Valtio lahjoittaa strategisen maa-alueen Venäjälle

Teollisuudella ei tässä maassa ole MITÄÄN preferenssiä sähkön tuotantotekniikalle, hinta ja hinnan luotettavuus ovat sitä mitkä kiinnostavat.
Toistaiseksi näin. Esim eurooppalaisilla kuluttajatuotemarkkinoilla pärjäämisen tarpeen myötä Suomeen saattaa kulkeutua monenlaisia hapatuksia. Katsotaan tuleeko ydinvoimavapaudesta esim. Saksan markkinoilla joskus myyntiargumentti. Eräässä keskisemmän Euroopan maassa konsernimme tuotantolaitos juuri vaihdettiin hiilivoimasta vesivoimaan.
 
Toistaiseksi näin. Esim eurooppalaisilla kuluttajatuotemarkkinoilla pärjäämisen tarpeen myötä Suomeen saattaa kulkeutua monenlaisia hapatuksia. Katsotaan tuleeko ydinvoimavapaudesta esim. Saksan markkinoilla joskus myyntiargumentti. Eräässä keskisemmän Euroopan maassa konsernimme tuotantolaitos juuri vaihdettiin hiilivoimasta vesivoimaan.

No, tämä on tietty mahdollista. Itte pidän toivottavampana ja todennäköisempänä, että 10-15 vuoden sisään tajutaan muuallakin kuin energiateollisuudessa, ettei ilmastonmuutoksen hillintä onnistu jos samaan aikaan pitää ajaa ydinvoimakin alas. Käsittääkseni muuten saksalainen on sijoittamassa suomalaiseen metalliteollisuuteen tuolla Pyhäjoen suunnalla, syynä ennustettavampi sähkön hinta.

Tosta Venäjän painostuksesta vielä sen verran, että toivottavasti kukaan ei kuvittele että Loviisan rakentamiseen ei mitään votkamaljojen kallistelua kummempaa liittynyt. Vaikka itte rakentelin tuohon aikaan laitoksia enintään leegoista niin olen tässä kuullut ja lukenut kaikenlaista aika mielenkiintoista, mm. korkeimmalla mahdollisella tasolla tapahtuneesta kovan linjan diplomaattisesta painostuksesta. Silloin de facto itsenäinen STUK ja tiukassa valtio-ohjauksessa ollut IVO ottivat tiukan linjan ja pitivät sen tinkimättä; uskon, että de jure itsenäinen STUK ja yksityinen yritys pystyvät seuraamaan aikaisemman sukupolven viitoittamalla tiellä.

Loviisan veteraanit muuten ovat pääsääntöisesti samaa mieltä kuin itse olen: Venäjä-yhteyteen liittyy tiettyjä riskejä, jotka pitää tiedostaa (ja joiden tiedostamisesta kertoo esimerkiksi juurikin tuo STUKin aseman merkittävä vahvistaminen) - mutta tässä jaossa jaetuilla korteilla pelattiin nyt paras pelattavissa ollut käsi.
 
Aivan käsittämätön ratkaisu, että tuetaan valtiota, joka on meidän ainoa vihollinen. Venäjä on myös tunnettu poikkeuksellisen huonosta laadustaan teollisuuden tuotteissa.

Suomessa tämä kuitenkin kääntyy parhaaksi valinnaksi. Only in Finland.

Kaikki venäläiset tuotteet pitäisi korvata meidän ystävämaista ostetuilla tuotteilla tai omilla.
 
Noin voi tietty ajatella jos ei tunne tämän ratkaisun taustoja ja vaihtoehtoja. Yksi merkittävimmistä olisi ollut venäläisen maakaasun käytön merkittävä lisääminen.

Sitäpä sitä on sitten mukava koittaa korvata, kun varastoja on lähinnä päiviksi, jos toimitus sattuu "katkeamaan" justiinsa ikävässä kohdassa. Nyt valitulla vaihtoehdolla korvaamiseen on sentään aikaa pari vuotta eikä sitä varten tarvitse rakentaa uusia satamia tai putkilinjoja.

Jos olisi ollut oikeasti niin että vaihtoehtona olisi ollut ostaa Venäjältä joko reaktori tai ei mitään, niin ehkäpä olisin sanonut että ei osteta mitään. Tämä ei ollut vaihtoehto.
 
Ymmärtääkseni emme ole kauppasaarrossa ja meille olisi myyty reaktoreita Yhdysvalloista, Ranskasta ja Japanista. Ranskalaisen mukana olisi tullut myös ennustettavuus ja skaalaedut.

Jos rahoitusta ei ole saatavissa, tarkoittaa se sitä, että hanke ei ole liiketaloudellisesti kannattava. Rahoituksen hinnalla ei ole väliä, koska teollisuus välittää ainoastaan ennustettavuudesta.
 
Ranskalainen reaktori putosi jo varsin varhaisessa vaiheessa, eikä yhdysvaltalainenkaan kauaa sinnitellyt. Välisarjassa pelasi japanilainen reaktori, venäläinen reaktori, ja muut vaihtoehdot, mutta mitalipeleissä ei enää ollut kuin venäläinen reaktori ja muut venäläiset vaihtoehdot.

Rahoituksen edullisuudella oli toki oma vaikutuksensa, mutta tärkeämpää oli se, että Rosatom suostui ostamaan E.onin osuuden.
 
Eli vaihtoehtoina oli ystävien paremmat laitokset ja nyt valittiin vihollisen huonompi laitos.

Suomessa kuulee vieläkin joskus lauseen: "Suomelle oli taloudellisesti kannattavaa, että maksoimme Neuvostoliitolle tavaroiden vastaanottamisesta". He eivät kuitenkaan ikinä ihmettele, ettei kukaan ehdota nykyisessä tilanteessa tavaroiden lähettämistä Venäjälle rahan kera. Kai se on hankala myöntää, että väkivallan uhan vuoksi on suostuttu joihinkin asioihin.
 
Ei kun ne eivät olleet oikeasti vaihtoehtoja - eivät sen jälkeen, kun E.ON lähti kävelemään. Siitä hetkestä lähtien vaihtoehdot olivat aika lailla joko venäläinen reaktori tai venäläinen sähköntuonti + maakaasu, plus ehkä jotain vihreää verhoilua jos Vihreät olisivat nyt muodostettavassa hallituksessa. No joo, turvetta ja puuta olisi poltettu kans, mutta siinäpä piilee tälle maalle mielestäni huomattavasti merkittävämpi riski. Nimittäin kummankin polttamiseen TULEE tulevaisuudessa kovempia rajoituksia, kyse on vain siitä, milloin. Ja kun näin käy - siis ei "jos" näin käy - niin laskussa muuten tulee olemaan kivasti nollia. Jos Fennovoima ei valmistu niin sit enemmän, jos se valmistuu niin vähemmän.

Jos mielesi tekee niin voithan sä halutessasi uskoa että vaikka Arevan tai Toshiban pytty olisi voitu ostaa, en jaksa tästä lähteä enempää vääntämään.
 
Ei ole mitään estettä tuoda maahan länsimaista voimalaitosta. Meitä vastaan ei ole asetettu mitään pakotteita.
 
Joo ei, eikä ole mitään estettä etteikö me voitaisi esim. ostaa joka reserviläiselle uusin FN SCAR kaikilla herkuilla, ja vänrikistä ylöspäin vaikka kaksi.
 
”Omia työntekijöitä Titan-2 tuo Pyhäjoelle Aleksander Zmikhnovskjyn mukaa korkeintaan 200 henkeä.
Heistä puolet tulee olemaan venäläisiä ja puolet suomalaisia, ehkä jonkin verran myös tsekkejä.”

(Kaleva 22,05,2015 )
 
Back
Top