yle 21.4.2014 klo 16:43
Turkissa taistelu somen ja hallituksen välillä kovenee
Turkin hallitus käy sotaa sosiaalista mediaa ja siellä virtaavia vapaita mielipiteitä vastaan. Turkin valtamediat ovat laajalti sensuurin alaisia ja hallitus pyrkii nyt suitsimaan tiedonkulkua sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä. Maan viestintäministerin kerrotaan jopa väläyttäneen mahdollisuutta, että Turkki eroaisi maailmanlaajuisesta internetistä, eli www:stä.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Turkkia yli vuosikymmenen hallinnut pääministeri Recep Tayyip Erdoğan paljasti syvän inhonsa Twitteriä kohtaan viime kesänä maata ravistelleiden hallituksenvastaisten mielenosoitusten yhteydessä. Tuolloin hän kutsui Twitteriä 'yhteiskuntien vitsaukseksi', vaikka pääministerillä itselläänkin on palvelussa 4,2 miljoonaa seuraajaa.
Pääministerin inho kumpusi siitä, että tiedot laajoista mielenosoituksista levisivät Twitterissä ja myös yhteisöpalvelu Facebookissa kulovalkean lailla, vaikka valtamediat oli peloteltu tai painostettu vaikenemaan tapahtumista. Kymmeniä ihmisiä pidätettiin mielenosoitusten yhteydessä vain ja ainoastaan heidän sosiaalisessa mediassa lähettämiensä viestien takia. Länsi-Turkissa sijaitsevassa miljoonakaupunki Izmirissä tutkinta johti 29 ihmisen osalta syytteisiin. Oikeuskäsittely jatkuu tänään ja syytetyt voivat saada jopa kolmen vuoden vankeustuomion rikokseen yllyttämisestä.
Syytettyjen lähettämät Twiitit olivat pääosin avunpyyntöjä ensiavun saamiseksi tai raportteja poliisiväkivallasta. Oikeuskäsittelyä paikan päällä seuraava ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Turkin tutkija Andrew Gardner luonnehtii koko oikeusjuttua farssiksi.
– Kyseessä on selvä loukkaus sananvapautta vastaan. On käsittämätöntä, että ihmisiä uhkaa vankeustuomio tiedon ja rauhanomaisten mielipiteiden jakamisesta sosiaalisessa mediassa, Gardner kirjoitti tiedotteessa ennen oikeudenkäynnin alkua.
Somessa leviävät ’nauhat’ kiusallisia hallitukselle
Viime kesäisten mielenosoitusen jälkeen sosiaalinen media, erityisesti Twitter on osoittautunut hallituspuolueelle, Oikeus- ja kehityspuolue AKP:lle yhä suuremmaksi riesaksi. Turkissa paljastui joulukuussa korruptioskandaali, joka ulottui hallitukseen asti ja johti neljän ministerin eroon. Skandaalin yhteydessä nettiin vuodettiin erilaisia äänityksiä, joiden väitettiin todistavan myös pääministeri Erdoğanin tienneen korruptiosta ja osallistuneen väärinkäytöksiin laajasti.
Turkissa maaliskuun lopussa pidettyjen paikallisvaalien lähestyessä Twitterin ja videopalvelu Youtuben kautta vuodettiin julkisuuteen yhä raskauttavampia äänityksiä. Yhdessä niistä pääministerin väitettiin suunnittelevan poikansa kanssa kymmenien miljoonien eurojen kätkemistä. Lopulta pääministerille riitti ja yhdessä suurista vaalikokoontumisistaan hän vannoi, että ’Twitterit sun muut’ tuhotaan 'repimällä ne juuriltaan'.
Ei kulunut kauaakaan, kun turkkilaiset twiittaajat saivat huomata, että Twitter ei enää päivity. Pian palvelun sulkemisen jälkeen lakkasi toimimasta myös Youtube. Kiellot eivät kuitenkaan turkkilaiskäyttäjiä estäneet. Maassa on jo aiemmin ollut pitkiä jaksoja, jolloin esimerkiksi Youtube on ollut muutaman videon vuoksi kokonaan suljettu ja paikalliset tuntevat erilaiset keinot kiertää estoja.
Toisaalta nettisensuuri on laajempaa tänään kuin koskaan ennen. Turkissa on yli 30 000 kiellettyä sivustoa ja hiljattain internet-sisällön poistoa vielä helpotettiin lakimuutoksella. Nykyään oikeuden määräystä ei enää edes tarvita, vaan viestintäviranomainen voi poistaa sisältöä oman harkintansa varaisesti, käytännössä tämä onnistuu muutamassa tunnissa.
Twitter-kiista korkeimmassa oikeudessa
Lopulta Twitterin uudelleen aukeamiseen tarvittiin perustuslakituomioistuimen päätös. Tuomioistuin määräsi Twitter- eston poistettavaksi välittömästi, sillä se oli Turkin perustuslain vastainen.
– Meidän on noudatettava päätöstä mutta meidän ei tarvitse kunnioittaa sitä, uhmasi Erdoğan päätöksen tultua julki.
Pääministeri lausui myös, että asiassa kyse ei ole vapaudesta vaan kansainvälisistä yrityksistä, kuten Twitter, Youtube ja Facebook. Turkin johto yrittää selvästi kääntää kansan mielikuvat nettisensuurista pikemminkin taisteluksi amerikkalaisia kansainvälisiä yrityksiä ja myös niiden tuotteissa leviävää moraalittomuutta vastaan. Pääministeri korostaa toistuvasti, että myös näiden yritysten on noudatettava Turkin lakeja.
Twitteriä on sittemmin voinut vapaasti käyttää Turkissa. Viikonlopun aikana yritys kuitenkin lopulta esti pääsyn kahteen, hallituksen vastaista aineistoa julkaisseeseen tiliin, joilla oli molemmilla noin 400 000 seuraajaa. Samanaikaisesti Twitter tiedotti omalla tilillään, että se lakkauttaa tai estää Twitter-tilejä vain lainvoimaisella päätöksellä ja voi hakea myös oikeutta päätöstä vastaan, jos kokee sananvapautta loukattavan. Twitter tiedotti myös, että ei aio jakaa käyttäjätietoja Turkin viranomaisille ’ilman asiallista laillista vaatimusta’.
Tuleeko Turkkiin oma www eli ttt?
Viikonloppuna hallituksen taistelu somea vastaan sai uusia ulottuvuuksia. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat Turkin liikenne- ja viestintäministeri Lütfi Elvanin viitanneen Turkin mahdolliseen eroon koko maailmanlaajuisesta internetistä, eli www:stä. Ministerin mukaan Turkkiin voidaan perustaa www:n sijaan oma verkkonsa ’ttt’, joka sitten irrotettaisiin kansainvälisestä internetistä. Näin voitaisiin tehdä siinä tapauksessa, jos kansainväliset yritykset kuten juuri Twitter ja Facebook eivät ala noudattaa lakeja. Viestintäministeriö kielsi kuitenkin maanantaina Turkin suunnittelevan www:stä eroamista.
Korruptiopaljastuksista, somen suitsimisesta ja muista demokratian lisääntyvistä ongelmista huolimatta hallituspuolue AKP onnistui viemään maaliskuun lopun paikallisvaaleissa noin 44 prosentin äänisaaliin. Vaalit katsottiin luottamusäänestykseksi pääministeri Erdoğanille, joka siis luottamuksen yhä vahvasti sai.
Vaikuttaa siltä, että hallituksen taktiikka sosiaalista mediaa vastaan on tehonnut. Ainakin omaan kannattajakuntaansa pääministeri on onnistunut vetoamaan esittämällä somen jonakin pahana ja epämääräisenä, jota vastaan taistelemalla hän itse näyttäytyy Turkin kansan puolustajana. Erityisesti vähemmän koulutettuun ja vielä internetiin tottumattomaan kansanosaan lähestymistapa toimii.
Väestöltään noin 75 miljoonan ihmisen Turkissa kuitenkin on jo noin 35 miljoonaa internetin käyttäjää ja heistä noin kolmanneksella on tili Twitterissä. Riittävätkö hallituksen aseet some-sodassa takaamaan AKP:n suosion, se nähdään elokuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa ja ensi vuoden parlamenttivaaleissa.