistä.

Baijerissa CSU kopioi AfD:n poliittiset teemat ja myös tyylin. Ei toiminut. Hessenissä testataan, pureeko merkeliläisyys.

Mutta entä jos käy niin, ettei kumpikaan linja – oikeistolaistuminen tai maltillisuus – toimi?

”Oli linja mikä hyvänsä, CDU häviää Saksan politiikkaa tällä hetkellä dominoivassa teemassa maahanmuutossa”, Schroeder sanoo.

Jos maahanmuutto on äänestäjälle ratkaiseva tekijä, valinta on AfD. Se on saanut rakennettua Merkelistä vastustajansa. CDU:n identiteettikriisissä ei kuitenkaan ole kyse vain Merkelin maahanmuuttolinjasta.

Merkel on tehnyt myös kaksi muuta suurta ratkaisua, jotka ovat olleet konservatiiveille vaikeita. Hän päätti, että Saksa luopuu ydinvoimasta ja yleisestä asevelvollisuudesta.

Päätöksillään Merkel piti CDU:n keskellä poliittista kenttää – samaan aikaan kun äänestäjät ympärillä muuttuivat.

”Merkel todella asetti oman puolueensa selkä seinää vastaan.”

Päätökset oli tehtävä, jotta CDU pystyi vastaamaan vihreiden nousuun.

”Toisin kuin SPD, CDU on erittäin taitava ja fiksu puolue. CDU:ssa kyllä tajuttiin, että juuri näin oli toimittava. Pakolaiskriisi tähän päälle on kuitenkin osalle konservatiiveista liikaa.”

5652a7762dfb4d26bbbd4b451269b9ba.jpg


Anika Pelz tuli CDU:n vaalitilaisuuteen saadakseen otetta sunnuntain osavaltiovaaleista. ”Tulin Merkelin takia. En usko, että hänen asemansa heiluu niin paljon kuin väitetään, mutta minua huolettaa CDU:n suunta oikealle. Samalla on sanottava, että pidän myös demareista. Matkan varrella CDU on ottanut omikseen monia demareiden teemoja, ja tästä demarit ovat kärsineet Merkelin hallituskumppanina.” (KUVA: Zacharie Scheurer)Maahanmuuttopolitiikka on ratkaiseva asia myös Perelsin ja Bierentin äänestyspäätöksessä.

”AfD on poissa laskuista. Pidän sitä demokratianvastaisena vihanlietsojana”, Perels sanoo.

”Ehkä meidän sukupolvemme näkee koko pakolaiskriisin ihan eri tavalla”, Bierent pohtii. ”Maahanmuuttajathan ovat meidän luokkakavereitamme ja ystäviämme.”

”Meillä oli vuoden 2015 jouluaattona kotona kolme pakolaista”, Perels sanoo.

Mikä sitten painaa äänestyspäätöksessä?

”Koulutus ja asuminen. Olen sosiaalityön opiskelija, eikä harjoitteluista makseta. Asun kotona mutten halua olla loputtomiin riippuvainen vanhemmista”, Perels sanoo ennen kuin hän astelee saliin arvioimaan CDU:ta.

Ensin äänessä ovat Hessenin ehdokkaat paneelikeskusteluissa. Yleisöltä ei kysytä mitään, eikä se pääse kysymään.

Merkel ja Bouffier astelevat saliin paneelikeskustelun jälkeen. Molemmat pitävät puheen. Ne ovat taisteluhenkisiä: nyt on kamppailtava, ettei mikään vain muuttuisi.

Kun Merkelin puhe kääntyy kohti loppuaan, salissa alkaa liike. Narikassa ei olisi vielä jonoa. Kansallislaulua jää laulamaan puoli salia.

Sitten Merkel rientää seuraavaan vaalitilaisuuteen. Nämä todellakin ovat hänen vaalinsa. Vaikka Merkelin päätös jatkosta ei riipu juuri Hessenin vaaleista, olisihan se nyt šokki, jos CDU putoaisi Hessenissä vallasta.

b3c392e5fa7d4b7d8aa72b4bfd92702b.jpg


Liittokansleri Angela Merkel otti vastaan aplodeja puheensa jälkeen Hessenissä. (KUVA: Zacharie Scheurer)


Tästä on kyse
Hessen äänestää sunnuntaina osavaltiovaaleissa


Hessenin osavaltiossa on 6,2 miljoonaa asukasta.

Hesseniä on johtanut CDU:n ja vihreiden hallituskoalitio. Pääministerinä on ollut Volker Bouffier.

Insan kannatusmittaus ennakoi CDU:lle noin 26 prosentin kannatusta. Mittauksen mukaan SPD on saamassa 21 prosenttia, vihreät 21 prosenttia, AfD 13 prosenttia, vasemmistopuolue Linke 8 prosenttia ja liberaalipuolue FDP 7 prosenttia.

Olipas yllättäen löydetty oikein liuta "Wir schaffen das" ja pro-asyl väkeä haastatteluun...
 
Olipas yllättäen löydetty oikein liuta "Wir schaffen das" ja pro-asyl väkeä haastatteluun...
Eihän punapaskapravda petä koskaan se on yhtä uskollinen aatteelle kuin YLE ja halonentuomioja, kaikki julistaa aatetta ja kauhistelee ulkopuolista mailmaa, pelkäävät totuutta köntsät housussa ja jos jotain tapahtuu niin ovat kauhuissaan kuin Halonen Krimin miehityksen aikoina jolloin hän sanoi itkua tuhertaen "eihän Venäjä sellaista ......
 
Suomen mediasta ei löytynyt mitään Freiburgin "kimppakivasta"..

German Police Arrest 7 Syrians, 1 German in Drug-Rape Case
By The Associated Press
  • Oct. 26, 2018

BERLIN — German authorities have arrested seven Syrian men and a German on suspicion of raping an 18-year-old woman in the southwestern city of Freiburg.
Freiburg prosecutors said Friday that authorities haven't ruled out the possibility of more suspects being involved in the Oct. 14 assault.
Prosecutors say the woman was visiting a disco with a female friend when an unknown man brought her a drink that likely was spiked. The woman left the club with him.
She reported that he and several other men later raped her.
Prosecutors say investigators tied DNA found on the woman to a 19-year-old Syrian man. The other suspects, all adults under age 30, were arrested in recent days.

Authorities said most already were known to local police.

https://www.nytimes.com/aponline/2018/10/26/world/europe/ap-eu-germany-rape-arrests.html
 
Mutta huomatkaa tämä: "Voi olla, että Merkel on syypää kaaokseen"

Ja mitä kauemmas ongelmien ratkomista siirretään, sitä jyrkempi on muutos. Sitä sietäisi miettiä.

Olen ihmetellyt miksi suomalaiset "turpotkin" ohittivat laittoman maahanmuuton noin vaan. Vaikka tiedettiin että väistämättä tuloksena syntyvä Saksan sisäinen heikkous tuo Suomellekin uusia riskejä. Tietoa oli mutta kaiken huomion veivät "trollit". Ei kirjoiteltu YLE:lle kolumneja joissa olisi kerrottu että se voi vielä olla sytyke joka rikkoo EU:n. Niitä kyllä moitittiin jotka ihmettelivät sisäministerin neuvoja olla kyseenalaistamatta motiiveja. Joka oli aika hölmöä politiikkaa.

Selittävät kyllä nyt että uhkia tulee "äärioikeistosta" mutta mikä juurisyy se muka on?

Tietysti oikeiston ja äärioikeiston kannatus nousee. Ja varmasti jotkut erityisesti Saksassa palvovat ns. "konservatiivista Venäjää" joka on koko vuosikymmenen ajan rakentanut tiettyjä mielikuvia mutta väheneekö se jos tiettyjen EU-maiden politiikka ei muutu?
 
Viimeksi muokattu:
Angela on varmasti saanut "konsulttiapua" Petterilta, Juhalta ja Timolta..

Puoluelähteet: Angela Merkel luopumassa puolueensa johtamisesta 18 vuoden jälkeen – haluaa jatkaa Saksan liittokanslerina
Merkel on aiemmin pitänyt puolueen johtajuutta ja kanslerin virkaa sidoksissa toisiinsa.
...
Uutistoimisto Reutersin CDU-lähteiden mukaan Merkel suunnittelee luopuvansa kanslerin tehtävästä vuonna 2021, jolloin hän ei enää lähtisi ehdolle liittopäivävaaleihin.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005880847.html
 
Back
Top