22.4.2017 klo 18:38päivitetty 22.4.2017 klo 18:42
Venäläinen ohjusristeilijä Varjag saapui vierailulle Manilan satamaan torstaina.Francis R. Malasig / EPA
MANILA Venäjän Tyynenmeren laivaston lippulaiva, massiivinen ohjusristeilijä Varjag seisoo Manilan eteläsatamassa Filippiineillä. Laskusilta on laskettu ja tavalliset manilalaiset nousevat alukselle.
Vierailu on osa Venäjän laivaston kelluvaa diplomatiaa Kaakkois-Aasiassa. Vaaleanruskeisiin univormuihin sonnustautuneet merisotilaat esittelevät Slava-luokan ohjusristeilijän tulivoimaa aseista riisuvan kohteliaasti ohjusten kantomatkaa tiedusteleville vieraille.
– Nämä ilmatorjuntaohjukset tuhoavat helikoptereita, lentokoneita ja muita kohteita. Ne ovat voimakkaita. Meillä on niitä 64 tässä laivassa, kapteeniluutnantti Pavel Avdejev osoittaa pyöreän pullonkorkkimaisen kannen osan alle.
Hän ohjaa väen katsomaan massiivisia meritorjuntaohjuksia. Kuusitoista valtavaa kapselimaista säilöä pitävät sisällään ohjuksia, joiden kantomatka on pisimmillään 720 kilometriä. Ne voivat kantaa myös ydinkärkiä.
Venäläissotilas Pavel Avdejev kertoo, että korkkimaisten kansien on ilmatorjuntaohjuksia. Venäjän Tyynenmeren laivaston lippulaiva, ohjusristelijä Varjag matkaa Etelä-Kiinan meren alueen maissa.Kirsi Crowley / Yle
Varjag-aluksen merkitystä kuvaa se, että se lähetettiin viime vuonna Syyrian edustalle. Venäjän ainoa satama Välimerellä on Syyriassa.
Innokas filippiiniläinen vieras supattaa korvaani, mihin asti hän arvelee lyhyen kantaman ohjusten lentävän, jos ne laukaistaisiin Manilasta.
– Ne yltäisivät ainakin Tagaytayihin, hän kuiskailee.
Mielenkiinto Filippiinien uusimpaan diplomaattiseen ystävään on korkealla. Jono venäläislaivaan on pitkä, vaikka keskipäivän helle on kärventävän kuuma.
Avdejevin vastuulla on panssarin harmaan aluksen kaksi tykkiä.
– Yksi laukaus kantaa 20 kilometriä. Voimme ampua 40 kertaa minuutissa yhdellä tykillä, hän esittelee.
Sitten hän ohjaa vieraat kannen pitkää, kapeaa käytävää pitkin takakannelle. Käytävän katossa on parin metrin välein rekkitankoja, joissa merimiehet vetävät leukaa.
Urheilupaikkojakin tarvitaan, kun laiva matkaa Tyynellämerellä yhteensä yhdeksän kuukautta vuodesta kotisatamasta Vladivostokista.
Otollinen hetki Filippiinien suhteisiin
Varjag on laskenut ankkurinsa Manilaan hyvän tahdon vierailulla. Aika on otollinen, sillä Filippiinien viime vuonna valtaan noussut presidentti Rodrigo Duterte on innokas luomaan suhteita Filippiinien ennen kaihtamaan Venäjään.
– Venäläiset ovat kanssani, joten en pelkää, hän sanoi vieraillessaan laivalla viikonloppuna. Hän ojensi venäläisvieraiden kanssa nyrkkinsä tyypilliseen merkkitervehdykseensä.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kävi venäläisen ohjusristeilijän Varjagin kannella Manilan satamassa.Mark R. Cristino / EPA
, kun Yhdysvallat arvosteli hänen veristä huumeiden vastaista sotaansa. Uhkaus kiinteytyi nopeasti teoiksi.
Duterte matkaa toukokuussa Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinin, joka kutsui hänet vierailulle APEC-maiden kokouksessa viime marraskuussa.
Aikeissa on viimeistellä sotilasyhteistyösopimus, joka viranomaisten mukaan sisältää koulutusta ja tiedonvaihtoa. Duterte on saanonut haluavansa ostaa Venäjältä myös aseita.
Venäjä nostaa profiilia Tyynellämerellä
Varjag matkasi Manilaan pysähdyttyään ensin Busanissa Etelä-Koreassa. Se jatkaa Manilasta Vietnamiin ja Thaimaahan.
Ohjusristeilijä Varjag edustaa Venäjän mahtia Tyynellämerellä.Kirsi Crowley / Yle
Venäjälle aseman vahvistaminen Tyynellämerellä on tärkeä, vaikka sen Tyynenmeren laivaston voima ja maan vaikutusvalta alueella on paljon pienempi kuin Yhdysvalloilla ja Kiinalla. Venäjä kuitenkin on hitaasti uudistamassa Tyynenmeren laivastonsa aluksia.
Pohjois-Korean sotatoimien uhka ei ole yhdentekevä Venäjällekään. Varjag-aluksen ja Tyynenmeren joukkojen tukikohta Vladivostok on vain noin sadan kilometin päässä Pohjois-Korean rajalta.
Varjag-ohjusristeilijä liikkuu nyt parin kuukauden ajan Etelä-Kiinan merellä, jonka omistuksesta Kiina kiistelee merta ympäröivien maiden kanssa.
Manilaiset tutustuvat uteliaina sotalaivaan
Manilalaiset jonottivat katsomaan venäläistä sota-alusta. Toby-niminen mies sanoi haluavansa verrata sitä amerikkalaisiin laivoihin.
Filippiiniläiset ovat perinteisesti pitäneet entisestä siirtomaastaan Yhdysvalloista. Pulse Asia –tutkimusinstituutin tiedustelun mukaan kolme neljännestä filippiiniläisistä luottaa Yhdysvaltoihin. Kiinaan ja Venäjään luottaa noin 40 prosenttia vastaajista.
– Venäläislaiva on täällä varmasti poliittisista syistä. Ehkä puolin ja toisin halutaan jonain päivänä toiselta palveluksia. Historian perusteella kannatan silti enemmän kumppanuutta Yhdysvaltain kanssa, Toby sanoo.
Presidentti Duterten aikomus viilentää suhteita entiseen siirtomaaisäntään Yhdysvaltoihin huolestuttaa monia filippiiniläisiä. Moni pitää Yhdysvaltoja luotettavimpana kumppanina Kiinan valtapyrkimyksiä vastaan Etelä-Kiinan merellä.
Enzo Accorda (vasemmalla) ja ystävät jonottivat pääsyä venäläisalukselle sotalaivan pienoismalli kädessään. He kannattavat aseostoja Venäjältä.Kirsi Crowley / Yle
Sotateknologiasta kiinnostuneet nuoret miehet jonottivat laivaan Venäjän lippu ja sotalaivan pienoismalli käsissään.
– En halua tuhlata viikonloppuani turhaan. Näemme historian ensimmäistä kertaa Slava-luokan risteilijän Filippiineillä, joten halusin tulla tänne, kertoo Enzo Accorda. Hän kannattaa kumppanuutta Venäjän kanssa.
– Kumppanuus Venäjän kanssa on hyvä ajatus. Äskettäin kuulimme, että Venäjä olisi tarjoamassa meille edistyksellisiä SU-30-hävittäjiään, Venäjä-fani Enzo Accorda sanoi.
http://yle.fi/uutiset/3-9577256