Uutisia Unkarista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Uusi onnettomuus Unkarin grippen hävittäjille.

Gripen fighter jet crashes in Hungary, pilot ejects
BUDAPEST, JUNE 10

A Hungarian JAS-39 Gripen fighter jet crash-landed in eastern Hungary on Wednesday due to a technical fault, the Defence Ministry said on Wednesday.

National news agency MTI reported that the pilot tried to land the fighter jet but it became unmanageable and the pilot ejected. He was injured but is in a stable condition.

MTI cited Zoltan Orosz, deputy chief of general staff, as saying that Hungary would check all of its Gripens after the incident, which followed the crash of another Hungarian Gripen in the Czech Republic last month.

He said Wednesday's crash landing was due to a technical problem, adding that there was no link to the Czech incident.

He said an initial examination indicated the jet could be repaired after the crash landing.

Sebastian Carlsson, press chief for Saab, which makes the Gripen, said there were "very rigorous security systems surrounding everything that has to do with flying and when an incident occurs these regulations are implemented".

"That means that we as a company never speculate on what has happened when there is an incident," he said.

(Reporting by Krisztina Than Additional reporting by Oskar von Bahr in Stockholm; Editing by Alison Williams)

http://www.reuters.com/article/2015/06/10/hungary-gripen-idUSL5N0YW2X620150610

Hungary%20Military%20Emergency%20Landing-1.jpg


Unkarilaisten mekaanikkojen ammattitaito on kyseenalaistettu.
 
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus eli balanssi-Instituutti järjestää mielenkiintoisia näyttelyitä ja luentoja.
http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/

Mikkelissä Unkarilaiset vapaaehtoiset talvisodassa sekä Unkarin ilmavoimien historia -näyttelyt Jalkaväkimuseossa (Jääkärinkatu 6-8, Mikkeli)
http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/nayttelyita-jalkavakimuseossa-mikkelissa/

Forssassa Örs Cseten valokuvanäyttely: Vuoden 1956 kasvot ja kohtalot ‒ unkarilaiset ja suomalaiset ‒ Vinkkelissä (Forssan kaupunginkirjasto, Wahreninkatu 4) 4.2. ̶ 25.2.2016
http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/ors-cseten-nayttely-forssassa/

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja Gábor Richly luennoi lauantaina 6.2. klo 18 Loviisassa (Aleksanterinkatu 5) aiheesta "Talvisota ja Unkari".

http://www.helsinki.balassiintezet.hu/fi/lut/
 
Unkarilainen pormestari kehoittaa matuja välttämään Unkaria ja varsinkin hänen kaupunkiaan.

 
Unkarilainen pormestari kehoittaa matuja välttämään Unkaria ja varsinkin hänen kaupunkiaan.

Oli mielestäni ihan asiallinen ja ei varmaankaan laskeneet kyseisen kaverin kannatusta omiensa keskuudessa. Tuolla Unkarissa kun tuo maahantulo määrissä mitattuna on vähän toisessa mittakaavassa kuin vielä meillä. Unkarillahan ollut iät ajat ongelmia jo pelkästään oman suuren romaanivähemmistönsä kanssa saada jonkinlaiset elinolosuhteet aikaan ilman että kaikki muut suuttuu sillä romaanit eivät ole olleet myöskään kaikkein työhaluisimpia eikä aktiivisimpia kansalaisia itsessään mikäli ihan oikein olen asian ymmärtänyt. Tämän lisäksi kohtalaisen köyhän maan rasitteeksi uudet tulijat tuskin saavat kovinkaan lämmintä vastaanottoa ja maalla on aiemminkin ollut ja on edelleen taipumusta melko kansalliseen touhuun. Siksi siellä oikeistopopulisteilla nähdäkseni on turvattu kannatus myös tulevaisuudessa.
 
Unkarin pääministeri Orbán puolustaa oikeutta vangita turvapaikanhakijat

Unkari aikoo ottaa jälleen käyttöön EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen arvosteleman järjestelyn, jossa maahan tulevat turvapaikanhakijat vangitaan pakolaiskeskuksiin turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi.

Unkarin oikeistolainen pääministeri Viktor Orbán selitti automaattisten pidätysten käyttöönottoa radiohaastattelussa:

– Olemme ottaneet jälleen käyttöön maahantulijoiden poliisipidätykset niissä tapauksissa, joissa tulijoiden lupaa tulla Eurooppaan ei ole vielä laillisesti ratkaistu. Niin kauan kuin heidän turvapaikkahakemustaan ei ole ratkaistu, he eivät saa vapaasti liikkua Unkarissa.

Unkari luopui turvapaikanhakijoiden sulkemisesta pakolaiskeskuksiin vuonna 2013 YK:n pakolaisjärjestön ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen painostuksesta. EU-lainsäädännön mukaan pidätyksiin pitää olla erityinen peruste ja viime vuonna iranilaispakolainen voitti oikeusjutun Unkaria vastaan oltuaan pidätettynä 58 päivää.

– Vuoden 2013 jälkeen läntisessä Euroopassa on tehty terrori-iskuja, vetosi pääministeri Orbán. Kaikki sellaiset lait, jotka mahdollistavat terrori-iskuja, pitää muuttaa oman itsepuolustuksemme takia.

Orbán sanoi ymmärtävänsä, että päätös uhmaa Euroopan unionia ja on uusi poliittisen konfliktin siemen.

Unkari on samaan aikaan myynyt asumisoikeuksia rikkaille

Unkarin maahanmuuttopolitiikan kummallisuuksiin kuuluu, että samaan aikaan, kun maa on pystyttänyt rajoilleen aitoja ja kiristänyt pakolaispolitiikkaansa, se on myynyt asumisoikeuksia EU:n ulkopuolelta tuleville.

Vuodesta 2013 on myyty yli neljä tuhatta sijoituspakettia, kukin arvoltaan 300 000 euroa, lähinnä Venäjältä, Kiinasta ja Lähi-idästä tuleville sijoittajille. Niiden vastineeksi sijoittajat ovat saaneet asumisoikeuden Unkarissa, ja sen myötä helpomman pääsyn EU-alueelle.

Järjestelmää on kuitenkin arvosteltu Unkarissa räväkästi, erityisesti äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen taholta.

Torstaina kaupankäyntiä hallinnoinut Velanhoitovirasto ilmoitti, että järjestelmä päättyy maaliskuun lopussa, koska tarve myydä velkakirjoja Unkarin valtionvelan lyhentämiseksi ei enää ole akuutti, talouden kehityessä suotuisasti.
http://yle.fi/uutiset/3-9403247?origin=rss
 
Käännettyä orbanin puhetta maahanmuutosta. Videon aikana jotain suomalaisen höpötyksiä/kommenntteja, mutta Kyllä tuosta videosta orbanin puheen sisältö aukeaa.

Käännöksien laadusta en tiedä mitää.

 
Sofi Oksasen virallisella Facebook sivulla bongattua Unkarista:

"Hyvä essee Unkarin surullisesta tilasta, Suvi Turtiaisen kirjoittamana. Viimeisen Unkarin-vierailuni aikana huomasin saman kuin Turtiainen: pelko on palannut. Pari vuotta sitten ihmiset olivat vielä vihaisia. Se raivo hallituksen toimia kohtaan on kadonnut ja muuttunut joksikin muuksi: peloksi, varovaisuudeksi, väsymykseksi. Opettajien touhu tuo jo mieleeni vahvasti Neuvostoliiton: ideologinen kasvatus on nyt vain vaihtunut esimerkiksi maahanmuuttovastaisuuteen. Vanhoja sukupuolirooleja korostetaan. Neukkuajat opetus tuo mieleen myös siksi, että valtio on ottanut haltuunsa koulukirjojen kustantamisen. Tämä oli ovela veto. Valittiin asia, joka ei välttämättä vie kansaa kadulle, mutta joka vaikuttaa pitkään, vuosikymmeniä. Opetuksen sisältö otettiin näin haltuun.
Samalla asia vaikuttaa myös epäsuorasti siihen, mitä kirjoja Unkarissa julkaistaan: kuten Suomessakin, myös Unkarissa kirja-alan talouden perusta nojasi koulukirjojen kustantamiseen. Aivan kuten Suomessakin, koulukirjojen tuotoilla siis kustannettiin paljon sitä kirjallisuutta, joka ei myy, mutta joka on tärkeää. Kun tämä perusta poistetiin, kirja-alalla on vaikeuksia ja se vaikuttaa siihen, mitä julkaistaan. "

Tässä itse artikkeli johon edellinen oli viitteenä: http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005038531.html



"Toisaalta on asioita, joita vastaan on osoitettu - ja uskallettu osoittaa mieltä. Toinen niistä asioista oli korotettu internet-maksu, josta luovuttiin. Toinen liittyi kauppojen aukioloaikoihin, joita ei mielenosoituksen seurauksena kiristetty. Niin, varsin epäpoliittisia aiheita sinänsä. Internetin hinta toki on tärkeä asia sen suhteen, että ihmiset pystyvät netin kautta hankkimaan tietoa myös muiden maiden medioista niin halutessaan, mutta isojen kaupunkien ulkopuolella nettiyhteydet ovat varsin huonot muutenkin, ja tulotasoon nähden ne ovat hinnakkaita ja myös hankalasti hankittavia yhteyksiä. Tilanne Budapestissa on täysin toinen, ja siksi esimerkiksi tällainen asia ei pistä turistin silmään."

Pakko todeta että itsellä ei juuri lisättävää.
 
Viimeksi muokattu:
Kovaa peliä...

Komissio käynnisti Unkarin vastaisen rikkomusmenettelyn yliopistolain vuoksi – Orbán syytti suursijoittaja Sorosia kymmenien miljoonien eurooppalaisten elämän tuhoamisesta

Euroopan komissio käynnisti keskiviikkona rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan maassa äskettäin hyväksytyn yliopistolain vuoksi. Lain epäillään tukahduttavan akateemista vapautta ja olevan EU-lainsäädännön ja perusoikeuskirjan vastainen.

Menettelystä ilmoitti komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans, joka listasi Euroopan parlamentissa useita Unkariin liittyviä ongelmia ja huolenaiheita, kuten turvapaikanhakijoiden kohtelu ja EU:n vastainen ”Pysäyttäkää Bryssel” -kampanja.

Komissio epäilee, että huhtikuun alussa käyttöön otetun lain tavoitteena on sulkea miljardööri George Sorosin perustama Central European University -yliopisto. Timmermansin mukaan yliopisto on kommunismin jälkeisen Euroopan “kruununjalokivi”.

Komissio sanoo tarkkailevansa myös vireillä olevaa kansalaisjärjestöjen vastaista lakia. Lain mukaan järjestöjen tulisi taipua tiukempiin raportointivelvoitteisiin ja ilmoittaa julkisesti, mikäli ne saavat ulkomaista tukea.

Unkarilla on kuukausi aikaa vastata komission lähettämään viralliseen ilmoitukseen, joka on rikkomusmenettelyn ensimmäinen askel. Unkarin pääministeri Viktor Orbán aloitti vastaamisen heti, kun hän syytti EU-parlamentissa Brysselissä Sorosia maansa vastaisesta ”hyökkäyksestä”.

Hänen mukaansa unkarilais-amerikkalainen suursijoittaja Soros ”on tuhonnut kymmenien miljoonien eurooppalaisten elämän keinottelullaan”. Hän muistutti Sorosin keränneen omaisuuksia keinottelemalla Britannian puntaa ja muita valuuttoja vastaan.

Illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Orbán totesi, että hän oli keskiviikkona saanut ”melko reilun mahdollisuuden” puolustaa hallituksensa kantoja EU-parlamentin edessä. Hän lupasi vastata 30 päivässä komissiolle, ”kuten me aina teemme”.

Hänen mukaansa komission ja muun EU:n asenne Unkaria kohtaan kumpuaa perimmältään maan harjoittamasta pakolaispolitiikasta. Unkari ja muut jäsenmaat ovat riidelleen pari vuotta turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

Maaliskuun lopussa Unkari otti käyttöön lain, jonka nojalla kaikki turvapaikanhakijat, mukaan lukien lapset, pidätetään ja majoitetaan kontteihin heidän hakemustensa käsittelyn ajaksi. Komissio käy tästä asiasta erillisiä neuvotteluja Unkarin kanssa.

”Jos nämä neuvottelut eivät tuota pikaisia tuloksia, komissio ei epäröi ryhtyä toimiin”, Timmermans sanoi.

Timmermans pyrki myös ampumaan alas virheellisiä väitteitä, joita Unkarin hallituksen ”Pysäyttäkää Bryssel” -kampanjassa on esitetty. Hän sanoi epätodeksi esimerkiksi väitettä, jonka mukaan Bryssel hyökkäisi Unkaria vastaan, koska maa yrittää laskea verojaan.

”EU on sopinut ainoastaan arvonlisäveron minimistä, mutta Unkarin hallitus on päättänyt asettaa veron 27 prosenttiin, mikä on EU-maiden korkein”, Timmermans sanoi.

Unkarin käytös on aiheuttanut erikoisen asetelman EU-parlamentin suurimmassa ryhmässä, keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä, johon Suomen kokoomus esimerkiksi kuuluu. Ryhmän sisällä on riidelty siitä, pitäisikö Orbánin Fidesz-puolue potkia ulos ryhmästä.

EPP:hen kuuluu 217 EU-parlamentin 751 europarlamentaarikosta, kun seuraavaksi suurimpaan sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmään kuuluu 189 jäsentä. Siten kaksitoista unkarilaisjäsentä ovat EPP:lle tärkeitä suurimman ryhmän aseman lujittamiseksi.

EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber totesi keskiviikon tiedotteessaan, että opiskelun vapaus ”on tärkeä eurooppalainen perusperiaate ja siitä ei neuvotella”. Hän lisäsi kuitenkin, että komission tulisi kohdella Unkaria tasapuolisesti muihin EU-maihin verrattuna.

Weberin mukaan komission pitäisi käydä ahkerammin esimerkiksi veroparatiisiskandaalin kourissa olevan Maltan tai korruptoituneen Romanian kimppuun.

Komission Timmermans totesi keskiviikkona myönteisenä asiana sen, että aina kun komissio on käynnistänyt neuvonpidon Unkarin kanssa, Unkarin hallitus on vastannut ja osallistunut dialogiin. Oikeusvaltiomenettelyn kohteeksi joutunut Puola ei ole ollut yhteistyökykyinen, Timmermans on aiemmin sanonut.

EU-komissio ja muut jäsenmaat ovat olleet poikkiteloin Unkarin kanssa siitä lähtien, kun Orbán nousi maansa johtajaksi vuonna 2010. Vuonna 2011 komissio esimerkiksi tutki Orbánin hyökkäyksiä maansa mediaa vastaan.

Orbán on ilmoittanut avoimesti tavoittelevansa ”epäliberaalia demokratiaa”, jollaisia ovat esimerkiksi Venäjä ja Turkki. Hän on puolustanut seitsemän kertaa hallituksensa toimia EU-parlamentin edessä, EUobserver-lehti laski.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005186881.html?ref=rss
 
Tänään Unkarissa mielenkiintoinen vaalipäivä. Saako Orbanin Fidesz pidettyä 2/3 enemmistön jolloin nykymeno (EU-rahan suhmurointi, lähentyminen Venäjään ja yleinen perseily) jatkuu vai saako oppositio tarpeeksi paikkoja. Jonkun verran maata tuntevana häiritsee, että Suomessa tavan väki tietää vain rajan aitaamisen vaikka maassa on moni asia mennyt reilusti huonompaan.
 
Tänään Unkarissa mielenkiintoinen vaalipäivä. Saako Orbanin Fidesz pidettyä 2/3 enemmistön jolloin nykymeno (EU-rahan suhmurointi, lähentyminen Venäjään ja yleinen perseily) jatkuu vai saako oppositio tarpeeksi paikkoja. Jonkun verran maata tuntevana häiritsee, että Suomessa tavan väki tietää vain rajan aitaamisen vaikka maassa on moni asia mennyt reilusti huonompaan.
Ainakin Kymmenen Uutiset just kertoivat että korkea äänestysprosentti, vielä äänet laskematta mutta vaikuttaa että Fidesh/Orban jatkossa. Minua ei lakkaa ihmetyttämästä se miten nuo tuolla alueella ovat taas tunkemassa itseään johonkin omaan itäblokkiinsa ja vääntävät itseään kuitenkin samaan vanhaan sontaan mistä vapautumista vasta neljännesvuosisata sitten juhlivat. Lisäksi Unkarin historia ei ole ollut mitenkään erityisen menestyksekäs kun on fasismia aiemmin kosiskeltu. Luulen että Unkarin moka oli se että markkinoiden vapautuessa ei saatu harmaata taloutta ja rikollisuutta kuriin jolloin yhteiskunta jäi siltä osin rammaksi. 2002 arvioitiin harmaan talouden osuudeksi 22% (kaksikymmentäkaksi) koko taloudesta joten jos ajatellaan että valtiota rasitti kokonaisen arvonlisäveron kokoinen harmaa talous niin ei ihme jos kehitys vähän kärsi.
 
Tänään Unkarissa mielenkiintoinen vaalipäivä. Saako Orbanin Fidesz pidettyä 2/3 enemmistön jolloin nykymeno (EU-rahan suhmurointi, lähentyminen Venäjään ja yleinen perseily) jatkuu vai saako oppositio tarpeeksi paikkoja. Jonkun verran maata tuntevana häiritsee, että Suomessa tavan väki tietää vain rajan aitaamisen vaikka maassa on moni asia mennyt reilusti huonompaan.
Ne muut seikat on aika mitättömiä siihen verrattuna kuinka tärkeää on tilkitä siellä ne vuotavat rajat. Muusta viis!
 
Ne muut seikat on aika mitättömiä siihen verrattuna kuinka tärkeää on tilkitä siellä ne vuotavat rajat. Muusta viis!

Rajan saa kiinni myös niinkin että oma väki saa säällisen koulutuksen ja terveydenhuollon ilman että rappaukset tippuvat potilaiden päälle. Karttaa katsomalla huomaa, että tänne pohjoiseen tulijoilla on monta muutakin reittiä kuin Unkarin läpijuoksu. Joka tapauksesa nykyinen meno alkaa tulla tiensä päähän EU:n vetäessä rahahanoja kiinni ja tuski äiti Venäjäkään pystyy rahoittamaan Orbanin klaanin nykyisen mallista julkisen budjetin imurointia.
 
Iltalehdessä spekuloidaan Unkarin tulevasta kurssista. Arvellaan että Orban aikoo kurittaa poliittista oppositiota oikein olan takaa. Aika erikoiselta kuulostaa ainakin tuo tiedonvälityksen ja lehdistönvapauden tila maassa. Äkkiseltään sanoen kovasti on kaikuja kommunismin ajan yksipuoluemenosta ja toisen maailmansodan aikaisesta ihan aidosta fasismistakin.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201804082200863177_ul.shtml
 
Kymmenen Uutisten reportteri mainitsi että Orban on käytännössä ottanut valtamediat haltuunsa ja tämä varmasti mahdollistaa tuon melko totaalisen vallankäytön. Unkarista puhuttaessa tulee muistaa että maa on vahvasti erilainen Budapest / muu maa. Kaupunkilaiset puhuvat englantia ja omaavat kansainvälisempää otetta elämässän jollain tasolla mutta köyhemmillä alueilla muualla maassa on vielä melko kehittymätöntä eikä siellä meno ole välttämättä ollenkaan niin kansainvälisen median kuin paikallisen median informaation varassa.
 
Rajan saa kiinni myös niinkin että oma väki saa säällisen koulutuksen ja terveydenhuollon ilman että rappaukset tippuvat potilaiden päälle. Karttaa katsomalla huomaa, että tänne pohjoiseen tulijoilla on monta muutakin reittiä kuin Unkarin läpijuoksu. Joka tapauksesa nykyinen meno alkaa tulla tiensä päähän EU:n vetäessä rahahanoja kiinni ja tuski äiti Venäjäkään pystyy rahoittamaan Orbanin klaanin nykyisen mallista julkisen budjetin imurointia.
Mulla oli tuttu kouluttamassa siellä viranomaisia. Viranomainen itsekin. Palatessaan Suomeen mielipide unkarista oli kunnioittava.
 
Kymmenen Uutisten reportteri mainitsi että Orban on käytännössä ottanut valtamediat haltuunsa ja tämä varmasti mahdollistaa tuon melko totaalisen vallankäytön.

Kenen hallussa Suomen valtamediat on?
 
Kenen hallussa Suomen valtamediat on?
Sanoma-konsernilla ja Ylellä taitaa olla eniten mediapaukkua liipasimensa alla. Sanoman omistajakunta löytyy tuosta: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sanoma#Omistus

Todettakoon että vaikka noilla onkin omat intressinsä ja halunsa viedä johonkin suuntaan, ei meillä voida todeta esim Juha Sipilän tai vaikkapa Sauli Niinistön todellakaan pitävän mediaa hallussaan ja koska mekin saamme täällä työntää vapaasti tätää höpöämme palstalle niin nettikin melko vapaasti käytössä. :)
 
Todettakoon että vaikka noilla onkin omat intressinsä ja halunsa viedä johonkin suuntaan, ei meillä voida todeta esim Juha Sipilän tai vaikkapa Sauli Niinistön todellakaan pitävän mediaa hallussaan ja koska mekin saamme täällä työntää vapaasti tätää höpöämme palstalle niin nettikin melko vapaasti käytössä. :)

No mitenkään vähättelemättä maanpuolustus.net ei ole valtamedia. Jos valtamedia on vallanpitäjien media, niin maanpuolustus.net on vallattomien media - sanan kummassakin merkityksessä.

Itse asiassa useimmat itsensä ylentäneet turpokirjoittelijat eivät edes kerro seuraavansa Suomen parasta turpo palstaa. Sitten kuitenkin reagoidaan noin nanosekunnissa kun banaania kutsutaan banaaniksi.:eek:
 
Back
Top