Lyhyesti: Venäjä rikkoo jatkuvasti kansainvälisiä sopimuksia vastaan mm. rajoittamalla meriliikennettä pohjoisväylällä ja Kertjnin-salmessa (Krimin ja Venäjän välissä). Tätä voisi verrata siihen, että Tanska ja Ruotsi sulkisivat Tanskan samet tai Englanti ja Ranska Englannin kanaalin. Venäläiset jäänmurtajat on luokiteltu "valtioaluksiksi" ja palvelevat siten myös maanpuolustuksellisia tarkoitusperiä. Suomen ja Venäjän välinen sopimus on solmittu Venäjän aloitteesta ja voidaan tulkita siten, että Suomella on "liittoutunut" Venäjän kanssa. Venäjä voi halutessaan rikkoa sopimuksen henkeä ja pykäliä vastaan (ei olisi ensimmäinen kerta) ja saattaa Suomen todella hankalaan asemaan. Miten tämä istuu esimerkiksi Suomen ja Ruotsin väliseen sotilaalliseen yhteistyöhön? Temmes ihmettelee lisäksi miten sopimus on sopusoinnussa EU:n kilpailulainsäädännön kanssa, jonka mukaan myös jäiden murtaminen on kilpailutettavaa toimintaa.
Temmesin lisäksi ainakin Maanpuolustuskorkeakoulun Jon von Weissenberg (komentaja) on varoittanut vakavasti sopimuksen mahdollisista seurauksista!
http://hbl.fi/nyheter/2014-12-22/698526/sjorattsjurist-varnar-finland-ryskt-isbrytaravtal
Varning. Matti Temmes undrar varför Finland ska försätta sig i en situation där man riskerar hamna i en konflikt med Ryssland. Foto: Richard Nordgren.
Sjörättsjurist varnar Finland för ryskt isbrytaravtal
Maria Gestrin-Hagner
Publicerad: 22.12.2014 07.00
Matti Temmes som noga följt med Rysslands verksamhet till havs det närmaste decenniet förfasar sig över det planerade isbrytarsamarbetet mellan Finland och Ryssland. – Varför skulle Ryssland följa det här sjörättsliga avtalet när det bryter mot så många andra? frågar han.
– Ryssland har inte hittills gjort sig känt för att följa internationella sjörättsliga avtal. Varför skulle de göra det den här gången? frågar sjörättsjuristen Matti Temmes som i ett drygt decennium följt med Rysslands agerande på världshaven.
Det var för en och en halv vecka sedan (10.12) som HBL skrev om det planerade isbrytarsamarbetet mellan Finland och Ryssland. Kommendören vid Försvarshögskolan
Jon von Weissenberg varnade Finland för att sluta ett statsfördrag om isbrytarsamarbete med Ryssland. von Weissenberg såg en risk att Ryssland utnyttjar isbrytarna för spionage, medan de politiker och tjänstemän som HBL talade med såg risken för spionage som liten och försvarade isbrytarsamarbetet med att finska företag gynnas ekonomiskt.
Matti Temmes däremot ser stora risker med ett finsk-ryskt statsfördrag om isbrytarsamarbete.
– Min erfarenhet är att Ryssland inte respekterar sjörättsliga internationella konventioner och avtal. De kommer knappast att göra det den här gången heller.
"Strider mot folkrätten"
I början av 2000-talet anlitade statliga oljebolaget Neste Temmes i en utredning om oljetransporter genom Nordostpassagen.
– Jag redde ut juridiken kring oljetransporterna. Ryssarna hävdade redan då i strid med internationell sjöfartslagstiftning att de hade rätt att kontrollera vattnen kring Nordostpassagen. I dag har det gått nästan femton år och situationen har bara blivit värre. Den amerikanska Bush-regimen var upptagen med kriget i Afghanistan och märkte inte hur Ryssland lade vantarna på Nordostpassagen.
Ett annat exempel där Temmes anser att Ryssland tagit de internationella sjörättskonventionerna i egna händer är Kertjsundet som skiljer Krimhalvön från den ryska provinsen Krasnodar.
– År 2003 tvingade Ryssland Ukraina att ingå ett avtal som gjorde att vattenområdet omdefinierades till ett internt kustområde. När Ryssland täppte till sundet var det ett brott mot internationell rätt. Rysslands kontroll av Kertj och Nordostpassagen är jämförbar med att Sverige och Danmark skulle förhindra fartygstrafik i Öresund eller att Frankrike och Storbritannien stoppar genomfarten i Engelska kanalen. Rysslands agerande strider mot heliga folkrättsliga principer som har gällt till havs sedan århundraden tillbaka.
Temmes ser stora säkerhetspolitiska risker med statsfördraget.
– Varför ska Finland försätta sig i en situation där man riskerar hamna i en konflikt med Ryssland. Isbrytaravtalet kom till på Rysslands initiativ och man måste vara enormt skicklig på kremlologi för att kunna förutspå vad avtalet kan leda till. Vad tänker Finland göra den dag det visar sig att Ryssland bryter mot avtalet? Och hur går Finlands planer på militärt samarbete med Sverige ihop med att Finland lierar sig med Ryssland, frågar Temmes.
"Återgång till Kekkonens politik"
De ryska isbrytarna definieras som ryska statsfartyg och har en avgörande betydelse för Rysslands militära framfart i de arktiska områdena.
– I förlängningen kan man till och med göra tolkningen att Finland skulle ha en militärstrategisk pakt med Ryssland.
De ryska isbrytningarna sorterar under det ryska nödsituationsverket, alltså samma myndighet som stod för de omtvistade hjälpförsändelserna till Donetsk.
– Ett krigsfartyg behöver inte se ut som ett krigsfartyg. Om bestämmanderätten över fartygen finns hos militären är fartygen de facto militära. Jag tycker att det är skrämmande att Finland håller på och återgår till Kekkonens utrikespolitik och i det här säkerhetspolitiska läget skriver under ett statsfördrag som gör oss till Rysslands bundsförvant.
Temmes anser dessutom att statsfördraget med Ryssland står i strid med EU:s konkurrensregler.
– Hur skulle Finland kunna köpa isbrytartjänster av Ryssland när det handlar om konkurrensutsatt verksamhet inom EU?