Valtamedia ja ne muut

Tetra

Respected Leader
BAN
Ivan Puopolo vaikuttaa olevan fiksu ja hyvä toimittaja.
 

tulikomento

Greatest Leader
Tässä seurannut uutisia WW2 alkamisesta. Niin aika hyvin on joka paikasta päässyt unohtumaan, että Neuvostoliiton piti hyökätä samana päivänä Puolaan. mutta Stalin onnistui vedättämään Hitleriä.

Samana päivänä eli 1.9.39 ? Missähän lähteessä tämä mainitaan ? Minä olen ymmärtänyt että Stalin odotteli oman invaasionsa käynnistämistä sen parisen viikkoa eli 17.9. asti. Tuohon mennessä Wehrmacht oli jo murtanut Puolan armeijan selkärangan. NL tiedotti virallisesti että Puolan valtio oli romahtanut ja että puna-armeija siirtyi itäiseen Puolaan "suojelemaan" valkovenäläistä ja ukrainalaista vähemmistöä. Propagandasyistä ryssältä ihan ovela veto. Ja Puolan tukijat Britannia ja Ranska olivat asiasta lopulta aika hissun kissun.
 

Vääpeli

Respected Leader
Samana päivänä eli 1.9.39 ? Missähän lähteessä tämä mainitaan ? Minä olen ymmärtänyt että Stalin odotteli oman invaasionsa käynnistämistä sen parisen viikkoa eli 17.9. asti. Tuohon mennessä Wehrmacht oli jo murtanut Puolan armeijan selkärangan. NL tiedotti virallisesti että Puolan valtio oli romahtanut ja että puna-armeija siirtyi itäiseen Puolaan "suojelemaan" valkovenäläistä ja ukrainalaista vähemmistöä. Propagandasyistä ryssältä ihan ovela veto. Ja Puolan tukijat Britannia ja Ranska olivat asiasta lopulta aika hissun kissun.
Äksiltään en muista tämän lähdettä. Ja voitte olla varmoja, että sen löytäminen avoimista ei ole helppoa. Muistaakseni joku MPKK:n kirjastossa oleva tutkimus yms.
Mutta esim NL toimitti valtavat määrät öljyä, bensaa, terästä, kromia, mangaania, molybdeeniä yms Saksaan, kun Saksa soti Ranskaa, Brittejä yms vastaan.
Stalinin idea oli iskeä Hitlerin selkään ja "vapauttaa" eurooppa, mutta Aatu prkle kerkeskin ensin.
 

tulikomento

Greatest Leader
Äkksiltään en muista tämän lähdettä. Ja voitte olla varmoja, että sen löytäminen avoimista ei ole helppoa. Muistaakseni joku MPKK:n kirjastossa oleva tutkimus yms.
Mutta esim NL toimitti valtavat määrät öljyä, bensaa, terästä, kromia, mangaania, molybdeeniä yms Saksaan, kun Saksa soti Ranskaa, Brittejä yms vastaan.
Stalinin idea oli iskeä Hitlerin selkään ja "vapauttaa" eurooppa, mutta Aatu prkle kerkeskin ensin.

Ryssä toimitteli materiaalia Saksaan vielä aamuyöstä 22.6.1941. Isä Aurinkoinen kun kieltäytyi uskomasta tiedustelutietoja tulevassa olevasta Saksan hyökkäyksestä. Tämä on sitten jo oma asiansa eikä liity syyskuuhun 1939.

Mutta tuo väite että Stalin olisi ollut hyökkäämässä yhtäaikaisesti Puolan kimppuun 1.9.39 on minusta ihan huuhaata. Ryssän tarkoitus oli odottaa sen aikaa että Saksa olisi niskan päällä ja iskeä sitten petollisesti puolalaisten selkään. Maailman silmissä Neuvostoliitto kykeni näin jeesustelemaan ja esiintymään suojelijana hyökkääjän sijaan. Vaikka tietenkään puolalaisia itseään tämä ei huijannut hetkeäkään.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Roku-TV.

Netflix on Suomessa kaikkien tuntema nimi, ja suoratoistopalveluiden ehdoton johtaja. Ainakin toistaiseksi. Täällä vähemmän tunnettu Roku on viimein laajentamassa palveluitaan myös Eurooppaan, ja Yhdysvalloissa se on jättänyt Netflixin taakseen jo kauan sitten.

Roku-televisio houkuttelee ostajia jopa 65” ruudulla sekä helpolla tavalla katsoa kaikkia mahdollisia suoratoistopalveluita. Digital Trendsin mukaan Rokun valtti onkin siinä, että sen anti ei rajoitu pelkästään Netflixiin tai Amazon Primeen, vaan sillä voi katsoa myös paikallisia suoratoistokanavia, kuten BBC:tä, ITV:tä ja Channel 4:ää.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vapise-netflix-suoratoiston-todellinen-kuningas-saapuu-tarjoaa-tuhansittain-kanavia/8a6b6caf-a9ef-4d47-b276-282b81a2ffef
 

hansai

Supreme Leader
Kiina mainostaa "väkivallatonta" Hongkong-strategiaansa yllättävässä paikassa, suomalaisessa lehdistössä – samanaikaisesti mellakat kuriin kyynelkaasulla
UUTISET · 29.9.2019 KLO 12:50
Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas.

Mellakat ovat jatkuneet Hongkongissa jo kolme kuukautta. Sunnuntaina väkivaltaisuudet kiihtyivät taas. Kuva: FAZRY ISMAIL

Kiinan johto on ottanut käyttöön uuden strategian Hongkongin levottomuuksien hillitsemiseksi.

Hongkongin erityishallintoalue eli käytännössä Kiina on ostanut koko sivun ilmoituksen sunnuntain Helsingin Sanomista.

Mainoksessa Kiina kirjoittaa näin suomeksi:
– Olet lukenut, nähnyt ja kuullut paljon Hongkongin tapahtumista ja protesteista. Mutta se, mitä olet lukenut, nähnyt tai kuullut – tai jakanut sosiaalisessa mediassa – on vain yksi osa monimutkaista yhteiskunnallista, taloudellista ja poliittista palapeliä. Tämän palapelin me ratkaisemme itse. Ja se saattaa viedä aikaa.

Kiina siis varoittaa ulkopuolisia puuttumasta Hongkongin kiistoihin. Toisaalta maa lisää:


– Olemme kuitenkin päättäneet löytää tilanteeseen rauhanomaisen, järkevän ja kohtuullisen ratkaisun.
Kiina on ostanut samantyyppisiä muun muassa englanniksi käännettyjä mainoksia lehdistä ympäri maailmaa.
Taustalla huoli kaupankäynnistä
Hongkong on yksi maailmantalouden johtavista keskuksista. Se siirtyi Britannialta Kiinan omistukseen vuonna 1997.
Kiina on soveltanut Hongkongissa "Yksi maa, kaksi järjestelmää"-periaatetta. Se tarkoittaa kuulumista Kiinaan, mutta erityisvapauksia. Sekä brittien siirtomaahallinto että erityisasema Kiinassa ovat auttaneet Hongkongin taloudellista menestystä.
Kiinan mainoksessa esiintyy huoli siitä, että mellakat uhkaavat Hongkongin asemaa vapaamielisenä ja monikulttuurisena maailmantalouden solmukohtana.
– Ei ole epäilystäkään siitä, ettemme selviäisi tästä tilanteesta. Selviämme aina, viestii Kiina mainoksen lopussa itsevarmasti.

Vähän tekemistä todellisuuden kanssa
Kiina korostaa mainoksessa, se irtisanoutuu väkivallan käytöstä. Samaan aikaan Hongkongissa poliisi käytti sunnuntaina kyynelkaasua ja kumiluoteja mielenosoittajien taltuttamiseen.
Poliisi ampui vesitykillä, kumiluodeilla ja kyynelkaasulla mielenosoittajia, jotka vastasivat heittämällä palopommeja ja tiiliä virkavaltaa ja hallintorakennuksia kohti. Vesitykki ampui sinistä väriainetta, mikä helpottaa mielenosoittajien pidätyksiä.
Väkivaltaisuudet kiihtyivät taas sunnuntaina kolme kuukautta kestäneissä mielenosoituksissa. Mielenosoittajat vaativat muun muassa demokraattisia vaaleja ja yleistä äänioikeutta.

Mielenosoituksien on odotettu edelleen kohti tiistaita 1. lokakuuta, kun kommunistinen Kiina juhlii 70-vuotispäiväänsä.
Hongkongin vapaustaistelu on Kiinalle kova paikka. Jättivaltio yrittää näyttää liberaalilta ulospäin, vaikka se pitää toisinajattelijat edelleen tiukassa otteessa kuoleman uhalla.

 

VanhaPate

Kenraali
Anter Yasalla on taas asiaa.

Radikaali islamistinen verkosto suostutteli MTV Uutiset sensuuriin
F3E1B148-A9F7-4817-9D51-92CE940E09A1.png

Suomessa toimiva radikaali islamistinen, vanhoillisen salafistisen islamin tulkinnan allekirjoittava ”Terroristiksi leimattu” – verkoston aktivistit saivat suostuteltua MTV Uutiset sensuroimaan uutisensa muslimi-isän suorittamasta kunniaväkivallasta ja tapon yrityksestä.

00132258-3827-434C-9E84-58613B0763FF.jpeg
Suomen salafistisen verkoston Facebook-sivu päivitti 15.10.2019: ”Jokin tässä uutisotsikossa ei nyt ihan nappaa” ja jakoi MTV Uutiset julkaisun, missä kerrottiin muslimi-isästä, joka yritti ajaa tyttärensä päältä.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Suomessa pitkään asuneen turkkilaismiehen yli kahden vuoden vankeusrangaistukseen tyttärensä pahoinpitelyistä sekä välikohtauksesta, jossa mies yritti ajaa tyttären sekä tämän poikaystävän päälle autolla.
MTV Uutiset
Käräjäoikeudessa miestä syytettiin useista eri rikoksista, jotka ajoittuivat vuosille 2017-2019. Kyse oli muun muassa pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista. Vakavin syytteistä oli tapon yritys, joka tosin lieveni tuomiossa törkeän pahoinpitelyn yritykseksi. Miehen ex-vaimon mukaan mies oli jopa kerran uhannut tappaa tämän sekä tyttären, mikäli hänen kunniansa kärsisi.

Syyttäjän mukaan mies ei hyväksynyt tyttärensä ja suomalaispojan seurustelua. Syyttäjän mukaan jopa poika oli ollut tässä käsityksessä ja ajatellut suhtautumisen liittyvän islamin uskoon.

Salafistinen verkosto otti yhteyttä toimittajaan sähköpostitse ja vaati poistamaan tekijän uskonnon maininta otsikosta

2071FA9C-09DE-4E78-90E0-16B2B784FD68.jpeg
Salafistinen verkosto päivitti päivää myöhemmin 16.10.2019, että MTV Uutiset muutti otsikonsa ja poisti maininnan kunniaväkivaltaa suorittaneen isän uskonnosta.

MTV Uutiset vastasivat salafistien verkostolle seuraavasti:

Hei!
Ainoa syy mainita asia oli se, että syyttäjän näkemyksen mukaan osapuolet, kuten yliajon yrityksen kohteeksi joutunut poikaystävä, olivat siinä käsityksessä, että isän käyttäytyminen johtui hänen uskonnollisesta vakaumuksestaan. Mikäli tällaista ei asiakirjoista olisi käynyt ilmi, asiaa ei olisi mainittu.
Tavallisesti uskonnollista vakaumusta ei nosteta uutisoinnissa.
MTV Uutiset perustelee maininnan syyttäjän näkemyksellä, että kunniaväkivallan motiivi johtui uskonnollisesta vakaumuksesta, minkä takia tekijän uskonnollinen status mainittiin uutisessa. Vaikka toimittaja perusteli otsikon tarkoituksen, se silti muokattiin radikaali salafistisen verkoston pyynnön mukaiseksi.


A28CFCB0-0F20-4E4C-B7FB-B8EEAD170BFB.png

MTV Uutiset muokkasi uutisen pyynnön mukaiseksi 16.10 kello 8.03

Alkuperäinen otsikko.
Sensuroitu ja radikaali salafistisen verkoston pyynnöstä muokattu otsikko.

Salafistinen verkosto päivitti sensuurin jälkeen: ”Hatunnosto MTV:lle, joka otti nopeasti muslimiyhteisön kritiikin vastaan ja muutti uutisensa otsikoinnin!”.

”Terroristiksi leimattu” – Radikaali salafistien verkosto
Terroristiksi leimattu” – Facebook sivu ja verkosto on sunni-radikaali muslimien ylläpitämä.

Kyseinen sivu on aikaisemmin mm. Puolustanut jihadistikytköksiä omaavaa, Pohjois-Syyriassa kansanmurhaa suorittavaa Turkin islamistisen hallituksen terroristeja tukevaa, sekä heidän terroristilippua mielenosoituksissa aikoinaan heiluttavaa, terroristeja avoimesti kehuvaa, ja nyt vankilaan tuomittua rahankeräysrikollista, Rami Adhamia.

Sivuston motiivi näyttää olevan islamistisen radikalismin valkopeseminen ja siitä uutisoinnin sensuroiminen. Verkosto kertoo myös olevansa ”muslimiyhteisön” edustajia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Suurin osa Suomen muslimeista eivät allekirjoita salafistista ja fundamentalistista tulkintaa islamista. Suomessa on n. 75 000 muslimia ja kymmeniä eri islaminuskon sektejä, shioista tataareihin. Tataarit tunnetaan rauhallisuudestaan.

Suurin osa Suomen muslimeista ovat tapauskovaisia ja maltillisia. Verkoston tavoite näyttää olevan edustaa kaikkia Suomen muslimeja, vaikka suurin osa Suomen muslimeista vastustaisivat heidän radikaalia islamin tulkintaa. Tilanne on verrattavissa siihen, että vanhoillislestadiolaiset, baptistit tai helluntalaiset väittäisivät edustavansa koko Suomen tapauskovaisia kristinuskovaisia. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkansa.

2C11B78F-A540-4FBA-945E-7A1A0BAF343A.jpeg
Salafistinen verkosto vastustaa näkyvästi myös anti-terrorismi ja tiedustelulakeja.

Verkoston mainostama tapahtuma (käyty vuonna 2015) Facebook-sivuilla luettelee kolme puhujaa, jotka ovat aikoinaan kutsuttu Helsingin Yliopistolla järjestettyyn keskusteluun.

Iso-Britannian kansalainen Tasnime Akunjee tunnettaan nykyään myös entisen Iso-Britannian kansalaisen ja Isis-jäsenen Shahima Begumin asianajajana. Tasnime Akunjee on erikoistunut islamististen terroristien asianajajaksi ja puolustanut useita tunnettuja terroristeja ja murhaajia. Hän on myös vaatinut Iso-Britannian hallitukselta anteeksipyyntöä Isis-Jäsenten ”terroristiksi leimaamista”.

Tasnime Akunjee, mm. aikaisemmin Isis-jäsenen Shahima Begumin asianajaja.
Artikkelia korjattu 19.10.2019 klo 14:29. Isis-Jäsen Shamima Begum ei menehtynyt liittoutuman pommituksissa, vaan sen sijaan Sharmeena Begumin epäillään menehtyneen pommituksissa.
 

Liitteet

  • D72C63AD-6E78-4EDB-BCEB-E786604F0CDA.png
    D72C63AD-6E78-4EDB-BCEB-E786604F0CDA.png
    87.6 KB · Luettu: 11
  • EB0CD1B9-C091-4789-9E39-CAFD27C9FFF5.png
    EB0CD1B9-C091-4789-9E39-CAFD27C9FFF5.png
    232.9 KB · Luettu: 9

Pihatonttu

Respected Leader
Onhan se vähän kummaa kun rekisteröity yhdistys jakaa tuomioita...

Julkisen Sanan Neuvostosta ja muista sen tyylisistä elimistä:

Kannattaa pitää mielessä sana toverituomioistuin ja se, mitä sillä on kautta aikojen tarkoitettu.

Sen jälkeen kannattaa miettiä, että mistä ja miten sana "neuvosto" on vakiintunut erilaisten kollektiivisten valmistelu-, päätäntä- tai tuomiovaltaa omaavien elinten nimeksi.

Sen jälkeen kannattaa yhdistää nämä kaksi pohdintaa ja katsoa sitä, minkä verran ja millä tavoin jonkin elimen käytännön toiminta ja linjanvedot on yhteensopivaa noiden kahden termi historiaa ja poliittista realismia painottavan hahmottamisen kanssa.

Tämän jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että millä tavoin kyseisen elimen itseään täydentämisen ulottuvuus, henkilönimitykset jne. ovat yhteneviä yllä mainitun kanssa.

Sen jälkeen voikin pohtia tätä vanhaa "jos se kävelee, vaakkuu, ui, haisee ja toimii kuin ankka, niin se luultavasti on..." -näkökulmaa.

Lisäksi kannattaa muistaa sekin, miten taistolaiset ja vielä heitäkin radikaalimpi vasemmisto aikanaan kaappasi järjestöjä järjestön perään ja masinoi niistä äärivasemmistolaisen toiminnan elimiä joissa työllistettiin julkisen sektorin myöntämin avustuksin yhteiskunnan vastaista subversiivistä toimintaa.

Elävän musiikin yhdistykset, kaupunginosayhdistykset, kierrätysyhdistykset, kulttuuriyhdistykset... Lista on loputon.

Ei pidä kuvitella ettei sama jatkuisi. Voimakkaimmillaan se on tietenkin siellä missä vastakkainasettelut ovat suurimpia.
 

hansai

Supreme Leader
Näin pahasti perinteinen media tunaroi MV-sivuston valeuutisten torjumisessa – meitä voit syyttää siitä
TILAA SEURA

Tällä viikolla Helsingin hovioikeus on puinut laajaa Ilja Janitskinin ja rikoskumppanien vainoamisvyyhtiä, jossa yhtenä keskeisenä henkisen terrorin aseena on käytetty (yhä julkaistavaa) MV-sivustoa.

Verkkosivusto tekijöineen on jäänyt moneen kertaan kiinni kunnianloukkausten, valeiden, huonosti peiteltyjen uhkausten ja yllytysten sekä manipuloitujen valeuutisten jakamisesta, ja silti Suomesta löytyy ihmisiä jotka uskovat siihen.
Meillä on jopa kansanedustajia, jotka ovat ylpeilleet saadessaan nimensä tai väitteensä julki sivustolla.


Surullisinta on, että tässä ei ole mitään uutta. MV (alkuperäiseltä nimeltään Mitä vittua??!! ) oli täysin samanlainen törkylaatikko jo perustamisvuonnaan 2014. Sen keskeinen funktio silloin oli tuoda perustajalleen, entiselle pikkurikolliselle ja tunariyrittäjälle Ilja Janitskinille rahaa nettimainosten kautta.

Pahimmillaan, turvapaikanhakukriisin talvena 2015-2016 sivusto keräsi arviolta toistakymmentä miljoonaa sivulatausta kuukaudessa. Sillä oli reippaasti minkä tahansa maakuntalehden lukijamääriä suurempi yleisö.

Näin ei sentään enää ole.


Tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo tiistaina julkaistussa Valheenpaljastajan käsikirjassaan (Kosmos, 2019), miten paras tapa käydä valeuutiskanavia vastaan on paljastaa niiden valheet, esitellä asioiden takaa löytyvät paljaat faktat ja kaivaa esiin huhujen sylttytehtaat.
Tärkeintä on näyttää ihmisille, kuka meille yrittää valehdella ja mitä asioita nämä valehtelijat haluavat ajaa.

Kun perinteinen media Suomessakin alkoi tehdä näin, MV:n suosio kääntyi laskuun jo vuonna 2018.
Sen huonolla suomella kirjoitetut Putin-ylistykset, salaliittohörhöilyt ja koulukiusaamista muistuttava vihankylvö alkoivat näyttää siltä mitä se onkin: oikeaa verkkolehteä muistuttavaan ulkoasuun käärityltä paskalta.

Ylpeilyn synti esti meitä

Mutta tämä tapahtui aivan liian myöhässä: tämänkin ja monen muun hourujulkaisun törkeys, rahanahneus ja valehtelu olisi pitänyt osoittaa ja tehdä yleisölle avoimeksi jo paljon aiemmin.

Miksi näin ei tehty, johtuu ihan meistä, media-alan ihmisten valitsemasta väärästä reagointitavasta.

Vuonna 2015, kun sivusto alkoi käydä vihankylvöllään ja valehtelullaan myös toimittajien kimppuun, Suomen suurimman sanomalehden johto linjasi tiukasti:

”Meidän ei pidä reagoida tuohon tekeleeseen mitenkään. Sian kanssa painiessa tahriutuu itse sontaan, mutta sika vain nauttii.”


Olin asiaa pohtineissa Hesarin toimituksen kokouksissa mukana, erimielisenä ja esimiehenä, mutta en oikein osannut tai uskaltanut sanoa vastaankaan. Arkailin.
Muistan, miten joku paljon kokeneempi toimittajakollega oli huolissaan, miksi edes puhuimme näin niljakkaasta ilmiöstä.

”Jos ne kuulevat, että Suomen suurimman lehden kokouksissa käsitellään tuollaisen roskajulkaisun asioita, nehän vain saavat siitä lisää vettä myllyynsä.”

Nuoremmat uutistoimittajat, jotka pohtivat ääneen ”pitäisikö noita valehteluita jotenkin oikoa”, saivat kuulemma vielä pitkään alemmalta pomoportaaltaan selviä käskyjä:

”Me emme ala sotia tuollaisia vastaan, koska kohta emme ehtisi mitään muuta tehdäkään. Ei noiden harrastama noin härski valehtelu kuitenkaan mene suomalaisille läpi.”

Kuulin muilta tutuilta, että näkemykset olivat vielä vuonna 2016 samanlaisia myös Yleisradiossa:

”Ihmiset uskovat tositilanteessa aina paremmin meitä, koska olemme kaikkien mielipidemittausten mukaan luotettava instituutio.”

Toisin kävi: suomalaisista löytyi koko ajan yhä enemmän heitä, joihin valehtelu upposi.

Kaveria uskotaan sittenkin

En voi moittia tätä ammattikuntamme asennetta. Minäkin luulin, että PISA-menestys, lukutaito ja perinteisen uutismedian maine riittävät rokottamaan ihmisiä valehtelua vastaan.

Meiltä vain unohtui nykyinen sometalouden sääntö: ihminen on taipuvainen uskomaan enemmän vaikka kaveriaan tai sukulaistaan, jos tämä sanoo jotain sellaista mitä hän haluaa kuulla.


Osa suomalaisista halusi kuulla, että heidän työllistymisvaikeutensa ovat turvapaikanhakijoiden syytä.
Osa suomalaisista halusi uskoa, että naapuriin muuttaneet eriväriset ihmiset uhkaavat heidän elämäntapaansa ja arkeaan.
Osa suomalaisista halusi kauhistella, että heitä viedään salaa Natoon ja pakotetaan siinä välissä homostelemaan Tom of Finlandin hahmojen kanssa.
Kaikkiin näihin pelkoihin MV-sivusto onnistui löytämään syylliset ihmiset ja yksinkertaiset ratkaisut.

Olisi helppo väittää, että valeuutiset vetoavat parhaiten syrjäytyneisiin ihmisiin ja ”elämäm koululaisiin”, mutta usko itselle mieluisiin uhkakuviin tai valeisiin ei mitenkään riipu yhteiskunnallisesta asemasta.
Tänään osa korkeakoulutetuista suomalaisista tuntuu haluavan luulla, että heiltä viedään pian yksityisauto ja liharuuat.

Onko kaikki jo pilalla?

Se, että suuret mediatalot luottivat vuonna 2015 sokeasti omaan tärkeyteensä ja asemaansa, on jälkiviisaasti ajatellen joko suurta omahyväisyyttä. Tai vain kyvyttömyyttä nähdä mediankuluttajien asenteiden muutos.

En osaa sanoa, onko suomalainen mediamaisema mennyt jo peruuttamattomasti pilalle valeuutisten ja somessa raivoavien vihanlevittäjien takia. Sama syöpä nakertaa kaikkea länsimaista tiedonvälitystä.
Venäjällä, Kiinassa ja Turkissa tätä vaivaa ei ole, siellä valheiden levitys on institutionalisoitu tarkasti vallanpitäjien käsiin.

Optimistina luulen, että meillä on vielä toivoa: voimme padota uusien MV-sivustojen kaltaisten törkytehtaiden ja valehtelijoiden vaikutusvaltaa, jos toimimme tällä journalismin alalla vastedes eettisemmin ja oikein.

Johanna Vehkoo neuvoo hienossa kirjassaan tähän yksinkertaiset ja helpot keinot.
Valeuutisiin on reagoitava, niistä on puhuttava ja valehteluun puututtava heti.
Ihan sama kuin haastateltavien kanssa: jos toimittaja huomaa, että haastateltava puhuu palturia, hän ei saa julkaista valeeksi tietämiään väitteitä ilman että kertoo siitä lukijoille.

Totuuden puolesta ja valehtelua vastaan voi hyvin sotia, ja pitää sotia – se on kansalaisvelvollisuus niin journalisteille kuin ihan tavallisille mediankäyttäjillekin.PS.


Helsingin Sanomien toimittaja Anu Nousiainen huomautti aiheellisesti, että jutusta puuttuu maininta siitä mistä kursivoidut sitaatit ovat. Ne ovat osin vuosien 2014-2015 työmuistiinpanoistani, joihin kirjasin tuoreeltaan työpäivien tapahtumia, kokouksissa sanottuja asioita ja havaintojani. Osa on alkuperäisistä tuon ajan sähköposteista, joita sain itse tai joita kollegat minulle välittivät. Tästä kiitos Anulle ja pahoittelut lukijoille: tämän mainitsematta jättäminen oli minulta huolimatonta.

Juttua muutettu 23.10. klo 23.37, lisätty lähteistä kertova jälkikirjoitus.


Valeuutispomo Ilja Janitskin valehtelee mielellään, että uhkailin häntä jo 2014 tai 2015. Todellisuudessa en ole ikinä asioinut miehen kanssa mitenkään. © KUVAKAAPPAUS

 

adam7

Respected Leader
Onhan se vähän kummaa kun rekisteröity yhdistys jakaa tuomioita...
Ei se jaa tuomioita. Eivät ole täytäntöönpantavia päätöksiä. Jäsenet ovat sitävastoin sitoutuneet noudattamaan sääntöjä.

Taustahan näissä eri alojen itsesääntelyissä on että säännellään itse, jottei valtio tule sääntelemään. Toimii niin kauhan kun itsesääntelyelin koetaan asialliseksi. Jos itsesääntelyä harjoittavat ryssivät tehtävänsä, ennen tai myöhemmin tulee valtion sääntelyä alalle.
 

Vääpeli

Respected Leader
Näin pahasti perinteinen media tunaroi MV-sivuston valeuutisten torjumisessa – meitä voit syyttää siitä
Se kuinka ei vieläkään nähdä omia virheitänsä ja yritetään selittää se ihmisten tyhmyydellä yms...
 

baikal

Supreme Leader
Yllä kirjoitettu on varmasti jo hyvä pyrkimys toimia -niin rehellisesti kuin pystyy tai osaa-. Tosiasia lienee se, että aluksi maamma institutionaalinen Rehti-metiayhteisö puhtaasti vain pelkäsi -vaihtoehtometioiten- alkavan kaltata sitä rajallista leipää, joka metia-alalla Suomessa on tarjolla.

No. Siitä eteenpäin jos kenellä on halua asiaa katsoa ja jälkikäteisviisaudella arvioida, niin miten niinkuin meni mielestänne? Millä keinoin mielestänne Rehti-metiat ryhtyivät käymään taistoa -vaihtoehtometioita- vastaan? Aivan. Muutaman tutkijan ja toimittajan nimi pompsahtaa kiusallisesti esiin. Heistä heikoin heitettiin susille, häntä käytettiin kylmästi hyväksi ja toivottavasti hänen --ystävänsä-- ja primus motorinsa jaksavat nyt häntä tukea. :mad:
 
Top