Uutisia Virosta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja vehamala
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Viro ostaa Norjasta 37 kpl CV90-vaunun runkoa, vaunuista siis puuttuu torni ja aseistus ja ovat 15 v ikäisiä. Hinta 635 000 + kuljetusmaksu vaunuista Norjasta Viroon.
Valtio on laskenut että niiden varustaminen Virossa tulee maksamaan moninkertaisesti enemmän kuin ostohinta. Projektiin on budjetoitu 180 milj euroa, ymmärtääkseni se summa sisältää myös ostosumman 44 kpl;sta Hollannista ostettavasta vaunusta.

Viro suunnittelee tekevänsä niistä tukivaunuja kuten ambulanssia, ammuskuljetusvaunua, kranaatinheitinvaunua jne.

http://www.delfi.ee/news/paevauudis...ukummend-15-aasta-vanust-soomukit?id=73348071

http://www.postimees.ee/3455961/eesti-soetab-sobralikult-riigilt-35-toetussoomuki-kered

http://uudised.err.ee/v/eesti/c62ee...-ostab-norralt-37-jalavae-lahingumasina-keret
 
Viimeksi muokattu:
Oho! Onko Virossa ollut pienintäkään juttua taistelupanssarivaunujen hankkimisesta? Ne kun saisi tuohon pakettiin mukaan, niin Eteläinen pieni veljeskansamme saa liikkeelle asiallisen Mekanisoidun Taisteluosaston. Hienoa nähdä miten Baltian maat panostavat puolustukseensa. Toisaalla hieman harmittaa kun heillä alkaa olla kohta kalustoa mistä meillä on puutetta; Panssrihaupitsit etunenässä (toivottavasti tämä korjaantuu), myöskin CV90-alustaiset ambulanssit ym. tukivaunut kelpaisi lämpimästi tännekin! :)

En olekaan ajatellut asiaa...siis valtaosa Norjan CV90-projektiin liittyvistä vaunuista onkin uusia (alustaltaan)? Olin siinä uskossa, että olemassa oleva vaunukanta modernisoidaan ja päälle tulevat vaunut tulee tehtaan linjastolta.
 
Eiköhän meillä aikanaan säästetä kun kaikki Leo2A6:t on rivissä siirtämällä joku 30kpl Leo2A4:sia "Etelä-Helsinkiin"...
 
Keihäitä etelänaapuriin.

"Video: Tallinnan lähistöllä tuhotaan tankkeja uudella superohjuksella – vastaus Venäjän Krimin valtaukseen

Julkaistu: 25.1. 11:02
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1453689522084.html

Viro esitteli ”panssarivaunun tappajaansa” Tallinnan lähistöllä. Puolustusministeriltä selkeä viesti Venäjälle. Viron armeija on käyttänyt ensimmäistä kertaa uutta panssarintorjuntaohjustaan. Maan sotilasvoimat esitteli superohjustaan Kuusalun ampuma-alueella Tallinnan lähistöllä viime viikon lopulla.

Javeliniksi kutsuttu ohjus on poikkeuksellisen tehokas panssarintorjunta-ase, koska ohjus iskee panssarivaunuihin ylhäältä alaspäin. Panssarivaunujen panssarointi on heikoin vaunun katolla. Kohde lukitaan superohjuksen järjestelmään, minkä jälkeen ohjus etenee itsenäisesti. Javelin tekee nopean kaaren ilmassa iskeytyäkseen panssarivaunuun yläilmoista. Superohjus voidaan laukaista myös suoralla lentoradalla helikoptereita ja rakennuksia tuhotessa.

- Se on erittäin tehokass, suorituskykyinen ja maailman edistynein panssarintorjuntajärjestelmä. Olemme erittäin, erittäin tyytyväisiä, Viron armeijan edustaja Veiko-Vello Palm toteaa Reutersille oheisella videolla.

Viron armeija on käyttänyt Javelin-ohjusta Afganistanissa, Irakissa ja myös Virossa aikaisemmin, mutta tuolloin kyseessä on ollut amerikkalaisjoukkojen käyttämät asejärjestelmät. Nyt Viro on hankkinut Yhdysvalloilta omat Javelin-järjestelmänsä.

Viro hankki 40 miljoonalla eurolla 80 Javelin-järjestelmää. Lisäksi Virolla on optiosopimus Yhdysvaltojen kanssa 40 lisäjärjestelmän hankinnasta. Viron puolustusviranomaisten mukaan yhden Javelin-ohjuksen laukaisu maksaa noin 73000 euroa. Viron puolustusministeri Hannes Hanson mukaan Javelin-järjestelmän hankintaprosessia nopeutettiin Krimin tapahtumien jälkeen vuonna 2014.

- Ja nyt näemme tässä lopputuloksen. Meillä on nopeasti liikutettava, erittäin tehokas asejärjestelmä käytettävissämme, puolustusministeri totesi.

Viro ja muut Baltian maat ovat olleet huolissaan Venäjän agressioista Krimin valtauksen jälkeen. Javelin-järjestelmän käyttöönoton nopeuttaminen on yksi Viron sotilaspoliittisista vastauksista Venäjän politiikkaan."
 
Sons of Odin, Kemin osasto, yrittävät perustaa alaosaston Tallinnaan.

http://www.delfi.ee/news/paevauudis...-of-odin-uritab-eestisse-laieneda?id=73523233

Soome tänavatel patrulle korraldav organisatsioon nimega Soldiers of Odin soovib laiendada oma tegevust ka Eestisse. Mitmes Soome linnas korraldab Soldiers of Odin patrulle, et kaitsta põliselanikke vägivaldsete varjupaigataotlejate eest. Samas on Soldiers of Odiniga seotud inimesi seostatud ka välismaalastevastaste rünnakutega.

Tallinnas loodud Soldiers of Odini klubi kavatseb tulla avalikkuse ette Eesti iseseisvuspäeval 24. veebruaril. Tallinnas rajatav klubi tegutseb Soome Kemi klubi alluvuses. Eestis kogutakse rühmaga liituma vähemalt 18-aastaseid mehi, kes pole moslemid.

Tallinna klubi liikmeksastumise tingimuseks on, et meest ei ole karistatud pere, naiste või laste vastase vägivalla pärast. Eesti Soldiers of Odini klubi kavatseb tulla avalikkuse ette 24. veebruari tõrvikurongkäigul.
 
http://yle.fi/uutiset/viro_haluaa_l...lainen_tieto_kiinnostaa/8659784?ref=leiki-uup

Viro haluaa lisää puolustusyhteistyötä Pohjoismaiden kanssa – salainen tieto kiinnostaa
Viro haluaa lisää Naton joukkoja Baltian maihin ja tietojen vaihtoa Pohjoismaiden kanssa. Venäjä on palannut perinteiseen ajattelutapaansa, jossa länsi on vastustaja, sanoo Viron parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marko Mihkelson.

Baltian maissa harjoittelee jatkuvasti joukkoja muista Nato-maista. Kuvassa brittiarmeijan sikhisotilas Latviassa. Viro haluaa lisää Nato-joukkoja torjumaan mahdollisia Venäjän hyökkäyshaluja. Kuva: Valda Kalnina / EPA
Puolustusyhteistyö on paras tapa turvata Pohjoismaiden ja Itämeren alueen maiden hyvät saavutukset, sanoi virolainen kansanedustaja Marko Mihkelson puheessaan Paasikivi-seuran kokouksessa Helsingissä. Viro kuuluu puolustusliitto Natoon, mutta tekee yhteistyötä myös Suomen ja Ruotsin kanssa.

Viro johtaa tänä vuonna Baltian maiden keskinäistä puolustusyhteistyötä.

– Aivan varmasti pyrimme laajentamaan yhteistyötä Nordefcon kanssa, varsinkin koskien luottamuksellisen tiedon vaihtamista, sanoi Mihkelson. Nordefco on lyhenne Pohjoismaiden puolustustusyhteistyöstä.

Suurempia Nato-joukkoja Baltiaan?
– Rauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi pelotetasoamme täytyy nostaa. Liittolaisten pitää lisätä joukkojaan Itämeren alueella, sanoi Mihkelson.

Yhdysvallat kierrättää tällä hetkellä komppanian (100 - 150 sotilasta) suuruisia yksiköitä kussakin Baltian maassa. Mihkelsonin mukaan määrät ovat liian pieniä. Baltian maihin pitäisi tuoda prikaatin (Nato-maissa 3 200 - 5 500 sotilasta) kokoisia osastoja, hän sanoo.

Mihkelson muistuttaa, että Venäjän läntisellä sotilasalueella, joka on Baltian maiden ja Suomen itärajan takana, on kokonaista 60 prikaatin kokoista sotatoimiyhtymää. Ja nykyään joukot liikkuvat nopeasti.

Venäjän vanhat tavoitteet
Mihkelson pohdiskeli, että pitkällä aikavälillä konfliktit ja geopoliittinen kilpailu näyttävät olevan Venäjän ja lännen suhteissa normi, ja 1990-luvun vuodet poikkeus. Tuolloinhan puhuttiin kilpailun sijasta yhteistyöstä, ja Venäjä avautui ulkomaailmalle.

Myös Venäjän sotilaallisissa tavoitteissa ja periaatteissa on osa vanhaa. Mihkelsonin mukaan esimerkiksi suurten Zapad-2009 ja Zapad-2013 sotaharjoitusten vastustajakuvana on ollut Nato, aivan kuten 1980-luvun neuvostoajan suurissa sotaharjoituksissa.

Neuvostoaikana tavoite tosin saattoi olla Tanskan salmet, mutta Zapad-2013 -harjoituksessa harjoiteltiin hyökkäystä Natoon kuuluviin Baltian maihin ja Puolaan, jopa ydinasein. Harjoituksessa kuvattiin myös suomalaisten joukkojen hyökkäys Karjalan kannaksella, ja sen torjuminen.

Natoon vai ei?
Monista muista virolaispoliitikoista poiketen Mihkelson ei suoraan neuvonut Suomea liittymään Natoon. Hän kuitenkin siteerasi Viron puolustustutkimuskeskuksen tutkijaa Pauli Järvenpäätä, jonka arvion mukaan Suomen asema on hankalin mahdollinen: Venäjän silmissä Suomi kuuluu vastapuolen leiriin, mutta Naton turvatakuita sillä ei ole.

Viro ei pitkään miettinyt, kun se Neuvostoliiton hajottua käytti saamaansa vapautta valita turvallisuusjärjestelynsä.

– Vapauden menettäminen toisen maailmansodan myllerryksissä ja sitä seuranneet miehityksen vuodet olivat tehneet tehtävänsä, sanoi Mihkelson.

 
Vakoilutuomiot jaettu:
"Virossa kolme miestä on jäänyt kiinni vakoilusta Venäjän hyväksi. Tarton käräjäoikeus langetti kolmikolle vankeustuomiot Viron valtion vastaisesta toiminnasta.
Uutistoimisto BNS:n mukaan Venäjän tiedustelun onnistui värvätä 32-vuotias mies Pihkovassa Venäjällä vuonna 2013. Siitä lähtien mies toimitti tietoa muun muassa Viron suojelupoliisin työntekijöistä venäläisille kiinnijäämiseensä saakka viime lokakuussa. Tuomittu on Viron kansalainen.
Toinen 21-vuotias mies jäi puolestaan kiinni viime vuoden maaliskuussa. Viranomaisten mukaan hänetkin värvättiin Pihkovassa vuonna 2013. Hänen syykseen luettiin tarkkailutiedon välittäminen Viron rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien toiminnasta Etelä-Virossa. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta, ja hänkin on Viron kansalainen.
Kolmas tuomittu oli 42-vuotias mies, jonka salainen yhteistyö Venäjän tiedustelun kanssa alkoi jo 1994 ja jatkui viime vuoden helmikuuhun saakka. Myös hänen todettiin välittäneen tietoa venäläisille Viron puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin toiminnasta. Hänen tuomionsa oli neljä vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta.
Viron valtakunnansyyttäjävirasto on vahvistanut, että yksikään tuomituista ei ollut Viron valtion virkamies."
http://yle.fi/uutiset/virossa_on_tuomittu_kolme_miesta_vakoilusta/8692780
 
Vakoilutuomiot jaettu:
"Virossa kolme miestä on jäänyt kiinni vakoilusta Venäjän hyväksi. Tarton käräjäoikeus langetti kolmikolle vankeustuomiot Viron valtion vastaisesta toiminnasta.
Uutistoimisto BNS:n mukaan Venäjän tiedustelun onnistui värvätä 32-vuotias mies Pihkovassa Venäjällä vuonna 2013. Siitä lähtien mies toimitti tietoa muun muassa Viron suojelupoliisin työntekijöistä venäläisille kiinnijäämiseensä saakka viime lokakuussa. Tuomittu on Viron kansalainen.
Toinen 21-vuotias mies jäi puolestaan kiinni viime vuoden maaliskuussa. Viranomaisten mukaan hänetkin värvättiin Pihkovassa vuonna 2013. Hänen syykseen luettiin tarkkailutiedon välittäminen Viron rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien toiminnasta Etelä-Virossa. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta, ja hänkin on Viron kansalainen.
Kolmas tuomittu oli 42-vuotias mies, jonka salainen yhteistyö Venäjän tiedustelun kanssa alkoi jo 1994 ja jatkui viime vuoden helmikuuhun saakka. Myös hänen todettiin välittäneen tietoa venäläisille Viron puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin toiminnasta. Hänen tuomionsa oli neljä vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta.
Viron valtakunnansyyttäjävirasto on vahvistanut, että yksikään tuomituista ei ollut Viron valtion virkamies."
http://yle.fi/uutiset/virossa_on_tuomittu_kolme_miesta_vakoilusta/8692780

Tulee väkisinkin mieleen, että jos ovat välittäneet tietoja mm. Viron suojelupoliisin henkilöstöstä, niin näinköhän saaduilla tiedoilla oli vaikutusta Eston Kohverin sieppaukseen ?
 
Kas mokomaa, nimien etymologia ei suoranaisesti hämmästyttänyt tätä kahvipöytää. Ei millään pahalla tai fobialla, kunhan pompahti silmään.
 
Hea Vabariigi Aastapäev! Viro täyttää tänään 98 v.

EstFlagTallHrmn.jpg
 
  • Tykkää
Reactions: TT
Back
Top