Lahjusten kiristämisestä syytetty entinen talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev piti moskovalaisessa oikeussalissa selkäpiitä karmivan loppupuheenvuoron Venäjän nykytilanteesta.
Syyttäjä vaatii
Aleksei Uljukajeville 10 vuoden vankeusrangaistusta lahjusten kiristämisestä, ja tuomio on määrä julistaa 15. joulukuuta.
Uljukajev kiisti
torstaisessa loppupuheessaan voimallisesti kaikki syytteet. Sen sijaan hän sanoo joutuneensa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n sekä Rosneftin johtajan
Igor Setshinin lavastaman juonen ja provokaation uhriksi.
Puhe englanniksi käännettynä löytyy tästä .
Syyttäjän mukaan Uljukajev kiristi Setshiniltä kaksi miljoonaa dollaria (noin 1,7 miljoonaa euroa), jotta hän olisi tämän jälkeen suostunut ministerin asemassaan hyväksymään öljy-yhtiö Basneftin päätymisen Rosneftin hallintaan.
Igor Setshin on mies, joka viihtyy vallan kulisseissa eikä häntä koskaan saatu esimerkiksi Uljukajevin oikeuteen todistamaan.
Venäjällä Setshiniä pidetään yleisesti presidentti
Vladimir Putinin hallinnon yhtenä ykkösmiehenä. Hänen uskotaan olevan se, joka kuiskuttelee juoniaan Putinin korvaan ja häntä pidetään myös käytännössä yhtenä Venäjän nykyisen valtajärjestelmän pääarkkitehdeista. Uljukajevin oikeusjuttua onkin arveltu Venäjällä merkiksi maan johdon ylimmissä kulisseissa käytävästä valtataistelusta.
Puheessaan Uljukajev esitti monia verhottuja profetioita siitä, mitä Venäjälle on tapahtumassa. Hän ei maininnut kertaakaan nimeltä Putinia. Selvää on kuitenkin, että puhe jää historiaan yhtenä viime aikojen painavimpana kritiikkinä Venäjän nykyjärjestelmää vastaan. Painoa puheelle antaa myös se, että puheenvuoro tuli juuri sen jälkeen, kun Putin oli ilmoittanut asettuvansa ehdolle ensi kevään presidentinvaaleihin seuraavaksi kuusivuotiskaudeksi.
Uljukajev pyysi puheessaan Venäjän kansalta anteeksi sitä, ettei hän ollut aiemmassa asemassaan ministerinä tajunnut, millaisten kohtuuttomuuksien kohteeksi tavalliset ihmiset joutuvat.
– Vasta kun itse joudut pulaan, alat ymmärtää, miten vaikeassa tilanteessa ihmiset itse asiassa elävät. Ja millaisten epäoikeudenmukaisuuksien kohteeksi he joutuvat. Mutta kun sinulla itselläsi on kaikki hyvin, käännät häpeällisesti kasvosi pois ihmisten kärsimyksistä, Uljukajev sanoi pitkässä ja tunteikkaassa loppupuheenvuorossaan.
Uljukajev kuvaili häntä vastaan käytyä oikeudenkäyntiä sirkusesitykseksi, jossa hän itse on kuin gladiaattori, joka joutuu puolustamaan itseään pahvimiekalla ja yleisö seuraa pehmeiltä penkeiltään, millainen tuomio hänelle annetaan.
– Peukalot ylös, peukalot alas, millaisen tuomion hän saakaan. Vanhan sanonnan mukaan: kenelle kellot soivat? Mutta nyt minä haluan sanoa, että kello voi soida kenelle tahansa meistä, Uljukajev varoitti.
Uljukajevin mukaan Venäjällä on nykyisin helppoa järjestää vastustaja tai virkamies vankilaan antamalla tälle esimerkiksi jokin laukku ja kuvaamalla jokin hämärä video – eli siis lavastamalla tämä syylliseksi. Näin hän väittää myös itselleen käyneen.
– Provokaattorit käyttivät paljon voimia ja varoja siihen, että he mustamaalasivat syyttömän ihmisen ja järjestivät hänet ansaan. Tutkijat ja syyttäjä eivät selvittäneet asiaa, vaan ompelivat nopeasti mustan asian valkoisella langalla, Uljukajev kuvaili.
– On helppoa aukaista tämä Pandoran lipas, mutta sen sulkeminen tulee olemaan vaikeaa.
Uljukajev tunnusti puheessaan myös syyllisyytensä: ei tosin missään nimessä siihen, mistä häntä syytetään, vaan siihen, ettei hän ollut aiemmin itse herännyt puolustamaan oikeasti Venäjän kansalaisia järjestelmän mielettömyyksiltä.
– Olen syyllinen siihen, että suostuin liian usein kompromisseihin, valitsin helpon tien, uran ja hyvinvoinnin sen sijaan, että olisin puolustanut periaatteita. Häärin jossain järjettömässä byrokratian piirileikissä, sain jotain lahjoja ja itsekin niitä annoin. Yritin järjestää suhteita ja olin ulkokultainen.
– Antakaa se minulle anteeksi, ihmiset. Olen teidän edessänne syyllinen. Olen ajatellut paljon asioita uusiksi tämän vuoden aikana. Riippumatta siitä, miten minun oma kohtaloni ratkeaa tästä eteenpäin, aion pyhittää lopun elämääni ihmisten etujen ajamiseen, Uljukajev sanoi.
Uljukajeville vaaditaan kovan kurin vankileirituomiota.
– Haluan myös pyytää anteeksi sukulaisiltani ja läheisiltäni sitä huolta ja tuskaa, jonka olen heille tahtomattani aiheuttanut. Mutta ei se mitään, vielä tulee meidänkin kadullemme juhlat, hän muotoili ja siteerasi sitten Sokrateen filosofisia ajatuksia elämästä ja kuolemasta.
– Kaikesta huolimatta kymmenen vuotta kovan kurin leiriä 62-vuotiaalle miehelle ei eroa kovin paljon kuolemanrangaistuksesta, Uljukajev sanoi.
Uljukajev on vieraillut ministeriaikanaan myös Suomessa. Keväällä 2016 hän tapasi Suomessa pääministeri
Juha Sipilän ja silloisen elinkeinoministerin
Olli Rehnin. Uljukajev pidätettiin vuosi sitten marraskuussa.