Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Taitolaji, 31.10.2014.

Tagit:
 1. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Ehkä, mutta valmistautuuko Suomi puolustautumaan?

  Hmm, pääesikunta ihmettelee, samoin minä!

  "Venäläiskoneiden vuoksi useista Nato-maista lähetettiin taivaalle hävittäjiä varmistamaan tilannetta. Myös sotilasliiton ulkopuolella olevissa Suomessa ja Ruotsissa hävittäjät hälytettiin tiistaina Suomenlahdelle.

  Puolustusvoimat on kuitenkin vaitonainen tiistain tapahtumista, koska kyse on "operatiivisista toimista".

  "Nato on ilmoittanut, että koneita on lähtenyt Suomesta, ei siitä sen enempää. Ilmeisesti näin on ollut. Se lukee siinä Naton tiedotteessa", toteaa tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara Pääesikunnasta. On se minunkin mielestäni hassua, että tästä saadaan tietoa Naton kautta."
  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414649083234
  Kommentti
  Valmistautuuko Venäjä suursotaan?
  Ulkomaat 31.10.2014 2:00

  Pekka Hakala


  Helsingin Sanomat

  • [​IMG]
   Kahden vuoden määrätietoisen sotapropagandan lisäämisen ja oppositioäänten vaientamisen jälkeen Venäjä miehitti Krimin ja synnytti Itä-Ukrainaan jäätyneen konfliktin.

   Tässä käytettiin hyväksi tiedustelupalveluita, niiden paikallisia kumppaneita ja Venäjältä värvättyjä vapaaehtoisia.

   Samalla Euroopan unioni nousi Yhdysvaltain rinnalle Venäjän viholliseksi diplomatiassa ja retoriikassa. Pakotteiden myötä Venäjän ja Euroopan välille syttyi kauppasota.

   Sen jälkeen Venäjän maajoukkoja valtakunnan länsirajalla on mobilisoitu, ja elokuussa näitä joukkoja ilmeisesti siirtyi taisteluihin Donbassin alueelle Itä-Ukrainaan.

   Donetskin kapinallisjohto kertoi venäläisten joukkojen kokonaismääräksi 4000 sotilasta tarkentamatta, olivatko vapaaehtoiset luvussa mukana.

   Aktiivisuus Itämerellä huipentui syksyllä Ruotsin sukellusvenejahtiin. Etsipä Ruotsi aluevesiltään mitä tahansa, edusti venäläisen rahti- ja tutkimusaluksen käytös alueella samantapaista sotilaallista ajattelua kuin menettely Itä-Ukrainassa: siviili- ja sotilastoiminnan rajan hämärtämistä.

   Viimeksi keskiviikkona Nato katsoi asiakseen raportoida Venäjän ilmavoimien lisääntyneestä toiminnasta Euroopan ilmatilassa.

   Suomen ilmatilaa Venäjä on loukannut tänä vuonna poikkeuksellisen usein.


   Jos näitä tapahtumia katsoo sotilaan näkökulmasta, selitys on selvä: Venäjä valmistautuu suursotaan. Tästä vastauksesta seuraa jatkokysymyksiä.

   Uskotaanko Kremlissä, että Yhdysvallat ja Euroopan unioni aikovat hyökätä sen kimppuun? Aikooko se itse hyökätä jonkun kimppuun?

   Vai haluaako Venäjä vain kaiken näyttävän siltä, että se valmistautuu suursotaan? Miksi?

   Ehkä syitä pitää etsiä Venäjän sisäpolitiikasta, historian prosesseista, filosofiasta tai aatehistoriasta: sotivatko kansat vai niiden johtajat?

   Paha sanoa.

   Pekka Hakala HS
   Donetsk

  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1414648928716
  Eversti: Venäjän pommikoneilla haluttiin varoittaa Natoa
  Asiantuntijan arvion mukaan sotilaslentojen lisääntyminen on varoitus Natolle
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2014
  JHartikka, STI_Tactical9mm, Guderian ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,184
  Pisteet:
  1,286
  Suomi ei kuulu natoon, joten ei tänne kaiketi kukaan ikinä hyökkää. Ei kosketa Suomea.
   
  STI_Tactical9mm, jääkäri_luti, skärdis ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,163
  Tykkäykset:
  1,385
  Pisteet:
  156
  Juuri näin. Kun ihan hiljaa vain ollaan täällä, hoidellaan omat asiat matalalla profiililla ja ei ärsytetä Venäjää, niin suomalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa. Nyt ja aina. Armeijaksi riittää kunniakomppania. ;)
   
  JHartikka, STI_Tactical9mm, Mikoyan ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,049
  Tykkäykset:
  25,595
  Pisteet:
  1,286

  Olipa tiivis ja hyvä teksti Hakalalta. Miehellä on selvästi silmää maailman tapahtumille.

  Vastaukseksi hänen lopun kysymyksiinsä tarjoan Garri Kasparovin sommitelmaa:

  So Putin had to radicalize to rally supporters, to attack minorities, internal & external "enemies," and finally, a real war in Ukraine.

  Putin hasn't changed, he just does what is necessary to survive like any dictator. Now that's war, nationalism, ideology. The last phase.
   
  JHartikka, STI_Tactical9mm ja Guderian tykkäsivät tästä.
 6. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
  Mitä tekisimmekään ilman hesarin päivittäistä Nato-trollausta? :rolleyes:
   
  STI_Tactical9mm ja Myrskyhiiri tykkäsivät tästä.
 7. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Kun heitin loppuun kysymyksen, "mutta valmistautuuko Suomi puolustautumaan", en ajatellut niinkään puolustusvoimia, vaan johtavia poliitikkojamme. Tein lyhyen testin; googlasin hakusanoilla "Suomea ei uhkaa mikään" ja lisäsin vuoron perään johtavien poliitikkojemme nimiä. Kaikki ovat pienin poikkeamin vakuuttaneet, ettei maatamme uhkaa mikään ja ettei Ukrainan tapahtumila ole vaikutusta maallemme. Saatan olla samaa mieltä tämän hetken uhasta, mutta on valitettavaa, etteivät poliitikkomme myöskään näe tarvetta varautua mahdolliseen uhkaan tulevaisuudessa satsaamalla huomattavasti enemmän varoja maanpuolustukseen tai ajamalla sotilaallista liittoutumista. Olisko tällä porukalla todella kanttia määrätä huonosti varustetut reserviläisemme ylivoimaista vihollista vastaan jos olisimme yksin?
   
  JHartikka, STI_Tactical9mm ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 8. Fortis

  Fortis Luutnantti

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  331
  Tykkäykset:
  300
  Pisteet:
  36
  Samaa mieltä. Se on nimenomaan suursodan tilanne jossa Suomen puolustuskyky on liian rajallinen, ja jossa myös suurvaltapoliittiset jakolinjat menevät ohi pienempien maiden tilanteen. Tällaisessa tilanteessa Puolustusvoimien johto pystynee antamaan poliittiselle johdolle realistisen arvion, ja sen vuoksi minäkin täällä palstalla jauhan kun tätä päätöstä ennakoiden pitäisi varustautua ennakkoon ja mahdollisuuksien mukaan liittoutua. Pelissä on ensi kädessä nuorten miesten elämä ja toiseksi Suomen itsenäisyys ja tulevaisuus. Tämän hetken poliittisessa priorisoinnissa on kyseessä lyhytnäköinen eduntavoittelu, jossa tälläisiin suuriin uhkakuviin ei haluta tosissaan varautua.
   
  JHartikka, STI_Tactical9mm ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 9. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  836
  Pisteet:
  636
  Lyhyitä notkahduksia lukuunottamatta Venäjä ja Neuvosto-Venäjä ovat aina (so. viimeiset sadat vuodet) valmistautuneet suursotaan. Neuvostoliiton romahdus aiheutti kykyyn, mutta ei tahtotilaan ilmeisen osuman. Samalla uralla kuitenkin jatketaan.

  Jos kysymyksenasettelu on, että valmistautuuko Venäjä akuutisti suursotaan, so. valmistautuuko se hyökkäämään jonnekin (koska miltään rajalta sitä ei uhkaa tosiasiallinen aie eikä vihamielinen kyky suursodan mittakaavaiseen konfliktiin), on sitä pidettävä hyvin epätodennäköisenä. Erilaisista pipipääskenaarioista riippumatta, Venäjän apparaatti pystyy varmasti arvioimaan milloin sillä on saavutettavaa, milloin taas ei kannata aktivoitua. Parhaillaan meneillään olevat operaatiot ovat itse asiassa varsin taidokkaita "politiikan jatke" -peliliikkeitä.

  Suomen kannalta ongelmallista on se, että suomalaisiin intresseihin ja oloihin erittäin voimakkaasti vaikuttavia toimenpiteitä ei millään mittarilla lueta suursodaksi. Siksi(kin) turvallisuusjärjestelyt Suomessa on pakko rakentaa voimakasta painostusta, häirintää ja aktiivisia toimenpiteitä kestäväksi. Suursodan oloissa tarvitaan niin vahva selkänoja kuin mahdollista, eikä silti kansakunnan kohtalo ole kehuttava. NATO-maana yhdessä Ruotsin ja muun Pohjolan kanssa Suomen asema on todennäköisesti vähiten epäselvä, eikä vaikutusta tule molemmilta puolilta. Toivottavasti koskaan ei jouduta sitä mittaamaan, mutta kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella epävarmuuden pienentäminen liittokuntaan liittymällä olisi pienimmän riskin tie.

  Olen sinällään samaa mieltä esitetyistä mielipiteistä, jossa eurooppalainen Venäjä kuuluisi samaan pohjoisten kehittyneiden valtioiden kokonaisuuteen globaalin vastakkainasettelun lisääntyessä. Itse asiassa olen avosylin toivottamassa venäläiset samalle puolelle aitaa, kun energia- ja muu luonnonvara-asetelma kriisiytyy pikku hiljaa. Valitettavasti Venäjän valtiojohto ja yhteiskunnan tilanne ei rohkaise eikä edes mahdollista tosiasiallista yhteistyön kehittämistä. En ole kovin toiveikas nopeiden muutosten suhteen.

  Tietyllä tavalla olen pettynyt läntisten maiden reaalipolitiikkaan meneillään olevien kriisien suhteen. Taitaa kuitenkin olla niin, että demokratia on mahdoton vientituote, eikä länsimaiden yhteiskuntarauha kestä talouskasvuun kielteisesti vaikuttavia, ideologisesti värittyneitä operaatiota nykytasoa enempää. Siksi kyräily ja co-opetition (kilpailun ja yhteistyön yhtäaikainen läsnäolo) Venäjän suuntaan jatkunee vielä hyvin pitkään.
   
  JHartikka, jurppi, STI_Tactical9mm ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,049
  Tykkäykset:
  25,595
  Pisteet:
  1,286
  Riippuu siitä, millaisen "sopparin" saisivat itselleen ja ennen kaikkea omaisuudelleen. Vrt. Suomen sota 1808-1809.
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 11. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,377
  Tykkäykset:
  5,972
  Pisteet:
  1,286
  Kysymys on outo. Olikos tällä porukalla pokkaa olla laittamatta. Tässä on se ongelma että ei ole mitään muuta vaihtoehtoa,kuin torjua tai yrittää.
  En epäile hetkeäkään etteikö huonosti varustetut ressume löydä sitä oikeaa tapaa. Kysymys on lähinnä mikä on hinta ennen kuin homma alkaa luonnistumaan.
  Varusteista se ei ole kiinni. Sitä voi kysyä vaikka Talebanilta joka voitti Afganistanin sodan ja on tällä hetkellä odottamassa koska saa taas maan hallintaansa. Kansanahan tätä maata puolustetaan. Siinä loppuu Iivanan tervävimmän kärjen voima. Muuta niillä ei sitten olekkaan,kuin huonosti varustettuja reserviläisiä myös,.

  Jos ei politiikot sitä tee, niin armeijasta löytyy toivon mukaan herroja jotka kriisin uhatessa torjuvat vihollisen ulkoa ja arkadian mäeltä.
   
  JHartikka, Römppäinen, STI_Tactical9mm ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Taleban ei puolusta maataan, se käy äärimmäisen julmaa valloitussotaa omia maamiehiään vastaan (osa talebaaneista on lisäksi muualta). En toivo näkeväni sitä päivää, jolloin suomalaiset naiset ja miehet vyöttävät itsensä räjähteillä ja surmaavat valokoimatta myös siviilejä ja suomalaisia lapsia tappaakseen pari vihollissotilasta.

  Jos aj77 olisi oikea "eversti" hän tietäisi, että puolustusvoimien suuri heikkous on nimenomaan tarvittava määrä moderniin sodankäyntiin soveltuvaa materiaalia. Tämän seikan vähättely johtaa väistämättä "uskottavan itsenäisen puolustuksen" mantran hokemiseen ja puolustusvoimien jatkuvaan kurjistumiseen. En enää tässä yhteydessä viitsi palata kokonaismaanpuolustuksemme ongelmiin, joiden ratkaisemiseksi on satsattu aivan liian vähän.
   
  JHartikka ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 13. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimat ovat katsoneet meillä olevan varaa laittaa kalustoa sulattoon yhden isomman sodan edestä, joten tuskin homma voi olla tavaran määrästä kiinni. Nykyisellä arsenaalilla pitäisi kyetä torppaamaan useampikin Ukrainassa nähdyn laajuinen operaatio. Tietty jossain vaiheessa tulee laarin pohja vastaan, mutta ei nyt sentään heti kättelyssä.
   
  STI_Tactical9mm ja Guderian tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,017
  Tykkäykset:
  17,840
  Pisteet:
  1,286
  Suursotaan...ketä vastaan`? Jenkkejä vai. Unennäkö stop. Venäjän potentiaali riittää mainiosti naapureiden körmyttämiseen. Ja kiistämätöntä tahtoa siihen on. Tsetsenia, Georgia, Ukraina plus Osseatiat jne. Tahdosta köhinä ei ole kiinni ja siihen on silmänalat Suomessa ja Ruotsissa kiinnitettävä.
   
  JHartikka, Römppäinen, STI_Tactical9mm ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 16. Talvela

  Talvela Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.02.2014
  Viestejä:
  5,663
  Tykkäykset:
  5,165
  Pisteet:
  1,286
  Juu, aika poliitikkoja on jos olettavat naapurin vain bluffaavan, rautaa rajalle Kreikan tyyliin vaikka lainalla, supistus alas jos touhu muuttuu rajan takana.
   
  JHartikka ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 17. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Vaikka jäätävä, kylmäävä ja hyytävä ovatkin median muotisanoja, on Venäjän toimet syytä tuomita ja ennen kaikkea niiden siviili-ilmaliikenteelle aiheuttaman vaaran takia. Missä määrin Venäjä todella valmistautuu sotaan on arvoitus, mutta maa ei todellakaan pinnistele ylläpitääkseen hyviä suhteita länsimaihin. Huoleen on siis aihetta, mutta ei ylireagointiin!


  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288758032101.html
  Asiantuntijalta hyytävä arvio: Venäjä harjoittelee Euroopassa "taistelun kaltaisissa oloissa"
  [​IMG]
  Julkaistu: 31.10.2014 15:33
  BBC:n haastattelema tutkija Igor Sutyagin sanoo, että Venäjän viimeaikaiset sotilaslennot Euroopassa ovat riski matkustajalentoliikenteelle.

  Nato ilmoitti keskiviikkona, että Venäjän ilmavoimat on ollut viime päivinä poikkeuksellisen aktiivinen Euroopan ilmatilassa. Keskiviikkona Naton tutkat havaitsivat kahdeksan venäläistä konetta lentämässä muodostelmassa Pohjanmerellä. Tämän lisäksi neljä Venäjän konetta havaittiin Mustallamerellä.

  Sutyaginin mukaan se, etteivät Euroopan yllä olevat venäläiset lentäjät kommunikoi ilmatilan tarkkailijoiden kanssa on "epäystävällistä" ja "riitaista".

  - He harjoittelevat taistelun kaltaisissa olosuhteissa, Sutyagin selittää BBC:lle.

  Sutyagin työskentelee tutkijana Lontoossa sijaitsevassa Royal United Services Instituutissa (RUSI).

  Hän sanoo, ettei tämäntyyppisissä lennoissa lähellä Naton rajaa ole mitään uutta. Hän kuitenkin huomauttaa, että Venäjän viimeaikaista tehoa ja kommunikaation puutetta "tulisi tarkastella Venäjän ulkopoliittisessa kontekstissa, joka yhteistyön sijaan tähtää selkkaukseen".

  Sutyaginin mukaan Venäjän viimeaikaisten sotilaslentojen tavoite onkin ollut Naton toimintavalmiuksien testaaminen.

  Riski matkustajalentoliikenteelle

  Sutyagin pitää lentäjien kommunikaation puutetta vastuuttomana, sillä Baltian alueella tehdään paljon kansainvälisiä matkustajalentoja.

  Naton mukaan venäläiskoneet eivät jättäneet lentosuunnitelmaansa. Ne eivät myöskään käyttäneet ilmatilalähettimiä tai pitäneet yllä radioyhteyttä matkustuslentojen tarkkailun kanssa. Naton mukaan tästä syntyi riski matkustajalentoliikenteelle.
  Venäjä on käyttänyt tuoreimmilla lennoilla sekä uusia että vanhoja koneita, muiden muassa Tu-95-pommikoneita ja kahta Su-27-konetta. Sutyaginin mukaan Venäjä voisi käyttää myös risteilyohjuksia, mutta sen sijaan käytössä on todennäköisesti ohjuksien jäljitelmiä.

  - Se on hyvää harjoitusta heille – nähdä mitä tapahtuu ja mitkä ovat reaktioajat, kuka kamppailee, kuinka nopeasti ja mitkä ovat salakuuntelutaktiikat, hän selittää.

  Elli-Alina Hiilamo
   
  JHartikka ja STI_Tactical9mm tykkäsivät tästä.
 18. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  5,377
  Tykkäykset:
  5,972
  Pisteet:
  1,286
  Äh. Taleban tai Isis. Sama juttu. Maanpuolustustahdon merkitystä, tai kansan puolustustahdon merkitystä ei sovi vähätellä myöskään. Mistä moinen kumpuaa? Onko meillä kokemusta maailmasta sitten puolan ratsuväen vastaan saksan panssarit? En muista yhtään, mutta muistan oikeiden Everstien langenneen ansaan Irakin sodan osalta. Tämä sota sai teknokiiman kuumimmilleen. Pointti vain unohtui. Aavikko,ei armeijaa jolla yhteys komentoon,kielto liilkua kaupunkien lähellä ja muuta mukavaa.

  Tuo itsemurha pommittamiseen vertaaminen on typerä. Suorastaan alhaista. Niilläkö Taleban maan ottaa haltuun. Kyllä se sen tekee jollain paljon isommalla ja suuremmalla voimalla. Kansa tottelee pelosta. Luojan kiitos afgat eivät olleet yhdistyneenä kansana Natoa vastaa kaikki nämä vuodet.

  Mutta tarkoitus ei ole vähätellä varustetason heikkoutta. Armeija tarvitsee lisärahoituksen,mutta sitä odotellessa ei voida huudella että nyt meistä ei ole mihinkään. Se on vaarallista. Sittenkö me saadaan joku hieno järjestelmä tai mitä nyt oikeat everstit päättävätkään. Tai paremmat varusteet pienelle osalle. Mitä nämä muut maanpuolustajat tekevät silloin? Nehän teurastetaan. Kannattaa loikata heti.
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 19. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Tutkija: Pahin vaihtoehto on, että Venäjä astuu yli rajan
  [​IMG]
  Norjan ilmavoimien kuvassa norjalainen F-16 seuraa lähietäisyydellä Venäjän ilmavoimien Tupolev-konetta.
  NORWEGIAN AIR FORCE / HANDOUT
  Julkaistu: 31.10.2014 20:10
  Nato tiedotti tällä viikolla havainneensa vuorokauden aikana neljä eri ryhmää venäläisiä sotilaskoneita Euroopan ilmatilassa. Tutkijan mukaan vaarana on, että kohtalokas raja ylitetään.

  -Venäjä koettelee jatkuvasti Naton rajoja. Se mikä itseäni pelottaa eniten tässä vaiheessa on se, että hallitsemattomasti joku astuisi yli sellaisen rajan, mihin Natossa on jo ennalta päätetty reaktio, globaalin turvallisuuden tutkimusohjelman vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

  Kuka tietää, mitä Naton sisällä on päätetty siitä, millaiset voimankäyttösäädökset tällaisten tilanteiden varalle on päätetty.  Salonius-Pasternak kuitenkin jatkaa, ettei pidä tällaista rajanylitystä todennäköisenä vaan ennemminkin mahdollisena riskinä. Esimerkistä käy liian pitkäksi Naton silmissä venähtävä ilmatilanloukkaus, johon tulee voimakas vastareaktio.

  -Kuka tietää, mitä Naton sisällä on päätetty siitä, millaiset voimankäyttösäädökset tällaisten tilanteiden varalle on päätetty. Venäläiskoneen alas ampuminen ei ole kenenkään tavoite, mutta kylmän sodan aikana tiettyjä rajoja ei voitu vahingossa ylittää, koska niistä oli keskusteltu. Nyt näin voi käydä, koska Venäjä on katsonut, ettei sen tarvitse piitata säännöistä.

  Salonius-Pasternak lisää, että tästä syystä tilanne Venäjän ja lännen välillä voi kärjistyä tahattomasti. Tämä tekee hänen mielestään kokonaisuudesta huolestuttavan.

  Tutkija pitää toiveajatteluna sitä, että kiristynyt tilanne Venäjän ja lännen välillä saavuttaisi pian lakipisteensä.

  -Siihen ei ole mitään järkiperusteista syytä uskoa, hän toteaa.

  Kiristyneet suurvaltasuhteet, Venäjän ilmavoimien poikkeuksellinen aktiivisuus sekä Naton ja Venäjän keskinäinen kissa-hiiri-leikki Euroopan ilmatilassa kertovat Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan mukaan selkeää sanomaansa vaikeasti ennustettavasta kokonaisuudesta. Se tekee tilanteesta myös arvaamattoman.

  Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän tavoite on pyrkiä horjuttamaan länsimaista ja amerikkalaista ylivaltaa, Natoa sekä myös Suomen ja Yhdysvaltain keskinäisiä suhteita.

  -Putin on itse todennut, ettei Venäjä pidä nykyistä kansainvälistä järjestelmää lainmukaisena. Sitä en osaa sanoa, kuinka pitkälle se on valmis menemään saavuttaakseen tavoitteensa.

  "Konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä"

  Keskiviikkona Nato tiedotti havainneensa vuorokauden aikana neljä eri ryhmää venäläisiä sotilaskoneita Euroopan ilmatilassa. Yhteensä koneita oli havaittu 26 kappaletta.


  Täysin mykkänä lentäminen on ihan konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä.  Naton mukaan kaikki venäläiskoneet eivät ilmoittaneet lentosuunnitelmastaan eivätkä ottaneet yhteyttä lennonjohtoon. Venäläiskoneiden havaintolaitteita ei myöskään ollut laitettu päälle.

  -Täysin mykkänä lentäminen on ihan konkreettinen turvallisuusuhka Itämerellä, Salonius-Pasternak sanoo.

  Tästä aiheutuva vaaratilanne koettiin maaliskuussa, kun Ruotsin yleisradioyhtiön alueellisen Sydnyttin mukaan lentoyhtiö SAS:n matkustajakone oli tuolloin vähällä törmätä venäläiseen Iljushin-20M-signaalitiedustelukoneeseen Skånen eteläpuolella.

  Sydnyttin mukaan koneet ohittivat toisensa alle sadan metrin etäisyydeltä kun yleensä vähimmäisrajana pidetään 300 metriä. Venäläiskone ei uutisen mukaan näkynyt matkustajakoneen omassa varoitusjärjestelmässä eikä myöskään skandinaavisten lennonjohtajien omissa järjestelmissä.

  Havainnon koneesta teki tutka-asema.

  Jaana Oksanen

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288758147016.html
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 20. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,338
  Pisteet:
  1,286
  Venäjän trollitehtaasta on ollut puhutta. Miten asia suhtautuu Suomen mediassa nähtyyn Venäjän vastaiseen vyörytykseen? Pelkästään tänään on julkaistu usempi Venäjän vastainen uutinen ja anonyymit kommentaattorit tietenkin asiaa levittävät ja kommentoivat. Netin keskustelupalstoille on ilmestynyt uusia aktiivisia kirjoittajia ja joitakin aiemmin kirjautuneita hiljaiseläjiä on aktivoitunut hyvinkin runsaaseen tuotantoon. Tätä on nyt jatkunut vuoden alusta asti. Kuka heiluttaa tahtipuikkoa ja mikä on tavoite?
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 21. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  919
  Pisteet:
  1,286
  Ei hajuakaan, mutta tavoite lienee vähemmän syntinen kuin pietarilaisilla trollitehtailla.
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.
 22. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,971
  Pisteet:
  1,286
  Venäjän vastainen vyörytys? Eiköhän tässä ole vain reagoitu Venäjän toimiin ja ihmetelty niiden vaikutteita! Venäjän sisäinen kehitys on toinen huolestuttava juttu, jota sitäkin on kommentoitu myös puolueettomien tahojen toimesta. Ei näille kirjoituksille löydy tahtipuikon heiluttajaa, inspiraation lähde toki.
   
  STI_Tactical9mm tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu