Kunnialaukaukset saattelivat Suomen, Ruotsin ja USA:n tiiviimpään puolustusyhteistyöhön: ”Viemme sotilasyhteistyömme seuraavalle tasolle”
Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit allekirjoittivat maiden puolustusyhteistyötä tiivistävän kolmenvälisen aiejulistuksen Pentagonin juhlaseremoniassa.
9.5.2018 klo 03:51päivitetty 9.5.2018 klo 03:52
Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö (vasemmalla) ja Peter Hultqvist (oikealla) saivat arvokkaan vastaanoton Pentagonissa 8.5. 2018.Epa-Efe/Shawn Thew
Jos juhlaseremonioista voi päätellä jotain, Yhdysvallat arvostaa Suomen ja Ruotsin kanssa allekirjoitettua puolustusyhteistyötä tiivistävää aiesopimusta kovasti. Vain kerran pari vuodessa Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa järjestetään vieraille kaikkein korkea-arvoisin sotilasparaati.
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist saivat Pentagonin pihamaalla sotilaallisen tervetuloseremonian kaikilla herkuilla. Vieraiden kunniaksi ammuttiin 19 kunnialaukausta, sotilassoittokunta soitti maiden kansallishymnit, joukot tarkastettiin.
– Näitte selvästi, miten osoitimme teidän maillenne sotilasmenoin kunniaa. Suomi ja Ruotsi ovat voimakkaita demokratioita ja jakavat Yhdysvaltain kanssa vahvan puolustusyhteistyön, Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoi juhlallisuuksien jälkeen.
Ministerit allekirjoittivat tiistaina aiejulistuksen, jonka myötä sotilasyhteistyö esimerkiksi sotilasharjoitus- ja koulutustoiminnassa helpottuu.
– Me viemme tämän aiejulistuksen allekirjoittamalla sotilasyhteistyömme seuraavalle tasolle, puolustusministeri Mattis arvioi.
Mattisin mukaan tapaaminen osoittaa, että maat ovat sitoutuneita sotilaallisten suhteidensa vahvistamiseen. Puolustusministerikollegat Niinistö ja Hultqvist kehuivat myös tehtyä aiejulistusta.
– Tämä on historiallinen askel ja merkkipaalu maidemme sotilasyhteistyössä, Hultqvist sanoi.
Niinistö puolestaan muistutti Pentagonissa, että Ruotsi ja Yhdysvallat ovat Suomen tärkeimmät puolustusyhteistyökumppanit. Hän sanoi olevansa hyvin tyytyväinen ja kehotti maita jatkamaan yhteistyön edistämistä.
– Suomi kehittää omaa puolustustaan ja kansainvälistä yhteistyötään, ja nämä asiat kauniilla tavalla nivoutuvat tässä kolmikantaisessa aiejulistuksessa, Niinistö luonnehti tehtyä julistusta suomalaistoimittajille Washingtonissa.
”Ei vie lähemmäs Natoon”
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vasemmalla), Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis sekä Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoittivat kolminkeskisen sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Pentagon 8.5. 2018.Epa-Efe/Shawn Thew
Käytännössä sekä Suomella että Ruotsilla on jo tätä ennen ollut Yhdysvaltain kanssa omat, vuonna 2016 solmitut kahdenväliset aiejulistuksensa. Kolmikantayhteistyöltä odotetaan aiempaa enemmän.
– Se antaa meille mainion lähtökohdan kehittää puolustusyhteistyötä paitsi Suomen ja Ruotsin myös maailman mahtavimman sotilasmahdin Yhdysvaltain asevoimien kanssa, Niinistö sanoi.
Niinistö arvioi, että konkreettisimmin yhteistyön lisääntyminen näkyy sotilaallisissa harjoituksissa. Hän kuitenkin halusi muistuttaa, että kyse ei ole oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta vaan aiejulistuksesta.
Hän myös tyrmäsi epäilyt, että julistus veisi lähemmäs Natoa.
– Natoon joko liitytään tai ei liitytä. Natoon ei ole olemassa mitään ujuttautumiskeinoa. Se on kunkin kansan demokraattinen päätös, jos aikoo sinne hakea, ja hakemus täytyy hyväksyä jokaisen Nato-maan parlamentissa.
Mattis: ”Suomi ja Ruotsi vakauden ankkureita”
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis kiitteli Suomea ja Ruotsia vakauttavasta ja valtioiden itsemääräämisoikeutta kunnioittavasta roolista.
– Suomi ja Ruotsi ovat vakauden ankkureita alueella, jossa jännitys on lisääntynyt Venäjän Ukrainassa ja Syyriassa tekemien valitettavien ja epävakauttavien valintojen vuoksi
Mattisin mukaan yhteistyö yli Atlantin on tärkeää ajassa, jossa Venäjä yrittää vetää rajoja uusiksi ja käyttää veto-oikeuttaan demokraattisten valtioiden omiin päätöksiin.
– Venäjän epävakauttava toiminta muistuttaa meitä, että oikeusvaltioperiaatetta ja alueellista itsemääräämisoikeutta täytyy puolustaa, Mattis jatkoi.
”Signaali Venäjälle”
Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis (oikealla), Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (keskellä) ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tervetuliaisjuhlallisuuksissa Pentagonissa 8.5. 2018.Epa-Efe/Shawn Thew
Naton entinen apulaispääsihteeri, suurlähettiläs Alexander Vershbow arvioi allekirjoitettua aiejulistusta tuoreeltaan Ruotsin suurlähetystössä Washingtonissa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.
– Suomi ja Ruotsi lähettävät selvän signaalin Moskovaan, että he todennäköisesti muodostavat liittouman, mitä tahansa Venäjän aggressiota vastaan, Vershbow sanoi.
Vershbow’n mukaan aiejulistuksen avainasioita onkin, että se voi muuttaa ja hankaloittaa Venäjän tilannearviota, kun huomioon täytyy ottaa mahdollinen vastassa oleva Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain muodostama kolmikanta.
– Asioita kyllä yksinkertaistaisi, jos Suomi ja Ruotsi olisivat Naton jäseniä, Vershbow totesi Atlantic Councilin tilaisuudessa, ja yleisö hörähti.
Ylen haastattelussa Vershbow sanoi, että kolmikantajulistus osoittaa, että Pohjois-Euroopan turvallisuus otetaan vakavasti, ja yhteistyö tulee lisääntymään entisestään.