Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Näiden NATO-lähteiden huolena on ilmeisesti Venäjän lisääntynyt aktiivisuus muualla kuin Ukrainan lähellä. Mitään konkreettista uhkaa ei ole, mutta siellä ymmärrettävästi pelätään, että tullaan yllätetyksi housut kintuissa.
Toisaalta, jos tällainen yllätys pääsisi tapahtumaan, se olisi kaikkien aikojen epäonnistuminen tiedustelun osalta. Nykyisillä tiedoilla Venäjän kalusto eikä varsinkaan teollinen kapasiteetti riitä mitenkään NATO-maiden haastamiseen. Toisaalta semmoinen kutina on, että jos Venäjä hyökkää laajemmin tai viimeistään siinä vaiheessa, kun länsimaat sitoutuvat sotaan, niin lähtee tapahtumaan muuallakin.
 
Toisaalta, jos tällainen yllätys pääsisi tapahtumaan, se olisi kaikkien aikojen epäonnistuminen tiedustelun osalta. Nykyisillä tiedoilla Venäjän kalusto eikä varsinkaan teollinen kapasiteetti riitä mitenkään NATO-maiden haastamiseen. Toisaalta semmoinen kutina on, että jos Venäjä hyökkää laajemmin tai viimeistään siinä vaiheessa, kun länsimaat sitoutuvat sotaan, niin lähtee tapahtumaan muuallakin.
Varmasti tiedustelutietoa onkin. Esim. Itämerellä Venäjän maihinnousukyky on tuplaantunut yhtäkkiä. Sillä kyvyllä voitaisiin tehdä kaikkea miinoittamisesta maihinnousuun hyvin lyhyellä varoitusajalla. NATO:n valmius ei varmasti ole monin osin samaa tasoa kuin 80-luvulla, mikä siellä kyllä tiedetään hyvin. Ei tässä varmaan mitään WW3-skenariota ole näköpiirissä, mutta kuten tiedetään, kasakka ottaa minkä irti saa.
 
Vaikuttaa vahvasti kyllä siltä, että Venäjä on keskittämässä länteen kaiken mikä irti lähtee.


Venäjällä ei kapasiteetti riitä Naton/lännen haastamiseen pitkässä juoksussa, mutta hetkellisellä ylivoimalla se voi pyrkiä saavuttamaan voittoja, jalansijaa ja neuvotteluvoimaa.
 
Ilmeisesti Venäjän sopimusreserviläisiä eli BARS:ia on kutsuttu palvelukseen, ovat ajaneet suoraan rautatieasemalle Ulan-Udessa 36. armeijakunnan 5. panssariprikaatin tukikohdan vieressä:

Ilmeisesti vastaavaa on myös ollut Kemerovossa, Novosibirskin lähellä:

Mitä aiemmin mainitsemaani ja Ukraina-ketjussa pohdittuun Igor Girkinin Twitter-tiliin tulee, se mietityttää kovasti. Virallisestihan Girkin on jonkinlaisessa välirikossa Venäjän virallisen linjan kanssa nationalisminsa takia, mutta mikä lie asioiden todellinen laita? Girkinin tilihän on oikea OSINT-kultakaivos kun hän laittaa sinne todella paljon eri lähteistään löytämiä videoita Venäjän joukkojensiirroista, mutta onko sen tarkoitus sittenkin harhaanjohtaa, kenties saturoida OSINT-yhteisö olemaan huomaamatta jotakin, tai vaikuttaa johonkin toimintaan? @Pihatonttu kirjoitti välillä hyvin siitä, että pitää pyrkiä miettimään myös sitä, mikä jää havaitsematta ja erityisesti miettiä, mitä sillä, joka auliisti annetaan havaita ja jopa korostetaan, halutaan peittää havaitsemiselta, mistä halutaan vetää huomio pois? Lisäksi Pihatonttu kirjoitti myös siitä, kuinka Venäjällä on tutkittu jo Neuvostoliiton aikana alkaen, jo reilusti yli puolen vuosisadan ajan ns. "refleksiivistä kontrollia" eli sitä, minkälaisia reaktioita ihmisissä minkäkintyyppisellä ärsykkeellä saadaan aikaan - väittäisin että "höhö typerät vanjat antavat kaiken vuotaa" on ainakin hyvin väärä lähestymistapa tähän (parhaassa tapauksessa se todellakin on sitä, mutta...).

On jotain mätää Ryssänmaassa, näin Shakespearea mukaillen.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjähän on pyrkinyt psykologiseen sodankäyntiin jo pitkään. Ja toisaalta tässä ei taida olla mitään, mitä ei lännen tiedustelu jo voisi tietää satelliiteillaan.
Mutta psykologiseen sodankäyntiin nimenomaan monimutkaisempana kuin minä se normaalisti mielletään (siis mielipiteen-/tunteenmuokkaukseksi) - juuri tuo "refleksiivisen kontrollin" ajatus on siellä ainakin ollut sotilaallisiinkin tarkoituksiin tutkittavana. Toivottavasti olen väärässä mietteissäni.
 
Me vain katselemme kun se tapahtuu.

Njet, onko se näin mennyt ennenkään?
Valppautta.
Hyvä puoli tässä kaikessa on, että "sodan kitka" koskee myös Venäjää, ja ne todelliset temput eivät tapahdu ilman sen vaikutusta, eli jotain on kuitenkin oltava mahdollista havaita etukäteen niistä todella tarkoitetuista tempuista.

Uskon myös sotilastiedustelumme olevan asioista varsin hyvin perillä; meille täällä OSINT hämärtää kuvaa liikaa, sen perusteella näyttää lähestulkoon siltä että joku uusi versio Neukkulan vanhasta "Seitsemän päivää Reinille" suunnitelmasta olisi pyöräytetty käyntiin, joten siis todella paljon vaihtoehtoja on OSINT:n puolesta pöydällä. Toiminnan painopiste on kuitenkin tosiaan Ukrainassa, ja se olisi ilmeisin vaihtoehto, mutta muitakin ihan realistisiakin vaihtoehtoja on (ei tosin sitä seitsemää päivää Reinille eikä edes seitsemää viikkoa Reinille, vaikka sen nyt heittona nyt jo liikekannallepanoksi edenneen joukkojensiirtelyn mittakaavasta annoinkin). Jotain yllätystä iivana tähän kuitenkin puuhaa.

Kazakstanin osalta sanoisin, että se oli kenraaliharjoitus vieraan ja vihamielisen siviiliväestön hallitsemiseksi "rauhanturvaajille", sopisi nimittäin hyvin kuvaan.

Sitä perinteisempääkin psykologista sodankäyntiä muuten on liikkeellä (voi toki olla ihan ruotsalaisten omaakin aikaansaannosta):
 
Venäjähän on pyrkinyt psykologiseen sodankäyntiin jo pitkään. Ja toisaalta tässä ei taida olla mitään, mitä ei lännen tiedustelu jo voisi tietää satelliiteillaan.
Tässä esimerkkiä psykologisesta sodankäynnistä

In Sweden, an unusual anxiety is afflicting children and young teenagers. Some can’t sleep. Some ask their parents if Russia is about to attack their country. Where did they get that idea? TikTok.

“War is coming,” say some of the videos that the social-media platform is feeding to young Swedes. Other videos tell their Swedish users that Russian forces will bomb their country or even invade. No wonder the children are becoming anxious. The Chinese-owned, algorithm-driven platform is, in fact, the perfect tool for a country wishing to weaken another country’s morale.

This weekend a question posted on Twitter turned into a gathering of adults concerned about things they’d been picking up from their nine-, ten-, eleven, twelve-year-old children and pupils. Is it true that information saying that war is coming to Sweden is being pumped out on TikTok? a Twitter user asked. The question drew dozens of parents to report that their young children had suddenly begun asking if Russia was about to invade.

“My 11-year-old was extremely frightened yesterday and asked whether there was going to be war soon,” one mother wrote.

Other parents reported that their children suddenly seemed anxious. When they asked what was the matter, it turned out the kids had been seeing the same kind of videos on TikTok. Elementary-school teachers reported that pupils had mentioned similar fears. Other parents checked with their children and sure enough, they’d seen them too.

On Saturday, the Swedish daily Aftonbladet reported that BRIS – a nationwide Swedish organization that advocates for children’s rights and operates a hotline for children and teenagers – had begun receiving phone calls from children and teenagers anxious about an impending invasion. BRIS social worker Marie Angsell told the newspaper that TikTok’s efficient algorithm, which has perfected individualized feeds, means that children and teenagers who view such videos once are consequently fed more of the same and end up overwhelmed by fear of a looming conflict. Angsell recommended that adults tell the children in their lives how the app works, to defuse the sense of impending calamity.

Children and teenagers suddenly overcome by fear of war, in a country that last saw a war more than two centuries ago and last mounted major territorial defenses in the 1980s? Someone is trying to weaken Sweden’s resolve by frightening children. To be sure, anyone might be concerned by news reports of the past week’s failed NATO-Russia negotiations, Russia’s veiled threat of “catastrophic consequence”, and Poland’s warning that Europe is on the brink of war. But few children, tweens, and teens read the newspaper: in Sweden, three percent do so on a daily basis. Some 30 percent, by contrast, use TikTok.
 
Tässä esimerkkiä psykologisesta sodankäynnistä
Pitkästä aikaa avasin TikTok:in, hymyilytti miten kiinalaissovellus haluaa nyt työntää katsottavakseni Putinin puheita.
Varsinkin niitä jossa vakuuttelee Venäjän rauhanomaisuutta/tahtoa.

Kokeilkaa huviksenne jos kyseisen vakoiluohjelman omaatte.
 
Pitkästä aikaa avasin TikTok:in, hymyilytti miten kiinalaissovellus haluaa nyt työntää katsottavakseni Putinin puheita.
Varsinkin niitä jossa vakuuttelee Venäjän rauhanomaisuutta/tahtoa.

Kokeilkaa huviksenne jos kyseisen vakoiluohjelman omaatte.
Tähän täyttt kyllä sen verran kommentoida että tiktokin algoritmi ei ainakaan mulle tarjoo ensimmäistäkään putinin puhetta, autoja ja kauniita naisia kyllä sitäkin enemmän ;) :LOL:
 
Mitä aiemmin mainitsemaani ja Ukraina-ketjussa pohdittuun Igor Girkinin Twitter-tiliin tulee, se mietityttää kovasti. Virallisestihan Girkin on jonkinlaisessa välirikossa Venäjän virallisen linjan kanssa nationalisminsa takia, mutta mikä lie asioiden todellinen laita? Girkinin tilihän on oikea OSINT-kultakaivos kun hän laittaa sinne todella paljon eri lähteistään löytämiä videoita Venäjän joukkojensiirroista, mutta onko sen tarkoitus sittenkin harhaanjohtaa, kenties saturoida OSINT-yhteisö olemaan huomaamatta jotakin, tai vaikuttaa johonkin toimintaan? @Pihatonttu kirjoitti välillä hyvin siitä, että pitää pyrkiä miettimään myös sitä, mikä jää havaitsematta ja erityisesti miettiä, mitä sillä, joka auliisti annetaan havaita ja jopa korostetaan, halutaan peittää havaitsemiselta, mistä halutaan vetää huomio pois? Lisäksi Pihatonttu kirjoitti myös siitä, kuinka Venäjällä on tutkittu jo Neuvostoliiton aikana alkaen, jo reilusti yli puolen vuosisadan ajan ns. "refleksiivistä kontrollia" eli sitä, minkälaisia reaktioita ihmisissä minkäkintyyppisellä ärsykkeellä saadaan aikaan - väittäisin että "höhö typerät vanjat antavat kaiken vuotaa" on ainakin hyvin väärä lähestymistapa tähän (parhaassa tapauksessa se todellakin on sitä, mutta...).

On jotain mätää Ryssänmaassa, näin Shakespearea mukaillen.

Arvaisin että tätä katsotaan korkeimmasta norsunluutornista kovinkin suvaitsevin silmin, koska näillä suitsutetaan sitä Venäjän mahtavuutta juurikin sellaisille venäläisille joiden toivotaankin tästä saavan "hyvä me!"-henkeä. Toki tällä saadaan myös sitä sotarummun pärinääkin sitten Venäjän rajojen ulkopuolella aikaiseksi, ja siinäkin Venäjä katsoo että sillä saavutettu hyöty propagandapelissä on sen arvoista. Toisaalta onhan heidän oikeuslaitoksensakin mokannut kun pääsi julkisuuteen se petos/lahjus-keissi, jossa oli salakuljetettu ruokaa Itä-Ukrainassa sotaa käyville sotilaille. Tätä oikeuslaitoksen mokaa en pysty mitenkään päin näkemään tarkoituksen mukaisena "vuotona", vaan kyseessä on oikeasti ihan oikea 'työtapaturma', jollaiset usein päätyy defenestraatioon.

Sen sijaan itseäni ihmetyttää se että vaikka Venäjällä on vanha macho-kulttuuri edelleenkin hyvissä voimissa - kuten varmasti kaikki muistavat Putinin poseerauskuvat jne - niin Venäjä esiintyy kovin usein julkisuuteen annetuissa uhriutumista lähentelevissä lausunnoissaan, kuin hamekangaskauppaan eksynyt kasakka jonka rupiset ruplat eivät riitä kuin minihameen kangastarpeisiin. Eikä näistä ulostuloista todellakaan tihku kovin usein testosteronia, vaan jollain tapaa tulee mieleen että ne ovat vain hätääntymisen aiheuttama pakkoliikkeiden sarja jonka vuoksi enemmän tai vähemmän joudutaan improvisoimaan meriselityksiä. Heidän onnekseen ulkoministerinä on kivikasvoinen Lavrov joka voi tiedottaa ihan mitä vaan ilman että hänen ilmekään värähtää.
 
Back
Top