Ulkomaat Eurooppa
Venäläinen korruptio: Valtio ostaa ylihintaan, myy alihintaan
Duuman korruption vastaisen komitean johtaja varoittaa korruption vastaisen taistelun vaaroista.
Anne Kuorsalo/SK
Korruption vastainen taistelu voi kääntyä uhaksi valtiolle, varoittelevat Venäjän johtoon kuuluvat. Samaan aikaan julki tulee jatkuvasti eliitin väärinkäytöksiä. Viimeksi pidätettiin vankeinhoitolaitoksen entinen pääjohtaja
Aleksandr Reimer, joka hankki reippaaseen ylihintaan jalkapantoja ja valvontarannekkeita.
Reimeiriä ja kahta muuta epäillään 2,7 miljardin ruplan kavalluksesta, kun vankeinhoitolaitos osti kotiarestissa pidettäville vuosina 2010-12 sähköisiä valvontalaitteita. Nykykurssin mukaan kyse on noin 45 miljoonasta eurosta, mutta eurolla sai tuolloin noin 40 ruplaa eli summa on vastannut lähes 70 miljoonaa euroa. Valvontalaitteita ostettiin vähintään viisinkertaiseen hintaan: niiden käypä hinta on 19 000 ruplaa, mutta niistä maksettiin joko 108 000 ruplaa tai jopa 128 000 ruplaa.
Reimer toimi vankeinhoitolaitoksen pääjohtajana 2009-2012. Koska jutussa on syytettynä myös laitoksen apulaisjohtaja ja laitteet myynyt liikemies, kyse on Venäjän lakien mukaan järjestäytyneestä ryhmästä, jolloin rangaistus voi olla jopa kymmenen vuotta vankeutta.
Väärinkäytöksiä selvittävien venäläisten aktivistien mukaan ylihintaisten tavaroiden hankinta valtiolle on tyypillistä. Näin toimivia kutsutaan liikemies-virkamiehiksi. Yhtä yleistä on valtion omaisuuden myyminen alihintaan. Samaa mallia sovelletaan myös valtion yrityksissä, joissa johtajat voivat ohjailla yritysten tuotot välittäjäfirmoille, joiden sidokset eivät ole avointa tietoa.
Reimer pidätettiin maaliskuun viimeisellä viikolla. Edellisellä viikolla järjestettiin valtion ja yritysten yhteistyöstä seminaari, jossa puhui duuman korruption vastaista komiteaa johtava
Irina Jarova. Hän totesi, että korruption vastaista taistelua voi käyttää valtion suvereniteetin, itsenäisyyden, murtamiseen. Esimerkkinä hän mainitsi Ukrainan, jossa koko valtiollinen valtakoneisto tuhottiin korruption vastaisen taistelun nimissä.
On naurettavaa, että korruption vastaisen komitean puheenjohtaja varoittaa korruption vastaisen taistelun vaaroista, vastaa
Ivan Davydov www.newtimes.russa. Hän viittaa samalla apulaissisäministeri
Igor Zubinin vastaaviin lausuntoihin. Zubin on todennut, kuinka värivallankumoukset ovat alkaneet korruption vastaisilla iskulauseilla.
Venäjän johto pelkää värivallankumouksia. Niistä yksi johti Ukrainassa ensimmäiseen vallanvaihdokseen 2004, mutta ei lopettanut siellä korruptiota. Nyt Ukrainassa on meneillään toinen yritys. Toimintakulttuuri on sama kuin Venäjällä: valtio ostaa ylihintaan, mutta valtiolliset yritykset myyvät esimerkiksi energiaa yrityksille alihintaan.
”Kielto kritisoida korruptioon syyllistyneitä rinnastuu maan suvereniteetin suojaamiseen ja kriitikot osoitetaan maan päävihollisiksi”, analysoi Davydov. Hänestä korruptio on Venäjällä sekä virkakoneiston lojaalisuuden takaava instrumentti että koneiston salainen etu.
Korruptio onkin Davydovin mukaan oikeastaan ainoa tehokkaasti toimiva vallankäytön väline nyky-Venäjällä. Asetelma selittää Davydovin mielestä valtaapitävien vihan tavallisia ihmisiä kohtaan, jos tavalliset ihmiset päättävät taistella korruptiota vastaan itsenäisesti. Valtaapitävien ajattelussa kyse ei ole maan olojen parantamisesta vaan hyökkäyksestä vallan pääinstrumenttia vastaan.
Yksi korruptiota vastaan nousseista on opposition kärkihahmoihin kuuluva
Aleksei Navalnyi, joka on ollut kotiarestissa. Arestia on valvottu samoilla ylihintaan ostetuilla rannekkeilla, joihin liittyy vankeinhoitolaitoksen entisen johtajan pidätys.
Navalnyi ei ole lannistunut viranomaisten häntä vastaan tehtailemista jutuista vaan on apureineen
paljastanut äskettäin blogissaan, miten entisen puolustusministeri
Anatoli Serdjukovin pojasta, 27-vuotiaasta
Sergeistä, on tullut suuri kiinteistöjen omistaja Pietarissa ja kaupunkia ympäröivällä Leningradin alueella.
Sergei Serdjukov omistaa mm. Komarovosta, entiseltä Terijoen Kellomäeltä, 1900-luvun alussa rakennetun Juhnevitshin huvilan, joka sijaitsee 1,9 hehtaarin tontilla. Alueen osti alun perin vuonna 2010 Serdjukovin sukulaisten lähipiiriin kuulunut liikemies 154,5 miljoonalla ruplalla. Summa on hieman yli neljä miljoonaa euroa ajankohdan ruplakurssin mukaan. Neuvostoaikana talossa toimi puolustusministeriön päiväkoti.
Kiinteistökauppa liittyy suureen vuodesta 2012 lähtien tutkittuun juttuun, jossa puolustusministeriön kiinteistöomistuksia hoitaneen laitoksen johtajaa
Jevgenia Vasiljevaa syytetään omaisuuden myynnistä alihintaan ja yli kolmen miljardin ruplan kavalluksesta. Ajankohdan kurssin mukaan summa vastaa noin 75 miljoonaa euroa.
Jupakkaan liittyy monia kutkuttavia käänteitä. Vasiljeva pidätettiin varhain aamulla kotoaan, jossa oleili aamutakkisillaan myös silloinen ministeri Serdjukov. Hän asui samassa talossa, mutta oli tuolloin naimisissa yhden presidentti
Vladimir Putinin lähimiehen tyttären kanssa. Häntä ei ole asetettu syytteeseen, vaikka ministerin virka ja vaimo menivätkin. Myös Vasiljevaa on pidetty kotiarestissa ylihintaisiin valvontarannekkeisiin liittyen.
Kenellekään ei ole salaisuus, että kuvernöörit ja heidän alaisinaan toimivat johtavat virkamiehet hallitsevat jokseenkin kaikkialla maassa yrityselämää, lehdistöä, oikeuslaitosta samoin kuin muitakin järjestystä ylläpitäviä organisaatioita, kirjoittaa presidentti
Boris Jeltsinin entinen lehdistösihteeri
Vjatsheslav Kostikov Argumenty i Fakty -lehdessä.
Kostikovin mukaan korruptio on järjestelmällistä ja lehden toimitukseen tulee virtanaan siitä valittavia kirjeitä. Hänestä on erehdys luulla, että Putin päättäisi kaikesta. Todellisuudessa valta on ylimmällä hallintokoneistolla, johon kuuluvat huolehtivat ennen muuta omasta urastaan ja taloudestaan. Korkeimmissa tehtävissä on imartelijoita ja tyhjän puhujia, jotka jäljittelevät politiikan tekoa ja käyttävät hyväkseen isänmaallisuutta.
Kostikov toteaa, että Venäjä jää yhä enemmän jälkeen Länsi-Euroopasta ja valtaapitävät hakevat oikeutusta tilanteelle puhumalla vakaudesta ja Russkij miristä, ”venäläisestä maailmasta”. Todellisuudessa kyse on Kostikovin mielestä siitä, että halutaan säilyttää olosuhteet, jotka turvaavat byrokratian ja nomenklatuuran yltäkylläisen elämän.
Suosittu, yli kahden miljoonan painoksen
Argumenty i Fakty kertoo maaliskuun lopun Pietarin painoksessaan valaisevan esimerkin tästä yltäkylläisyydestä. Sen päähenkilönä on äskettäin pidätetty kaupungin muistomerkkejä suojelevan komitean varapuheenjohtaja
Igor Krishin. Komitea on avainasemassa rakennuslupia myönnettäessä, sillä oikeastaan kaikki kiinteistöt Pietarin ydinkeskustassa ovat suojelukohteita.
Krishinia epäillään 4,5 miljoonan ruplan, 75 000 euron, lahjuksen otosta. Hänen kotoaan löydettiin kuusi miljoonaa ruplaa, 100 00 euroa, ja yhdestä pankin tallelokerosta 600 000 dollaria. Krishin asuu 182 neliön asunnossa eliittitalossa. Kodin seinillä on arvomaaluksia ja lisäksi perhe omistaa kolme asuntoa muualla Pietarissa. Omaisuutta on myös ulkomailla: Espanjassa, Sveitsissä, Lichtensteinissa ja Mallorcalla. Omaisuustiedot paljastuivat tallelokerosta löydetyistä, perheelle osoitetuista, toimintaohjeista isännän kiinnijäämisen varalta.