Myös puna-armeijan kuorona tunnettu Aleksandrovin kuoro on kansainvälisesti tunnetuimpia venäläisiä esiintyjiä. Suomessa se muistetaan yhteisesiintymisestä Leningrad Cowboysien kanssa.
Mustaan mereen joulupäivän aamuna pudonneen Venäjän armeijan koneen kyydissä oli 83 matkustajaa ja kahdeksan miehistön jäsentä. Ainakin osa heistä on kuollut.
Matkustajista 68 on ollut armeijan kuoron muusikkoja, Venäjän armeija kertoo.
Kuoro oli menossa juhlistamaan uutta vuotta Venäjän tukikohtaan Syyriassa.
Puna-armeijan soittokunta ja kuoro esiintyivät Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa Moskovassa toukokuussa 2009.(KUVA: Sari Gustafsson)
Armeijan kuoro tunnetaan paremmin nimellä Aleksandrovin laulu- ja tanssiyhtye, mutta aiemmin sitä kutsuttiin puna-armeijan kuoroksi. Tällä nimellä muusikot tunnetaan kaikkialla maailmassa.
Nimi juontaa juurensa vuoteen 1928, jolloin Neuvostoliiton puna-armeijaan perustettiin 12 henkilön lauluryhmä viihdyttämään sotilaita. Jo seuraavana vuonna se esiintyi Venäjän Kaukoidässä Siperian rataa rakentaneille työläisille.
Toisen maailmansodan melskeissä esiintymisiä kertyi jopa 1500. Sodan jälkeen luvassa oli suljetun valtion kuorolle harvinainen maailmankiertue.
Vuonna 1946 puna-armeija muutti nimensä Neuvostoliiton asevoimiksi ja samalla myös kuoron nimestä poistettiin vastaava viittaus.
Ihmisten mielissä puna-armeijan kuoro jäi kuitenkin elämään, vaikka virallisesti V
enäjän armeijan akateeminen A. V. Aleksandroville nimetty laulu- ja tanssiyhtye saakin nimensä sen ensimmäiseltä johtajalta, Moskovan konservatorion musiikin professori
Aleksandr Aleksandrovilta.
Kuoro on erittäin kuuluisa Venäjällä ja sillä on tärkeä rooli maan nykyisessä isänmaallisuushengen ja puolustushengen nostatusprojektissa. Kuorolle tapahtunut onnettomuus juuri uudenvuoden juhlan ja Venäjän viimeaikaisen Syyria-menestyksen aikaan on iso isku Venäjälle.
Onnettomuuden tapahtuma-aikaan Alekandrovin armeijakuoroon kuului yhteensä 186 henkilöä – laulusolisteja, mieskuoro, orkesteri sekä tanssiryhmä – eli noin kolmasosa oli onnettomuuskoneen kyydissä, kertoo
venäläislehti Kommersant.
Leningrad Cowboys ja Puna-armeijan kuoro Senaatintorilla 1993.(KUVA: Peter Jansson)
Suomessa kuoro sai hyvän vastaanoton esiintyessään Helsingin Senaatintorilla Leningrad Cowboysien kanssa 12. kesäkuuta 1993, vaikka tietysti kuoron henkilökunta lienee jo vaihtunut moneen kertaan. Viimeksi kuoro nähtiin
Senaatintorilla vuonna 2003.
– Ottaen huomioon Lenkkareiden siihenastisen settilistan haaste oli huima. Miten sovittaa rokkiorkesteri soimaan satakuusikymmenpäisen kuoron kanssa? Aivan helppoa ei ollut myöskään miettiä, miten ja missä harjoitukset pidetään. Puhumattakaan kulttuurierosta kurinalaisen armeijakuoron ja anarkistisen rokkibändin välillä. Mutta väliäkö noista, jos ei osaa vaikeuksia pelätä tai ei niitä ymmärrä. --- Konsertti oli järjetön menestys, paikalla oli seitsemänkymmentä tuhatta kuulijaa ja saman verran jäi ulkopuolelle, koska tori ei vetänyt. Mato ei ole koko elämänsä aikana suudellut yhtä monta miestä kuin sinä iltana keikan jälkeen, ensimmäistä konserttia muisteltiin
Uutta matoa koukkuun -kirjassa.
Puna-armeijan kuoro esiintyi Leningrad Cowboysien kanssa Senaatintorilla myös 2003. (KUVA: AOP)
Vuonna 2014 kuoron oli tarkoitus esiintyä Suomen kiertueella yhdessä maailmankuulun brittiläisen Royal Philharmonic Concert Orchestran kanssa, mutta maailmanpolitiikka tuli musiikin tielle: Venäjän Ukraina-pakotteiden vuoksi kuoron matkajärjestelyissä ilmeni huomattavia vaikeuksia.
Vaikka yli 90-vuotiaan kuoron repertuaari käsittääkin sen johtajan mukaan yli 2000 kappaletta, on puna-armeijan kuoron kiistatta tunnetuin esitys – mikäpäs muukaan kuin – Neuvostoliiton hymni.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005020952.html?ref=rss
Miikka Hujanen