Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Olet siinä oikeassa että tämä on melko luultavasti venäläisten sisäpolitiikan tekoa ja toisaalta lännen ja naapureiden härnäämistä ja varuillaan pitämistä. Mutta toisaalta jos olisit venäläinen valloitussoturi joka aikoo esim Suomeen hyökätä niin tekisitkö sen yllätyksellisesti vai niin että täällä olisi kaikki miljoona ressua aseissa ja valmiudessa..? Itse ainakin yrittäisin sitä yllätyksellistä vaihtoehtoa. Mutta tää nyt on vaan tällaista akateemista pohdintaa, meillä on samat eurooppalaiset arvot jakava rauhaarakastava naapuri joka ei ole juuri koskaan hyökännyt naapureidensa kimppuun..Ottakaapa pojat nyt ihan rauhallisesti. Laskekaa kymmeneen ja hengittäkää vaikka paperipussiin. Ainut asia, mitä Puna-armeija tässä nyt vyöryttää, on Venäjän oma kansalaismielipide. "Ollaan vihamielisten ulkovaltojen piirittäminä, joten muistakaa syksyn duuman vaaleissa äänestää Yhtenäisen Venäjän ehdokasta".
Mikäli tämä pitää paikkansa, niin Venäjällä myös pankkisektoria testataan:
Tarkempaa tietoa minulla ei ole siitä mitä tämä todellisuudessa tarkoittaa, mitä kaikkea se pitää sisällään. Pitänee odotella täydentävää/tarkentavaa uutista.
vlad
Olet siinä oikeassa että tämä on melko luultavasti venäläisten sisäpolitiikan tekoa ja toisaalta lännen ja naapureiden härnäämistä ja varuillaan pitämistä. Mutta toisaalta jos olisit venäläinen valloitussoturi joka aikoo esim Suomeen hyökätä niin tekisitkö sen yllätyksellisesti vai niin että täällä olisi kaikki miljoona ressua aseissa ja valmiudessa..? Itse ainakin yrittäisin sitä yllätyksellistä vaihtoehtoa. Mutta tää nyt on vaan tällaista akateemista pohdintaa, meillä on samat eurooppalaiset arvot jakava rauhaarakastava naapuri joka ei ole juuri koskaan hyökännyt naapureidensa kimppuun..
Kaikki mitä Putin tekee liittyy jollakin tavalla sisäpolitiikkaan, mutta on niissä tekemisissä aina runsaasti ulkopolitiikkaakin. Venäjä pelottelee, painostaa ja harhauttaa länsimaita ja aivan eriyisesti Nato-maita aina kun tekee jotain sotilaallisesti yllättävää.
Uskoisin että Ukraina on se maa, jonka kannattaa olla tällä hetkellä varpaillaan ja kerätä joukot rajan tuntumaan, nekin jotka eivät siellä jo ole.
Suomen vuoro on tuskin vielä vaikka olen ollut jo jonkin aikaa täysin varma siitä, että Suomella ja Venäjällä on rajakiistoja jo ihan lähivuosina. Kun Venäjän nykyistä sielunmaisemaa ja tavoitteita sivusta katselee ja tarkastelee, niin muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Rajakiistoilla tarkoitan lähinnä merialueita ja tiettyjä saaria...uutta talvisotaa en ole ainakaan vielä ennustamassa.
Mun mielestä se on vain ajan kysymys ennen kuin Venäjä tekee selkeän hyökkäyksen Suomeen. Se voi alkaa vuoden päästä, se voi alkaa 100 vuoden päästä. Tarkastellaanpa ajatusta että Venäjä olisi nyt ja iankaikkisesti haluton hyökkäämään minnekään. Aika hullu ajatus, vai mitä? Sittenhän se kysymys on että milloin he aloittavat sodan, tai millaisissa olosuhteissa.Suomen vuoro on tuskin vielä vaikka olen ollut jo jonkin aikaa täysin varma siitä, että Suomella ja Venäjällä on rajakiistoja jo ihan lähivuosina. Kun Venäjän nykyistä sielunmaisemaa ja tavoitteita sivusta katselee ja tarkastelee, niin muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Rajakiistoilla tarkoitan lähinnä merialueita ja tiettyjä saaria...uutta talvisotaa en ole ainakaan vielä ennustamassa.
Miltäs aikakaudelta tuo kartta on? Ruotsin vallan ajoilta?Jos tulevat niin tuo on minimi tavoite.
Mun mielestä se on vain ajan kysymys ennen kuin Venäjä tekee selkeän hyökkäyksen Suomeen. Se voi alkaa vuoden päästä, se voi alkaa 100 vuoden päästä. Tarkastellaanpa ajatusta että Venäjä olisi nyt ja iankaikkisesti haluton hyökkäämään minnekään. Aika hullu ajatus, vai mitä? Sittenhän se kysymys on että milloin he aloittavat sodan, tai millaisissa olosuhteissa.
Päivä kerrallaan eletään, ja pyritään pitämään olosuhteet sodan aloittamiselle aika helvetin epäsuotuisina tai vähintään epäselvänä. Ehkäpä rauhakin on prosessi, eikä mikään yksittäinen teko tai pysyvä status, ainakin Suomessa.
Jotain siellä Venäjän kulttuurissa pitäisi saada muuttumaan että saataisiin heidät tajuamaan vääränlaisen eli sotilaallisen imperialismin pitkän aikavälin haitat, mutta sitten myös ne rakentavat vaihtoehdot tilalle, etteivät jää ideologisen tyhjiön päälle.
Luulisi Venäjälläkin olevan enemmän huolia Kiinan suhteen, sen sijaan että haaskaavat energiaa Ukrainassa. "Gayrooppa" tai sen "sairas ja terveitä perhearvoja tuhoava kulttuuri" voidaan torjua varsin helposti ei-sotilaallisin keinoin. Venäjä tarvitsee Euroopan kaveriksi Kiinaa vastaan maailmanstrategisella tasolla. Vai onko Venäjällä muita kavereita siihen tarkoitukseen? Intiako?
Se on tuo venäläinen käsitys vahvuudesta kai aika omituinen. Äkkiseltään luulisi että se kenellä on eniten ystäviä ja liittolaisia on se vahvin mutta Venäjä on kai täysin päinvastaista mieltä, eli siis että se kenellä on eniten vihollisia, ja silti säilyy olemassa, on selvästi se vahvin, joten ei siinä kai muu auta kuin sitkeästi tehdä kaikista vihollisia itselleen, ja yrittää säilyä terveenä, vauraana ja hyvinvoivana siinä asetelmassa sitten. Varsin maagista.
Miltäs aikakaudelta tuo kartta on? Ruotsin vallan ajoilta?
Seuraava alue mihin Venäjä iskee tavalla tai toisella.
Yksi maailman kovaotteisimmista diktaattoreista sai aivoverenvuodon – spekulaatio Uzbekistanin seuraavasta johtajasta alkoi heti
Karimovin, 78, huonosta terveydentilasta on liikkunut huhuja jo vuosia, joten hänen sairastumisensa ei ollut yllätys. Yllätys oli ennemminkin se, että hallitus joutui myöntämään Karimovin joutuneen sairaalaan.
Jussi Niemeläinen
HELSINGIN SANOMAT
Tällainen mies on Uzbekistanin aivoverenvuodon saanut diktaattori Islam Karimov
Uzbekistanin viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina maan presidentin Islam Karimovin joutuneen sairaalaan. Karimov tunnetaan parhaiten ihmisoikeuksia rikkovana diktaattorina, joka on vaikea syrjäyttää. Kuva: Reuters.
KOHINA alkoi heti sunnuntaina, kun Keski-Aasiassa sijaitsevan Uzbekistanin hallitus ilmoitti, että presidentti Islam Karimov on joutunut sairaalaan.
Karimov, 78, on yksi maailman kovaotteisimmista diktaattoreista. Hänen terveysongelmistaan on huhuttu vuosien saatossa, mutta aiemmin niitä ei ole virallisesti kommentoitu kuin korkeintaan kiistämällä.
Tilanne oli siis selvästi paha, kun hallitus joutui julkisesti kertomaan terveysongelmista. Hallitus tiedotti asiasta lisää maanantaina sanomatta syytä. Iltapäivällä Karimovin tytär kertoi syyksi aivoverenvuodon.
KARIMOV on johtanut entistä neuvostotasavaltaa koko sen itsenäisyyden ajan – ja jo sitä ennen. Karimov oli alueen kommunistijohtaja jo silloin, kun Uzbekistan oli vielä osa Neuvostoliittoa. Hän julisti Uzbekistanin itsenäiseksi elokuussa 1991 ja jatkoi uuden valtion presidenttinä.
Otteet ovat olleet kovia. Uzbekistan on yksi niistä maista, joissa Neuvostoliiton tilalle tuli vieläkin ikävämpi diktatuuri. Maassa ei ole sananvapautta eikä oppositiota.
Karimovin julmuus tuli maailman näkyviin toukokuussa 2005, kun Uzbekistanin joukot ampuivat mielenosoittajia Andijanissa. Virallisesti uhreja oli 187, mutta silminnäkijät ovat kertoneet useista sadoista. Karimovin mukaan uhrit olivat ääri-islamisteja ja ampuminen oli osa taistelua terrorismia vastaan.
Länttä tapaus järkytti, mutta Kremlissä tapahtumat tulkittiin osana niin sanottujen värivallankumousten ketjua. Kovat otteet vahvistivatkin Karimovin asemaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin silmissä, venäläistoimittaja Mihail Zygar kertoo kirjassaan Putinin sisäpiiri. Islamistit ovat hyökkäilleet Uzbekistanissa, mutta Karimovin on epäilty liioittelevan ryhmien uhkaa.
Länsikin nöyrtyi yhteistyöhön, vaikka ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti huomauttaneet Uzbekistanin olevan yksi raaimmista diktatuureista. Keski-Aasian vakaus on ollut länsimaille tärkeää, minkä lisäksi Uzbekistan oli tärkeä huoltoreitti Afganistaniin.
Uzbekistan on Keski-Aasian suurin valtio. Asukkaita on 32 miljoonaa, joista valtaosa muslimeita. Maa tuottaa puuvillaa, kaasua ja kultaa, mutta ainakin 2 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään siirtotöihin Venäjälle ja Kazakstaniin. Järjestöjen mukaan esimerkiksi puuvillan keruussa käytetään orjatyötä.
KARIMOVIN aivoverenvuodosta kertoi hänen tyttärensä Lola Karimova-Tillajeva, joka on maan Unesco-lähettiläs.
Tyttäret ovatkin olleet viime vuosina keskeisessä roolissa. Heistä näkyvämpi ja vaikutusvaltaisempi oli pitkään Gulnara Karimova, joka oli suurlähettiläs, muotisuunnittelija, laulaja ja upporikas liikenainen. Hänet on liitetty myös TeliaSoneran korruptiosotkuun.
IGOR AKIMOV
Gulnara Karimova
Gulnaralle näytti kaikki olevan mahdollista.
Uzbekistanin prinsessaksi kutsuttu Gulnaraa pidettiin jopa Karimovin seuraajaehdokkaana, kunnes hän katosi julkisuudesta syksyllä 2013, kun häntä vastaan alkoi yllättäen rikostutkinta. Karimova-Tillajeva on sittemmin kertonut, etteivät sisarukset ole puheväleissä.
Molemmat tyttäret ovat eläneet julkisestikin yltäkylläisyydessä, mutta kiistäneet kiivaasti kaikki epäilyt korruptiosta.
SPEKULAATIO seuraajasta alkoi heti sunnuntaina.
Ilmeistä seuraajaa ei ole, joten Karimovin poistuminen johtaa todennäköisesti eri eliittiryhmien valtataisteluun.
Virallisesti perustuslakiin on kirjattu, miten toimia presidentin ollessa kyvytön hoitamaan virkaansa.
”Ennustamista vaikeuttaa se, että presidentit ovat itse kirjoittaneet perustuslait, ja ne on räätälöity heidän tarpeisiinsa. Uzbekistanissa ja Kazakstanissa ei ole kokemusta presidentin vaihtumisesta, joten ei ole mitään keinoa ennustaa, kuinka perustuslain säädöksiä tässä tilanteessa kunnioitetaan”, Keski-Aasiaan erikoistunut tutkija Donnacha Ó Beachain sanoi HS:lle kesällä 2013, kun Karimovin ja Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin terveydentila oli viimeksi tapetilla.
Mahdollisena mallina voi pitää Turkmenistania, jonka presidentti Saparmurat Nijazov kuoli virassaan 2006. Hän oli johtanut maataan koko sen itsenäisyyden ajan. Nijazovin kuoltua alkoi valtataistelu, ja uudeksi diktaattoriksi nousiGurbanguly Berdimuhamedow. Perustuslain mukainen sijainen pidätettiin.
MAXIM SHEMETOV / REUTERS
Uzbekistanin presidentti Islam Karimov puhui lehdistötilaisuudessa Moskovassa huhtikuussa.
Laitetaan linkki @krd :n avaamaan Uzbekistania käsittelevään ketjuun: http://maanpuolustus.net/threads/uutisia-uzbekistanista.5306/
Vahvistamattomien tietojen mukaan Karimov on kuollut - seuraukset voivat olla kohtalokkaat Uzbekistanin rajojen sisäpuolella, mutta kuolemalla voi olla kohtalainen vaikutus myös rajojen ulkopuolella - se voi heilauttaa alueen tasapainoa ja synnyttää yhteenottoja eri ryhmien välillä. Kazakstanissa, jossa on myös vallassa itsevaltias, seurataan varmasti tarkkaan (ja hermostuksissa) tilannetta naapurissa.
vlad
Se on tuo venäläinen käsitys vahvuudesta kai aika omituinen. Äkkiseltään luulisi että se kenellä on eniten ystäviä ja liittolaisia on se vahvin mutta Venäjä on kai täysin päinvastaista mieltä, eli siis että se kenellä on eniten vihollisia, ja silti säilyy olemassa, on selvästi se vahvin, joten ei siinä kai muu auta kuin sitkeästi tehdä kaikista vihollisia itselleen, ja yrittää säilyä terveenä, vauraana ja hyvinvoivana siinä asetelmassa sitten. Varsin maagista.