Valmistautuuko Venäjä suursotaan?

Olen tästä verellä vuodatetusta (lähi)historiasta Suomen itsenäisyyden suhteen, poikieni kanssa melko paljon keskustelua käynyt. Kun tulivat sopivaan ikään joku vuosi taaksepäin.

Ulkomuistista, 1939-45 kaatuneita oli n. 90 000, haavoittuneita n. 200 000. Väkiluku 30-luvun lopussa n. 3 500 000. Tuosta voi jokainen halutessaan kalkyloida, määrän jossa pelkkä kaatuneiden ja haavoittuneiden osuus oli populaatiosta. Harvassa olivat suvut, joita edellinen ei olisi millään tavoin koskettanut.

Itsenäisyys voidaan menettää eri tavoin. Toivottavasti ei pelkästään päättäjillä, vaan myös kansalla säilyy muistissa naapurin aiheuttama peruuttamaton tuho maassamme. Ne suvut jotka ovat sammuneet ryssän toiminnan kautta, eivät ole määrältään vähäisiä. Meillä on valitettavasti paska naapuri, ainakin valtiollisella tasolla. Tuon mukaan sitten ennaltaehkäisevät toimet.

Mitä enemmän mittariin tulee vuosia, sitä korostetummin, pohdinta on itselläni tuohon ylläolevaan suuntautunut. Historian unohtaminen on paitsi epäkunnioittavaa kaikille uhrauksille, joita itsenäisyyden puolesta on tehty. Niin myös vain ja pelkästään vähämielisyyden eräs muoto. Tulevaa pohdittaessa.
 
Alle nyt tulee pitkänpuoleinen lainaus HS:n artikkelista. Vuodelta 2012, käsitellen foorumin itseoikeutettua, vaan ei virallisesti valittua, "Vuoden Suomalaista", Johan Bäckmania. Jakamaton tunnustus saattaisi koskea anti-isänmaallisen, toiminnassaan määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä koskevan toiminnan koherentin tason pysyvyyttä, tässä muuttuvassa maailmassa.

Mikä on vuosikymmenessä muuttunut, artikkelin julkaisusta, tähän päivään. Positiiviseen suuntaan? Ei mikään. Venäjän toiminta Suomen tosiasiallisen autonomian rapauttamiseksi jatkuu. Keinot ovat moninaisia. Venäjän valtapiiriin tavalla tai toisella sitoutettujen yksittäisten henkilöiden toiminnasta, valtiotason kyvykkyyksien käyttöön. Tarkoituksella julkisuudessa tapahtuvina tai verhottuina. Vaaran vuodet eivät valitettavasti ole pelkästään historiaan sidottu, ajan muutoksessa poistunut jäänne, reliikki joka voitaisiin sivuuttaa pohdittaessa isänmaan tulevaisuutta.



"Bäckman on tehtaillut yli 90 valitusta ja rikosilmoitusta
Rikosilmoitusten tehtailu saattaa olla yritys hiljentää arvostelijat. Kantelut kuormittavat viranomaisia ja maksavat paljon, mutta oikeusvaltiossa niiden tehtailua ei voi rajoittaa.

2.12.2012
Petri Sajari HELSINGIN SANOMAT
Anssi Miettinen HELSINGIN SANOMAT
Esa Mäkinen HELSINGIN SANOMAT
Suvi Vihavainen HELSINGIN SANOMAT
Jussi Konttinen HELSINGIN SANOMAT
Laura Saarikoski HELSINGIN SANOMAT
"Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan hallintopäällikkö Tarja Pellinen esimerkiksi sinutteli minua sähköpostiviestissään. Mielestäni tuntemattomien henkilöiden sinuttelu ei kuulu sivistysvaltion tapoihin eikä varsinkaan sivistysyliopistoon. Koska haluan, että Suomi on sivistysvaltio, aion tehdä asiasta kantelun oikeuskanslerille", kirjoitti Johan Bäckman HS:lle vastauksena siihen, miksi hän on herkkä tekemään valituksia ja rikosilmoituksia.
Suomalais-venäläisten kiistojen nostattajana tunnettu valtiotieteiden tohtori käyttää Suomessa valtaa poliitikkoja, virkamiehiä, kansalaisaktivisteja, toimittajia ja vastustajiaan vastaan tehtailemalla heistä rikosilmoituksia ja kanteluita lähes liukuhihnalta.

HS kysyi Bäckmania koskevia juttuja seitsemästä poliisilaitoksesta, kuudesta syyttäjänvirastosta, seitsemästä käräjäoikeudesta, kolmesta hovioikeudesta, valtakunnansyyttäjältä, eduskunnan oikeusasiamieheltä, oikeuskanslerilta, Asianajajaliitosta ja Julkisen sanan neuvostosta noin kymmenen viime vuoden ajalta.
Kaikkiaan HS sai asiakirjoja yli 90 tapauksesta, mutta niitä on todennäköisesti enemmän. HS ei saanut tietoja kaikista poliisin päättämistä esitutkinnoista, ja osa poliisilaitoksista, syyttäjänvirastoista ja tuomioistuimista jäi haun ulkopuolelle. Lisäksi monessa asiapaperissa viitattiin siihen, että asia oli vireillä myös muissa elimissä.
Bäckmanin tekemät rikosilmoitukset, kantelut ja valitukset voi jakaa kolmeen ryhmään.
Yli 30 tapausta liittyy Bäckmanin omaan huoltajuuskiistaan Neuvostoliitossa syntyneen Jaana Niemen kanssa. Toisen ison ryhmän muodostavat Anton Salosen huoltajuuskiistaan liittyvät tapaukset. Äiti Rimma Salonen vei pikkupojan Venäjälle 2008, josta isä Paavo Salonen toi hänet takaisin Suomen Pietarin-konsuli Simo Pietiläisen auton takaluukussa. Bäckmanin nostamiin juttuihin sisältyy kunnianloukkausväitteitä ja kanteluita, jotka liittyvät mm. Pietiläiseen, Paavo Saloseen, tämän lähipiiriin ja asianajajaan. Joukossa on myös eläkeläismies, joka oli kirjoittanut Bäckmanista blogissa.

Kolmas ryhmä ovat poliitikot, toimittajat, kansalaisaktivistit, ulkoministeriön virkamiehet ja yliopistoihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta ole miellyttäneet Bäckmania. Edesmennyt kansalaisaktivisti Aila Niinimaa-Keppo erehtyi kutsumaan Bäckmania maanpetturiksi sähköpostiviestissä, joka päätyi Yleisradion toimittajalle Arvo Tuomiselle, joka välitti sen Bäckmanille. Hovioikeus katsoi Niinimaa-Kepon syyllistyneen kunnianloukkaukseen, mutta jätti hänet rankaisematta.

Bäckmanin rikosilmoitusten kohteeksi on joutunut toimittajia useista valtakunnallisista viestimistä sekä muun muassa sastamalalaisesta Alueviestistä. Helsingin Sanomia vastaan ei tällä hetkellä ole rikosilmoituksia.
Poliitikoista Bäckman on kirjelmöinyt ainakin Paavo Lipposesta, Alexander Stubbista, Jyri Häkämiehestä ja Heidi Hautalasta. Hän on löytänyt valitettavaa myös elokuvaohjaaja Jörn Donnerista ja professoreista Heikki A. Reenpäästä ja Timo Vihavaisesta.

Bäckmanin jutut eivät ole olleet kovin menestyksellisiä: hänen rikosilmoitustensa ja kanteluidensa seurauksena on tullut kuusi tuomiota, joista neljä liittyy huoltajuuskiistaan Niemien kanssa, ja ainakin yksi langettava päätös Julkisen sanan neuvostosta.
Myös Bäckmania itseään vastaan on vuosien varrella tehty useita rikosilmoituksia. Useimmat ovat päättyneet tuloksettomina. Esimerkiksi nykyisen ministerin Heidi Hautalan rikosilmoitus Bäckmanin tekemistä väitetyistä törkeistä kunnianloukkauksista ei johtanut syytteisiin. Sen sijaan Bäckman on saanut tuomion kahdesta kunnianloukkauksesta Jaana Niemen vanhempia kohtaan.
Rikosilmoitusten tehtailu kuormittaa viranomaisia, käy kalliiksi ja vie aikaa muilta tutkimuksilta. Yhden arvion mukaan keskimääräinen esitutkinta maksaa yhteiskunnalle suurin piirtein 1 500 euroa. Bäckman ei ole ainoa: poliisin karkean arvion mukaan Suomessa on useita kymmeniä ihmisiä, jotka tehtailevat suuria määriä rikosilmoituksia hyvin kevyin perustein.

Mutta onko tällainen toiminta laillista?
Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessori Martti Majanen toteaa yleisellä tasolla, että poliisin kuormittamista suurella määrällä rikosilmoituksia ei voi lain mukaan rajoittaa.
"Mahdollisuus tehdä rikosilmoitus on yksi oikeusvaltion perusperiaatteista", Majanen sanoo.
Kyseenalaisissa tapauksissa poliisin pitää arvioida sitä mahdollisuutta, että kyseessä voisi olla väärä ilmianto. Väärä ilmiantokin on rangaistava teko vain tahallisena.

Kirjelmillään Bäckman saattaa pyrkiä siihen, että kynnys käsitellä hänen toimiaan kriittisesti olisi korkealla. Voi olla, että moni miettii kahteen kertaan, jaksaako lähteä tutkintapyyntörumbaan vai olisiko helpompi olla hiljaa Bäckmanista.
Bäckmanin asianajajana on toiminut mm. Jyrki Leivonen. Bäckmanin asianajokulut ovat mittavat, käy ilmi oikeuden asiakirjoista. Hänellä on kuitenkin tähän varaa. Vuonna 2006 huoltajuusoikeudenkäynnissä Bäckman ilmoitti omistavansa osakkeita noin 1,5 miljoonan euron arvosta ja saavansa niistä pääomatuloja. Lisäksi hän oli juuri myynyt osakkeita noin 200 000 euron arvosta asunnon ostoa varten. Hän kertoi saaneensa korotonta asuntolainaa varakkaalta isältään, joka on entinen Hartwallin toimitusjohtaja.

Venäjällä toimivia suomalaisia huolestuttaa Bäckmanin toiminnan toinen piirre. Hän mustamaalaa ihmisiä Venäjän viestimissä, mikä voi vaikuttaa heidän toimintaansa Venäjällä.
Elokuussa Bäckman teki tutkintapyynnön professori Teivo Teivaisesta ja pääsi lausumaan uutistoimisto Interfaxille, että Teivaista uhkaavat mahdollisesti vakavat syytteet. Poliisi ei ryhtynyt edes esitutkintaan.
Hiljattain Bäckman väitti Aleksanteri-instituutin tutkijaa Hanna Smithiä venäläisnaisten turvallisuutta uhkaavaksi henkilöksi, ja Bäckmanin edustama järjestö Venäläiset äidit osoitti Moskovassa mieltään mm. Smithiä vastaan. Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan tällainen voi vaikuttaa viisumeihin.
"Vielä huolestuttavampaa on, jos tämä vaikuttaa venäläisiin yhteistyökumppaneihimme. Hiljattain turvallisuuspalvelu FSB teki ratsian yhden tutkijan kotiin ja pyysi häneltä suomalaisten kanssa käytyä sähköpostikirjeenvaihtoa."

Tämmönen mies.....​

Sääliksi käy Bäckmanin exää, juttu HS:Ssä​




Vierailija
klo 17:13 | 2.12.2012
http://www.hs.fi/sunnuntai/B%C3%A4ckmanin+ex-naisyst%C3%A4v%C3%A4n+perhe...



Ensin hän hurmaa, sitten hän hyökkää. Näin sanoo Johan Bäckmanin entisen naisystävän Jaana Niemen äiti kotonaan Helsingissä.



Jaana Niemen vanhemmilla on kokemusta Bäckmanin toimintatavoista kahdeksan vuoden ajalta. Niin kauan on kestänyt tyttären ja Bäckmanin huoltajuuskiista.



Oikeuden paperit kertovat rumasta riidasta, mikä ei ole huoltajuusasioissa tavatonta. Poikkeuksellista on Bäckmanin tekemien rikosilmoitusten määrä. Hän on tehtaillut ilmoituksia Jaana Niemen lisäksi tämän vanhemmista, perheen tuttavista, oikeudenkäyntien todistajista, jopa asianajajasta. Hän on pommittanut sähköpostitse myös vanhempien työnantajia.



Johan Bäckman on tunnettu venäläisten äitien puolustajana ja huostaanottojen arvostelijana.
 

Tämmönen mies.....​

Sääliksi käy Bäckmanin exää, juttu HS:Ssä​




Vierailija
klo 17:13 | 2.12.2012
http://www.hs.fi/sunnuntai/B%C3%A4ckmanin+ex-naisyst%C3%A4v%C3%A4n+perhe...



Ensin hän hurmaa, sitten hän hyökkää. Näin sanoo Johan Bäckmanin entisen naisystävän Jaana Niemen äiti kotonaan Helsingissä.



Jaana Niemen vanhemmilla on kokemusta Bäckmanin toimintatavoista kahdeksan vuoden ajalta. Niin kauan on kestänyt tyttären ja Bäckmanin huoltajuuskiista.



Oikeuden paperit kertovat rumasta riidasta, mikä ei ole huoltajuusasioissa tavatonta. Poikkeuksellista on Bäckmanin tekemien rikosilmoitusten määrä. Hän on tehtaillut ilmoituksia Jaana Niemen lisäksi tämän vanhemmista, perheen tuttavista, oikeudenkäyntien todistajista, jopa asianajajasta. Hän on pommittanut sähköpostitse myös vanhempien työnantajia.



Johan Bäckman on tunnettu venäläisten äitien puolustajana ja huostaanottojen arvostelijana.
Nämä ovat tietyllä tavalla helppoja, itsestäänselvät Venäjän valtiollisen halun piikkiin toimintaansa harjoittavat henkilöt. En tässä nimeltä halua viitata Laaksoon tai muihin itseään rakkaudessa Venäjän mahtiin säädyttömästi hiveleviin.

Huolestuttavampaa on se sisäisen koherenssin tasoa rikkova määrä henkilöissä, jotka ovat omaksuneet opportunistisista tai muista syistä itsensä välineinä Venäjän pyrkimysten toteuttamiseen. Osa vieläpä isänmaallisuutta huutaen ja korostaen. Osa hyvin todennäköisesti, ymmärtämättä edes mitä ovat toiminnallaan tekemässä.
 
Eräs toimintamuodoista, toisen valtion sisällä tapahtuvaan sotilaalliseen vaikuttamiseen, on jo pidempään ollut ulkoistaminen. Tästä hyvänä esimerkkinä Wagner Group.

Syyria, Valko-Venäjä, Mali, Libya, Venezuela etc...

"Täten ilmoitamme, että kyseiseen konfliktiin väitetysti liittyvät, paikalla tavatut ja oikeudetta kiinniotetut Venäjän kansalaiset ovat mainitussa paikassa olleet turisteina. Rentoutumassa arjen kiireistä ja palkitessa itseään Venäläisten yritysten merkittävän laajoista työsuhde-eduista nauttien. Viattomina kuin vastasyntyneeltä lapselta, toisinajattelijan itsemurha-hirttoa varten talteen otettu napanuora. Venäjän valtiolla ei ole mainitussa valtiossa tai siihen liittyvillä alueilla sotilaallista toimintaa tai läsnäoloa."

-mutta tuohan on aivan kristallinkirkasta paskapuhetta!
-paheksumme esitettyjä sanamuotoja kysymykseen ja toistamme vastauksemme läsnäolemattomuudesta väitetyllä tavalla tapahtuneesta väitetystä sotilaallisesta yhteenotosta
 
Tässä on varsin selkeästi esitettu kuinka Venäjä toimiin tulee suhtautua....

Asiantuntija: Näin lännen on torjuttava Venäjää​


Calle Koskela | 29.01.2022 | 16:07- päivitetty 29.01.2022 | 18:11

Rauhanomainen rinnakkaiselo ei tutkijan mukaan ole mahdollista Vladimir Putinin kanssa.


Lännen on aika luopua myönnytyspolitiikasta, ja vastattava Venäjän toimiin. Näin esittää pitkän linjan Venäjä-tuntija, taloustieteilijä Anders Åslund. Ahkerana turvallisuuspoliittisena keskustelijana tunnetuksi tullut Åslund on vaikuttanut muun muassa Boris Jeltsinin talouspoliittisena neuvonantajana 1990-luvulla.
Åslundin mukaan ulkopolitiikan realistinen koulukunta ei nyt tarjoa vastauksia Venäjän muodostamaan haasteeseen. Realistit ovat historian saatossa pyrkineet yhteistyöhön diktatuurien kanssa, hän arvostelee.
– Mitä ”realistisemmin” länsi on toiminut, sitä tehottomampaa on sen ulkopolitiikka ollut, Åslund kuvailee.
Ekonomistilla on lista toimia joihin lännen on hänen mielestään ryhdyttävä Vladimir Putinin johtaman Venäjän torjumiseksi.
– Koska Putin on todistanut rauhanomaisen rinnakkaiselon olevan hänen kanssaan mahdotonta, on lännen vahvistettava puolustustaan. Kaikki haavoittuvaiset naapurit on otettava Natoon ja Putinia sekä hänen roistojaan vastaan on asetettava pakotteita, jotta he eivät enää pysty käyttämään lännen heikkouksia hyväkseen, Åslund esittää.
Åslundin mukaan lännen on nyt paljastettava ja jäädytettävä Vladimir Putinin henkilökohtainen omaisuus. Lisäksi pakotteita on asetettava toisinajattelija Aleksei Navalnyin listaamalle 35 Venäjän johtoa lähellä olevalle oligarkille ja vaikuttajalle, hän ehdottaa.
Åslund eväisi myös Putinin liittolaisten perheiltä viisumit länteen, mukaan lukien Euroopan Unioniin ja Britanniaan.
https://www.verkkouutiset.fi/asiantuntija-nain-lannen-on-torjuttava-venajaa/#598788f4

Kaikki nämä pakotteet olisi otettava käyttöön jo nyt. Ikäänkuin pienenä vastauksena Venäjän asevoimien hyökkäysvalmisteluille ja sotilaalliselle painostukselle Ukrainaa vastaan..

Jos Venäjä toteuttaa hyökkäyksen Ukrainaan, se aiheuttaisi luonnollisesti paljon vakavammat painostustioimet jne.
 
Viimeksi muokattu:
No, meillä ei ole isoa hätää.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Suomen, luotan siihen, että Ruotsi ottaa revanssin Suomen sodasta. Kyllä me sitten ruotsalaisille pärjätään.
 
No, meillä ei ole isoa hätää.

Jos Venäjä onnistuisi valtaamaan Suomen, luotan siihen, että Ruotsi ottaa revanssin Suomen sodasta. Kyllä me sitten ruotsalaisille pärjätään.
Jos venäjä valtaisi suomen menisin taistelemaan ruotsalaisten puolelle jos olisin harvoja sotilaita ketkä on hengissä. Ja ruotsin kautta koittaa valtaa kotimaa takas.
 
Jos venäjä valtaisi suomen menisin taistelemaan ruotsalaisten puolelle jos olisin harvoja sotilaita ketkä on hengissä. Ja ruotsin kautta koittaa valtaa kotimaa takas.
Tuonkaltaisessa skenaariossa, mihin oma ajatteluni ei tosin kertakaikkiaan taivu. Miehitykseen. Luottamus toisen valtion/valtioiden merkittävään apuun, olisi itselläni lähellä nollaa.

Historia siinä, mikä on pienten valtioiden kohtalo, isompien määrittäessä jakolinjoja. Ei meille mitään kirkkautta mielestäni lupaisi.

Olen vakuuttunut siitä, että mahdollisessa kriisitilanteessa, Suomen sotilaallinen varautuminen ja kansan yhtenäisyys kriisissä, olisi tasolla, jonka murtamista potentiaalinen vihollinen ei olisi halukas yrittämään.

Tuo ylläoleva vaatii tietenkin aktiivista, suvereniteetin takaavaa toimintaa. Nyt ja tulevaisuudessa. Suhteessa eurooppalaiseen viitekehykseen, näin myös ollaan toimittu. Myös ajassa, jossa NL:n hajoaminen toimi alkuunpanijana useiden eurooppalaisten valtioiden sotilaallisen vaikutuskyvyn laajamittaiselle alasajolle. Kuten Ruotsissakin tapahtui.

Tuossa toiveet uudesta maailmanjärjestyksestä, merkittävällä tavalla olivat muuttamassa monien euroopan valtioiden tapaa, turvallisuuspolitiikan toteuttamiseen sotilaallisen voiman kautta. Ei ole sattumaa se, että Suomessa tuohon muutokseen ei lähdetty.
 
Levada Centerin 2019 mielipidetutkimuksen mukaan https://www.levada.ru/en/tag/stalin-en-2/ , 70% venäläisistä hyväksyy Stalinin roolin Venäjän historian kulussa. Pelkästään venäläisiä viestimiä seuraamalla, tuo ei vaikuttaisi erityisen kaukaa haettu ajatus olevan.

En ole siinä määrin tehtyyn tutkimukseen perehtynyt, että osaisin validiaatiota arvioida.

Hälyttävämpää ehkä on se, etten tuosta ole millään tasolla yllättynyt.

Valtiollisen, kansakunnan mieliin vaikuttavan propagandan määrä on Venäjällä tasolla, jonka ymmärtäminen länsimaisista lähtökohdista lähtien, ei ole erityisen helppoa.

Jos lähdetään siitä ajatuksesta, että Stalinin, omassa ajassaan harjoittama poliittinen toiminta saattaisi olla näinkin laajalti hyväksyttyä. Mihin tuo asettaa meidän asemamme suhteessa Venäjään? Mitä se kertoo mahdollisuuksista laajempaan - eurooppalaisittain ajatellen positiiviseen suuntaan - mahdollisesti muuttuvalle Venäjälle.

Tämä vaikka peilaten Venäläisten toisinajattelijoiden - ainakin jossakin määrin glorifioituun asemaan tiedotusvälineissä. Ainakin osaan Putinia vastustavien toisinajattelijoiden ajatuksista hiemankaan tarkemmin perehtyessä, löytyy elementtejä, jotka ovat kaikkea muuta kuin suotuisia Suomen asemaa ajatellen.

Pitkä, todella pitkä on matka siihen, että muuta valoa olisi tunnelin päässä kuin lähestyvä juna.
 
Joskus hieman hirvittää, suomalaisen yhteiskunnan olemassaolon muodon takaamisen varmistamiseksi, osassa poliitikkoja esiin monella tasolla tuleva naiivi "hyväntekemisen ja ihmiskuntaan luottamisen" paatos. Jonkinlainen sisäsyntyinen tarve määrittää itseään "hyvyyden kriteerien kautta", sekä toki halu muita tähän liittyen tuomita.

Aivan erityisesti tämä merkittävistä poliittisista tekijöistä, koskee Vihreitä. Vielä enenevässä määrin, ideologisen suunnan saatua muotoja, joista voidaan joitakin johtopäätelmiä tehdä vaikkapa Vihreiden eduskuntaryhmän sukupuolijakautuneisuutta tarkastelemalla.

Kun otsikkona keskustelulle on; "Valmistautuuko Venäjä suursotaan", tarkentava marginaali voisi olla muotoa; "Mitkä poliittiset tahot voisivat toimia katalyytteinä pääotsikkoon".

Ymmärtämättömyys, ei itsessään varmaankaan ole pahaa edustavaa. Tuo määre kuitenkin, Suomen kohtaloa pohdittaessa saattaa olla juuri se sytyke, jolla pahantekijöiden tulet voidaan sytyttää.
 
Tuonkaltaisessa skenaariossa, mihin oma ajatteluni ei tosin kertakaikkiaan taivu. Miehitykseen.
...
Olen vakuuttunut siitä, että mahdollisessa kriisitilanteessa, Suomen sotilaallinen varautuminen ja kansan yhtenäisyys kriisissä, olisi tasolla, jonka murtamista potentiaalinen vihollinen ei olisi halukas yrittämään.

Kirjoitin tuon kieli poskessa lähinnä siksi, että mihin raja pitäisi vetää Venäjän haaveiden kaltaisissa ajatuksissa. Jos Suomi kuuluisi noihin alueisiin joita se havittelee takaisin, voisi Ruotsi yhtä lailla haaveilla vanhoja rajojaan takaisin.

En hetkeäkään usko, että Venäjä miehittäisi Suomen, hinta olisi liian kova ja varsinkin, kun tulisimme varmasti saamaan jotakin apuja. Uskon, että tuo olisi vähintäänkin ilmatukea USAlta Norjan tai Ruotsin kautta. Olen varma, että johonkin tällaiseen Niinistö viittaa kun hän sanoo että liittoutumia tuppaa syntymään kun tarve sitä vaatii. Ja tämä liittyisi Viroon kohdistuvaan mahdolliseen miehitykseen.

Sen sijaan pidän mahdollisena kahakointia pienessä mittakaavassa Suomen kanssa. Olen joskus kirjoittanut skenaarioni siitä, että Venäjän on sisäpoliittisista syistä haastettava NATO ja voitettava se. Ei tietenkään tasasella, vaan sillä tavalla joka nyt tapahtu Ukrainassa.

"Suomen kriisi" olisi käynnistynyt NATO-puheista ja yhteisistä harjoituksista NATOn kanssa, joka olisi johtanut Venäjän hävittäjän tai aluksen vaurioitumiseen. Tähän Venäjä olisi ollut pakotettu vastaamaan sotilaallisin toimin ja siitä olisi alkanut Ukrainan tyyppinen vatulointi ja pienen mittakaavan rajakahakka.
 
Joskus hieman hirvittää, suomalaisen yhteiskunnan olemassaolon muodon takaamisen varmistamiseksi, osassa poliitikkoja esiin monella tasolla tuleva naiivi "hyväntekemisen ja ihmiskuntaan luottamisen" paatos. Jonkinlainen sisäsyntyinen tarve määrittää itseään "hyvyyden kriteerien kautta", sekä toki halu muita tähän liittyen tuomita.

Aivan erityisesti tämä merkittävistä poliittisista tekijöistä, koskee Vihreitä. Vielä enenevässä määrin, ideologisen suunnan saatua muotoja, joista voidaan joitakin johtopäätelmiä tehdä vaikkapa Vihreiden eduskuntaryhmän sukupuolijakautuneisuutta tarkastelemalla.

Kun otsikkona keskustelulle on; "Valmistautuuko Venäjä suursotaan", tarkentava marginaali voisi olla muotoa; "Mitkä poliittiset tahot voisivat toimia katalyytteinä pääotsikkoon".

Ymmärtämättömyys, ei itsessään varmaankaan ole pahaa edustavaa. Tuo määre kuitenkin, Suomen kohtaloa pohdittaessa saattaa olla juuri se sytyke, jolla pahantekijöiden tulet voidaan sytyttää.
Tällaisen ajattelutavan vaikutusta olemme itse asiassa jo aiemmin historiassamme saaneet havaita, tosin ei ehkä yhtä naiivina - kansallinen edistyspuolue oli vähän samankaltainen paremman väestön idealistien puolue - jonka kannatuspohja hävisi kylmiin realiteetteihin sotien myötä. Pienillä valtakunnilla harvoin on varaa idealismiin, ainakaan perimmäisenä tarkoituksena.
 

Venäjän taloudessa rytisee, juustosta tulossa ”oligarkkien ruokaa” – Politico: Bisneseliitti kauhuissaan​


Teppo Ovaskainen

55 minuuttia sitten

1643619903759.png
Putinin viesti. Vladimir Putin sanoi tammikuussa 2022, että ”venäläiset eivät pelkää vaikeuksia”. ”Ne tekevät meistä vahvempia ja yhtenäisempiä.”
© Toimittanut Uusi Suomi Putinin viesti. Vladimir Putin sanoi tammikuussa 2022, että ”venäläiset eivät pelkää vaikeuksia”. ”Ne tekevät meistä vahvempia ja yhtenäisempiä.”
Vladimir Putin on valmis uhraamaan Venäjän talouden Ukrainan konfliktissa, mutta tavallisen venäläisen tilanne on tukala, verkkolehti Politico kertoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on valmis ja kykeneväinen uhraamaan maan talouden edistääkseen etupiiritavoitteitaan Ukrainan konfliktin avulla, kirjoittaa verkkolehti Politico.
Sodanuhka ravistelee Venäjän taloutta: rupla on heikentynyt ja osakemarkkina on syöksyn partaalla Ukrainaan liittyvien jännitteiden takia. Lisäksi hinnat ovat nousseet eikä palkankorotuksista ole tietoa.
Tähän Venäjä on Politicon mukaan varautunut ja talouden puolesta ainakin joksikin aikaa valmis – huolimatta pandemiasta ja vuosien sanktioista. Korkea raakaöljyn hinta auttaa ja Venäjän makroekonominen tilanne on hyvä. Putinin ei lehden mukaan tarvitse pelätä kotimaisia reaktioita, kun oppositio on ajettu alas.
”Ulkopolitiikkaa on Putinille tärkeämpää kuin taloudelliset seuraukset”, sanoo entinen Euroopan jälleenrakennuspankin pääekonomisti, nykyisin professorina toimiva Sergei Guriev lehdelle.
”Demokratiassa tällaisilla päätöksillä on poliittinen hinta. Venäjällä Putin ei pelkää kansan tyytymättömyyttä.”
Politicon mukaan Putinin lupaus venäläisten elinolojen parantamisesta onkin vaihtunut toiseen: haaveeseen suuren Venäjän imperiumin paluusta. Elinolojen kurjistuminen ja hintojen nousu näkyvät kuitenkin tuskastumisena venäläisten sosiaalisessa mediassa. Tuoreessa kyselyssä 40 prosenttia vastaajista kuvasi taloudellista tilannetta huonoksi tai todella huonoksi.
Asiaan otti kantaa myös vangittu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi käytyään vankilan kaupassa. Hänen mukaansa esimerkiksi juustosta on Venäjällä tulossa ”oligarkkien ruokaa”.
Jos Venäjä ryhtyy sotatoimiin Ukrainassa, sitä odottavat lännen kiristyvät sanktiot. Tämän vuoksi myös Putinin avulla rikastuneen Venäjän eliitin usko valtionjohtoon on koetuksella, toki vain hiljaisesti pinnan alla.
”Teknokraatit ja bisneseliitti ovat kauhuissaan ja epätoivoisia”, sanoo R.Politik-sivuston perustaja Tatiana Stanova
 
Ryssän Suomen reissu katkesi Vaalimaalle kun selvisi että ukko oli päätynyt Puolan pakotelistalle.

 
TASSin englannikielinen artikkeli



1 Feb, 12:14

Embassy delivers Lavrov’s message on security guarantees to Finnish Foreign Ministry​

At the moment, the reaction from the Finnish side is expected

HELSINKI, February 1./TASS/. The Russian Embassy has delivered a message to the Finnish Foreign Ministry from Foreign Minister Sergey Lavrov regarding security guarantees, the diplomatic mission reported on Tuesday.

"The embassy has handed over the respective letter to the foreign minister of Finland. We are waiting for the reaction from the Finnish side," it said.
On January 30, Lavrov told the Voskresnoye Vremya (Sunday Time) program on Channel One that Russia was sending messages to NATO and the OSCE with a request to explain whether they intend to comply with the key security commitments "not to strengthen their security at the expense of the security of others".
 
Embassy delivers Lavrov’s message on security guarantees to Finnish Foreign Ministry
At the moment, the reaction from the Finnish side is expected

HELSINKI, February 1./TASS/. The Russian Embassy has delivered a message to the Finnish Foreign Ministry from Foreign Minister Sergey Lavrov regarding security guarantees, the diplomatic mission reported on Tuesday.

"The embassy has handed over the respective letter to the foreign minister of Finland. We are waiting for the reaction from the Finnish side," it said.
On January 30, Lavrov told the Voskresnoye Vremya (Sunday Time) program on Channel One that Russia was sending messages to NATO and the OSCE with a request to explain whether they intend to comply with the key security commitments "not to strengthen their security at the expense of the security of others".

Tarkoittaako tämä että Suomen puolustusta ei saisi vahvistaa liikaa Venäjän asevoimiin verrattuna?
Yleensä kun jotain kalustoa uusitaan uudempi on jollakin tavalla parempi kuin entinen.
 

Lavrov lähetti selvityspyynnön Suomen ulkoministerille​

Venäjän Suomen-suurlähetystö on välittänyt ulkoministeri Sergei Lavrovin viestin Suomen ulkoministeriölle. Uutistoimisto Tassin mukaan viesti koski turvatakuita.

– Suurlähetystö on luovuttanut asiaa koskevan kirjeen Suomen ulkoministerille. Odotamme reaktiota Suomen puolelta, lähestystö ilmoitti.

Lavrov kertoi sunnuntaina, että Venäjä pyytää Natolta ja Etyjiltä selvityksiä siitä, aikovatko ne "vahvistaa turvallisuuttaan muiden turvallisuuden kustannuksella".

Onko tässä nyt maakohtainen vastauskierros käynnissä usan torppauksen jälkeen?
 
Back
Top