Lehti: Venäjä haluaa lykätä jättimäisen kaasuputken rakentamista - Kiina ei innostu ajatuksesta
Talouselämä
19.3.2015
Venäjä saattaa lykätä jättimäisen kaasuputkiston rakentamista Kiinaan,
kertoo The Moscow Times. Lehden haastattelemien kolmen nimettömän lähteen mukaan presidentti
Vladimir Putinin lempiprojekti on vaarassa siirtyä energian hinnan romahduksen vuoksi.
Venäjä ja Kiina allekirjoittivat viime toukokuussa 30 vuoden sopimuksen, jonka arvoksi on arvioitu massiiviset 300 miljardia euroa. Venäjän oli tarkoitus rakentaa kaksi uutta kaasukenttää itäiseen Siperiaan ja vetää sieltä kaasuputket itäiseen Kiinaan, jossa on pulaa energiasta.
Siperian voimaksi kutsutun kaasuputkiston hinta olisi arviolta 55 miljardia euroa.
Marraskuussa
maat allekirjoittivat vielä toisen, pienemmän alustavan sopimuksen. Sen mukaan Venäjä rakentaa niin kutsutun Altain kaasuputken Kiinan länsiosaan.
The Moscow Timesin mukaan Venäjän kaasuyhtiö
Gazprom haluaa saada Altain putken valmiiksi ennen kuin aloittaa Siperian voiman rakentamista, mutta Kiina on toista mieltä.
Valmiit kaasukentät halvempia
Venäjälle Altain putki on halvempi ja helpompi vaihtoehto. Pienempi putki siirtäisi kaasua jo valmiilta kaasukentiltä, jotka käyvät nyt vajaateholla. Kiinan itäosiin kaasua vievä Siperian voima -putki olisi sen sijaan jättimäinen hanke, jota varten pitäisi perustaa uusia kaasukenttiä.
Kaasukenttien perustaminen on kallista.
Venäjä olisi halunnut Kiinalta ennakkomaksua kaasusta rakentaakseen kaasukentät Itä-Siperiaan. Kiina ei ennakkomaksuun kuitenkaan suostunut.
Nyt kun energian hinta on romahtanut, on investointien saaminen jättimäiseen kaasukenttään todella vaikeaa.
Kiina sen sijaan on kiinnostuneempi juuri itäisestä putkistosta. Vaikka Kiina on jatkuvasti vakuuttanut olevansa sitoutunut molempiin hankkeisiin, on selvää, että se tarvitsee energiaa enemmän juuri itään, jossa sillä on paljon teollisuutta.
"Kiina on tehnyt selväksi, että haluamme molemmat linjat. Todellisuus on kuitenkin se, että meillä on pulaa kaasusta idässä, mutta ylitarjontaa lännessä", toteaa
Zeng Xingqiu, joka toimii neuvonantajana Gazpromin kanssa neuvotelleessa
Kiinan kansallisessa polttoaineyhtiössä.
Hinta voisi laskea entisestään
Jos Venäjä rakentaisi ensin putken länteen, joutuisi Kiina kuljettamaan kaasun jotenkin itään maan sisällä. Se vaatisi kalliin ja pitkän putken rakentamista.
"Altain putken yhdistäminen Kiinan suuriin kaasunkuluttajiin olisi jättimäinen projekti. Se vaatisi todella suuren muutoksen Kiinan viisivuotissuunnitelmaan. Se on suuri este Gazpromille", toteaa kaasuanalyytikko
Mikhail Korchemkin Moscow Timesille.
Kun Kiina ja Venäjä allekirjoittivat alustavat kaasusopimukset viime vuonna kymmenen vuoden neuvottelujen jälkeen, arvioitiin yleisesti
Kiinan saaneen poljettua kaasun hinnan hyvin alhaalle. Hintaa ei ole julkistettu, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei Kiina saa kaasua juuri Eurooppaa halvemmalla.
Korchemikin arvioi, että jos Kiina joutuu rakentamaan maan sisäisen putken kuljettaakseen venäläistä kaasua lännestä itään, vaatii se hinnan alentamista entisestään.
Putin etsii uusia markkinoita
Venäjä tarvitsee Kiinan markkinoita. Venäjän energian päämarkkina on perinteisesti ollut Eurooppa, mutta välien viilentyessä vanha kauppakumppani on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan Venäjän energiasta. Pelkästään viime vuonna Eurooppa vähensi kaasuntuontia Venäjältä yhdeksän prosenttia.
Kremlissä on käännetty katseet siis muille markkinoille. Siperian voima onkin ollut Putinin yksi lempilapsista.
Venäjän energiaministeri
Alexander Novak vakuutti vielä viime viikolla, että Gazprom pysyy suunnitelmissaan toimittaa kaasua Siperian voimaa pitkin vuoteen 2019 mennessä. Gazprom on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.
Tarkoitus olisi allekirjoittaa lopullinen sopimus kesään mennessä.
===================================================================================================
Kiinnitti huomiota tuo kohta:
Venäjä ja Kiina allekirjoittivat viime toukokuussa 30 vuoden sopimuksen, jonka arvoksi on arvioitu massiiviset 300 miljardia euroa.
Massiiviset 300 miljardia 30 vuodessa tekee käsittääkseni 10 miljardia vuodessa joka on kokolailla sama summa jolla Suomi ostaa energiatuotteita Venäjältä. Suhteellista tuntuu olevan massiivisuuskin, tosin mitäpä sitä turhaan antaisi tosiasioiden ja asioiden asettamisen mittasuhteisiin pilata hyvää juttua.
Venäläiseen kulttuuriin näyttää kuuluvan erottamattomana osana toimintatapa jossa loistavia saavutuksia juhlitaan pillein ja torvensoitioin siinä vaiheessa kun ohjelma julkistetaan. Sitten kun unelmia pitäisi lähteä toteuttamaan ja töitäkin pitäisi tehdä niin vauhti hiipuu alta aikayksikön. Tarkoitus oli mitä parhain mutta silti kävi kuten tavallisesti, totesi eräskin venäläisministeri kokoon kuivuneen projektin äärellä. En pidättele hengitystäni odotellessani että Siperian kaasu alkaa Kiinaan virrata.