Käsittääkseni golfin pelaajat käyttävät laser-etäisyysmittareita. Nikonilta löytyy tuotteita tuohon markkinaan.
Pitää paikkansa. Nikon ja Bushnell valmistavat Golf-käyttöön sekä metsästyskäyttöön sopiviä etäisyysmittareita.
Kas kun en yllättynyt kuka on "Novorossijan" paikallinen edustaja...
Aika rajuja laseraseita noi Noptelin laitteet, kun niillä nyt kansanmurhataan ihmisiä banderalaisten fasistien toimesta. Leikkaavat lihaa kuin kuuma veitsi voita!
Sodan lait käsittelevät tuollaisia aseita joilla
"haavoitetaan katalasti" tai
"myrkytetään". Homma perustuu kansainvälisiin sopimuksiin
. Keisarillinen Saksa teki aikanaan 1898, virallisen valituksen Briteille, että nuo dumdum- luodit olivat liian tuhovoimaisia, että niillä oli liian "
katala haavoittava vaikutus". Protesti aikanaan meni läpi mistä seurasi tuo kansainvälinen sopimus.
Sopimusten perusteella kiellettiin sotakäytössä laajenevat luodit (
dumdum, hollow-point yms), seurauksena armeijat nykyään käyttää yleisesti kokovaippaluoteja. Kranaatteihin tuolla ei ollut vaikutusta tuolla sopimuksella.
Minun käsittääkseni myöskään laser-aseisiin ei ole vaikutusta nykyisillä sodan laeilla, koska laser-aseet eivät siirrä mitään projektiilejä vihollista kohti (?). Tämä ehkä lienee juupas-eipäs kysymys, koska eikös valo ole sekä partikkeleja että aaltoliikettä. Onko partikkeli-ase sellainen ase, joka heittää projektiilejä?
Kylmän sodan aikana kehiteltiin nimenomaan vihollisen
sotilaslentäjien sokaisemiseen tarkoitettuja laser-aseita. Näitä vastaan sitten kehiteltiin erilaisia suojautumisratkaisuja lentokoneen kuomuun sekä lentäjän kypärän visiireihin (suojapinnoitteet). Mitä ilmeisimmin varsinainen
sokaisukäyttö ei ole lyönyt itseään läpi käytännösä, konflikteissa,
ainakaan vielä. Jenkit ovat suunnanneet laser-aseiden kehityksen uudelle sektorille, elikkä: torjuntatehtävät lennokkeja, ja ammuksia ja ohjuksia vastaan.
Tietysti sodan lakeja on myös tulkittu sen mukaan, mikä on aseen ja ammuksen vaikutus kohteessa. Myös aseiden ja ammusten polttovaikutuksia on tutkittu, ja tulkittu sodan lakien pohjalta. Varmaankin esim.
0.50cal API on sallittu luoti juurikin sen takia että polttovaikutus on sekundaarinen vaikutus. Jos elävää voimaa ammutaan niin ammus ei varsinaisesti
haavoita katalasti, vaan käytännössä
tappaa tai haavoittaa tappavasti. (hmm väittelyn aiheetta teille...
)
Valkoinen fosfori on ollut kiistanalainen lähiaikoina sodan lakien mukaan. Asetta ovat esim. israelilaiset ja amerikkalaiset käyttäneet merkkaus- ja peitetarkoituksiin. Polttovaikutus on sekundaarinen vaikutus tällaisessa roolissa yleisesti tarkasteltuna. Kuitenkin polttovaikutus on massiivisen tuhovoimainen jos tuota ainetta joutuu kosketuksiin iholle.