kaislajääkäri
Eversti
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1425297400448
Venäjä arvostelee Suomea lasermittareiden toimituksesta Ukrainaan – "ei palvele rauhaa"
Ulkomaat 2.3.2015 19:57
Anneli Ahonen
Paavo Teittinen
Helsingin Sanomat
Noptel
Kuvassa Noptelin LRF-200-laseretäisyysmittari. Ruutukaappaus yhtiön sivuilta.
Venäjä arvostelee Suomea lasermittareiden toimituksesta Ukrainaan – "ei palvele rauhaa"
Ulkomaat 2.3.2015 19:57
Anneli Ahonen
Paavo Teittinen
Helsingin Sanomat
Noptel
Kuvassa Noptelin LRF-200-laseretäisyysmittari. Ruutukaappaus yhtiön sivuilta.
- 31
-
Pietari. Venäjän ulkoministeriö arvostelee Suomea laseretäisyysmittareiden toimitusten sallimisesta Ukrainaan.
"Otimme vastaan suurella ihmetyksellä Suomen hallituksen päätöksen 26. helmikuuta sallia Noptel-yritykselle tuhannen LRF-200-laseretäisyysmittarin toimituksen Ukrainaan", sanotaan Venäjän ulkoministeriön sivuilla maanantaina julkaistussa kommentissa.
Noptel on oululainen elektroniikkafirma, jonka omistaa belgialainen sotilasjättikonserni FN Herstal.
Venäjän ulkoministeriön mukaan mittareita voitaisiin asentaa ampuma-aseisiin.
"Tällainen askel Suomen puolelta ei palvele rauhan ja vakauden saattamista Ukrainaan", kommentissa kirjoitetaan ja viitataan Minskissä helmikuussa solmittuun rauhansopimukseen.
Venäjä väittää Suomen toimivan kansainvälisten, asevientiä rajaavien sopimusten vastaisesti.
"Suomen hallituksen päätös on ristiriidassa maan johdon ilmoitusten kanssa. Niiden mukaan Suomi edistää rauhanomaisen sääntelyn saavuttamista Ukrainassa."
Ministeriön mukaan päätös on ristiriidassa myös Suomen asetoimituksia koskevien velvollisuuksien kanssa ja herättää "syvää" huolta.
Suomen ulkoministeriöstä ei kommentoitu asiaa maanantaina.
Noptelin toimitusjohtajan Markku Koskinen otti tyytyväisenä vastaan tiedon vientiluvan hyväksymisestä. Valtioneuvosto myönsi luvan viime torstaina.
"Tämä on meille uutinen, se aina kestää pari viikkoa ennen kuin tieto tulee meille. Kiitos tiedosta."
Koskisen mukaan Venäjän huolet ovat aiheettomia. Laseretäisyysmittareita on hänen mukaansa myyty Ukrainaan kiikarisovelluksiin, yhteensä noin 1,9 miljoonan euron kaupassa.
Mittarin avulla kiikarin käyttäjä pystyy laskemaan etäisyyden kohteeseen. Etäisyys voi maksimissaan olla kolme kilometriä, tosin tyypillinen käyttöetäisyys on kilometristä puoleentoista.
"Periaatteessa mittaria voisi käyttää sotatarkoituksiin, mutta tässä tapauksessa laitetta on haettu kiikarisovellukseen. Venäjän huolet eivät siis ole aiheellisia. Voihan tällaista kiikaria toki käyttää esimerkiksi rajavalvonta tai Ukrainan sotilaat, mutta ei se ole ase", Koskinen linjaa.
"Tämä on vähän niin kuin toimittaisimme kumisaappaita. Jos tällainen sovellus on huolestuttava, niin mikä tahansa varuste jota Ukrainan joukot käyttävät aiheuttaa vastaavanlaista huolta. Ainahan vastapuoli voi käyttää tällaista omien tarkoitusperiensä ajamiseen."