Uutisia Venäjältä

yle 6.3.2014 klo 15:00
BarentsObserver: Venäjä avaa Alakurtin sotilastukikohdan syksyllä
Venäjä aikoo avata uudelleen sotilastukikohdan Alakurtissa Sallan itäpuolella lähellä Suomen-vastaista rajaa. Nettijulkaisu BarentsObserver kertoo, että vuonna 2009 suljettu sotilastukikohta avataan taas syyskuussa. Alakurttiin tulee noin 3 000 sotilasta.

Venäjän läntisen puolustusalueen komentaja Anatoli Sidorov kertoi pari viikkoa sitten, että Venäjä avaa uudelleen jonkin suljetun sotilastukikohdan Kuolassa syyskuussa. BarentsObserverin mukaan tukikohta on Alakurtti, jossa ei ole ollut sotilasjoukkoja vuoden 2009 jälkeen.

Alakurttiin rakennetaan parhaillaan majoitustiloja ja muuta infrastruktuuria noin 3 000 sotilaalle Venäjän pohjoisesta laivastosta.

Alakurtissa on viime aikoina asunut noin 6 000 siviilin lisäksi vain Venäjän rajavartioston henkilöstöä.

Tukikohdan uudelleen avaamisesta on liikkunut erilaisia epävirallisia ennusteita lähes yhtä kauan kuin se on ollut suljettuna. Alakurttiin on odotettu tulevaksi muun muassa helikopteritukikohtaa.
 
Onneksi maita ei valloiteta varuskunnista käsin.
 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Venäjän läntisen puolustusalueen ilmapuolustusjoukot sekä pohjoisen laivaston ilmatorjunnan yksiköt ovat kokoontuneet Kapustin Yarin alueelle Astrakhanin kaupungin lähistölle suorittamaan suurimman sotilasalueen ilmapuolustusharjoituksen kuin kertaakaan aiemmin.

Lähde: VOR
Toimittaja: Janus Putkonen
6.3.2014, Verkkomedia.org

Venäjän ilmapuolustusjoukot aloittivat suurharjoituksen

Ilmapuolustuksen suurharjoituksen alkamisesta tiedotti lehdistötiedottaja, eversti Oleg Kochetkov, joka kertoi, että "kyseessä on suurimittaisin ilmapuolustusharjoitus lännen sotilasalueella tähän mennessä."

Noin 3 500 ilmapuolustuksen erikoissotilasta alueen eri puolustusjärjestelmistä ja yli 1 000 sotilasvälinettä sekä erikoiskalustoa ottaa osaa harjoitukseen. Joukkojen kokoamiseen harjoitusalueella on käytetty 30 sotilasjunaa.



Raket_S_300_040612.jpg




"Ilmapuolustusjoukot suorittavat tehtävänsä joukkojen suojaamisessa ja kaikkein tärkeimmän sotilasinfrastruktuurin osalta. Harjoituksessa puolustaudutaan ilmahyökkäyksiltä kuvitteellista vihollista vastaan", Kochetkov kertoi. "Taistelujoukot operoivat yhteistyössä taktisen, teknisen, asiantuntijoiden ja sotilaslääkinnän henkilökunnan kanssa harjoituksessa".

Harjoituksessa käytetään S-300 ilmapuolustusta, Buk M1, Osa, Strela 10 ja ilmatorjunnan tykistöä Tunguskaa. Myös mobilisoitu Igla-järjestelmä on käytössä.

Venäjä koeampui äskettäin 5.3. raskaan mannertenvälisen ohjuksen laukaisun javalmistautuu suorittamaan vielä kahden TOPOL ICBM-ohjuksen laukaisun Kazakstanista maiden välisen sopimuksen puitteissa. Strategisten ohjusjoukkojen uusia koelaukaisuja voidaan odottaa maaliskuun aikana.
 
Putinin kylmä maailma: Näin Venäjän presidentti rakentaa imperiumia
Vladimir Putin omaksui konservatiivisen ideologian pysyäkseen vallassa.

243387021-600x344.jpg


Teppo Tiilikainen
SK 10/2014|7.3.2014 05:03

MOSKOVA–Autojono seisoo liikkumattomana sumana, kun lähestymme Moskovan uutta finanssikeskusta Moscow Cityä. Kaupunkisuunnittelu on pettänyt pahan kerran, Venäjän bisnesmaailman ytimeen on lähes mahdoton päästä.

Kadut ovat ruuhkautuneet ja rakennustelineet tukkivat jalankulkuväylät pilvenpiirtäjäviidakkoon. Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan virheiden korjaamiseen olisi investoitava jopa sata miljardia ruplaa eli pari miljardia euroa kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Moscow City on presidentti Vladimir Putinin yhteiskuntapolitiikan symboli. Rakennustyöt aloitettiin 2000-luvun alussa hänen ensimmäisellä presidenttikaudellaan suuren optimismin vallassa. Tarkoituksena oli rakentaa Lontoon Cityn veroinen finanssikeskus, mutta rahat loppuivat kesken ja Moscow City on yhä sekava rakennustyömaa.

Suuryritykset ovat poissa, sillä tontit ja vuokrat on hinnoiteltu pilviin. Lyhyen etsinnän perusteella täältä löytyvät sentään Venäjän valtiollisen VTB-pankin pääkonttori sekä saksalaisen E.ONin ja suomalaisen Fortumin Moskovan-edustustot.

Monien kohteiden rakentaminen on keskeytetty. Hankkeista vastannut kiinteistösijoitusyhtiö Mirax Group on ajettu konkurssiin, ja sen omistaja Sergei Polonski piilottelee syytteitä Kambodžassa. Polonski pelkää henkensä puolesta eikä aio palata enää koskaan Venäjälle.

Miraxin kunnianhimoisin hanke, kahdesta toisiinsa kietoutuneesta pilvenpiirtäjästä koostuva 370-metrinen Federaatiotorni on lähes valmis. Siitä piti tulla koko Euroopan korkein rakennus, kun rakennustyöt aloitettiin 2003. Kerrosten lukumäärä on pudotettu sittemmin 96:sta 64:een rahanpuutteen takia.


Federaatiotornin 62. kerroksessa toimiva Ravintola 60 mainostaa itseään Moskovan trendikkäimmäksi ja se on erityisesti varakkaan bisnesväen suosiossa. Tunnelma on epätodellinen. Taustalla soi vaimea viihdejazz, ja voisi kuvitella istuvansa New Yorkin keskuspuiston laidalla pilvenpiirtäjäravintolassa italialaisen menun ääressä. Hinnat ovat kuitenkin korkeammat, ja ikkunoista aukeaa näköala Moskovajoelle kohti uusittua Ukraina-hotellia ja Valkoista taloa, jossa taisteltiin verisesti Venäjän tulevaisuudesta 1990-luvun alussa. Olemme sopineet ravintolaan tapaamisen Suomen johtaviin Venäjän-asiantuntijoihin kuuluvan Seppo Remeksen kanssa. Ravintolasali on lähes tyhjä – työpäivä on juuri päättynyt ja vain muutamissa pöydissä istuu liikemiehiä nauttimassa varhaista illallista. Näillä ihmisillä on rahaa, mutta tunnelma ei ole katossa.

”Venäjän bisnesilmapiiri on huonontunut”, Remes sanoo. ”Pääoma pakenee maasta, yritykset eivät uskalla investoida. Ne tuntevat epävarmuutta tulevaisuudesta.”

Remes tietää mistä puhuu. Hän on työskennellyt Moskovassa jo yli 20 vuotta ja hän on istunut useiden venäläisten suuryritysten hallituksissa.

Remes tuli aikoinaan Venäjälle Nesteen johtajaksi. 2000-luvun alussa hän pääsi yksityistämään maailman suurinta sähkömonopolia, kun pääjohtaja Antatoli Tšubais nosti hänet valtiollisen sähköyhtiön RAO UES:n hallitukseen.

Päätyönään Remes johtaa nykyisin ruotsalaisen EOS-sijoitusyhtiön hallitusta. Hän istuu myös nanoteknologiayhtiö Rusnanon hallituksessa yhdessä Tšubaisin ja Venäjän johtaviin oligarkkeihin kuuluvan Viktor Vekselbergin kanssa. Vekselberg on luonut omaisuutensa alumiini- ja öljyteollisuudessa ja hän on Venäjän Piilaaksoksi kutsutun Skolkovo-tietoteknologiahankkeen keskeinen puuhamies.

Remes pitää valtion liian suurta roolia Venäjän talouden perusongelmana. Se kasvoi voimakkaasti vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin aikana, eikä tilanne ole normalisoitunut sen jälkeen.

”Varsinkin keskisuuret yhtiöt ovat vaikeassa tilanteessa”, Remes sanoo. ”Valtion sääntelyn ylisuuri rooli ja korruption uhka katkaisee niiden kasvua.”


Päällisin puolin Venäjän tilanne näyttää vakaalta. Hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat laantuneet, eikä presidentti Putinin asemaa uhkaa kukaan.

Viime vuosi oli Putinin kannalta poikkeuksellisen menestyksekäs. Hänet valittiin Venäjän yleisen mielipiteen tutkimussäätiön kyselyssä vuoden poliitikoksi. Brittiläinen The Times -sanomalehti nimitti hänet ”vuoden mieheksi” ja amerikkalainen talouslehti Forbes nosti hänet presidentti Barack Obaman ohi maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi.

Ennen Krimin niemimaan valtausta tehdyt mielipidemittaukset osoittavat, että kaksi kolmasosaa venäläisistä tukee edelleen Putinia. Hänellä oli näyttävä rooli kansainvälisellä areenalla jo ennen Ukrainan kriisiä. Hän myönsi turvapaikan Yhdysvaltain kansainvälisiä suhteita ravistelleelle tietovuotaja Edward Snowdenille ja torjui amerikkalaisten puuttumisen Syyrian sotaan keksimällä kompromissin kemiallisten aseiden tuhoamisesta.

Joulun alla Putin paistatteli hänelle vieraassa ihmisoikeuksien puolustajan roolissa armahdettuaan kymmenen vuotta vankileirillä viruneen suurliikemies Mihail Hodorkovskinsekä performanssiryhmä Pussy Riotin jäsenet. Samoihin aikoihin hän painosti Ukrainaa ruotuun, kun se pyrki karkaamaan Venäjän leiristä lähemmäksi EU:ta.

Myös Sotšin olympiakisat olivat loppujen lopuksi menestys, kun huomio siirtyi korruptiosta itse urheiluun, eikä pelättyjä terrori-iskuja tehty. Ja ensi vuonna riemuitaan taas, kun Venäjä viettää Putinin johdolla natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa saavutetun voiton 70-vuotisjuhlaa.


Mutta kuinka vahva Putinin asema todella on? Asiaa kannattaa kysyä valtiotieteen tohtoriLilia Ševtsovalta, joka on tutkinut pitkään Venäjän kehitystä ja kirjoittanut Putinin kaudesta useita kirjoja.

”Putin on vahva, mutta se johtuu pääasiassa EU:n ja Yhdysvaltain heikkoudesta”, Ševtsova sanoo toimistossaan Puškinin aukion laidalla Moskovan ydinkeskustassa.

Ševtsova on amerikkalaisen Carnegie-säätiön Venäjän politiikan tutkimuksen ohjelmajohtaja. Hänen mukaansa Putin esitti aikaisemmin Euroopan ystävää ja imitoi parlamentaarista demokratiaa. Vuonna 2011 alkaneet suuret mielenosoitukset saivat hänet kuitenkin uusiin ajatuksiin ja hän omaksui uuden konservatiivisen ideologian pysyäkseen vallassa.

”Putinin uusi doktriini lähtee siitä, että Venäjä ei ole samanlainen kuin länsi eikä edes pyri muuttumaan samanlaiseksi”, Ševtsova sanoo. ”Kutsun sitä Putinin doktriiniksi, koska aikaisemmin hänellä ei ollut minkäänlaista strategiaa ja hän reagoi tapahtumiin tilanteen mukaan.”

Putinin uusi ideologia perustuu konservatiivisiin ja ortodoksisiin arvoihin, mikä näkyy muun muassa seksuaalivähemmistöjä syrjivässä lainsäädännössä. Näiden arvojen mukaan länsimaat ovat moraalisesti rappiolla, joten niitä tulee vieroksua.

”Putin suuntaa sanansa Venäjän konservatiiviselle vähemmistölle”, Ševtsova sanoo. ”Hän tietää, että nykyaikaiset kaupunkilaiset, yli puolet venäläisistä, eivät tue enää häntä.”

Putin yrittää vedota konservatiivisiin ryhmiin myös ulkomailla. Hän on hakenut abortin vastaisilla mielipiteillään tukea Yhdysvaltain teekutsuliikkeestä ja hän kävi marraskuussa jopa tapaamassa paavi Franciscusta Roomassa.

Putinin ideologia on ristiriitainen, sillä hän ei ole pohjimmiltaan konservatiivi eikä erityisen uskonnollinen. Ševtsovan mielestä Putin on leimallisesti Neuvostoliiton kasvatti.

”Putin rakentaa vahvaa valtiota piittaamatta kansalaisten näkemyksistä. Kansalaisten pitää olla tottelevaisia valtion sotureita. Hän edustaa tässä mielessä hyvin primitiivistä ja vanhakantaista ajattelua.”


Putinin uusi linja on kaikkein räikeimmillään ulkopolitiikassa. Kylmä sota päättyi 1990-luvun taitteessa Neuvostoliiton ja Varsovan liiton hajoamiseen, mutta Venäjän suhteet länteen ovat nyt kylmemmät kuin kertaakaan sen jälkeen.

Jo ennen Ukrainan kriisiä Venäjä sijoitti Iskander-ohjuksia Kaliningradin erityissotilasalueelle, joka sijaitsee Naton naapurissa Baltian maiden ja Puolan välissä. Venäläisten mukaan kysymyksessä oli vastaveto Yhdysvaltain suunnittelemalle ohjuspuolustusjärjestelmälle.

Ukrainassa Putin pelaa erittäin kovaa uhkapeliä. Venäjä kävi 1990-luvulla kaksi tuhoisaa sotaa Tšetšeniassa ja hyökkäsi 2008 Georgiaan, mutta 46 miljoonan asukkaan Ukraina on huomattavasti vakavampi kansainvälinen konflikti.

Lilia Ševtsovan mielestä Krimin valloitus merkitsee käytännössä nykyisen maailmanjärjestyksen loppua. Jos Venäjä ryhtyy miehittämään myös venäjänkielistä Itä-Ukrainaa, tilanne johtaa täysimittaiseen sotaan ja Ukrainan hajoamiseen.

”Putin puolustaa Ukrainassa uusimperialistista projektiaan”, Ševtsova sanoo.

”Hän haluaa samalla kostaa Kiovan mielenosoittajille. He edustavat Putinille pahan ruumillistumaa, joka uhkaa hänen valta-asemaansa. Hän haluaa murskata heidät varmistaakseen, ettei samanlainen kehitys ala Venäjällä.”

Venäjän ulkopoliitiikan johtavana asiantuntijana pidetty Fjodor Lukjanov katsoo Putinin ottaneen erittäin suuren riskin. Hän ei kuitenkaan usko uuteen kylmään sotaan. Hän muistuttaa, että kylmä sota perustui kaksinapaiseen maailmaan, jossa vallitsi kauhun tasapaino.

”Maailma on nyt paljon kaoottisempi”, Lukjanov sanoo. ”Valtablokkien suhteet eivät perustu enää todellisiin ideologisiin eroihin.”

Lukjanov on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvän Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja ja Venäjän ulko- ja puolustuspoliittisen neuvoston puheenjohtaja. Neuvosto on riippumaton elin, siihen kuuluu korkeita poliittisia johtajia ja virkamiehiä ja se toimii Kremlin epävirallisena neuvonantajana ulkopoliittisissa kysymyksissä.

Lukjanov arvelee, että Putin pyrkii Ukrainan kriisissä kansainväliseen sopimukseen, jolla maa jaettaisiin liittovaltioksi tai valtioliitoksi. Sopimuksen mukaan osa Ukrainasta olisi lännen ”suojeluksessa”, mutta Krimin niemimaa ja Itä-Ukrainan venäjänkieliset alueet kuuluisivat Venäjän etupiiriin.

”Ukrainasta tulisi eräänlainen Sveitsi, jolla olisi ulkomaiset turvatakuut.”


EU-maissa pelätään, että Putin yrittää kääntää pyörää 25 vuotta taaksepäin ja palauttaa Venäjän suuruuden ajat vaikka väkisin. Tärkein väline uuden imperiumin luomisessa on uusi talousliitto, Euraasian unioni, johon kuuluisivat Venäjän lisäksi Kazakstan, Valko-Venäjä ja Ukraina.

Lukjanovin mukaan Euraasian unionin nimi on täysin harhaanjohtava – kysymys on nimenomaan Ukrainasta, joka on suurin 1990-luvun alussa itsenäistyneistä neuvostotasavalloista. Keski-Aasian tasavaltoja ei edes haluta mukaan.

Venäjä katsoo Ukrainan kuuluvan edelleen omaan etupiiriinsä. Maan johto on reagoinut erittäin tunteenomaisesti ja vihamielisesti parin viikon takaiseen vallankumoukseen, koska se näkee ulkopolitiikan nollasummapelinä, jossa toisen voitto on toisen tappio.

Lilia Ševtsova uskoo, että presidentti Viktor Janukovytšin luhistuminen tuli lopulta yllätyksenä Kremlille. Mutta sama koskee EU:ta – Puolan, Saksan ja Ranskan ulkoministerit sopivat 20. helmikuuta Kiovassa, että Janukovytš saa hallita maata ensi syksynä pidettäviin vaaleihin asti, vaikka tämä valmistautui samaan aikaan jo pakenemaan Venäjälle.

Ševtsova muistuttaa, että Kremlillä on sotilaallisen uhkailun lisäksi käytössään myös taloudellisia painostuskeinoja. Venäjän kaasujätti Gazprom pudotti joulukuussa Ukrainalle myytävän maakaasun hintaa kolmanneksella. Alennus on kuitenkin väliaikainen, ja Venäjä vaatii nyt, että Ukrainan on maksettava Gazpromille 1,13 miljardin euron velkansa. Muuten alennus raukeaa.


Lukjanov muistuttaa, että Putin toimi viime vuosiin asti hyvin käytännönläheisesti. Hän ratkaisi ongelman kerrallaan, mutta hän ei perustellut politiikkaansa arvoilla kuten EU ja Yhdysvallat.

Kaikki muuttui joulukuussa 2012, kun Putin ryhtyi hahmottelemaan puheissaan uutta venäläistä identiteettiä ja ideologiaa. Lukjanovin mukaan kysymyksessä oli uusi vaihe aatteellisessa etsinnässä, jolla Venäjä hakee paikkaansa maailmassa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Venäjä siirtyi sekasortoisissa oloissa Mihail Gorbatšovin ”ihmiskasvoisesta sosialismista” ensin liberalistiseen kapitalismiin ja sitten autoritääriseen uudistuspolitiikkaan, mutta molemmat epäonnistuivat surkeasti. Nyt on konservatismin ja ulkopoliittisen uhon vuoro.

Lukjanov vertaa Putinia Venäjän historian suuriin hahmoihin Pietari Suureen jaAleksanteri II:een. He pyrkivät aluksi muuttamaan Venäjää, mutta päätyivät brutaaliin väkivaltaan ja syvään pettymykseen.

”Luulen että Putin on nyt samassa tilanteessa”, Lukjanov sanoo. ”Myös hän on tullut siihen tulokseen, ettei Venäjää voi muuttaa. Voi vain yrittää pieniä uudistuksia ja ylläpitää tasapainoa.”

Tämä näkyy hyvin suhtautumisessa korruptioon. Putin pitää sitä väistämättömänä osana Venäjän kulttuuria, joten sitä ei edes kannata yrittää karsia.

Lukjanov näkee venäläisen konservatismin vastauksena EU:n ja Yhdysvaltojen arvoliberaaliin ilmapiiriin. Hän muistuttaa, että Venäjä sitoutui eurooppalaisiin arvoihin ja ihmisoikeuksiin liittyessään Euroopan neuvoston jäseneksi vuonna 1996. Silloin ei kuitenkaan puhuttu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista tai sukupuolineutraalista avioliitosta, jotka ovat vieraita asioita Venäjän suurelle enemmistölle.

”Venäjän johto on hämmentynyt”, Lukjanov sanoo. ”Se ei tiedä, mihin suuntaan länsimainen yhteiskunta on menossa.”


Venäjän sisäpolitiikassa Putinin konservatiivinen linja näkyy rikoslain kiristymisenä. Venäjän federaation alueellista yhtenäisyyttä uhkaavat lausunnot määritellään rikokseksi ja uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta saattaa joutua viideksi vuodeksi vankileirille. Uskontolaki säädettiin Pussy Riot -performanssiryhmän kiistellyn esityksen jälkeen.

Mielenosoituksia koskevaa lakia kiristettiin sen jälkeen, kun opposition toukokuussa 2012 järjestämä protesti päättyi yhteenottoon Bolotnaja-aukiolla. Moskovalainen tuomioistuin langetti pari viikkoa sitten seitsemälle Bolotnajan mielenosoittajalle pitkät vankeustuomiot.

Tuomioistuimen ulkopuolella järjestettiin samaan aikaan mielenosoitus. Poliisi pidätti summittaisesti parisataa ihmistä, joihin kuluivat jälleenkerran sekä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi että Pussy Riotin aktivistit.

”Venäjän mielipideilmasto on muuttunut hyvin konservatiiviksi”, sanoo riippumattomanNovaja Gazeta -lehden mielipideosastosta vastaava toimituspäällikkö Andrei Kolešnikov. ”Vallitsevan näkemyksen mukaan läntiset ihmisarvot johtavat moraaliseen rappioon.”

Kolešnikov on koulutukseltaan juristi. Hän on kirjoittanut useita politiikkaa ja taloutta käsitteleviä kirjoa, muun muassa elämänkerran Rusnanon pääjohtajasta Anatoli Tšubaisista. Kirja on julkaistu myös suomeksi.

Kolešnikovin mukaan Putin yrittää ottaa uuden ideologiansa nimissä haltuunsa myös Venäjän historian. Toisen maailmansodan aikaiset sankaritarinat ovat suosiossa, ja historian kriittiseen uudelleenarviointiin suhtaudutaan erittäin torjuvasti.

Tämä näkyy myös kouluopetuksessa. Venäjän historiallisen seuran työryhmä laatii parhaillaan Putinin käskystä uutta oppikirjasarjaa, joka kuvaa maan historiaa ortodoksis-konservatiivisessa hengessä.

Työryhmää johtaa duuman puhemies, entinen KGB:n upseeri Sergei Naryškin. Tarkoituksena on korvata kaikki historian oppikirjat yhdellä, hallituksen hyväksymällä kirjasarjalla.

Kolešnikovin mukaan Putin pyrkii totalitaariseen yhteiskuntaan, jossa valtiovalta hallitsee ihmisten tekojen lisäksi myös heidän ajatuksiaan. Hän ei kuitenkaan usko että se onnistuu, vaikka osa väestöstä hyväksyykin Putinin tavoitteet.

”Venäläiset matkustavat laajasti ja näkevät maailmaa”, hän sanoo. ”Sitä paitsi Venäjän suurkaupungeissa eletään hyvin samalla tavoin kuin länsimaissa.”


Moskovan maneesiaukiolla nähtiin helmikuun alkupuolella erikoinen tapahtuma. Poliisi pidätti kymmeniä ihmisiä, jotka kulkivat rauhallisesti sateenvarjoineen Punaisen torin lähistöllä.

Kysymyksessä oli hiljainen protesti sananvapauden puolesta. Hallitus on painostanut operaattoreita lopettamaan maan ainoan riippumattoman televisiokanavan Doždin ohjelmien levityksen. Dožd merkitsee sadetta, ja moskovalaiset osoittivat sateenvarjoineen tukeaan kanavalle.

Doždin painostus alkoi jo viime vuonna, kun oppositiojohtaja Navalnyi paljasti sen tuottamassa ohjelmassa valtapuolue Yhtenäiseen Venäjään kuuluvien henkilöiden kesämökkiomistuksia.

Putin on lakkauttanut sittemmin myös uutistoimisto RIA Novostin ja liittänyt sen Venäjän englanninkielisen propagandatelevisioyhtiön Russia Todayn alaisuuteen. Ria Novosti on valtiollinen uutistoimisto, mutta se on toiminut ammattimaisesti normaalien journalististen periaatteiden mukaisesti.

Myös suosittu radioasema Eho Moskvy päätettiin panna ruotuun sen jälkeen kun tunnettu satiirikko Viktor Šendlrovitš vertasi sen nettisivulla Sotšin olympialaisia vuoden 1936 Berliinin olympialaisiin. Päätoimittaja Juri Fedutinov sai potkut, ja hänen tilalleen nimitettiin Kremliä tukevan Voice of Russia -radioaseman varapäätoimittaja Jekaterina Pavlova.

Venäjällä julkaistaan edelleen useita laatulehtiä, mutta esimerkiksi Novaja Gazeta on joutunut maksamaan kovan hinnan riippumattomuudestaan. Lehden kuuluisin toimittaja Anna Politkovskaja ammuttiin vuonna 2006 kotiovelleen Moskovassa. Myös neljä muuta toimittajaa on tapettu.

Novaja Gazetan varapäätoimittaja Sergei Sokolov joutui pakenemaan Ukrainaan, kun Venäjän rikostutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin uhkasi hänen henkeään ja tämän aseistautuneet henkivartijat kyyditsivät hänet metsään Moskovan ulkopuolelle. Bastrykin oli loukkaantunut Sokolovin kirjoittamasta artikkelista, jossa arvosteltiin viranomaisten toimintaa mafian tekemän joukkomurhan tutkinnassa.

Sokolov ei halua enää muistella parin vuoden takaisia tapahtumia.

”Asia on sovittu Bastrykinin kanssa ja hän on pyytänyt anteeksi”, hän sanoo työhuoneessaanNovaja Gazetan toimituksessa.

Sokolovin mukaan Venäjällä elettiin jonkinlaista suojasäätä Sotšin olympialaisten aikana. Kisat ovat nyt ohi ja hän pelkää, että hallitus ryhtyy uusiin toimiin sananvapauden rajoittamiseksi.

”Putin rakentaa voimakasta monopolia, joka hallitsisi television ja internetin lisäksi perinteisiä sanomalehtiä”, hän sanoo. ”Ja monopolia johtaisivat luonnollisesti presidentin lähimmät ystävät.”

Novaja Gazetan asema on Sokolovin mukaan toistaiseksi turvattu. Lehteä ei voi ostaa, sillä toimittajat omistavat 51 prosenttia osakkeista ja entinen presidentti Mihail Gorbatšovkymmenen prosenttia. Liberaali liikemies Aleksandr Lebedev omistaa loput 39 prosenttia, eikä hän aio luopua omistuksestaan.

”Lebedev on taistellut suorastaan sankarillisesti häntä vastaan tehtyjä hyökkäyksiä vastaan”, Sokolov sanoo. ”Hänen pankkinsa ajettiin konkurssiin, häntä vastaan on nostettu rikossyytteitä ja hänen omaisuutensa on pantu hukkaamiskieltoon.”

Myös venäläiset ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät Sotšin olympiakisojen jälkeistä aikaa. Ihmisoikeusjärjestö Memorialin ja kahden muun järjestön rahoituksesta on nostettu syytteet, ja kymmeniä järjestöjä uhataan sakoilla, koska ne eivät ole rekisteröityneet uuden lain mukaisesti ”ulkomaisiksi agenteiksi”.


Putin näyttää voittaneen Venäjän tulevaisuudesta käytävän taistelun, ainakin toistaiseksi. Kolmekymppinen oppositioaktivisti Oleg Kozlovski myöntää, että tilanne on aiheuttanut voimakkaan pettymyksen tunteen. Hänen mukaansa Venäjälle on kuitenkin syntymässä parin vuoden takaisen protestiaallon ansiosta uusi kansalaisyhteiskunta, joka pyrkii vaikuttamaan paikallisesti. Myös Ukrainan kriisi lisää valmiutta uusiin mielenosoituksiin.

”Protesti ei ole kuollut”, Kozlovski vakuuttaa, kun tapaamme nuorten suosimassa Starbucks-kahvilassa Moskovan keskustassa.

”Ihmiset ovat vähintään yhtä vihaisia kuin kaksi vuotta sitten. Ja mukaan on tullut paljon uutta väkeä, jotka haluavat vaikuttaa ja taistella korruptiota vastaan.”

Kozlovski on koulutukseltaan tietokoneohjelmoija ja valtiotieteen maisteri. Hän johtaa pientä Vision of Tomorrow -kansalaisjärjestöä, joka järjestää erilaisia tapahtumia ja kurssittaa aktivisteja poliittiseen toimintaan.

Viime kesänä Kozlovski osallistui Aleksei Navalnyin vaalikampanjaan, kun tämä haastoi Kremlin tukeman Sergei Sobjaninin Moskovan pormestarinvaaleissa. Asetelma oli absurdi, sillä Navalnyi tuomittiin vaalien alla viideksi vuodeksi vankeuteen puutavaran varastamisesta.

Kozlovski ei ymmärrä vieläkään täysin, miksi Navalnyin annettiin osallistua vaaleihin. ”Ilmeisesti vaalien haluttiin näyttävän rehellisiltä, ja Sobjaninin voittoa pidettiin etukäteen varmana.”

Sobjanin voitti vaalit, mutta Navalnyi sai virallisten tulosten mukaan 27 prosenttia äänistä. Kozlovski pitää tulosta yllättävän hyvänä, sillä vaalikampanjaa häirittiin monin tavoin, ja myös vaalitulosta vääristeltiin jossakin määrin.

Syksyllä Navalnyin tuomio muutettiin yllättäen ehdolliseksi. Samalla häntä vastaan ryhdyttiin kuitenkin valmistelemaan uusia syytteitä varkaudesta ja rahanpesusta.

Helmikuun lopussa Navalnyi määrättiin kotiarestiin. Hän ei saa antaa haastatteluja, käyttää internetiä tai olla yhteydessä muihin kuin sukulaisiinsa ja puolustusasianajajaansa. Uusi oikeudenkäynti alkaa näillä näkymin maaliskuussa.

Kozlovski pitää Navalnyia vastaan nostettuja syytteitä täysin järjettöminä.

”Navalnyi oli aikoinaan osakkaana yksityisiä kuljetuspalveluja tarjoavassa yrityksessä. Sen väitetään nyt kiskoneen palveluistaan ylihintaa ja teettäneen työt valtion postilaitoksella.”


Putinin kaksi ensimmäistä presidenttikautta olivat menestyksellisiä vahvan talouskasvun ansiosta. Venäläisten elintaso nousi kovaa vauhtia raakaöljyn hinnan kohotessa, mutta nyt öljyn hinta saattaa jopa laskea Yhdysvaltain liuskekaasubuumin vuoksi.

Samaan aikaan Venäjän talouskasvu on hiipunut taantuman rajoille. Moskovan pörssi on kääntynyt laskuun, ruplan arvo on romahtanut, ja Venäjän keskuspankki joutuu tukemaan sitä valtavilla summilla.

Lilia Ševtsova muistuttaa, että Venäjän infrastruktuuri on pahasti rapautunut, ja että talouden rakenteet ovat lähestulkoon samanlaiset kuin 60 vuotta sitten. Venäjällä on suuria valtiojohtoisia monopoleja mutta pienet ja keskisuuret yritykset voivat huonosti.

”Viime vuonna noin 300 000 yritystä oli konkurssin partaalla”, Ševtsova sanoo.

Hän uskoo, että Putinin nykyinen valtajärjestelmä murtuu vääjäämättä, ellei taloutta saada kääntymään uuteen nousuun. Putinin peruskannattajajoukko koostuu eläkeläisistä ja julkisen sektorin työntekijöistä, kuten ministeriöiden virkamiehistä, poliiseista ja sotilaista, joita on hyvitelty aina vaalien alla tuntuvilla palkankorotuksilla.

”Näille ihmisille on jaettu viime vuosina valtavasti rahaa, jotta he pysyisivät tyytyväisinä”, Ševtsova sanoo. ”Varsinkin sisäministeriön työntekijöiden palkkoja on korotettu jatkuvasti.”

Venäjän talouden kehitystä seurataan tarkasti myös ruotsalaisen East Capital -varainhoitoyhtiön Moskovan-toimistossa, joka sijaitsee Kremlin kupeessa Leninin kirjaston vieressä.

Talouskasvun hidastuminen ja ruplan romahdus on pantu merkille, mutta yhtiön vanhempi neuvonantaja Hanna Loikkanen näkee kehityksessä myös rohkaisevia piirteitä. Venäjän keskiluokka kasvaa koko ajan, mikä kehittää kotimaista teollisuutta kuten vähittaiskauppaa ja it-sektoria.

”Venäjä ei ole enää pelkkää öljyä ja kaasua”, Loikkanen korostaa. ”Noin puolet talouskasvusta tulee jo nyt yksityisestä kulutuskysynnästä. Keskiluokka on ollut Venäjän kasvun moottori jo kymmenen vuotta ja se on sitä jatkossakin.”

Keskiluokka voidaan määritellä tulotason perusteella perheiksi, joiden kuukausitulot nousevat noin 1 000 euroon kuukaudessa. Loikkasella on kuitenkin paremmin Venäjän olosuhteisiin sopiva määritelmä.

”Keskiluokkaan voidaan laskea ne taloudet, joilla on auto. Tämän määrityksen mukaan keskiluokkaan voi lukea jo 70 prosenttia väestöstä.”


Riippumattoman Kommersant-päivälehden taloustoimituksen esimies Dmitri Butrinmuistuttaa, että Venäjän talouspolitiikka on ollut Putinin kaudella kaikesta huolimatta liberaalia. Venäjän valtiovarainministeriötä ja keskuspankkia pidetään erittäin ammattitaitoisina, eikä presidentti juurikaan sekaannu talouspolitiikkaan.

Silti talouselämä elää jatkuvien mullistusten aikaa. Markkinoita on vapautettu ja yksityiset yritykset ovat raivanneet itselleen tilaa. Samaan aikaan Putin on tehnyt poliittisia ratkaisuja, jotka pitävät yritykset varpaillaan.

”Putinin aikana on menossa jo kolmas suurliikemiesten sukupolvi”, Butrin muistuttaa.

Hänen mukaansa suuri osa venäläisistä yrityksistä on tosiasiallisesti valtiollistettu neljän valtion omistaman pankin avulla.

”Puhtaasti valtion omistamien yritysten osuus kansantuotteesta ei ole kasvanut”, Butrin sanoo. ”Mutta valtion rooli on kasvanut, valtion pankit lainoittavat yrityksiä ja määräävät samalla niiden suunnan.”

Butrin vertaa Putinia hieman yllättäen Silvio Berlusconiin, jolla on yhä kannatusta Italiassa, vaikka hänet karkotettiin senaatista veropetostuomion jälkeen. ”Putin yrittää pysyä aallon harjalla kuten Berlusconi”, hän sanoo.

”Mutta sisäpolitiikassa Putin muistuttaa enemmän Iranin ja muiden Persianlahden öljymaiden autoritaarisia johtajia. Sikäläiset hallitukset toimivat tosin paljon älykkäämmin.”

Butrin uskoo, että Venäjän nykyinen valtajärjestelmä romahtaa ennen pitkää omaan mahdottomuuteensa. Lilia Ševtsova on samaa mieltä.

”Valtiolla on varoja vielä 2–3 vuodeksi, ehkä jopa viideksi vuodeksi”, Ševtsova sanoo.

”En tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Autoritaariset imperiumit kestävät usein kummallisen pitkään. Osmanien valtakuntakin pysyi pystyssä satoja vuosia.”
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulk...a-uutta-imperiumia/?shared=32892-e533bd4b-500
 
Putinin tiedottaja: Lännen uskottavuus mennyt
Dmitri Peskovin mukaan Venäjä pelkää etnistä vainoa Krimillä ja Itä-Ukrainassa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan länsimaiden toimet Ukrainan kriisissä ovat vieneet niiden uskottavuuden. Peskovin mukaan tästä syystä ajatus lännen välittämistä neuvotteluista Venäjän ja Ukrainan välillä on hupaisa.

Peskov sanoi Venäjän myös olevan huolissaan mahdollisesta etnisestä vainosta Krimillä ja Ukrainan itäosassa, mikäli "Kiovan vallankaappauksen takana olevat" saavuttavat nämä alueet.

Peskov sanoo myös uskovansa, että uusi kylmä sota ei ole alkanut, ja kertoo haluavansa uskoa, ettei ala jatkossakaan. Hänen mukaansa Venäjän ja EU:n sekä Yhdysvaltojen välillä on syviä erimielisyyksiä.

Hän kuitenkin lisäsi, että tilanteessa on yhä toivoa.
 
Videoiden ja kuvien perusteella paikalliset "venäläiset" ovat tällä hetkellä ainoita jotka vainoavat toisia ihmisiä.

Tässä onkin koko juttu. Putin on Neuvostoliiton kasvatti. Hänelle jotenkin riittää, että omalla kansalla on hänen totuutensa. Kun jotain väitetään, se sitten on niin.

Mutta kameroita on joka kännykässä, on Internet.
 

Tuossa olis tuollanen kevyt 23 minuutin pätkä naapurista...
 
Kukapa tässä tilanteessa haluaisi tarkastajia riesakseen. Vai?

Russia May Halt U.S. Inspections Over Sanctions
7:34 AM ET
The country is considering freezing inspections that were agreed to as part of the 2010 New START treaty on cutting U.S. and Russian nuclear arsenals
(MOSCOW) — Russia is considering a freeze of U.S. military inspections under arms control treaties in retaliation to Washington’s decision to halt military cooperation with Russia, news reports said Saturday.

Russian news agencies carried a statement by an unidentified Defense Ministry official saying that Moscow sees the U.S. move as a reason to suspend U.S. inspections in Russia in line with the 2010 New START treaty on cutting U.S. and Russian nuclear arsenals and the 2011 Vienna agreement that envisages mutual inspections of Russian and NATO military facilities as part of confidence-building measures.

A Defense Ministry spokesman wouldn’t comment on the reports, which are a usual way in Russia to carry unofficial government signals.

The U.S. and the European Union have introduced sanctions over Russia in response to its move to send troops that have taken control of Ukraine’s Black Sea peninsula of Crimea.
 
Tässä onkin koko juttu. Putin on Neuvostoliiton kasvatti. Hänelle jotenkin riittää, että omalla kansalla on hänen totuutensa. Kun jotain väitetään, se sitten on niin.

Mutta kameroita on joka kännykässä, on Internet.

Onneksi on internet.

Voisiko eräs ongelma olla se, että Putin on ympäröinyt itsensä jees-miehillä vuosien mittaan ja hän saa vain niitä tietoja, joita tämä jees-jengi suodattaa? Tuottaako venäläinen media uutisia, jotka lähtökohtaisesti miellyttävät Johtajaa? Onko media luonut eräänlaisen "Putinia miellyttävän rinnakkaistodellisuuden"? Jos tämä pohdinta on kurantti, niin tilannehan on pirun kinkkinen, eikö vain?
 
Onneksi on internet.

Voisiko eräs ongelma olla se, että Putin on ympäröinyt itsensä jees-miehillä vuosien mittaan ja hän saa vain niitä tietoja, joita tämä jees-jengi suodattaa? Tuottaako venäläinen media uutisia, jotka lähtökohtaisesti miellyttävät Johtajaa? Onko media luonut eräänlaisen "Putinia miellyttävän rinnakkaistodellisuuden"? Jos tämä pohdinta on kurantti, niin tilannehan on pirun kinkkinen, eikö vain?

On tullut mieleeni.

Homma koskee koko virallista Venäjää. Historiassa Venäjä, aina kun se olisi johonkin suuntaan vapautumassa, kompastuu henkiseen kynnykseen. Se ei kestä hetkeäkään epävarmuutta. Se valitsee stagnaation - pysähdyksen - ja eristää itsensä. Tasankokansana se sitten kokee epäluuloisena uhkaa joka nurkalta.

Asiaa ei auta valtiojohtoisen median oma todellisuuskuva, joka on aivan vieras koko muulle maailmalle. Tavallaan Isä kuuntelee lasten suusta totuuksia, joita hän itse syötti.

Stagnaatio ei aukea kuin imploosiona, luhistumisena sisältä tai eksploosiona, ulospäin suuntautuvana räjähdyksenä.

Ihmettelen, etteivät ne 61 meidän maksamaamme Aleksanteri-instituutin palkollista, joiden raporteista kansanedustajat ottavat tietonsa, tunne Venäjää.
 
Onneksi on internet.

Voisiko eräs ongelma olla se, että Putin on ympäröinyt itsensä jees-miehillä vuosien mittaan ja hän saa vain niitä tietoja, joita tämä jees-jengi suodattaa? Tuottaako venäläinen media uutisia, jotka lähtökohtaisesti miellyttävät Johtajaa? Onko media luonut eräänlaisen "Putinia miellyttävän rinnakkaistodellisuuden"? Jos tämä pohdinta on kurantti, niin tilannehan on pirun kinkkinen, eikö vain?

Onhan siellä pikkuhiljaa otetta kiristetty, enkä olisi yllättynyt jos internettiä sensuroidaan piakkoin Kiinan tyyliin.
(Reuters) - President Vladimir Putin tightened his control over Russia's media on Monday by dissolving the main state news agency and replacing it with an organization that is to promote Moscow's image abroad.

The move to abolish RIA Novosti and create a news agency to be known as Rossiya Segodnya is the second in two weeks strengthening Putin's hold on the media as he tries to reassert his authority after protests against his rule.

Most Russian media outlets are already loyal to Putin, and opponents get little air time, but the shake-up underlined their importance to Putin keeping power and the Kremlin's concern about the president's ratings and image.
http://www.reuters.com/article/2013/12/09/us-russia-media-idUSBRE9B80I120131209

Kiinalaisten "kultainenkilpi" projekti.
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Shield_Project
http://www.howtogeek.com/162092/htg-explains-how-the-great-firewall-of-china-works/
 
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288662738229.html?ref=rss

12 ilmiötä - näin Venäjä luo jännitteitä Suomelle

© Maxim Shemetov / Reuters
Julkaistu: 9.3.2014 8:01

VENÄJÄ Itänaapurin vahvistunut suurvaltaitsetunto heijastuu yhä enemmän myös Suomeen. IS listasi ilmiöitä, jotka puhuttavat.

Ukrainan kriisi on tuonut esille sen, miten voimakkaasti presidenttiVladimir Putinin Venäjä on valmis puolustamaan omia etujaan naapurimaissaan.

Putinin uuden Venäjän yhdeksi iskulauseeksi - tai jopa pääideologiaksi - on muodostunut "venäjänkielisten ihmisten puolustaminen", jolla Kreml oikeuttaa monia toimiaan.

Ukrainan kriisin myötä on myös käynyt ilmi, miten nopeasti venäläinen retoriikka voi muuttua kovaksi ja miten helposti maan duumaa tai viranomaispäätöksiä voidaan käyttää painostuskeinona - eikä osattomaksi jää siinä sivussa Suomikaan.

1. Venäjän passin tarjoaminen


Ukrainan kriisin vuoksi Venäjän duumassa otettiin käsiteltäväksi laki, joka mahdollistaisi pikaisen kansalaisuuden antamisen naapurimaiden venäjänkielisille asukkaille.

Toissa päivänä kävi ilmi, että Venäjä on laajentanut lakiesitystä niin, että myös joillakin suomalaisilla näyttäisi olevan mahdollisuus saada Venäjän kansalaisuus pikavauhdilla. Tämä mahdollistuisi sillä, että Venäjä aikoo antaa pikapassejaan myös niille venäjänpuhujille, jotka asuvat "Venäjän imperiumiin kuuluneilla" alueilla.

Jostain syystä Venäjä halusi siis tässä lakiesityksessä muistuttaa, että sen imperiumin rajat ovat olleet joskus toisenlaiset.


2. Venäjän kansalaisten puolustaminen

Uusi kansalaisuuslaki tarkoittaisi, että myös Suomessa asuvat kaikki yli 70000 venäjänkielistä henkilöä voisivat saada nopeutetusti Venäjän kansalaisuuden, jos se heiltä vielä puuttuu. Tämä kuitenkin edellyttäisi Suomen kansalaisuudesta luopumista.

Ukrainassa Venäjän passien pikamyöntämistä on pidetty samanlaisena juonena kuin aikanaan tapahtui Georgiassa: kun Venäjän kansalaisia oli Etelä-Ossetiassa tarpeeksi, Venäjä saattoi tuoda sinne sotajoukkonsa heitä puolustamaan.

Helsingin Sanomat muistutti eilen, että Suomella ja Venäjällä on olemassa myös vuoden 1992 naapuruussopimus, jossa Venäjälle taataan oikeus suojella "Venäjältä peräisin olevien omaperäisyyttä Suomessa".


3. Ulkomaisten varojen jäädytys Venäjällä

Venäjän parlamentin ylähuone ilmoitti toissa päivänä valmistelevansa lakia, joka mahdollistaisi Venäjällä toimivien ulkomaalaisten yritysten varojen jäädyttämisen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Andrei Klishas ilmoittiIzvestijalle, että laki koskisi myös yksityisten henkilöiden tilejä. Liittoneuvoston puhemies Valentina Matvijenko esitti lisäksi, että lain pitäisi sallia myös ulkomaalaisten yritysten omaisuuden takavarikointi.

Venäjän mukaan kyse olisi vain "vastavuoroisesta" reagoinnista lännen aikomia Ukraina-pakotteita vastaan. Kuitenkin jo pelkkä neuvostoajoilta kalskahtava uhkaus omaisuuden takavarikoinnista saattaa saada useat suomalaisyritykset jatkossa varovaisiksi Venäjällä.

KUVA: © David Mdzinarishvili / Reuters

Venäläinen passi.



4. Armeijan vahvistaminen Suomen rajalla

Venäjä on uudistanut armeijaansa viime vuosina, ja vastikään se piti Suomen rajojen lähelle ulottuneen sotaharjoituksen, jota itse Putin kävi seuraamassa Karjalankannaksella.

Sotaharjoituksissa kyse on aina tietyn viestin lähettämisestä. Yksi Perkjärveltä maailmalle lähtenyt viesti oli varmasti se, että Karjala on Venäjälle tärkeä sotilaallisesti eikä suomalaisten Karjala-nostalgikkojen kannata edes uneksia aluepalautuksista.

Eilen Venäjä ilmoitti tuovansa Sallan lähelle Alakurttiin kolmetuhatta uutta sotilasta, jotka toimisivat Pohjoisen laivaston alaisuudessa.


5. Lapsikiistojen politisointi

Suomen "venäjänkielisten suojelu" on tähän mennessä näkynyt konkreettisesti lähinnä Venäjän intona nostaa julkisuuteen venäjänkielisten sekaperheiden lapsikiistoja.

Venäjän mediassa lapsikiistoja on käsitelty kärjekkäästi ja Suomea on syytetty venäläisvainoista. Monet uutiset ovat olleet tahallaan vääristeltyjä.

Kun lapsikiistat olivat kiivaimmillaan, Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov vaati jopa, että Suomessa asuviin venäläislapsiin pitäisi soveltaa Venäjän lainsäädäntöä.



6. Suomen ihmisoikeuksien kritisointi

Venäjä on laatinut viime aikoina useitakin raportteja, joissa se nostaa esille Suomen venäläisvähemmistön kohtelun.

Tuorein raportti Euroopan unionin ihmisoikeusongelmista valmistui alkuvuodesta eli Sotshin olympialaisten alla, jolloin muu maailma arvosteli Venäjän ihmisoikeustilannetta. Raportissa kritisoidaan Suomea muun muassa venäjänkielisten rasistisesta syrjinnästä ja lasten huostaanotoista.

Raportti kertoo nyky-Venäjän tavasta reagoida ulkomaalaiseen arvosteluun: arvostelu sivuutetaan esittämällä, että teillä on itsellänne samat ongelmat.


7. Vakoilun lisääntyminen


Nettiin vuotanut Viron ulkoministerin Urmas Paetin ja EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin keskustelu nosti jälleen esille puhelinkuuntelun. Puhelun sieppasivat ilmeisesti Ukrainan tiedusteluviranomaiset, mutta julkisuuteen se vuodettiin venäläisen RT-televisiokanavan kautta.

Aiemmin Suomessa kohistiin ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta, jossa Venäjä oli yhtenä epäillyistä.

Tapaukset kertovat siitä, että sekä Suomen viranomaisten että liikemiesten kannattaa lähteä aina siitä oletuksesta, että ulkovallat Venäjä mukaan lukien voivat halutessaan siepata heidän viestinsä.


8. Ydinvoimalan tarjoaminen

Ukrainan tapahtumien jälkeen keskusteluun on noussut Suomen energiariippuvuus Venäjästä ja Venäjän Suomelle tarjoama ydinvoimala.

Jos tilanne jostain syystä menisi siihen, että Venäjä haluaisi todella painostaa Suomea, energia olisi yksi keino.

Yksi miettimisen arvoinen asia on myös venäläisten Suomeen mahdollisesti rakentaman ydinvoimalan tietotekninen suojaus. 1980-luvulta muistetaan esimerkiksi Moskovaan rakenteilla ollut Yhdysvaltain suurlähetystö, jonka seinistä paljastui neuvostoliittolaisten rakentajien piiloon asentama mikrofoniviidakko.
 
Deputy PM Says Russia Should Re-Arm Amid US, NATO ‘Threats’

185463064.jpg

Russian Deputy Prime Minister Dmitri Rogozin


MOSCOW, March 9 (RIA Novosti) – The Russian deputy prime minister in charge of defense said “overt threats” by the United States and NATO demonstrate the necessity of equipping the Russian army with modern weapons.

“A hope that after the overt threats by the US and NATO nobody will doubt the necessity of rearming our army and fleet and of reviving our defense industry and military science,” Dmitry Rogozin wrote on his Facebook page on Saturday.
Another round of political standoff between Russia and the West was sparked by the recent uprising in Ukraine and the fate of Crimea, an autonomous Ukrainian region with a majority ethnic Russian population.
Crimean authorities have refused to recognize as legitimate the new central government in Kiev, which ousted President Viktor Yanukovych late last month, and on Thursday they announced a decision to become part of Russia.
Ukraine earlier appealed for assistance from NATO, asking the alliance to use all possible measures to ensure the country’s territorial integrity and protect its people following the approval by Russia’s parliament of the deployment of military forces in Ukraine.
Following these developments, the West showered Moscow with accusations of aggression and threats of sanctions while cutting off military exchanges with Russia and scrambling to bolster military cooperation within NATO.
The Pentagon announced plans on Wednesday to expand combat pilot training in Poland and to send six additional F-15C fighter jets to a NATO mission carrying out air patrols over Estonia, Latvia and Lithuania.
The US Defense Department’s newspaper, “Stars & Stripes,” reported Thursday that the Arleigh Burke-class destroyer USS Truxtun was en route to the Black Sea for previously scheduled exercises with Romania and Bulgaria.
Russia has held a number of military exercises in its western regions in the past days, including air defense drills, combat readiness snap checks and a launch of an intercontinental ballistic missile.


http://en.ria.ru/military_news/2014...ussia-Should-Re-Arm-Amid-US-NATO-Threats.html
 
Zhirinovski keksi: Tämän vuoksi venäläisistä ei tykätä!

is: 12.3.2014 14:08

Kun koko muu maailma seuraa kauhuissaan Venäjän johdon sotilastoimia Krimillä, venäläistä kansanedustajaa Vladimir Zhirinovskia huolettavat aivan muut asiat.

Zhirinovskin mukaan venäjän kielestä pitäisi nimittäin poistaa kokonaan taka-i, joka translitteroidaan suomen kieleen y-kirjaimella. Zhirinovskin mukaan juuri tämä kirjain on yksi syy siihen, miksi venäläisistä ei pidetä Euroopassa.

- Pitäisi poistaa se inhottava kirjain, sehän on aasialaista, sen vuoksi meitä ei rakasteta Euroopassa, Zhirinovski sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

- Se kirjainhan on tullut meille mongoleilta eikä missään eurooppalaisissa kielissä ole sitä, hän selitti.

Zhirinovski on myös huolissaan siitä, miten taka-i luo venäläisistä pelottavaa kuvaa.

- Kurkunpää-äänne on sellainen, mitä villieläimet käyttävät, Zhirinovski sanoi toistellen venäläistä ы-kirjainta, jota ei äännetä todellisuudessa kuten suomen y:tä, vaikka se y:llä kuvataankin translitteroinnissa.

Venäjän taka-i ääntyy suussa taaempana, hieman samalla tavalla kuin suomalainen yrittäisi sanoa tavallista i:kirjainta "tukahdutettuna".

Ei ole tiedossa, kuinka vakavissaan Zhirinovski huolensa taka-i:stä esitti, mutta Venäjän mediassa hänen lausuntonsa on mennyt erittäin laajasti läpi kaiken Ukraina-uutisoinnin ohella.

Venäjän sosiaalisessa mediassa Zhirinovskin uusimpaan mediasutkautukseen ja sen saamaan julkisuuteen on kuitenkin suhtauduttu melkoisella pöyristyksellä.

Moni tavallinen venäläinen ja ukrainalainen on nimittäin sitä mieltä, että esimerkiksi Vladimir Putinin harjoittamasta Venäjän virallisesta ulkopolitiikasta löytyy muitakin villieläinmäisiä piirteitä kuin venäjän kielen taka-i.
 
yle 13.3.2014 klo 19:00
Venäjä kohdistaa katseensa Latinalaiseen Amerikkaan
Venäjä haluaa laajentaa suhteitaan Latinalaiseen Amerikkaan samaan aikaan, kun suhteet länsimaihin ovat kireät Ukrainan konfliktin takia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli torstaina maan johtavien puolustus- ja turvallisuusviranomaisten kanssa Ukrainasta, sekä keinoista kehittää suhteita Latinalaisen Amerikan maihin.

Venäjän merivoimat ja pitkän matkan pommikoneet ovat jo vierailleet Venezuelassa ja Kuubassa. Uutistoimisto AP:n mukaan Putin pyrkii vierailuilla osoittamaan Venäjän maailmanlaajuisen ulottuvuuden.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjän armeija aikoo lisätä globaalia läsnäoloaan pyytämällä sen merivoimille lupaa käyttää satamia muun muassa Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. Maista Shoigu mainitsi erityisesti Nicaraguan, Venezuelan ja Kuuban.

Shoigun mukaan Venäjä neuvottelee lisäksi joidenkin maiden kanssa luvasta käyttää niiden tukikohtia Venäjän pitkän matkan pommikoneiden tankkaamiseen.
 
Eversti Putinille: Antakaa suomalaisten järjestää kansanäänestys Karjalassa!

is: 14.3.2014 9:34, päivitetty: 14.3.2014 10:53

Neuvostoliiton erikoisjoukoissa palvellut reservin eversti Vladimir Borodatsh on kirjoittanut presidentti Vladimir Putinille vetoomuksen, jossa hän varoittaa Krimin kansanäänestyksen ja mahdollisen sodan seurauksista.

Borodatsh vetoaa Putinia pysähtymään aikeissaan vallata Krim Ukrainalta.

- Ettekö te pelkää sotaa? Te tarvitsette lääkäriä. Pysähtykää, Borodatsh kirjoittaa Putinille Belorusski Partizan -nettilehdessä.

- Haluatte siis kansanäänestyksen Krimille? Antakaa sitten japanilaisten järjestää kansanäänestys Kuriileilla ja Sahalinilla, suomalaisten Karjalassa ja saksalaisten Kaliningradissa. Tulos on ennalta selvä, Borodatsh kirjoittaa.


Venäjän johto on jo pitkään asunut ulkomailla, ja kotimaassaan se käy vain varastamassa.


Borodatsh viittaa tällä rinnastuksella siihen, että Krimin kansanäänestys on mitä suurimmassa määrin johdettu Venäjältä käsin. Vaikka kaikki on yritetty saada näyttämään siltä, että Krimin venäläiset itse ”pyytävät apua” Venäjältä ja sen vuoksi venäläisjoukot tulevat vain ”suojelemaan” heitä ja turvaamaan sunnuntaina pidettävää kansanäänestystä.

Borodatsh ei Karjala-heitollaan kuitenkaan selvästikään tarkoita sitä, että suomalaisten pitäisi oikeasti saada järjestää kansanäänestys nykyisessä Venäjän Karjalassa tai edes Suomen aikanaan Neuvostoliitolle luovuttamilla Karjalan alueilla.

Borodatsh tahtoo rinnastuksellaan selvittää Putinille ennen kaikkea sitä, kuinka itsestään selvä Krimin kansanäänestyksen tulos on, kun Venäjä pääsee itse määräämään mitä suuremmassa määrin sen lopputuloksesta – aivan kuin lopputulos olisi hänen mukaansa samalla tavalla ennalta selvä, jos suomalaiset pääsisivät samoin ehdoin ja armeijansa tuella järjestämään äänestyksen Karjalassa tai japanilaiset Kuriileilla.

Lisäksi Putinin politiikan tähänastinen kulmakivi on ollut se, ettei nykyisiä Venäjän rajoja saa muutella, koska se johtaa dominoefektiin. Jos Krim nyt liitetään osaksi Venäjää, se tarjoaa myös useille Venäjän sisäisille alueille ennakkotapauksen, jonka perusteella ne voivat ryhtyä vaatimaan itsenäisyyttä.


KUVA: © Francois Lenoir / Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin


Krimin kansanäänestyksen kysymykset on muotoiltu niin, ettei niemimaan ukrainalaismielisellä väestöllä ole mitään mahdollisuutta saada omaa kantaansa näkyviin, vaan lopputuloksena on joko täysi liittyminen Venäjään tai entistä suurempi irrottautuminen Kiovan hallinnon alta kohti Moskovan hallinnon alaisuutta.

"Krim peittelee konkurssikypsyyttä"

Borodatshin mukaan Putinin hallinnon sotaintoilu on vain yritys salata Venäjän nykyhallinnon epäonnistumista.

- Venäjän johto on jo pitkään asunut ulkomailla, ja kotimaassaan se käy vain varastamassa. Krim antaa mahdollisuuden peitellä Venäjän konkurssikypsyyttä ja strategista epäonnistumista. Mutta se on jo turhaa, aivan kuin lämpöhaude kuolleelle, Borodatsh kirjoittaa.


Borodatsh kertoo kirjoituksessaan myös siitä, kuinka hänen mielestään Putinin pitäisi keskittää huomionsa Venäjän kuolleiden kylien ja Venäjällä sisällä kärsivän kansan pelastamiseen, eikä suinkaan uusien alueiden valloittamiseen venäläisten pelastamisen varjolla.

- Venäläisiä sorretaan Venäjän sisällä, vain sokea ei sitä huomaa, hän muistuttaa.
 
Zhirinovski keksi: Tämän vuoksi venäläisistä ei tykätä!

is: 12.3.2014 14:08

Kun koko muu maailma seuraa kauhuissaan Venäjän johdon sotilastoimia Krimillä, venäläistä kansanedustajaa Vladimir Zhirinovskia huolettavat aivan muut asiat.

Zhirinovskin mukaan venäjän kielestä pitäisi nimittäin poistaa kokonaan taka-i, joka translitteroidaan suomen kieleen y-kirjaimella. Zhirinovskin mukaan juuri tämä kirjain on yksi syy siihen, miksi venäläisistä ei pidetä Euroopassa.

- Pitäisi poistaa se inhottava kirjain, sehän on aasialaista, sen vuoksi meitä ei rakasteta Euroopassa, Zhirinovski sanoi uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

- Se kirjainhan on tullut meille mongoleilta eikä missään eurooppalaisissa kielissä ole sitä, hän selitti.

Zhirinovski on myös huolissaan siitä, miten taka-i luo venäläisistä pelottavaa kuvaa.

- Kurkunpää-äänne on sellainen, mitä villieläimet käyttävät, Zhirinovski sanoi toistellen venäläistä ы-kirjainta, jota ei äännetä todellisuudessa kuten suomen y:tä, vaikka se y:llä kuvataankin translitteroinnissa.

Venäjän taka-i ääntyy suussa taaempana, hieman samalla tavalla kuin suomalainen yrittäisi sanoa tavallista i:kirjainta "tukahdutettuna".

Ei ole tiedossa, kuinka vakavissaan Zhirinovski huolensa taka-i:stä esitti, mutta Venäjän mediassa hänen lausuntonsa on mennyt erittäin laajasti läpi kaiken Ukraina-uutisoinnin ohella.

Venäjän sosiaalisessa mediassa Zhirinovskin uusimpaan mediasutkautukseen ja sen saamaan julkisuuteen on kuitenkin suhtauduttu melkoisella pöyristyksellä.

Moni tavallinen venäläinen ja ukrainalainen on nimittäin sitä mieltä, että esimerkiksi Vladimir Putinin harjoittamasta Venäjän virallisesta ulkopolitiikasta löytyy muitakin villieläinmäisiä piirteitä kuin venäjän kielen taka-i.

Mikä pöljä.

Kieli ja kulttuuri ovat juuri sitä, mistä pidetään, samoin tavalliset ihmiset, jotka haluavat elellä ja toimia.
 
Venäläisyhtiöt vetävät jo miljardejaan pois lännestä
il Lauantai 15.3.2014 klo 16.54

Venäläiset yhtiöt ja pankit vetävät jo miljardejaan pois länsipankeista, kertoo Financial Times.

Moskovalaisten pankkiirien mukaan taustalla on pelko länsimaiden tulevista talouspakotteista ja varojen jäädyttämisestä.

Venäjän liike-elämä pelkää, että pakotteet tulevat voimaan jo maanantaina heti sunnuntaisen Krimin kansanäänestyksen jälkeen.

Esimerkiksi osittain valtion omistamat jättipankit Sberbank ja VTB sekä energiayhtiö Lukoil ovat vetäneet rahojaan pois lännestä.

- Sanktioita ei tarvita aiheuttamaan taloudellista kaaosta, pelkkä niiden uhka riittää, sanoo Trusted Sources -tutkimusyhtiön johtaja Christopher Granville FT:ssa.

Venäjä on lehden mukaan aiempaa haavoittuvampi lännen sanktioille, koska sen pankit ovat entistä kytkeytyneempiä läntiseen järjestelmään.

Financial Timesin jutusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Taloussanomat.

STT
 
Back
Top