Uutisia yhteiskunnan hajoamisesta

Mosuri

Alokas
BAN
Näinkö on – köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää

Ovatko menestymättömät mielestäsi tyhmiä? Kuljetko leuka pystyssä, kyynärpäät ojossa ja toitotat, että sinulla on oikeus, koska sinulla on rahaa? Sosiaalipsykologi Katriina Järvisen mielestä eliitin ylimielisyys on lisääntynyt ja asenne on levinnyt muihinkin. Professori Jukka Kemppinen epäilee, että meihin on iskenyt kullankaivajasyndrooma ja sanoo, että ylimielisyys on jalostettu itsepetoksen muoto.

Taloussanomat
Outi Kokko
4.3.2012 06:01

Suomi on muuttumassa kovaksi pelureiden yhteiskunnaksi.

Näin arvioi sosiaalipsykologi ja antropologi, Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa opettava Katriina Järvinen. Hänen mukaansa nyt pärjäävät ne, joilla on pelisilmää niin kauppoihin, raha-asioihin kuin ihmissuhteisiinkin.

– Enää ei toimi se, että käyt koulua ja ahkeroit ja sinut palkitaan. Yhteiskunta on muuttunut arvaamattomaksi.

Järvisen mukaan moni pitkälle opiskellut ja ”vihreälle oksalle” päässyt kokee, että on tehnyt uransa eteen paljon töitä ja saanut reilun palkinnon. Ajatus voi olla hyvinkin oikeutettu, mutta samalla helposti unohtuu, että moni muukin tekee paljon työtä, mutta ei yllä samaan.

– Reilun palkkion työstään saaneet tavallaan ehkä kovettavat itsensä ja ajattelevat helposti, että on tyhmyyttä, jos joku suostuu huonoihin sopimuksiin tai työoloihin.

Ajatus siitä, että jokainen voi valita, mihin kurottaa ja päätyy, on Järvisen mielestä yleistynyt. Samalla on unohdettu, että osa meistä tekee valintoja toinen toistaan epäedullisempien vaihtoehtojen välillä.

Akatemiatutkija Jani Erola Turun yliopistosta sanoo, että kaikki menestys ei liity omiin ansioihin, vaikka tätä usein tuntuu pidettävän totuutena.

– Menestys on pitkälti sattumaa ja hyvää tuuria.

Menestyvät osaavat estää
lastaan syrjäytymästä


Erolan mukaan 70 prosenttia etenemisestä ei selity omilla kyvyillä. Vaikka meillä on ilmainen peruskoulu ja edulliset opiskelumahdollisuudet, lähtökohdat eivät ole samat kaikille. Koti ja vanhempien asema on monen etenemisen avain.

Koulu on kaikista ainakin jossain vaiheessa tylsää. Järvisen mukaan olennaista on, miten vanhemmat kannustavat, kun ote on repsahtamassa.

– Varsinkin koulutuksen nivelkohdissa, yhdeksännen luokan ja lukion päättyessä, alempien sosiaaliryhmien lapset ovat usein muita huonommassa asemassa.

Hyvin toimeentulevat, tiukasti yhteiskunnassa kiinni olevat vanhemmat osaavat etsiä lapselleen vaihtoehtoja. Heillä on myös mahdollisuus taloudelliseen tukemiseen.

Vähän koulutetut vanhemmat voivat puolestaan patistella nuortaan töihin. Kun useampi kuin joka neljäs nuori on työtön, työpaikan saaminen ei ole helppo juttu.

Huono yhteiskunnallinen itsetunto
kasvattaa väärää nöyryyttä


Kaikki eivät yllä kovin ylös, vaikka tahtoisivat ja heillä olisi siihen edellytykset. On nuoria, joilla on akateeminen tutkinto ja jotka hallitsevat viisi kieltä, mutta tekevät töitä 1 300 euron kuukausipalkalla. Järvinen huomauttaa, että moni jää tähän kierteeseen.

Olennaista on, minkä keskellä on elänyt. Jos perheystävät ja kummit ovat koulutettuja ja hyvässä asemassa, lapsestakin vähän huomaamatta tulee heidän verkostojensa osa.

Kun keskiluokkainen työelämä on tuttua, siihen on Järvisen mukaan helppo solahtaa. Ne, joilla on huono yhteiskunnallinen itsetunto, eivät hänestä ole yhtä itsevarmoja.

Järvisen mielestä pärjääjien kodissa elänyt nuori tajuaa, millaista peliä työelämässä pelataan ja pystyy suhtautumaan asioihin rennommin kuin työläistaustainen nuori.

– Työläisperheessä moni on oppinut vääränlaisen auktoriteettien kunnioittamisen. Häntä on helppo käyttää hyväksi työmarkkinoilla esimerkiksi maksamalla liian pientä palkkaa.

Onko kyseessä
rahan korskeus?


Suomalaisessa yhteiskunnassa varallisuudesta ei ole huudeltu. Professori, varatuomari ja filosofian tohtori Jukka Kemppinen huomauttaa, että täällä ei ole ollut tapana sanoa: ”Kuunnelkaa minua, koska olen rikas”.

Helsingin Sanomissa oli kolmisen viikkoa sitten Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin haastattelu. Wahlroos otti kantaa presidentti Tarja Halosen uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä sanoi, että tuloerojen kasvun myötä myös terveyserot ovat kasvaneet.

Wahlroosin mielestä on roskaa väittää, että Suomesta olisi tulossa taas luokkayhteiskunta. Hänestä syrjäytyneiksi joutuvat eivät panosta terveytensä hoitamiseen.

– Syy heikkenevälle terveydelle ei ole tulonjaon muuttuminen. Taustalla on yhteinen muuttuja, joka on joko yksilöiden piittaamattomuus tai syrjäytyminen, hän lisäsi.

Kemppinen miettii, mikä on muuttunut, jos kyseessä on rahan korskeus.

– Minuun ei tee musertavaa vaikutusta, vaikka puhuja olisi ollut pari vuotta Hankenin professori. Olen ollut professori vuosia, ja siinä leikissä menettänyt ylimääräisen kunnioituksen.

Ylimielisyys on jalostettu
itsepetoksen muoto


Kemppisen mielestä nykyinen taloustilanne on epätavallisen vaikea. Hänestä asiallisen, syvästi perehtyneen henkilön tavallisin vastaus kiperässä kohdassa on ”en tiedä”.
Tämä on myös hänen täydellinen vastauksensa kysymykseen, onko ylimielisyys lisääntynyt.

– Henkilö, joka tietää, mitä pitäisi tehdä, on tyypillisesti toisen vuoden opiskelija.

Ylimielisyys sisältää Kemppisen mukaan usein annoksen asioitten mieletöntä yksinkertaistamista ja on jalostettu itsepetoksen muoto. Siihen sorrutaan, koska puhuja haluaa korostaa asiantuntijuuttaan, tietämistään tai itseään.

Eliitin tavoilla on Järvisen mukaan taipumus siirtyä muidenkin tavoiksi. Hänestä ilmapiiri on viime aikoina yhä enemmän jakautunut kahtia.

Kovuus on lisääntynyt, mutta moni tuntee myös vastuuta ja kauhistuu tilannetta. Hän kertoo keskustelleensa opiskelijoiden kanssa Olkiluodon ydinvoimalassa työskentelevien puolalaisten huonoista työehdoista.

– Puolet opiskelijoistani oli sitä mieltä, että puolalaiset ovat tyhmiä, jos ovat allekirjoittaneet sellaisen työsopimuksen. Toinen puoli luokkaa oli sitä mieltä, että kaikilla ei ole varaa olla allekirjoittamatta huonoakaan työsopimusta.

Onko suomalaisiin iskenyt
kullankaivajasyndrooma?


”Minulla on oikeus”, on yhä useammin käytetty lause. Jukka Kemppinen viittaa kasvattajien kokemuksiin.

– Vaikuttaa siltä, että on ilmaantunut uusi hämmentävä ihmistyyppi, hän sanoo.

Kun opettaja soittaa kotiin kertoakseen lapsen empaattisen kehityksen ongelmista, mikä Kemppisen mukaan tarkoittaa, että lapsi hakkaa vastaantulijoita vasaralla, koulutettu nuori vanhempi karjuu puhelimeen: ”V...ttuaks tänne soitat, opettakaa sille empatiaa, siitä saatte palkkanne”.

Kemppinen miettii, onko vaurastuneisiin suomalaisiin iskenyt kullankaivajasydrooma?

– Kun aidosti pöljä sattuu löytämään jalometalleja, käyttäytyminen on äkkiä tuon näköistä.

Kemppinen viittaa ”äärimmäisen arvovaltaisen” lähteeseen ja rakkauden kaksoiskäskyyn, jossa kehotetaan rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä.

– Tämä on selvästi unohtunut.

Kemppisen mukaan tähän päivään ja talousuutisiin siirrettynä Raamatun lauseen sisältö on suunnilleen sama kuin Suomen kansan ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” -sananlaskussa.

Eriarvoisuus tukee
viidakon lakia


Erolan mielestä äärimmäisen eriarvoisuuden lisääntyminen on uhka, joten nyt on yhteiskunnallisen keskustelun paikka.

– Suomalaisilla on vahva luottamus, että yhteiskunta on oikeudenmukainen ja toimii oikeudenmukaisesti, Erola sanoo.

Luottamusta syö hänestä kuitenkin se, että vaikka keskimäärin ihmiset pärjäävät aika hyvin, joukko väestöä on huonossa jamassa.

– On ikävää, että joudumme luopumaan hyväuskoisuudesta, Järvinen sanoo.

Hänen mielestään on oikein, että mediassa tuodaan esiin eliittiä koskevia asioita kuten liian hyvä asuntoetu tai se, että organisaation varoja käytetään omiin ja perheen matkoihin. Jos eliitin käytös tuntuu väärältä, koko kansan moraali haperoituu.

– Me kaikki vastaamme seurauksista, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa vallalle voi nousta viidakon laki. Yhteiskuntaan pettyneet etsivät hyvitystä lain toiselta puolelta ja varakkaat joutuvat vartioimaan omaisuuttaan ja lapsiaan ympärivuorokautisesti.

Ihmiset kyllästyvät
muoti-ilmiöön


Haastateltujen mielestä kehitys ei ole väistämätön. Erola huomauttaa, että muutos vaatii yhteiskunnan päättäjien aktiivista otetta.

– Jos kyseessä on muoti-ilmiö, vastaus on yksinkertainen. Ihmiset kyllästyvät siihen, Kemppinen sanoo.

Myös Järvinen arvioi, että ylilyönneistä voidaan päästä.

– Voi olla, että olen naiivi, mutta uskon, että suomalaiset eivät ole valmiit hylkäämään menneiden sukupolvien arvokkaita tekoja, joiden ansiosta tämä maa on noussut niin tasa-arvoiseksi, hän sanoo.


http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2012/03/04/nainko-on--koyhyys-on-tyhmyytta-pelurit-parjaa/201224265/139?ref=tf1
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Suomessa on melkoinen kauhistus se, jos epäillään ruotsinkielisen ankkalammen edustajin röyhkeyttä. Ensimmäinen, joka hämmästyi Suomen raakaa sivistymättömyyttä, oli varatuomari Astrid Thors, joka rakensi poiittista mielikuvaa tukemalla kansainvälistä nuuskarikollisuutta. Yksi mielenosoittaja kehui, että jokaiselta bensiiniasemalta saa salakaupattavaa nuuskaa Pietarsaaressa. Thors oli mielenosoituksellisen suuren määrän nuuskaa laivalta, että jokainen saattoi epäillä, oliko se omaan käyttöön. Toinen tähti on Wallin, joka tuli yllätetyksi.

Bror Napoleon Wahlroosin poika, Björn Wahlroos, on jonkinlainen jalostettu Jörn Donner. Ja sitten möisesta henkilöstä jaksetaan kirjoittaa. Minusta hänet voisi unohtaa kuin Jammu Siltavuoren tai Pentti Linkolan.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka kuvittelevat heillä olevan sanottavaa oikeasti ja vain siksi, että ovat perineet isänsä omaisuuden tai sattuivat olemaan hyvässä paikassa silloin, kun Suomen ihan omat oligarkit pääsivät hääräämään.

Suomessa on silti paljon oikeita rahasukuja, jotka näkevät asiat jotenkin "yhteisestä hyvästä" katsoen. Heille pitää hattua nostaa, etteivät kaikki ole lipsuneet tuohon suomioligarkkien kuoroon, joka on yhtä vastenmielinen kuin limainen matikkarysä.

Yhtä lailla rikkaissa ihmisissä on ns. hyviä ihmisiä kuin köyhissäkin tai päinvastoin. Ihmisen mitta ei näy hänen pankkitilinsä saldossa, sitä kyllä mitataan ihan muilla elämänaloilla. Jokainen tehköön parhaansa ja osatkoon arvostaa itseään sitä mukaa.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

jokiranta kirjoitti:
Suomessa on melkoinen kauhistus se, jos epäillään ruotsinkielisen ankkalammen edustajin röyhkeyttä.

Bror Napoleon Wahlroosin poika, Björn Wahlroos, on jonkinlainen jalostettu Jörn Donner. Ja sitten möisesta henkilöstä jaksetaan kirjoittaa. Minusta hänet voisi unohtaa kuin Jammu Siltavuoren tai Pentti Linkolan.

+1 tälle näkemykselle ehdottomasti!

On uskomatonta, miten 5.4% väestöpohjalla ja täydellisen marginaalisella vaalimenestyksellä saa tässä maassa vaikutusvaltaa kunhan on vain riittävän röyhkeä!
Jos joku erehtyy kritisoimaan tämän 5.4% kansanosan omahyväistä röyhkeyttä, alkaa välittömästi hirvittävä parku.. Odotan innokkaasti sitä hetkeä kun Suomalaiset oikeasti tajuavat, että suomenruotsalaisia on oikeasti vain 5.4% väestöstä. Silti heitä pitää valtiolla ja kunnissa palvella ruotsinkielellä, heille pitää järjestää varusmiespalvelus heidän omalla äidinkielellään jne jne.

Toinen hämmästyttävä asia on se, miten Suomessa annetaan joidenkin ihmisten laskea suustaan lähes mitä tahansa paskaa kerta toisensa jälkeen - vain siksi, että kyseinen paskanpuhuja on sattunut kerryttämään itselleen suuren varallisuuden.

Jollakin perverssillä tavalla näkisin mieluusti Suomessa samanlaisen tilanteen kuin mikä nähtiin noin viikon takaisessa Putin-dokumentissa, jossa Putin kyykytti oikein huolella sikäläisiä "björnwahlrooseja" median nähden.. Samaan syssyyn voisi näyttää myös suomenruotsalaisille ylipäätään, minkälaiseen sananvaltaan riittää 5.4% väestöpohja ja häviävän pieni %-osuus minkä tahansa vaalien äänistä.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Ilmeisesti et nyt tavoittanut sitä keskeistä: limaista Suomi-rahvasta tarvitaan siksi, että tuon svekomaanisen oligarkian ja freudenthaliaisten rasismi ja vihapuhe edes hetkeksi tyyntyisi.

Jos nyt ajatellaan jotain Suomi-myönteistä omistajaa niin ensimmäiseksi tulee mielee Wihuri. Yhtiö ei ole pörssissä eikä se ole kituvana perheyhtiönä konkurssissa. Lisäksi sen säätiö taitaa jakaa enemmän rahaa kuin Nobel-säätiö.

Siitä nyt ei vain kirjoiteta niin paljoa kuin Björn Wahlroosin möläytyksistä. Muistelen, että kun Suvi-Anne Siimes suostui siihen, että Wahlroos sai Sampo Pankin arvonnousua odotellessa kuitata muutaman sata miljoonaa markkaa ylihintaa Mandatumista Sampo Pankin kassasta niin Suvi-Anne Siimeksestä Vasemmistoliiton puheenjohtajuuden jälkeen tuli suuri elinkeinoelämän johtaja Etelärantaa. Hänen tehtävänään on edustaa oikeudenmukaista lääkepolitiikkaa sosiaali- ja terveysministeriötä vastaan.

Suvi-Anne Siimes on mainio esimerkki kansainvälisen kapitalismin uusiokäyttämästä muka vasemmistolaisesta. Siimeksen lausunto Vasemmistoliiton puheenjohtajana oli:"En ole koskaan ollut kommunisti, en edes sosialisti." Tämä on paljon sanottu. Sirpa Pietikäinen voisi sanoa hieman samaa omasta kuvitteellisesta viiteryhmästään, mutta appellatiiveja vaihtaen.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Kapiainen kirjoitti:
jokiranta kirjoitti:
Suomessa on melkoinen kauhistus se, jos epäillään ruotsinkielisen ankkalammen edustajin röyhkeyttä.

Bror Napoleon Wahlroosin poika, Björn Wahlroos, on jonkinlainen jalostettu Jörn Donner. Ja sitten möisesta henkilöstä jaksetaan kirjoittaa. Minusta hänet voisi unohtaa kuin Jammu Siltavuoren tai Pentti Linkolan.

+1 tälle näkemykselle ehdottomasti!

On uskomatonta, miten 5.4% väestöpohjalla ja täydellisen marginaalisella vaalimenestyksellä saa tässä maassa vaikutusvaltaa kunhan on vain riittävän röyhkeä!

Vuoden 2011 vaaleissa RKP:n kannatus oli vaivaiset 4,28 %:a, mutta siitäkin huolimatta RKP on vaikutusvaltainen puolue.

Perussuomalaiset saivat äänistä 19,05 %:a, mutta vaikutusvaltaa eivät uskaltaneet itselleen ottaa. Opposition apupuole keskustallakin on moninverroin enemmän vaikutusvaltaa kuin persuilla. Ei oppositioasema kepun asemia ja suhteita mihinkään vienyt.

Kyse lienee tuosta professorien selittämästä huonosto yhteiskunnallisesta itsetunnosta eli ei arvata istua samaan pöytään vallanpitäjien kanssa. Siellä kun voisi joutua puhumaan asiaakin ja pelkona on oman osaamisen - pikemmin sen puutteen - piilottelu. "Mitäs jos ne saisivat tietää, etten ymmärrä höykäsen pöläystä? :a-lipsrsealed: Parempi olla vain ihan hiljaa täällä takarivissä.
 
Yhteiskunnan purkautumisesta osakunnikseen

skärdis kirjoitti:
Vuoden 2011 vaaleissa RKP:n kannatus oli vaivaiset 4,28 %:a, mutta siitäkin huolimatta RKP on vaikutusvaltainen puolue.

Perussuomalaiset saivat äänistä 19,05 %:a, mutta vaikutusvaltaa eivät uskaltaneet itselleen ottaa. Opposition apupuole keskustallakin on moninverroin enemmän vaikutusvaltaa kuin persuilla. Ei oppositioasema kepun asemia ja suhteita mihinkään vienyt.

Keskusta olisi 13%:n - 14%:n Kiviniemen aikaansaamalla kannatustasolla romahduttanut puolueen lopullisesti Vasemmistoliitto-kokoon.

Väyryselle ei tämä "naisjohtajuuden alennustila" käynyt, vaan hän "taisteli takaisin".

Pekkarinen on kerjännyt kannatusta päästäkseen puheenjohtajavaaliin, mutta kannattajia ei ole ilmaantunut.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

No eipä se raha ole mikään objektiivinen menestyksen mittari. Joillekkin ihmisille se on, mutta ei kaikille. Ehkä sitten voidaan puhua vähän tyhmyydestä/huonosti opituista arvoista tavoitteeseen nähden, jos ihminen haluaa rikkaaksi ja pitää rahaa äärimmäisen tärkeänä, mutta ei koskaan tajunnut, että se vaatii yleensä opiskelua ja työtä. Menestys voitaisiin enemmänkin mitata kysymyksillä "Oletko tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseesi" ja jos ei olla, niin jatkokysymyksenä "Mitä sinä voisit tehdä asialle".

Joka tapauksessa kyllä se luokkaantuminen on Suomeenkin kovasti purrut, vaikka ei ihan vielä samalla tavalla mitä jenkkeihin.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

null kirjoitti:
Ehkä sitten voidaan puhua vähän tyhmyydestä/huonosti opituista arvoista tavoitteeseen nähden, jos ihminen haluaa rikkaaksi ja pitää rahaa äärimmäisen tärkeänä, mutta ei koskaan tajunnut, että se vaatii yleensä opiskelua ja työtä. Menestys voitaisiin enemmänkin mitata kysymyksillä "Oletko tyytyväinen nykyiseen elämäntilanteeseesi" ja jos ei olla, niin jatkokysymyksenä "Mitä sinä voisit tehdä asialle".

Ilmeisesti vähimmällä vaivalla rahoihin pääsee käsiksi sillä, että äiti on nainut oikein hieman varakkaamman isän tai sitten että itse nai oikein.

- Mistä tuntee rakkausavioliiton?

- Siitä, että molemmat ovat yhtä p-a:ia kuin meillä!

- Merikapteeni N. N. -

Sitten on tämä "yrittäminen". Aivan mikä tahansa yrittäminen tuottaa 80% palkansaajien tuloista. Onnistunut yrittäminen tuottaa enemmän ja kasvuyrittämisellä voi toki vaurastua. Sitten se, että osuu varmalle kasvualalle, alkaa olla veikkaamisen varassa.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Turvakonsultti: Varakkailla suomalaisilla suuri riski joutua siepatuksi

julkaistu tänään 7.3. klo 07:26


Varakkaiden suomalaisten on syytä varautua sieppauksiin. Henkilöturvallisuusasiantuntijan mukaan sieppaukset ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen rikollismaailmaan. Varsinkin pikasieppaukset ovat yleistymässä, koska niiden toteuttaminen on helppoa.


Turvallisuuskonsultti Tommi Nyströmin mukaan varakkaat suomalaiset ovat aiempaa suuremmassa vaarassa joutua siepatuksi.

- Jos olen varakas ihminen, niin minuun kohdistuu tänä päivänä satavarmasti kidnappausuhka. Joka syksy kun verotustietoja tuodaan esille, niin rikolliset ryhtyvät luomaan "hit-listejä" eli potentiaalisia kohteita lähdetään hakemaan.

Nyströmin mukaan ammatti- ja taparikolliset ajattelevat kuin liikemiehet. He pyrkivät löytämään sellaisia kohteita, joiden sieppaaminen on kannattavaa suhteessa riskeihin. Suunnitelma finanssijätti Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin pojan sieppauksesta ei tullutkaan hänelle varsinaisena yllätyksenä. Hän sanoo, että varsinkin pikasieppaukset, joissa varakkaan näköinen henkilö siepataan kadulta ja häntä pahoinpidellään, kunnes tämä luovuttaa pankkikortin tunnuslukuineen, ovat kasvava rikollisuuden laji.

- Voimme lukea joka viikonlopun jälkeen lehdistä, kuinka joku ihminen on siepattu ravintolan ovelta ja tämän tilit on tyhjennetty. Lopulta uhri löytää itsensä toisesta kaupungista, Nyström kuvailee pikasieppausten logiikkaa.

Sieppausrikokset ovat rikollisten näkökulmasta kannattavia, sillä tuomiot vapaudenriistosta ovat yleensä melko alhaisia verrattuna vaikka huumausainetuomioihin.

Maailmalla on yleistynyt myös ns. "tiger kidnapping", jossa ryöstäjät sieppaavat kiristettävän kohteen lähiomaisen ja pakottavat näin henkilön toimimaan rikollisten haluamalla tavalla, esimerkiksi luovuttamaan tietoja arvokuljetuksista tai turvajärjestelyistä. Tunnetuin ”tiger kidnapping”-rikos lienee vuonna 2004 Pohjois-Irlannissa sattunut tapaus, jossa rikolliset saivat yli 30 miljoonaa euroa. Rikolliset sieppasivat kahden Northern Bankin työntekijän sukulaisia Belfastissa ja saivat näin työntekijät luovuttamaan rahat rikollisille. Vastaavanlaisia sieppaustapauksia on tullut esille myös Ruotsissa. Nyströmin tiedossa ei ole, että vastaavanlaista olisi toistaiseksi tapahtunut Suomessa.

Yritysjohtajat kiinnostuneita turvallisuudestaan

Viime vuosina yritysjohtajat ovat olleet entistä kiinnostuneempia turvallisuudestaan. Tunnettujen johtajien turvajärjestelyitä käydään säännöllisesti läpi ainakin suurimmissa pörssiyhtiöissä.

- Tietoisuus on lisääntynyt. Lähes viikoittain puhutaan näistä asioista osana yritysturvallisuutta ja henkilöturvallisuutta asiakkaiden kanssa. Selvitellään, mitä tietoja johtajista on esimerkiksi julkisesti saatavilla, Nyström kertoo.

Tommi Nyströmin mukaan edelleen Suomessa on käynnissä epäuskon aika, mikä näkyy esimerkki johtajien lähipiirin suhtautumisessa turvajärjestelyihin.

- Joudumme usein pohtimaan sitä, kuinka kerromme perheen teini-ikäisille nuorille, että äiti ja isä eivät tee tätä [turvajärjestelyjä] heidän kiusakseen.

Henkivartijoita käytetään turvakonsultin mukaan lähinnä poikkeustapauksissa, kuten yt-neuvottelujen tai yhtiökokousten aikana. Tyypillisesti fyysinen henkilösuojaus perustuu teknisiin ratkaisuihin, kuten kodin hälytysjärjestelmiin.


Jan Fredriksson / YLE Uutiset

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/turvakonsultti_varakkailla_suomalaisilla_suuri_riski_joutua_siepatuksi_3299422.html?origin=rss

Murenemisen merkkejä.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100831-turvaselvityksess%C3%A4-sorsitaan-suomalaisia-duunareita

Turvaselvityksessä sorsitaan suomalaisia duunareita
19.3.2012 10:40 Tom Packalen

Ydinvoimalan rakennustyömaa on metka paikka. Sinne saattaa päästä töihin vaikka millainen rikollinen, kunhan hänellä ei vain ole Suomen passia. Suomalaiselle duunarille tie nousee pystyyn, jos hän on tapellut nakkikioskilla, ajanut reipasta ylinopeutta tai kärynnyt ratista.

Jokaiselle ydinvoimalatyömaalla työskentelevälle pitää lain mukaan tehdä turvallisuusselvitys. Suomalaisten taustat saadaan selville, mutta ulkomaalaisista tietoja ei saada.

En väitä, että ulkomaalaiset olisivat rikollisia enkä suhtaudu välinpitämättömästi väkivaltaan, kaahailuun tai rattijuopumuksiin. En myöskään vastusta turvallisuusselvityksiä, päinvastoin, ne auttavat monesti ennaltaehkäisemään ongelmia.

Näkisin mielelläni isoilla ydinvoimatyömailla, Olkiluodossa ja pian Pyhäjoella, enemmän suomalaista ja vähemmän ulkomaalaista työvoimaa.
Nyt esimerkiksi Olkiluodossa duunareista on ulkomaalaisia 90 prosenttia. On epäoikeudenmukaista, etteivät suomalaiset ole työnhaussa tasavertaisessa asemassa ulkomaalaisten kanssa.

Lakia turvaselvityksistä ei tarvitse muuttaa, mutta sitä pitää alkaa tulkita yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti. Ulkomaalaisilta pitää vaatia samanlainen selvitys kuin suomalaisistakin.
Tällainen suomalaisen duunarin edunvalvonta kuuluu perinteisesti ammattiliitoille. Liitot ovat muutenkin tärkeässä roolissa rakennusalalla. Niiden jämäkkä toiminta turvaisi verotuloja, kitkeisi harmaata taloutta ja ehkäisisi syrjäytymistä.

Herää kysymys, miksi tästä asiasta vaietaan.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

"Nuori mies, kurjuuden kuningas?

Osalla nuorista miehistä näyttää pyyhkivän todella heikosti. Kansanterveysmittareilla huono-osaisuus tiivistyy tutkijan nimeämälle "banaani-alueelle" pohjoiseen. Miesköyhyyttä tutkinut professori kirjoittaa, että tie miehen kurjuuteen käy "neljän A:n" kautta.

TALOUSSANOMAT
Elina Ranta
12.3.2012 06:01

Talvisodan alla sotaväen ylilääkäri Väinö F. Lindén havaitsi alokkaiden terveystietojen perusteella kansansairauksien keräytymän suurin piirtein nykyisen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Yllätys oli suuri lääkintäkenraalimajuri evp Pentti Kuroselle, kun hän havaitsi, että kuvio on edelleen sama. Kuronen kantaa suurta huolta siitä, miten näiden alueiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorukaisten käy.

– Sinne, missä kansansairauksien summaindeksi on huono, tiedetään keräytyvän kaikenlaista muuta ongelmatiikkaa ja työttömyyttä. Tämä banaanialue – näin sitä olen kutsunut – alkaa Kuusamosta ja kulkee Pohjois-Pohjanmaan halki Reisjärvelle. Siihen kuuluu myös Kainuu. Siellä on paljon huonossa tilassa olevia alueita, joissa kutsuntojen hylkäysprosentti on ollut jopa 40:tä, Kuronen kertoo.

Taloussanomat selvitti THL:n tilastoista, näkyykö banaanialue, jos verrataan kansansairauksien sijaan miestyöttömyyttä, koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria miehiä ja miesten juovuksissa tekemiä rikoksia.

Päijät-Häme ja Kymenlaakso
myös syrjäytymisen kärkialueita

Myös tässä vertailussa Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu olivat huono-osaisimpien joukossa, mutta Päijät-Häme nousi näillä mittareilla ”kurjuusindeksin” ykköseksi. Kakkosena oli Kymenlaakso ja kolmosena Lappi. (Katso tarkemmin kartta ja taulukko jutun lopusta).

Kymenlaaksossa koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria miehiä oli hieman keskimääräistä enemmän. Uudellamaalla heitä oli Ahvenmaata lukuun ottamatta eniten, mutta miesten työttömyys oli Uudellamaalla Pohjanmaan (Vaasan) jälkeen maan alhaisin. Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa miesten työttömyys oli korkeinta.

Humalassa eniten rikoksia tekivät miehet Lapissa, Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa.

"Tsekkilista" syrjäytymisen
pysäyttämiseksi

Kurosen mukaan nuoren miehen syrjäytymisriski näkyy jo neuvolassa.

– Yhteiskunnan rajatut resurssit pitäisi kohdentaa varhaisten syrjäytymisuhkien havaitsemiseen ja ehkäisyyn. Jokainen yhteiskunnan ulkopuolelle pudonnut nuori maksaa elämänsä aikana miljoona euroa tai enemmän. Meillä on syrjäytyvien ja työttömien nuorten joukossa nämä 30 000 nuorta, jotka ovat hävinneet koko yhteiskunnan ulkopuolelle. Lasku on kallis, puhumattakaan inhimillisestä tuskasta, jota syrjäytyminen tuottaa.

Kuronen kokoaa parhaillaan Oulussa tutkimusryhmää, joka keksisi uusia tapoja nuorten miesten auttamiseen. Keinoja on ollut vähän, mutta yksi toimiva on Aikalisä-hanke, joka tukee apua tarvitsevia alokkaita. Se on hyvin kysytty ja levinnyt jo yli puoleen kunnista.

Kurosen mukaan viranomaiset pitäisi saada yhteistyöhön ja ongelmat havaita jo varhain ”tsekkilistalla” eri terveydenhuollon portaissa.

– Saisimme edes jotkut pelastettua. Kaikkia ei pysty edes auttamaan, valitettavasti.

Miesten paha olo piilossa,
mutta näkyy tekoina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijan Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin väitöstutkimuksen mukaan kutsuntaikäisten mielenterveysongelmat olivat syynä 40 prosentissa vapautuksia.


Huonoon kuntoon ja ylipainoon liittyvät tuki- ja liikuntaelinten ja sidekudossairaudet olivat syynä viidesosassa keskeytyksiä. Miehen mielenterveyden ongelmiin on tutkijan mukaan vaikeampi päästä kiinni.

Työttömyys, kouluvaikeudet, päihdeongelmat ja sosiaalisten tukiverkostojen puute ovat THL:n tutkijan mukaan nuorilla miehillä naisia yleisempiä ongelmia. Nivelvaiheet, jolloin nuorukaiset muuttavat pois kotoa tai yrittävät päästä opiskelemaan tai töihin, ovat riskihetkiä pudota kelkasta.

Vaikka nuorten miesten syrjäytyminen itsessään ei ole merkittävästi lisääntynyt, hyvinvointi näyttää tutkijan mukaan miesten kohdalla polarisoituvan eli jakautuvan hyvä- ja huono-osaisiin erityisen vahvasti.

– Suurella osalla nuoria miehiä menee paremmin kuin koskaan ennen, mutta sillä osalla, joka on jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle, ongelmat kasaantuvat ja käyvät yhä monisyisemmiksi ja niitä on vaikeampi hoitaa, Appelqvist-Schmidlechner sanoo.

– Kun mies voi pahoin tai on masentunut, sitä ei välttämättä tunnista – edes mies itse. Masennus ja muut mielenterveysongelmat kytkeytyvät usein häiriökäyttäytymisen taakse, rikollisuuteen tai päihteisiin.

Syrjäytyneistä valtaosa
nuoria miehiä

Vuonna 2010 kaksi kolmasosaa syrjäytyneistä nuorista oli miehiä, Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportti kertoi. Taantuma iskee miehiin ylipäänsä naisia enemmän, ja usein työttömyys kirpaisee miestä vielä syvemmältä. Työttömien miesten itsemurhakuolleisuus on naisia suurempaa, Kuntoutussäätiön tutkimus osoittaa. Myös alkoholi on miehillä paljon naisia yleisempi kuolinsyy.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan työikäisten miesten työvoimaosuus on pienentynyt 1980-luvulta lähtien, mutta syvän rakennemuutoksen merkitystä juuri miehille ei ole yhteiskunnassa ymmärretty.

Miehet kilpailevat kiihtyvästi työmarkkinoilla ja elämässä. Nuoret miehet rakentavat elämäänsä yhä kovenevien arvojen ja yleisen epävarmuuden keskellä.

Potutusta ja päässä
napsahduksen vaaraa

Sosiaalityön professori Jari Heinonen kirjoittaa tutkimuksessa ”neljän A:n kisasta”. Se on kilpailua ”ansiosta, akasta, asunnosta ja autosta”. Kun puhutaan "miehisestä tappioputkesta, syrjäytymiskierteestä, se alkaa yleensä juuri näiden neljän A:n menettämisestä – usein juuri tässä järjestyksessä!"

– Äärimmillään köyhän miehen elämä on potutusta, jossa ”joko tai -napsahdus” vaanii koko ajan. Napsahdus tarkoittaa sitä, että tekee joko itselleen jotakin tai sitten ympäristölle"


http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2012/03/12/nuori-mies-kurjuuden-kuningas/201224794/12
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

JOKO kirjoitti:
Turvakonsultti: Varakkailla suomalaisilla suuri riski joutua siepatuksi

julkaistu tänään 7.3. klo 07:26


Varakkaiden suomalaisten on syytä varautua sieppauksiin. Henkilöturvallisuusasiantuntijan mukaan sieppaukset ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen rikollismaailmaan. Varsinkin pikasieppaukset ovat yleistymässä, koska niiden toteuttaminen on helppoa.

Turvallisuuskonsultti Tommi Nyströmin mukaan varakkaat suomalaiset ovat aiempaa suuremmassa vaarassa joutua siepatuksi.

- Jos olen varakas ihminen, niin minuun kohdistuu tänä päivänä satavarmasti kidnappausuhka. Joka syksy kun verotustietoja tuodaan esille, niin rikolliset ryhtyvät luomaan "hit-listejä" eli potentiaalisia kohteita lähdetään hakemaan.

Nyströmin mukaan ammatti- ja taparikolliset ajattelevat kuin liikemiehet. He pyrkivät löytämään sellaisia kohteita, joiden sieppaaminen on kannattavaa suhteessa riskeihin. Suunnitelma finanssijätti Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin pojan sieppauksesta ei tullutkaan hänelle varsinaisena yllätyksenä. Hän sanoo, että varsinkin pikasieppaukset, joissa varakkaan näköinen henkilö siepataan kadulta ja häntä pahoinpidellään, kunnes tämä luovuttaa pankkikortin tunnuslukuineen, ovat kasvava rikollisuuden laji.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/turvakonsultti_varakkailla_suomalaisilla_suuri_riski_joutua_siepatuksi_3299422.html?origin=rss

Murenemisen merkkejä.

Tuntuu propagandalta, mutta en väitä etteikö alamaailma pystyisi ottamaan oppia muista maista, ja miksi tämä tuntuu propagandalta on se sama kysymys kuin että ketä eliitti katsoo olevan terroristeja. Lätäkön toisella puolella Walkoisen Ladon tirehtööri luokittelee omien kansalaisten edustavan tälläistä, joten en uskoisi että kotimaan eliiti olisi kovin kaukana, jos tuollaiseen uskovat.

Mutta tämä ei ole uutinen murenemisesta vaan luokka erosta, missä tavalliset tallustajat halutaan pitää erossa niistä paremmista hinnalla millä hyvänsä. Saisivat duunarit nauraa niille, kun he kysyvät noita palveluita ja verottaa sitten varakkaitta laskujen kautta vaikka käyttämällä kerrointa kaksi ellei kolme.

Sanoisin, että sitten kun ihmisiä rupeaa katoamaan taikka löytymään huonokuntoisina julkisista paikoista on se paikka missä mureneminen on todellakkin tapahtumassa. Ja mitä täällä nyt puhutaan on vain trendien perässä juoksemista. Ei muuta.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Mosuri kirjoitti:
"Nuori mies, kurjuuden kuningas?

Osalla nuorista miehistä näyttää pyyhkivän todella heikosti. Kansanterveysmittareilla huono-osaisuus tiivistyy tutkijan nimeämälle "banaani-alueelle" pohjoiseen. Miesköyhyyttä tutkinut professori kirjoittaa, että tie miehen kurjuuteen käy "neljän A:n" kautta.

Valitettavasti totta,kun katsoo täällä pohjoisessa omaa ikäluokkaa.
Itsekkäästi voi sanoa,että onneksi kuulun siihen porukkaan,jolla menee hyvin,mutta tiedän kyllä tapauksia jotka kuuluu siihen toiseen sakkiin.
Tai sanotaanko,että osa kuului,osa on lähteny jo oman käen kautta.
 
Noita itsensä tappaneita mahtuu kyllä pahasti liikaa nuorten miesten ikäluokkiin. Ilmiö ei tosin ole uusi.
 
Raksamiehen vuodatusta nykypäivän Suomesta.

http://rodionr.vuodatus.net/blog/3179400/suositaan-nyt-kaikessa-ulkomaalaista/

Suositaan nyt kaikessa ulkomaalaista
19.03.2012 - 17:43

Viime perjantaina yhtä lukuun ottamatta kaikki työmaamme suomalaiset saivat lomautuksen ja loppuja viimeistelytöitä jäivät harjoittelemaan Viron ja Venäjän passeilla liikkuvat erikoisosaajat.

Meille lomautetuille näiden “työvoimapulaa” paikkaamaan tulleiden ulkolaisten jääminen viimeisiksi työmaalle oli taas uusi kokemus, koska aina ennen ovat sentään hyvin palvelleet suomalaiset hoitaneet lopputyöt. Näin se vaan monikulttuurinen Suomi kehittyy omalla painollaan ja aina vain enemmän päin per***tä menevät asiat.

Tuollainen tapaus ei nyt sinällään valtakuntaa heilauttaisi, mutta kun sama toistuu parhaillaan sadoilla työmailla, niin se rupeaa näkymään jo valtion budjetissakin. Talonrakennusalan työttömyys on nyt 16. 1 % , mutta ulkomaalaisten osuus on vain rajussa kasvussa. Paljon puhutuista veronumeroista ei ole kuulunut enää mitään ja heinäkuun takarajan tullessa lyödään taas vuosi uutta siirtymäaikaa. Maistraatteihin ja verotoimistoihin kun tulee yhtä aikaa 100. 000 veronumeron kyselijää, niin siellä levitellään vaan käsiään ja sanotaan “eihän me nyt voida, eihän me nyt olla valmistauduttu, voi, voi sentään”!

Loppukirjoitus oli sitten kirjoittajan kaverin lomamatkakuvausta.
 
RE: Uutisia yhteikunnan hajoamisesta

Etnisten suhteiden neuvottelukunta: Nettikeskustelut vain oikeilla nimillä

Nimimerkkien kieltämisestä valmistellaan kannanottoa.

Internetin aggressiivisemmaksi muuttunutta keskustelukulttuuria halutaan hillitä muuttamalla kieltämällä nimimerkkien käyttö ainakin suurimmilla keskustelufoorumeilla.

Etnisten suhteiden neuvottelukuntaa vetävän kansliapäällikkö Ritva Viljasen mukaan oikeilla nimillä käytävä nettikeskustelu ehkäisisi tehokkaasti niin sanottujen vihapuheiden leviämistä.

Viljasen mukaan neuvottelukunta tulee jättämään asiasta kannanoton toukokuun alussa.

– Anonyymiys on ongelma. Verkkokeskusteluissa on nyt liikaa vihaa, aggressiivisuutta ja rasismia.

Puheenjohtajan mukaan ainakin suurimmilla keskustelufoorumeilla pitäisi käydä ajatustenvaihtoa omilla nimillä.

Neuvottelukunnan tamperelaisen varapuheenjohtajan Atanas Aleksovskin mukaan nykyinen anonyymi keskustelukulttuuri on ongelma etnisten ryhmien välisten suhteiden luomiselle.

– Sananvapautta ei saa rajoittaa, mutta vastuu omista sanomisista pitäisi muistaa. Leimaaminen, haukkuminen ja huhujen levittäminen ei ole sivistynyttä keskustelua.

Viljanen pelkää, että verkkokeskustelun aggressiivisuus kaventaa yhteiskunnallista keskustelua, kun osa ryhmistä ei enää viitsi tai uskalla lähteä siihen mukaan.

– Tiedän, että moni perheellinen virkamies miettii jo tarkasti julkisuuteen astumista ja haastattelujen antamista, jos lopputuloksena on vihan ryöppy niskaan.

Viljasen mukaan internetin ja sen keskusteluryhmien mahdollistama uudenlainen suhteiden luonti on riski myös turvallisuudelle.

– Yksinäiset sudet löytävät verkosta toisensa liian helposti ja saavat suhteettoman suuren näkyvyyden. Uudenlainen yhteisöllisyys on suuri riski. Jokelalainen kouluampuja ei olisi päässyt keskustelemaan amerikkalaisen murhamiehen kanssa ilman internettiä.

Ritva Viljanen otti kantaa verkkokeskusteluihin ja vihapuheeseen maanantaina Tampereen seudun vihreiden naisten ja Tampereen vihreiden järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Etnisten suhteiden neuvottelukunta on valtioneuvoston asettama asiantuntijaelin, jonka tehtävä on edistää hyviä etnisiä suhteita ja yhdenvertaisuutta.

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/99581-etnisten-suhteiden-neuvottelukunta-nettikeskustelut-vain-oikeilla-nimilla


Sananvapaus on tietenkin aikamme suurin ongelma.

Minun havaintojeni mukaan väärän mielipiteen esittäminen omalla nimellä johtaa välittömästi vainoihin suvaitsevaisen eliittimme toimesta. Nimettömyys vaikeuttaa merkittävästi ihmisten vainoamista ja tämän takia nimettömyys halutaan kieltää.


"– Tiedän, että moni perheellinen virkamies miettii jo tarkasti julkisuuteen astumista ja haastattelujen antamista, jos lopputuloksena on vihan ryöppy niskaan."

Jos virkamiehen toiminta herättää vihaa, niin onko vika virkamiehessä vaiko kansalaisissa?
 
Haukkuva koira ei pure.
 
Iltalehden blogistin katsaus Julkisen sektorin rahankäyttöön.

http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/03/26/saatanan-tunarit/

Pauli Vahtera
on kauppatieteiden kandi ja KHT-tilintarkastaja, joka kirjoittaa taloudesta.
Saatanan tunarit
Kirjoittanut Pauli Vahtera 26.3.2012

Yhteisten rahojemme jakaminen kaikenkarvaisille pelureille ja rikollisille alkaa mennä överiksi. Leväperäistä ja vastuuntunnotonta tuhlausta. Rahaa jakavat virkamiehet eivät ole lamasta ja valtion velasta kuulleetkaan.

Miksi valtion kaupoissa kaikki menee pieleen: Fortum, Partek, autokatsastus, kaivokset, GrowHow, pankit, Sonera, lista on loputon. Hakeutuuko valtion virkoihin ihmisiä, jotka eivät erota euroa miljoonasta. Tai onko kyse korruptiosta, sillä ei kukaan voi olla niin tyhmä, että sumeilematta jakaa miljoonia sinne tänne perään kyselemättä.

Miljoonia Konnunsuon kankkulan kaivoon
Senaatti-kiinteistöt myi Konnunsuon vankilan kiinteistösijoittaja Royal Houselle marraskuussa 2010 1,8 miljoonalla. Jo silloin YLE uutisoi, että ”Vankila-alueen myynyt Senaatti-kiinteistö haluaa myötävaikuttaa siihen, että vankila-alue vuokrataan eteenpäin vastaanottokeskukseksi.”

Kaupanteon varmistamiseksi Senaatti-kiinteistöt ja Royal House Oy tapasivat yhdessä Maahanmuuttoviraston edustajat.

Alle vuoden kuluttua valtio päätti vuokrata osan vankilasta vastaanottokeskuksen käyttöön 660.000 euron vuosivuokralla. Sijoittaja kuolettaa ostohinnan alle kolmessa vuodessa. Lisäksi sijoittaja sai vankilan maan myynnistä 2,2 miljoonaa euroa in golden cash. Senaatin edustaja piti kauppaa valtion kannalta “erittäin hyvänä”.

Miten tyhminä virkamiehet meitä veronmaksajia oikein pitävät? Niin onnetonta tunaria ei Suomessa ole, joka ei olisi myynyt maita ja rakennuksia erikseen ja saanut näin valtion kassaan 4 miljoonaa euroa. Ja maahanmuutto on lypsylehmä, jossa kaikenlainen tuhlaus on sallittua ja jopa suotavaa.

Kymppitonneja varkaalle
Ilta-Sanomat 23.3.2012: Valeliettulainen sai 15.800 euroa. Gruusialainen jäbä, joka oli käynyt väärennetyllä passilla Suomessa 30 kertaa. Samalla passilla hän oli saanut liettualaisen ja suomalaisen ajokortin. Lisäksi Kela oli maksanut työmarkkinatukea 1.800, AKT (!) työttömyyspäivärahaa 8.000 ja koulutustukea 5.000, Haminan kaupunki satsannut miehen hammashoitoon 1.000 euroa.

Tuomio 1 v 2 kk ehdollista, maastapassitus ja 5 vuoden Schengen-kielto. Ja ei kun uudella väärennetyllä passilla takaisin, ehkä tällä kertaa yhtä höynäytettävään Ruotsiin.

Nuo tuet ihmetyttää, mm. tonni hammashoitoon kun suomalaiset eivät pääse kunnalliseen edes omalla kustannuksellaan.

Miljardeja ahneille pelureille
Olen aikaisemmin kirjoittanut näistä yhteisten varojemme lahjoittamisista kaikenkarvaisille pelureille useampaankin kertaan, esimerkiksi

Valtion omaisuuden myynnistä: Jättäkää meille edes vesi

Veronmaksajien rahoja menetetty Fortumissa 15 miljardia euroa

Moottoriteiden rakentamisen elinkaarimallilla rahoittamisesta: Kotkan poikii satojen miljoonien siivillä

Julkinen valta moralisoi talousrikollisuudesta ja kehittää lakeja sitä vastaan. Ok. Mutta miksi se samaan aikaan tekee laskutus- ja perintäpalvelusopimuksia yritysten kanssa, jotka siirtävät satumaiset voittonsa veroparatiisiin, eivätkä maksa lainkaan Suomessa veroja. Jos talousrikolliset tuomitaan vankilaan, sopimuksen allekirjoittanut virkamies on laitettava samaan selliin veronkierron tukemisesta julkisia varoja tuhlaamalla.

Valtion IT-hankinnat eivät onnistu vahingossakaan
Uuden Suomen ja Suomen Sotilas-lehden mukaan ”Puolustusvoimien verkkopalvelimista vastaava yritys Atea on toimittanut kolmen vuoden aikana noin 42,3 miljoonan euron arvosta palveluita puolustusvoimille, kertoo Suomen Sotilas -lehti. Määrä on noin 28 miljoonaa euroa yli sen, mitä puolustusvoimien alkuperäisessä puitesopimuksessa on sovittu.

Sopimuskauden loppuun mennessä puolustusvoimien verkkopalvelimet ja -järjestelmät tulevat tuoreen arvion mukaan maksamaan yli sen, mitä puolustusministeriö uskoo säästävänsä lakkauttamalla kuusi varuskuntaa.”

Autorekisterikeskus, potilastietojärjestelmä, eduskunnan atk-järjestelmä, VR:n lipunmyyntijärjestelmä – lista vuosia kestäneistä, hirmuisesti maksaneista ja epäonnistuneista tietojärjestelmähankkeista on pitkä kuin nälkävuosi. Vain julkinen hallinto voi epäonnistua IT-hankkeissa näin suuressa mittakaavassa, koska yksityisellä sektorilla ei yksinkertaisesti riittäisi rahaa tuhlattavaksi moisia summia.

Myös kunnissa IT-rahat polttavat sormia. Yritykset teettävät isoja nettipalveluja muutamassa kuukaudessa rahalla, joka on vain murto-osa valtion ja kuntien hankkeista. Julkinen hallinto tunaroi IT-palvelujensa tekemisessä jopa vuosia. Osittain syynä on se, että julkinen valta teettää myös sisältöä ostopalveluna, vaikka sisällön tekohan kuuluu virkamiehille itselleen.

Julkiseen valtaan on pesiytynyt myös laajamittainen konsulttien käyttö IT-palveluihin ja kaikkeen muuhunkin. Näin konsulteilla teetetään isolla rahalla työtä, joka kuuluu virkamiesten omaan työnkuvaan.

Virkamiehet osaavia yksityishenkilöinä
Samat yhteisestä omaisuudestamme vastuussa olevat virkamiehet, jotka yksityishenkilöinä miettivät tarkoin millaisen asuntolainan pystyvät hoitamaan, miten omat lapset saisivat parhaan koulutuksen, meneekö perhe lomalle ulkomaille vai kotimaahan, maksavat veronsa, muuttuvat työpaikoillaan, anteeksi vain, kollektiivisiksi tuhlareiksi. Miten se on mahdollista.

Julkisen sektorin työtavoista
Konnunsuon kauppa on tyypillinen julkissektorin toteutus. Tämä leväperäisyys alkoi jo Arsenalista 1990-luvun laman jälkeen. Alettiin puhua roskapankista, joka sanana ei herätä suurta intohimoa, vaan päinvastoin henkilöstö pyrki saamaan edes jotakin roskasta “kuitattua”. Arsenal ja Senaatti-Kiinteistöt ovat siinä mielessä samanlaisia, että niitä kiinnostaa vain päästä eroon omaisuudesta.

Kun valtion toinen käsi vuokraakin tilan, se ei enää kosketa myyjää. Itse on saatu tehtyä se mikä oli tarkoitus. Vaikka ostava yritys kuolettaa ostonsa nopeasti, Senaattia se ei enää kiinnosta, koska se toteuttaa vain omaa tehtäväänsä eli päästä eroon omaisuudesta. Valtio ei ole “kokonaisuus”, jossa vasen käsi tietää mitä oikea käsi voisi joskus haluta tai tarvita. Myyjäosapuolta kiinnostaa vain se, mitä hänen työnantajansa sanoo. Jos ja kun esimerkiksi remonttikustannukset voivat painaa toisessa vaakakupissa, Senaatin henkilöstö pyrkii vain pääsemään eroon.

Julkissektorin väen perustehtävään ei kuulu erilaisten vaihtoehtojen etsiminen ja oikeasti valtion ja yhteiskunnan edun puolustaminen. Heille on merkittävää, ettei tee muodollisia virheitä. Aktiivista henkilöä, joka selvittäisi valtion organisaatiossa erilaisia vaihtoehtoja kiinteistön käyttöön, pidettäisiin pyrkyrinä.

Tässä tapauksessa erityisen tuomittavaa on se, että Senaatti tiesi myydessään, että Konnunsuosta tehdään vastaanottokeskus. Itse asiassa se oli myötävaikuttamassa asiaan. Sana oli tietenkin pienessä maassa kiirinyt bisnesmiesten korviin, jotka hoksasivat helpon rahanteon paikan. Senaatti vain hieroi käsiään, että yes – nythän saadaan tämäkin massa pois taseesta. Vaikka henkilöstöllä ei ole omaa aktiivisuutta, sitä ei milloinkaan sanktioida. Korkeintaan voidaan sanoa, että yritetään seuraavalla kerralla toimia laajakatseisemmin ja samalla unohdetaan koko juttu.

Kokonaan ei voi poissulkea sitä vaihtoehtoa, että kyseessä olisi mukana korruptiota. Sillä tämän välinpitämättömyyden parhaiten ymmärtäisi. Asian ajatteleminenkin voi Suomessa johtaa kunnianloukkaussyytteeseen, joten jätän tämän puhtaasti spekuloinnin varaan. Mitään vihiäkään korruptiosta minulla ei ole.

Rahat polttavat virkamiesten käsiä
Valtion vuosittainen talousarviojärjestelmä johtaa järjettömään tuhlailuun, koska virkamiehet yrittävät tuhlata jokaisen budjetoidun euron ja mieluummin vielä vähän yli ja näin varmistaa määrärahat myös seuraavalle vuodelle. Yksikään valtion yksikkö ei mieti kokonaisuutta eikä sitä, onko rahaa vai ei. Hallituksen kehysriihessään tekemät leikkileikkaukset eivät vaikuta tuhlailuun mitään, koska mitään leikkauksia tai säästöjä ei edes tehty.

Konnunsuo ja gruusialainen huijari ovat valitettavan tavanomaisia esimerkkejä julkisen hallinnon toimivuudesta tai paremminkin yhteisen edun valvonnan toimimattomuudesta. Valtiolla ei ole menettelytapoja eikä asennetta yrittäjämäiseen toimintaan. Se ikäänkuin ei kuulu kenellekään. Organisaatio on niin iso ja monitahoinen, ettei tämän kummempaa voida odottaa jatkossakaan. Jokainen tekee oman työnsä eikä kukaan kiinnostu kokonaisuudesta.

Siispä näitä esimerkkejä tulee jatkossakin ja paljon.
 
Kyllä itsenäisellä valtiolla tulee olla oma rajakontrolli. :uzi: Schengen


http://www.olliimmonen.net/148.html

KIRJALLINEN KYSYMYS
Kerjäämisen kriminalisointi Suomessa

Eduskunnan puhemiehelle

Viimeaikaisten uutisten mukaan ulkomailta Suomeen tulleiden kerjäläisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyen ajan sisällä. Kerjäläisistä suurin osa koostuu Bulgarian ja Romanian romanivähemmistöön kuuluvista henkilöistä. Poliisin tietoon on tullut viime vuosien aikana lukuisia erilaisia rikoksia, joiden tekijöinä ovat olleet kyseisistä maista tulleet kerjäläiset. Kerjääminen on organisoitua toimintaa ja siihen liittyy olennaisesti ihmissalakuljetuksia, lasten hyväksikäyttöä, prostituutiota ja muuta järjestäytynyttä rikollisuutta.

Suomi ei monista muista EU-maista poiketen päättänyt Romanian ja Bulgarian tullessa EU-jäseniksi käyttää hyväkseen niin sanottuja turvalausekkeita, joilla olisi voitu rajoittaa Romanian ja Bulgarian kansalaisten pääsyä Suomeen. Tämä on aiheuttanut sen, että Suomesta on tullut houkutteleva kohde kyseisistä maista tuleville kerjäläisille, sillä heillä on ollut vapaampi pääsy Suomeen kuin muihin EU-maihin.

Edellisen sisäministerin, Anne Holmlundin, mukaan (KK 345/2010 vp) kerjääminen ei kuulu suomalaiseen elämänmuotoon ja sen lieveilmiöistä on runsaasti huonoja esimerkkejä muualta maailmasta. Kerjäämisen yleistyminen ja muuttuminen hyökkäävämmäksi ei ole myöskään edistänyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta. Sisäministeriössä käynnistettiin viime vaalikaudella selvitystyö järjestyslain muuttamiseksi siten, että kerjääminen kiellettäisiin. Valitettavasti järjestyslakia ei ole saatu edelleenkään muutettua tältä osin. EU:n oikeuskomissaari Viviane Redingin taannoisen lausunnon mukaan jokaisella EU-maalla on oikeus karkottaa rikoksia tehneet henkilöt maastaan. Suomella olisi siis kerjäämisen kriminalisoinnin myötä oikeus karkottaa maasta kerjäämiseen syyllistyneet ulkomaalaiset – myös muiden EU-maiden kansalaiset.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta kerjääminen saadaan kriminalisoitua Suomessa?

Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 2012
Olli Immonen /ps.
 
Back
Top