Ulkomaat Eurooppa
”Askeleen päässä maailmansodasta” – Putin saa ylistystä ja haukut venäläisiltä asiantuntijoilta
Erehdyksiä ei voida myöntää, sillä se olisi osoitus heikkoudesta.
Merkittävä osa Venäjän eliittiä teki suuren virheen luullessaan, että Donbass on vain alkua ja Ukraina veljeskansa, joka ”haluaa liittyä meihin”.
Näin katsoo Venäjän ulkopoliittinen taustavaikuttaja professori
Sergei Karaganov haastattelussa, jossa hän muuten vakuuttaa Venäjän saavuttaneen kahden viime vuoden aikana loistavia ulkopoliittisia voittoja mutta myös suurenmoisia taloudellisia tappioita.
Haastattelussa ei erikseen mainita, että juuri presidentti
Vladimir Putin on korostanut venäläisten ja ukrainalaisten olevan samaa kansaa.
New Times -lehti on ottanut jutun lähtökohdaksi Kremlin propagandan sisäisen ristiriidan: kaikki Venäjän ongelmat johtuvat virallisen tulkinnan mukaan ulkomaista, mutta samaan aikaan suurimmat Venäjän voitot on saavutettu niin ikään ulkopolitiikassa.
”Olemme sotaa edeltävässä tilassa”, julistaa
New Times haastattelun otsikossa.
Karaganov johtaa arvostetun Moskovan talouskorkeakoulun (VSKE) kansainvälisen talouden ja politiikan tiedekuntaa. Hän linjaa, että maiden erilaiset vaikutuspiirit ovat luonnollisia, mutta jos asiantilan kieltää, siitä rangaistaan.
Krimin valtauksessa Karaganov ei näe moitittavaa, koska kaikki on ollut reaktiota läntisten kumppaneiden toimiin. Hän muistuttaa sanoneensa jo 15, 10 ja 7 vuotta sitten, että jos läntiset rakenteet tulevat Ukrainaan, seurauksena on sota.
Karaganov tulkitsee Ukrainan tilanteen Neuvostoliiton hajoamisen pitkittyneeksi jälkiseuraukseksi ja toteaa olevansa iloinen, koska tuli vain ”pieni sota”.
Toki ohimennen Karaganov kiinnittää huomiota myös siihen, että vasta Krimin liittämisen jälkeen Venäjän eliitille selvisi sekin, miten huonoon kuntoon Ukraina oli vajonnut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen kuluneen 25 vuoden aikana.
Haastattelijan kriittisten kysymysten edessä Karaganov puolustautuu toteamalla, miten jokaiselle pätevälle taloustieteilijälle oli selvää jo 5–7 vuotta sitten, että Venäjän talous menee miinukselle, koska uudistuksia ei ole tehty.
Samalla hän korostaa, miten on ollut oikeassa pitäessään ”idioottimaisina” puheita Venäjästä energiasuurvaltana. Professori tiivistää asetelman taloudessa niin, että sekä valtaa pitävät että sitä vastustavat ovat eläneet luonnonvarojen tuotoilla – kuten suurin osa muutakin väestöä.
Ainoastaan kaikkein köyhin väestönosa ja pieni tehokkaasti toimivien joukko ovat Karaganovin mukaan olleet riippumattomia näistä hyödyistä. Nyt uudessa tilanteessa kaikkien pitää hänestä ansaita toimeentulonsa.
Venäjän ulkopolitiikan saavutukseksi Karaganov laskee sen, että kumppanit ovat nyt tottuneet siihen, että Venäjä toimii intresseistään lähtien ja niitä täytyy kunnioittaa.
Karaganov katsoo, että Venäjän asema on edullisempi kuin Neuvostoliiton aikana, jolloin sitä vastassa olivat niin Kiina kuin länsikin.
Tällä hetkellä Venäjä on Karaganovin mukaan ehdottomasti kansainvälinen vaikuttaja Yhdysvaltain ja Kiinan rinnalla. Samaan joukkoon voi professorin mukaan nousta joskus vielä Intia.
Hänestä Venäjän nykyinen ulkopolitiikka on pelastanut maailman demokraattiselta messianismilta eli maat saavat vapaasti valita suuntautumisensa. Ennen tätä demokraattista messianismia on eletty kristillisen ja kommunistisen messianismin kaudet, linjaa Karaganov.
Hän puolustaa Venäjän toimia Syyriassa korostamalla, kuinka sinne menemiseen valmistauduttiin pitkään. Ennen ratkaisuja pohdittiin, ollaanko mukana Lähi-idän hajoamisprosessissa, jonka seurauksena voi olla kymmeniä tuhansia potentiaalisia terroristeja.
Karaganov myöntää, että Syyrian politiikkaan ovat vaikuttaneet niin halu olla suurvalta kuin eteneminen länsisuhteissa uuteen, Ukrainan jälkeiseen tilanteeseen. Professorin mielestä sotaa Syyriassa ei liioin voida voittaa, ja ennen muuta hän varoittaa sekaantumasta johonkin uuteen konfliktiin.
Hän toteaa olevansa huolissaan konfliktista Turkin kanssa, jonka toimiin reagoitiin tunteenomaisesti. Sen sijaan Pekingin suunnalla Karaganov ei huolia näe: häntä ei häiritse, vaikka Venäjä näyttäisi nuoremmalta veljeltä taloussuhteissa Kiinan kanssa.
”Askeleen päässä maailmansodasta”, otsikoi toinen kansainvälisten suhteiden asiantuntija juttunsa
Slonissa.
Vladimir Frolov vertailee Putinin puhetta Münchenin turvallisuuskokouksessa 2007 ja pääministeri
Dmitri Medvedevin tämänvuotista esiintymistä.
Frolovin mukaan molemmat olivat kutsuja vuoropuheluun. Putin ehdotti paluuta kylmän sodan aikaan, jolloin Moskova ja Washington ratkoivat kansainvälisiä kysymyksiä mutta niin, että se tehtäisiin vain Venäjän ehdoilla ja vielä Moskovan luomassa rinnakkaistodellisuudessa. Se eroaa huomattavasti siitä, miten muut asiat näkevät.
Medvedev ehdotti Frolovin tulkinnassa toimimista kuten 2008 Georgian sodan jälkeen tehtiin: oltaisiin kuin lännen ja Venäjän välillä ei olisi tapahtunut mitään dramaattista vuosina 2014–2015 ja palautetaan suhteet ennalleen.
Venäjä haluaa Frolovin mukaan eroon sitä vastaan suunnatuista pakotteista. Se ei kuitenkaan voi sisäpoliittisista syistä neuvotella, mitä pitäisi tehdä niiden poistamiseksi, koska silloin pitäisi tunnustaa tehdyt virheet.
Frolov muistuttaa ulkopoliittisten saavutusten olevan keskeinen perusta valtaa pitävien nauttimalle tuelle. Niinpä erehdyksiä ei voida myöntää, koska se olisi heikkouden osoitus. Näin joudutaan luomaan rinnakkainen todellisuus, jossa kaikki vastuu on lännellä.
Frolov toteaa senkin, että kaikki ovat kyllä tienneet, miten Venäjä kykenee valtaamaan Baltian kolmessa vuorokaudessa. Ennen Krimiä ja maan länsirajoilla pidettäviä jatkuvia sotaharjoituksia kenenkään päähän ei vain ollut pälkähtänyt, että Venäjä voisi todella näin menetellä.