letkuspede
Ylipäällikkö
Ampuja oli yliopiston opiskelija ja kuoli venäläisen tutkintavaliokunnan mukaan
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Sähköinen äänestys antoi Popoville 20 tuhatta ääntä. Tiedän, että tällainen tulos ei yksinkertaisesti ole mahdollinen. Siksi kehotan kaikkia ehdokkaita, jotka ovat eri mieltä sähköisen äänestyksen tuloksista, kokoontumaan tänään ja keskustelemaan jatkotoimista.Verkkoäänestystulokset julkaistaan kello 14. Siis 18 tuntia vaalien päättymisen jälkeen, kun tietotekniikkaan perehtyneiden asiantuntijoiden mukaan, tietokone kykenee laskemaan äänet muutamassa sekunnissa. Haiskahtaa siis isomman luokan manipulaatiolta tämäkin. Tilastollisesti ei voi erota lippuäänestyksestä juurikaan.
Kommarit on enemmänkin 'hiljainen yhtiökumppani', kun heillä on monia selkeästi samoja tavoitteita kuin putinistisella johdolla: neuvostonostalgia, Venäjän arvovalta maailmalla, läntisen arvomaailman torjunta jne. Puolue on luultavasti liian iso ja perinteikäs että Kreml voisi sitä oikeasti kontrolloida.Kiinnostava juttu. Ennen kommunistinen puolue on ollut täysin Kremlin kontrolloimaa oppositiota, mutta nyt jopa tämä entinen luotettu porukka on kääntymässä Putinia vastaan.
Lopussa hyvää kiemurtelua ja kaartelua, kun toimittaja kyselee ikäviä kysymyksiä puolueen Stalinin fanituksesta. Selvästi nuorta kommunistia hieman vaivaannuttaa.
Tosin tähän voi olla ihan luonnollinen selitys: opposition kannattajat eivät ehkä luota sähköiseen äänestykseen. Eli ihan sama ilmiö kuin ameriikan presidentinvaaleissa.Oppositioaktivisti twiittasi hurjan kartan Moskovasta: ”Vaalit varastettiin meiltä”
Opposition edustajien mukaan Aleksei Navalnyin kannattamat ehdokkaat olisivat olleet voittamassa useissa vaalipiireissä, mutta Moskovan sähköiset äänet muuttavat tilanteen oudosti Yhtenäisen Venäjän eduksi.www.is.fi
Ja kommunistit on todennäköisesti pääasiassa vanhempaa sakkia, niin voi olla ,että sähköinen äänestys on aika epäsuosittua.Tosin tähän voi olla ihan luonnollinen selitys: opposition kannattajat eivät ehkä luota sähköiseen äänestykseen. Eli ihan sama ilmiö kuin ameriikan presidentinvaaleissa.
Jotenkin on jäänyt sellainen kuva, että lännessä on ollut helppo kuitata kommunistit Putinin taskuun sen kummemmin selittelemättä. Juuri tuo että heillä on ulkopoliittisesti samankaltaisia tavoitteita ei tarkoita että kommunistit olisi Putinin eliitin komennossa. Sisäpoliitiikassahan kommarit on haastaneet/arvostelleet valtaapitävien metkuja.Kommarit on enemmänkin 'hiljainen yhtiökumppani', kun heillä on monia selkeästi samoja tavoitteita kuin putinistisella johdolla: neuvostonostalgia, Venäjän arvovalta maailmalla, läntisen arvomaailman torjunta jne. Puolue on luultavasti liian iso ja perinteikäs että Kreml voisi sitä oikeasti kontrolloida.
Suomalaiset poliitikot huolissaan Venäjän vaaleista – Tuomioja: "Näitä vaaleja ei voi pitää rehellisinä tai vapaina"
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa Venäjän vaaleja on seurattu huolestuneina. Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoo vaalien osoittavan, että Putinin puolueella ei ole todellista demokraattista legitimiteettiä.
Suomessa tiedot Venäjän vaaleista herättävät huolta Venäjän jatkuvasta etääntymisestä lännestä. Kuvassa vaalityöntekijät tyhjentävät vaaliuurnaa ääntenlaskua varten. Kuva: AFP / Lehtikuva
Matti Koivisto, Pekka Kinnunen
20.9. 17:01
Suomessa poliitikot ovat seuranneet Venäjän vaaleja huolestuneena. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa huolia herättävät muun muassa ehdokasasetteluun liittyvät ongelmat ja kansainvälisten vaalitarkkailijoiden toiminnan rajoittaminen.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) pelkää Venäjän etääntyvän yhä kauemmas lännestä.
– Vaalit herättävät huolta demokratian toteutumisesta varmasti meillä kaikilla. Toki sekin huolestuttaa, että eurooppalaisten mielipiteet näyttävät kiinnostavan Venäjää yhä vähemmän, Niikko sanoo.
Vaalitarkkailijoiden toimintaa on rajoitettu koronapandemiaan vedoten, eikä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailijoita lopulta lähetetty maahan.
– Ensin vaalitarkkailijoille näytettiin vihreää valoa. Sitten tehtiin täyskäännös hetki ennen vaaleja, eikä sinne olisi päässyt kuin pienellä kokoonpanolla, Niikko sanoo.
Myös EU on tuominnut vaaleja varjostaneen "pelottelun ilmapiirin" ja kritisoinut vaalitarkkailijoiden puuttumista.
Niikko sanoo pitävänsä lehtitietoja vaalivilpistä poikkeuksellisina. Hän on myös huolestunut sosiaalisen median toiminnan rajoittamisesta valtion toimesta.
Yhdysvaltalaiset teknologiajätit Apple ja Google taipuivat painostuksen alla ja poistivat oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyiin liittyvän vaalisovelluksen ennen vaaleja.
Vaalivilppiepäilyt ovat leimanneet Venäjän vaaleja. Vaalityöntekijät tyhjentävät vaaliuurnaa ääntenlaskua varten. Kuva: AFP / Lehtikuva
Tuomioja: Putinin puolueella ei kansan todellista kannatusta
Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoo pitävänsä selvänä sitä, että venäläisellä vaalijärjestelmällä ei ole demokraattista legitimiteettiä.
– Näitä vaaleja ei voi pitää missään suhteessa rehellisinä ja vapaina alkaen siitä, että ehdokasasettelussa estettiin erittäin monien ehdokkaiden ehdolle asettuminen, Tuomioja sanoo.
Tuomioja kiinnittää huomiota alhaiseksi jääneeseen äänestysprosenttiin ja kommunistien kasvaneeseen äänisaaliseen. Äänestysinto jäi laimeaksi siitä huolimatta, että äänestäjiä kuljetettiin työpaikoilta busseilla äänestyspaikoille.
– Tästä ei voi tehdä muuta johtopäätöstä, kuin että Putinin hallituksella ja hänen puolueellaan ei ole kovin paljon legitimiteettiä ja kansan todellista kannatusta, Tuomioja sanoo.
– Tässä on sellainen mielenkiintoinen piirre, että jopa kommunistit syyttävät jo vaalijärjestäjiä vaalivilpistä.
Vaalitarkkailijoiden työn vaikeuttamisesta huolimatta paikalla oli Euroopan neuvoston tarkkailijoita, jotka tulevat julkistamaan myöhemmin oman raporttinsa vaaleista.
Euroopan parlamentin päätöslauselman mukaan EU:n ei tule tunnustaa Venäjän uutta parlamenttia, jos vaaleissa todetaan demokratian ja kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia.
Tuomiojan mukaan Suomen on kaikesta huolimatta tehtävä yhteistyötä myös tulevan parlamentin kanssa.
– Meillä oli myös Neuvostoliiton aikana asialliset suhteet niin totta kai niitä jatketaan tämänkin hallinnon kanssa, mutta minkäänlaista demokraattista legitimiteettiä se ei nauti.
Ihmiset jonottavat äänestyspisteelle, jono jatkuu kadulle asti. Kuva: AFP / Lehtikuva
Kokoomuksen Virolainen: Venäjällä ei kuulu opposition ääni
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen (kok.) ei yllättynyt Venäjän duuman vaalien tuloksesta.
– Äänestysaktiivisuus näyttäisi jäävän kuitenkin yllättävän alhaiseksi, vaikka ihmisiä painostettiin äänestämään, Virolainen arvioi.
Virolainen muistuttaa, että opposition ääni tukahdutettiin Venäjän duuman vaaleissa jo ehdokasasettelussa.
– Ehdokasasettelu oli sellainen, että todelliset opposition äänet eivät päässeet kuuluviin, koska kaikkien, jotka ovat olleet kriittisiä nykyjohtoa kohtaan, ehdokkuus evättiin, Virolainen huomauttaa.
Venäjän uuden parlamentin edustavuus mutkistaa Virolaisen mielestä myös yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi Suomen eduskunnan kanssa.
– Aika hankalaa se varmasti on, kun emme voi luottaa siihen, että nämä ihmiset ovat aidosti ja demokraattisesti tulleet valituiksi niihin tehtäviin.
– Tämä on varmaan vähän isommankin keskustelun paikka kuin pelkästään sen, että voimmeko olla kanssakäymisessä Venäjän duuman edustajien kanssa, Virolainen pohtii.
Virolaisen mukaan kysymys on pohjimmiltaan siitä, miten demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioitetaan.
Vaalitarkkailijoiden toiminnan rajoittaminen todistaa Virolaisen mielestä, että Venäjän vaalit eivät olleet rehelliset.
– Kyllähän se kertoo siitä, että jos vaalitarkkailijoita ei päästetä maahan, niin vaaleissa on varmasti vilppiä. Se on aivan ilmeistä.
Kaiken tämän erittäin laajamittaisen ja härskin opposition tukahduttamisen jälkeen voidaan todeta, että Venäjällä on vallassa valepresidentin lisäksi valeparlamentti, jotka ovat varastaneet kansalaisten rahojen lisäksi heidän äänensä.
Toinen vaalihuijari vallassa 20 vuotta ja toinen 26 vuotta. Koko kansan huijarit.Mutta hyvä uutinen on se, että Venäjä on valtioliitossa Valko Venäjän kanssa. Tämä siksi, että VV:llä on laillisilla vaaleilla valittu johtaja, joka voi varmastikin hoitaa Venäjänkin asioita siinä sivussa, ainakin siihen asti kunnes Venäjällä saadaan pidettyä kunnon vaalit. Ikävä vaan että kummassakin maassa vallassa on vaalihuijari.
Minä taas olen sitä mieltä ettei demokratia ole mikään vientituote. Venäjälle tulee se jos venäläiset niin haluavat, ei se sinne millään pakotteilla siirry, ei muuten onnistunut Afganistanissakaan vaikka keinot olivat vähän rajummatkin."Venäjä on luvannut julkaista vaalien tarkistetut tulokset perjantaina."
"Viimeistään silloin Suomi ja muut EU-maat joutuvat päättämään, hyväksytäänkö Venäjän vaalitulos vai jätetäänkö tulos tunnustamatta, kuten tehtiin elokuussa Valko-Venäjän väärennettyjen vaalien jälkeen."
HENKILÖKOHTAISESTI OLEN SITÄ MIELTÄ ETTÄ KUN VAALIVILPPI ON TÄYSIN RINNASTETTAVISSA VALKO-VENÄJÄÄN, NIIN TOIMET OLTAVA YHTENEVÄISET.
VAALIEN TULOSTA EI TULE HYVÄKSYÄ JA PAKOTTEITA SEKÄ MATKUSTUSRAJOITUKSIA ASETETTAVA ILMAN MINKÄÄNLAISIA ENNAKKOEHTOJA JA KIRISTÄMISEN UHKASTA HUOLIMATTA.
OTETAAN VASTAAN VAIKKA KYLMÄ TALVI ILMAN MAAKAASUA.
Pääkirjoitus: Suomettuminen haiskahtaa taas joidenkin poliitikkojen suhtautumisessa Venäjään
Presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä viis veisaa demokratiasta. Sen ei pitäisi olla suomalaispoliitikoille yhdentekevää, kirjoittaa Kreeta Karvala.www.iltalehti.fi
Maailma muuttuu näköjään."Venäjä on luvannut julkaista vaalien tarkistetut tulokset perjantaina."
"Viimeistään silloin Suomi ja muut EU-maat joutuvat päättämään, hyväksytäänkö Venäjän vaalitulos vai jätetäänkö tulos tunnustamatta, kuten tehtiin elokuussa Valko-Venäjän väärennettyjen vaalien jälkeen."
HENKILÖKOHTAISESTI OLEN SITÄ MIELTÄ ETTÄ KUN VAALIVILPPI ON TÄYSIN RINNASTETTAVISSA VALKO-VENÄJÄÄN, NIIN TOIMET OLTAVA YHTENEVÄISET.
VAALIEN TULOSTA EI TULE HYVÄKSYÄ JA PAKOTTEITA SEKÄ MATKUSTUSRAJOITUKSIA ASETETTAVA ILMAN MINKÄÄNLAISIA ENNAKKOEHTOJA JA KIRISTÄMISEN UHKASTA HUOLIMATTA.
OTETAAN VASTAAN VAIKKA KYLMÄ TALVI ILMAN MAAKAASUA.
Pääkirjoitus: Suomettuminen haiskahtaa taas joidenkin poliitikkojen suhtautumisessa Venäjään
Presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjä viis veisaa demokratiasta. Sen ei pitäisi olla suomalaispoliitikoille yhdentekevää, kirjoittaa Kreeta Karvala.www.iltalehti.fi