Uutisia Ukrainasta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ctg
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ilman apua positiivinen kehitys syntyy, jos syntyy, tuskaisen hitaasti. Kun yksi sukupolvi on polkaissut lännelle, niin sen jälkeen voivoi.

Sotilasapu on jees, mutta se valuu kaivoon, jos itse valtiorakenne ei kehity. Jotenkin mm. Euroopan päättäjien puheenparsista näkyy, että -niin kauan kun Ukrainassa ei ole rauhaa niin...-

Okei, jos Venäjä vetää joukkonsa ja tulee selkeä rauha, niin muuttaako se Ukrainan asetelmaa paremmaksi? Varmasti, mutta ratkaiseeko sekään vielä mitään? Vai onko toi itä-Ukrainaan ja samalla Ukrainaan luotu tilanne sellainen tukko, että positiivinen kehitys on nou?

Ymmärräppä tota Venäjääkin taas tässä kohtaa. Sitä äkkinäinen luulisi, että nimenomaan kehittyvä naapuri olisi jees-kumppani, mutta Venäjän ulkopolitiikan strategisen tason kuvioissa sellaisella ei ole mitään väliä. Eli Venäjä selvästi voi toimia voimapolitiikassaan muodoin, jotka alistavat taloudelliset intressit. Venäjän kanssa näin ollen pettyy ennen pitkää hyväkin kumppani.

Jos johtelen ajatusta oikein, niin onhan tässä Suomenkin pidettävä visusti varansa: voimapolitiikka voi yllättää ja toiminta voi tuntua jopa järjenvastaiselta?

Kehittyvä naapuri onkin varmasti toivottu naapuri kaikille sellaisille valtioille (ja niiden johtajille), joilla on itsellään halu ja tahto kehittää omaa maataan ja hyötyä kehittyvistä ja kasvavista markkinoista naapurissa. Ukraina on reilun 40 miljoonan kansalaisen markkina-alue, mutta sen kehittyminen länsimaiseksi demokratiaksi ei sopinut Putinille & co, koska sellainen uhkaisi - ihan oikeasti - heidän omaa valta-asemaa.

Venäjä ei toimi länsimaisesti ajatellen loogisesti, koska Venäjän johdon tavoitteet ovat toiset - ne poikkeavat siitä, mitä länsimaissa pidetään järkevänä toimintana. Venäjällä Putinin & hallinnon tarve on maksimoida oma valtansa, vaikeuttaa tai estää demokratiakehitystä maassa, koska sellainen on uhka heidän asemalle. Venäjän valtaeliitti arvannee mikä heitä odottaa, jos maassa ihan oikeasti valta vaihtuu (siis muuten kuin järjestelyin, joilla taataan koskemattomuus "ryhmä X:lle").

Ukrainan oranssi vallankumous vuosituhannen alkupuolella oli Moskovalle uhka, Georgian vallanvaihto samaten samoihin aikoihin - Georgian jalkoihin heitettiin sitten urakalla kapuloita 2008. Ukrainassa oranssin vallankumouksen jälkeen Moskovan onnistui jäädyttää tilanteen, halvannuuttaa sen ja lopulta Janukovitsh onnistui nousemaan valtaan. (Sen mitä olen nyttemmin tutustunut Janun valtakauden tapahtumiin, niin väistämättä tulee tunne, että hän oli vieläkin tuhoisampi Ukrainalle, mitä 2014 Euromaidanin aikoihin ajattelin). Korruptoitunut maa oli jo ennen Janun kautta, mutta tämän Putinin puudelin kaudella maa käytännössä luisui kohti "mafia statea", jollainen Venäjä on, ja sitä Putin oikeastaan halusikin - alikehittynyt Ukraina ei ole uhka, toisin kuin kehittyvä ja oikeasti demokratisoituva Ukraina. Krim ja matalan intensiteetin sota hidastaa kehitystä (onneksi Ukrainan talous kasvaa) ja vaikeuttaa yhteiskunnallisia muutoksia, mikä taasen Euromaidanin ideana ja ajatuksen lopulta oli. Potkia korruptoitunut valtaeliitti v*ttuun maasta.

* * *

Ukrainan ongelmana on myös väestökato, toisaalta naapurimaihin muuttaneet ovat usein sitoutuneita Ukrainaan ja osa on lähiulkomailla vain töissä, joten talouskasvu, investoinnit, yhteiskunnallinen kehitys voi kääntää tämän väestövuon päinvastaiseksi. Yhteiskunnallisten muutosten onnistumisen kannalta olisi tärkeää, että ulkomaillekin muuttavat osallistuvat Ukrainan kehittämiseen, äänestävät ja vaikuttavat - yrittävät ulkoakäsin muuttaa yhteiskunnan rakenteita.

Itse pidän positiivisena sitä, että yhteiskunnallinen keskustelu on huomattavasti lisääntynyt, samoin kansalaisaktivismi ja halu vaikuttaa ruohonjuuritasolla. Etenkään nuoret eivät tyydy "helppoihin ratkaisuihin" tai entiseen menoon, tyytymättömyyttä on myös minun ikäluokassa, mutta sitten on paljon heitä, jotka näiltä osin ovat henkisesti edelleen jossain neuvostoajoissa tyytyen siihen mitä ylhäältä annetaan/tarjotaan ymmärtämättä sitä, että yhteiskunnalta voi myös vaatia muutakin kuin huonoa hallintokulttuuria ja korruptoitunutta byrokratiaa.
 
Lisätään vielä se, että talvella 2014 keskustellessani ukrainalaisten ystävieni ja tuttujeni kanssa, moni oli jo tuolloin - siis ennen Krimin miehitystä ja sotaa - sitä mieltä, että Ukrainalla on edessä pitkä tie. He ymmärsivät, että muutos ei tapahdu "sormia napsauttamalla", että taistelu on vasta alussa - osa arvioi menevän sukupolven ennen kuin voidaan edes haaveilla EU-jäsenyydestä tms. eli varsin realistiset kuvitelmat tulevaisuuden suhteen.
 
Mikähän siellä taas ammusvarastolla paukkuu ja savuttaa? Edit: Ai, taisikin olla vanhaa footagea. Edit 2: Eipäs ollutkaan.

1539063549292.png
 
Viimeksi muokattu:
Olisikohan ryssä hieman avittanut.

Asevarikolla räjähti Ukrainassa, evakuointi käynnissä
Asevoimien komentaja lähti paikalle.



Mikko Paakkanen HS

Julkaistu: 9.10. 8:00 , Päivitetty: 9.10. 8:25

Ukrainan itäosassa Tšernihivin hallintoalueella räjähti armeijan asevarikolla varhain tiistaiaamuna, kertoo Ukrainan puolustusministeriö tiedotteessaan.

Pääesikunnan mukaan räjähdys tapahtui Itšnian kaupungissa noin kello puoli neljä aamuyöllä paikallista aikaa, ja räjähtäneen varikon lähistöltä evakuoidaan ihmisiä. Mahdollisista loukkaantuneista ei ole toistaiseksi kerrottu.



Ukrainan asevoimien komentaja on lähtenyt paikalle.
 
Ukrainassa räjähdysten sarja suurella asevarikolla – tuhansia evakuoitu, armeija epäilee sabotaasia
Puolustusministeriön tiedottajan mukaan räjähdykset alkoivat kahdesta eri paikasta, mikä viittaa sabotaasiin.
Ukraina
9.10.2018 klo 13:45
13-29-0_4zwrmy23.jpg



Ukrainassa noin 12 000 ihmistä on evakuoitu sen jälkeen, kun räjähdykset ja tulipalo tuhosivat suurta asevarikkoa. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.
Räjähdykset alkoivat tiistaina aamuyöllä. Asevarikko sijaitsee Tšernihivin alueella noin 170 kilometrin päässä Kiovasta.
Ukrainan viranomaisten mukaan asevarikolla oli säilössä noin 88 000 tonnia ampumatarvikkeita. Varikko on noin 700 hehtaarin kokoinen, eikä tuhon laajuus ole vielä tiedossa.
Lähialueelta katkaistiin sähkö ja kaasu onnettomuuksien estämiseksi.
Ukrainan puolustusministeriön tiedottajan mukaan räjähdykset alkoivat kahdesta eri paikasta, mikä antaa aihetta epäillä sabotaasia.
Kyseessä on kuudes suuri onnettomuus ukrainalaisella asevarikolla kolmen vuoden sisällä. Neuvostoliiton aikaiset ampumatarvikkeet ovat aiheuttaneet tulipaloja niin Ukrainassa kuin Venäjälläkin, kirjoittaa uutistoimisto AFP.
Viime vuonna Tšernihivin asevarikko tarkastettiin. Tarkastuskomiteaan kuulunut kansanedustaja on sanonut, että Tšernihivissä havaittiin useita puutteita, joista lähetettiin tieto puolustusministeriöön.
Lähteet: AFP, Reuters

https://yle.fi/uutiset/3-10447429
 
SU-27 putosi Naton harjoituksessa Ukrainassa. Molemmat lentäjät menehtyivät.
Tietojen mukaan toinen koneessa ollut lentäjä oli yhdysvaltalainen kansalliskaartin jäsen.
Pudonnut koneyksilö oli Su-27UB1M “70 Blue”.
Linkki
 
SU-27 putosi Naton harjoituksessa Ukrainassa. Molemmat lentäjät menehtyivät.
Tietojen mukaan toinen koneessa ollut lentäjä oli yhdysvaltalainen kansalliskaartin jäsen.
Pudonnut koneyksilö oli Su-27UB1M “70 Blue”.
Linkki
Vain muutamaa päivää aiemmin. Saa hieman eri sävyn tämä otsikko nyt. Vaikkemme tiedä mistä onnettomuus johtui.


Ukrainian Su-27 makes unbelievably low pass during Clear Sky 18
Oct 15, 2018

https://defence-blog.com/news/ukrainian-su-27-makes-unbelievably-low-pass-during-clear-sky-18.html

IMG_5521-1-1024x683.jpg
 
https://yle.fi/uutiset/3-10525483

Tilanne jännittynyt Mustallamerellä – Venäjä valtasi Ukrainan laivaston aluksia, Ukraina harkitsee poikkeustilan julistamista
Venäjä käytti tulivoimaa alusten valtauksessa. Ukrainan armeijan mukaan useita miehistön jäseniä on haavoittunut.

Ukraina
25.11.2018 klo 20:57päivitetty 26.11.2018 klo 08:45
Venäjän ja Ukrainan välillä on puhjennut uusi vakava kriisi Mustallamerellä Krimin niemimaan edustalla. Venäjä on ottanut haltuunsa kolme Ukrainan laivaston alusta ja tulittanut niitä.

Lisäksi Venäjä sulki tilapäisesti vesiväylän Mustaltamereltä Asovanmerelle sijoittamalla säiliöaluksen Kertšinsalmen ylittävän sillan alle. Maanantaiaamuna venäläinen uutistoimisto kertoi, että väylä on jälleen avattu liikenteelle.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen maanantaina iltapäivällä kriisin vuoksi.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on esittänyt poikkeustilan julistamista. Ukrainan parlamentti käsittelee asiaa maanantaina.

Poikkeustila rajoittaisi kansalaisten oikeuksia ja antaisi valtion laitoksille enemmän toimivaltaa.

Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014 ja se on tukenut Itä-Ukrainassa sotivia Venäjä-mielisiä kapinallisia.

FSB: Ukrainan alukset loukkasivat aluevesirajaa
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on vahvistanut, että sen partioveneet ottivat alukset haltuun ja että niiden pysäyttämiseksi käytettiin tulivoimaa. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot maanantain vastaisena yönä.

Ukrainan mukaan kuusi miehistön jäsentä haavoittui valtauksessa.

FSB:n mukaan alukset olivat rikkoneet maiden välistä aluevesirajaa eivätkä ne olleet kehotuksista huolimatta pysähtyneet.

Ukrainan laivasto kertoi aiemmin venäläisten ampuneen Ukrainan aluksia kohti. Ukrainan mukaan yhteen aluksista olisi osunut ja se olisi vaurioitunut.

Ukrainan mukaan Venäjä olisi ”aggressiivisesti” ohjannut pois yhden hinaaja-aluksista, joka oli matkalla Mariupolin kaupunkiin. Ukrainan merivoimien mukaan sen hinaaja kärsi vahinkoja välikohtauksessa.

Venäjä syyttää Ukrainaa "provokatiivisista toimista". Sen mukaan ukrainalaisveneet olivat Venäjän vesillä. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi, että alueelle on lähetetty Suhoi-25-hävittäjiä partiotehtäviin.

EU on todennut lausunnossaan odottavansa Venäjän palauttavan vapaan kulun Kertšinsalmen läpi. Samalla EU kehotti kaikkia osapuolia äärimmäiseen itsehillintään.

Krimin niemimaan liittäminen Venäjään keväällä 2014 muutti Asovanmeren tilannetta perusteellisesti. Entisestään se kärjistyi reilu puoli vuotta sitten, kun Venäjän rakentama silta Kertšinsalmen yli valmistui ja Venäjä ryhtyi järjestelmällisesti tarkastamaan Asovanmerelle saapuvia ja sieltä lähteviä laivoja.

Vahvemman oikeudella mennään eikä mitään sopimuksia kunnioiteta.
Tuskin YK saa mitään aikaiseksi tämän suhteen.
 
Ukrainassa ei mene kaikki kuin Strömsössä... Viime päivinä monta negatiivista käännettä.

Rada hylkäsi pari lakiesitystä koskien maan armeijan NATO-yhteensopivuutta.

Rada kumosi korruptionvastaisen lain, jonka seurauksena kymmenet meneillään olevat korruptiosta syytetyt tulevat pääsemään kuin koira veräjästä.

Ukrainasta ei lähde edustajaa euroviisuihin, koska euroviisukarsintojen kärkimuusikot eivät suostuneet poliittisiksi pelinappuloiksi.

Poroshenkon lähipiiri on joutunut korruptioskandaalin keskelle.
 
Lisäksi muutama anti-venäläiseksi luonnehdittavissa oleva laki, joiden "negatiivisuus" riippunee katsantokannasta. Mutta monet länsimaalaisetkin ovat pitäneet näitä vääränä suuntauksena. Tällaisten lakien jälkeen tuntuu aika mahdottomalta kuvitella mitään etäisestikään realistista mahdollisuutta Krimin palaamisesta osaksi Ukrainaa. Eikä tuo oletettavasti Donbassinkaan seudun väestön sympatioita kerää.

 
Dudga.

Kylmän sodan aikana rakennettu salaperäinen neuvostoliittolainen tutka-asema on jo useamman vuoden ajan kiinnostanut kävijöitä Tshernobylin alueella, CNN kertoo.

Dugana tunnetun tutka-aseman rakentaminen aloitettiin vuonna 1972, mutta laitos hylättiin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen 1986. Sen toimintaa ja tarkoitusta koskevat asiakirjat on joko tuhottu tai säilötty Moskovan salaisiin arkistoihin, joten Dugan historia on vieläkin hämärän peitossa.

Duga oli kylmän sodan vuosina pysyvä huhujen ja spekulaatioiden kohde, mitä Neuvostoliiton salailupyrkimykset myös ruokkivat. Salaliittoteorioissa asema yhdistettiin jopa mielenhallintaan, mutta sen todellisena tarkoituksena oli ennakkovaroituksen antaminen mannertenvälisistä ohjusiskuista. Aseman lähettämä, tikan nakutukseen verrattu signaali kantoi tuhansia kilometrejä. Tarkoituksena oli havaita vasta laukaistut ohjukset.

Kylmän sodan aikana Neuvostoliitto kiisti koko aseman olemassaolon; kartoissa asema oli merkitty lastenleiriksi, ja Tshernobylissä vierailleelle yhdysvaltalaistoimittajalle hylätty laitos esiteltiin puolivalmiina hotellina.

Nyt kun hylätty asema on saanut rapistua vuosikymmenet, houkuttelee se kylmän sodan harrastajia. CNN:n mukaan Tshernobylin suojavyöhyke, jossa 150 metriä pitkä tutka-asema sijaitsee, pyritäänkin ukrainalaisten matkailuammattilaisten toimesta saamaan UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

https://www.verkkouutiset.fi/tassa-on-duga-tshernobylin-hylatty-tuomiopaivan-tutka/

Tshernobylin salaperäinen säteilynlähde UNESCOn neuvostomaailmanperintölistalle.
 
Dudga.



Tshernobylin salaperäinen säteilynlähde UNESCOn neuvostomaailmanperintölistalle.

Tuli käytyä duolla 2015. Alla muutama kännyällä räpsitty kuva. Ihan mahoton saada tuon rakennelman kokoa/mittakaavaa ikuistettua kuvaan. FBF26E22-2D21-434C-BC97-E4C9AA145915.jpeg13AC8231-E58E-4928-BFFE-C7B3B83EF97B.jpegB153505E-CEE1-459E-AB92-BE0C05C571EF.jpeg
 
Sinänsä yllättävää, ettei tuota ole jo kauan sitten purettu ja myyty vaikkapa metallinkierrätykseen. Sen verran iso hökötys, että rahallista arvoa alkaa olla mittavasti. Tuli vain mieleen, että ovathan metallivarkaat jopa Suomessa pöllineet metallia mm. lasten leikkipaikoilta (Metallivarkaille kelpaa kaikki: Lapsilta varastettiin liukumäki). Vastaavaa "yritteliäisyyttä" luulisi löytyvän myös moninkerroin köyhemmästä Ukrainasta.
 
Back
Top