Ulkomaat 29.3.2015 klo 16:08 | päivitetty 29.3.2015 klo 16:08
Maastamuutto Venäjältä laajinta 15 vuoteen – ”Aivovuoto vahvistaa autoritaarista kehitystä”
Monet venäläiset huippuammattilaiset hakeutuvat nyt ulkomaille. Viime vuonna maastamuutto oli jo 1990-luvun lopun tasolla.
Pietarilaisessa kahvilassa yksi Venäjän nuorista IT-velhoista suunnittelee muuttoa Yhdysvaltoihin. Hänellä on jo kaksi start-up-yritystä, mutta seinä on noussut pystyyn. Stepan Koršakovin mukaan kansainvälistä IT-alan yritystä ei voi rakentaa Venäjällä.
– Olisi paljon helpompi toimia jossain toisessa maassa, jossa oikeusjärjestelmä on vahvempi.
Stepan oli mukana kehittämässä järjestelmiä yhteisöpalvelu VKontaktelle, joka on Venäjän vastine Facebookille. Valtio kuitenkin kiinnostui VKontaktesta, minkä jälkeen yhtiön perustaja Pavel Durov muutti ulkomaille.
Nyt Stepan kehittää tietoturvallisia kommunikaatiojärjestelmiä. Kehitysmahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset Venäjällä. Kansainväliset sijoittajat eivät ole innokkaita sijoittamaan venäläisiin IT-alan yrityksiin, koska siihen liittyy niin paljon epävarmuutta.
– Jos yritys haluaa suojata tietonsa Venäjällä, se sijoittaa palvelimensa ulkomaille. Näin valtio ei voi päästä käsiksi tietoihin, jos he yhtäkkiä kiinnostuvat yrityksestä. Tämähän on aivan kauheaa, muissa maissa asiat toimivat eri tavalla, sanoo Stepan.
Stepan haluaisi muuttaa Yhdysvaltoihin tai EU-alueelle, jossa yritysten oikeusturva on huomattavasti parempi. IT-piireissä tämä on yleistä. Luxoft-niminen konsulttiyritys teki kyselyn 4 000 tietotekniikka-asiantuntijalle. Heistä lähes kaksi kolmasosaa vastasi, että he harkitsevat muuttoa ulkomaille.
– Viime kuukausina yhä useammat nuoret ja fiksut kaverit ovat sanoneet, että he haluaisivat muuttaa ulkomaille, koska he kokevat, että valtio ei kaipaa heidän panostaan, sanoo Stepan.
Maastamuutto kasvussa
Viime vuonna maastamuutto löi ennätyksen, kun vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana jo yli 200 000 ihmistä oli muuttanut ulkomaille.
Suuri osa heistä muutti entisiin neuvostotasavaltoihin. Talouskriisi on yksi tärkeä tekijä tämän muuttoliikkeen takana.
Samalla kuitenkin Yhdysvaltoihin ja EU-maihin muuttaneiden määrä lisääntyi. Muuttajien keskuudessa oli monia menestyneitä venäläisasiantuntijoita.
– Tietysti aktiivisimmat ja lännessä kysytyimmät tiedemiehet ja ohjelmoijat muuttavat pois ja tämä kehitys jatkuu, toteaa professori Dmitri Travin Pietarin Eurooppalaisesta yliopistosta.
Hänen mielestään aivovuoto on vakava ongelma Venäjällä. Muuttoliikettä selittävät poliittinen ilmapiiri, heikko oikeusvaltio ja talouskriisi.
– Huolestuttavaa on myös se, että on ihmisiä, jotka muuttavat, koska he haluavat kasvattaa lapsensa muualla, toteaa Travin.
Yhdysvaltoihin ja EU-maihin muuttavien määrät ovat kuitenkin melko pieniä ottaen huomioon Venäjän väkiluvun. Harvalla kuitenkaan on käytännössä mahdollisuus muuttaa, ja siksi monet poislähtijät ovat hyvin menestyviä.
– Aivovuoto on vakava ongelma, mielestäni vakavampi kuin yleensä ajatellaan. Aivovuoto vahvistaa autoritaarista kehitystä Venäjällä, koska parhaat tiedemiehet ja älyköt eivät ole mukana muuttamassa järjestelmää sisältäpäin.
Travin arvioi kehityksen jatkuvan, koska ei usko presidentti Vladimir Putinin toteuttavan sellaisia suuria talousuudistuksia, jotka vahvistaisivat oikeusvaltiota ja yritysten toimintaympäristöä.
Työtön tv-ammattilainen
Pietarin jalkapalloklubin Zenitin kannattajat ovat tulleet kantapaikkaansa ottelun jälkeen. Hanan takana seisoo entinen TV-julkkis, entinen aamu- ja urheiluohjelmien juontaja, joka halajaa ulkomaille taloudellisista syistä.
Feodor Pogorelov on toinen tyypillinen esimerkki poismuuttajasta. Hän on opiskellut vuoden Yhdysvalloissa ja haluaisi palata sinne elintason takia.
– Tärkein syy, miksi haluaisin muuttaa, on se, että Pietarin mediamarkkina on romahtanut. Pietarissa ei ole töitä tällä alalla.
Toinen vaihtoehto olisi Moskova, mutta myös siellä on enemmän hakijoita kuin vapaita paikkoja media-alalla.
==========================================================================================
– Huolestuttavaa on myös se, että on ihmisiä, jotka muuttavat, koska he haluavat kasvattaa lapsensa muualla, toteaa Travin
Onneksi on mm. eräs dosentti joka todistaa että esimerkiksi Suomi on vielä huonompi maa kasvattaa lapsia.( <--sarkasmia)
Venäläisen median mustamaalaamiskampanja jossa esitetään täysin tuulesta temmattuja väitteitä Suomesta ja muista länsimaista palvelee kahta tarkoitusta. Toisaalta olot Venäjällä tuntuvat siedettävämmiltä jos on saatu synnytetttyä mielikuva siitä ettei muualla mene sen paremmin ja toisaalta nostetaan lähtemistä pohtivien kynnystä korkeammaksi.