Venäjä Vladimir Putinin jälkeen

Fencer

Kenraali
Mitä tapahtuu, jos uutinen syöpää sairastavasta Putinista pitää paikkansa, ja Putin joko luopuu vallasta tai kaatuu saappaat jalassa seuraavan parin vuoden sisään?

Kuka tai ketkä tulevat tilalle, minkälaisen valtataistelun tai vaalien jälkeen ja minkälaista politiikkaa Putinin jälkeisellä Venäjällä harjoitetaan?

Mikä on vaikutus geopolitiikkaan, Venäjän lähialueisiin jne.?

 
Viimeksi muokattu:
Mahdotonta tietää etukäteen, tilanteen arvaamattomuus tässä onkin vaarallisinta...

Sen voi kuitenkin kohtuullisella varmuudella sanoa, että tuskin Venäjä ainakaan muuttuu kuin taikasauvan iskusta silmänräpäyksessä länsimaiseksi demokraattiseksi sivistysvaltioksi. Todennäköisesti Putinin aikaa seuraa tietty epävakauden aika Venäjällä, kuten on seurannut aina merkittävien venäläisjohtajien, kuten Leninin, Stalinin ja Hrutsevin (miten hitossa tämä nimi nyt kuuluukaan kirjoittaa suomeksi) valtakausien jälkeen. Venäjällä on vain vähän perinteitä rauhallisesta ja vakaasta vallanvaihdosta, pahimmassa tapauksessa koko vallitseva yhteiskuntajärjestelmä romahtaa kuten kävi vuosina 1917 ja 1991.

Venäläinen kansanluonne on kuitenkaan tuskin muuttunut mihinkään noin sadassa vuodessa, sama epärehellisyys, korruptio, laiskuus, alkoholismi ja taipumus vahvaan keskusjohtoisuuteen tulevat varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin. Mitä tahansa Venäjällä tapahtuukin, lähes varmaa on, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät entisestään, todellisen vallan pysyessä hyvin todennäköisesti samojen piirien käsissä mahdollisten mullistustenkin jälkeen. Mahdollinen yhteiskunnallinen epävakaus Venäjällä vain lisää riskiä, että vallankahvaan nousee jokin todellinen laajentumishaluinen diktaattori, jonka rinnalla Putinkin alkaa vaikuttaa pelkältä "pyhäkoulupojalta"...

Venäjällä on pitkät perinteet ulkoisten kriisien luomiseen sisäisten ongelmien peittämiseksi ja kansallistunteen nostattamiseksi. On täysin mahdollista, että Venäjällä nousevat Putinin jälkeen valtaan Zhirinovskin hengenheimolaiset tai raskaan sarjan kommunistit, jotka eivät ole Suomen kannalta ainakaan Putinia parempi vaihtoehto.

Kaikki on mahdollista Venäjällä aina etnisistä puhdistuksista kolmanteen maailmansotaan. Sopii vain toivoa, että käteen ei jää Mustapekkaa Putinin poistuttua näyttämöltä...
 
Mahdotonta tietää etukäteen, tilanteen arvaamattomuus tässä onkin vaarallisinta...

Arvaamattomuus on varmasti avainsana. Valtaan voi nousta minkälainen klikki hyvänsä. Sisällissota lienee myös otettava huomioon, jos valtaan haluaa useampi taho. Ja uusi isäntä voi olla ilmoitusasia, ei siihen vaaleja tarvita. Ja vaikka sellaiset pidetään, niin lopputulos tiedetään jo ennalta.

Putinin lähipiiri nauttii varmasti esimiehensä suomista eduista, ja tunnetusti saavutetuista eduista ei tingitä. Minkään oppositioryhmittymän tuskin annetaan päästä valtaan.

Ja yksi mahdollisuus on jonkinlainen arabikevät, jossa yhtäkkiä Moskovan kaduilla on 100 000 henkeä vaatimassa muutosta.
 
Poissulkemismenetelmällä voidaan ainakin rajata ulos vapaiden ja avoimien vaalien järjestäminen.

Aseellinen tai muu rajumpi rajattu konflikti, jota pidän talouden romahtamisen seurauksena, ei toteutune tässä skenaariossa. Putinin nopeaa putoamista seuraa sisällissodan kaltainen tilanne jota seuraa niin epävakaat olot, että suuri pakolaisvirta tulee rajan yli tänne emmekä sitä pysty estämään.

Nämä siis pahimpia näkymiä, mutta todennäköisyyksien rajoissa.
 
Mitä tahansa Venäjällä tapahtuukin, lähes varmaa on, että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät entisestään
Venäjällä Putinin aikaan ovat toki rikkaat rikastuneet sikana, mutta myös köyhät ja keskiluokka voi paljon paksummin kuin ennen. Siksi Putin onkin niin suosittu, kun hän on oikeasti saanut venäläisten elintason nousuun.

Kaikki on mahdollista Venäjällä aina etnisistä puhdistuksista kolmanteen maailmansotaan. Sopii vain toivoa, että käteen ei jää Mustapekkaa Putinin poistuttua näyttämöltä...
Tämä on totta. Valitettavasti.
 
Putinin syövästä on ollut huhuja jo aikaisemminkin. Saattaa olla niinkin, että mies on sairastellut jo pitempään, mutta parantunut välillä eli Venäläinen lääketiede on pitänyt miehen elossa ja toimintakykyisenä näihin päiviin asti.
En jää itkemään ja enkä usko "mustaan pekkaan". Putinia on vaikea nykyaikana alittaa, ja eiköhän tämän taustalla oleva oligarkkien joukko ole historiansa Stalinin ajan vainoista jo lukenut, eikä päästä valtaan miestä, joka voisi olla heille uhka.
Jos länsi jatkaa kauppaboikotteja, niin seuraaja saattaa pyrkiä liennyttämään ja sitten silloin myös Krim on kauppatavaraa.
 
Moskovan tapahtumat ratkaisevat Ukrainan, Valko-Venäjän ja Moldovan aseman. Tämä taistelu ratkaistaan Moskovassa ja Kremlin presidentinhallinnossa.

Kremlin presidentinhallinto haluaa, että seuraamme Ukrainan tapahtumia kiihkeästi ja yksinomaan, ettemme vain älyäisi seurata Kremlin vallan salien tapahtumia. Esimerkiksi Putinin terveys ja Venäjän talouden tila ja Putinin tukijoiden liikkeet. Että ovatko Putinin tukijat jättämässä uppoavan laivan.

Uppoavaan laivaan viittaa Putinin kauppapolitiikka, jossa Venäjä yrittää kiristää kauppakumppaneita, jotka puolestaan ovat havainneet, että Venäjä ei olekaan luotettava kumppani kaupanteossa. Eli Venäjän talouden perusta on alkanut murentua ja Putinin kamikazepolitiikka herättää kauhua varmaan järkevissä älykkäissä venäläisissäkin.

Sitten se millainen henkilö nousee valtaan Putinin jälkeen.

Tässä voi ehkä käydä niinkin, että Medvedev nousee uudestaan Venäjän presidentiksi. Venäjä järjestää vain pienet muodolliset presidentinvaalit.

Tai sitten Venäjän valtataistelun voi ratkaista se jolla on aseet. Siinä ei sellaisilla piireillä joilla ei ole aseita taida olla muuta kuin sanomista. Suomessakin maan itsenäistyessä valtataistelu ratkaistiin aseilla.


Venäjällä etenkin tämä uutta energiaa saanut kansallismielisten militanttien sakki on vaarallinen. He voivat tuntea voimakasta halua olla diktaattorin tekijä.

Mitäs, jos Donbassin separatistit katsovat, että mitä ihmettä he Donbassissa hääräävät, kun se iso potti on Moskovassa. Vallataan Kreml! Entäs, jos Strelkov käskee tämän pienen yksityisarmeijansa Moskovaan ja hyökkää Kremliin nostaakseen itsensä valtaan, ja sitten mennäänkin taas uudestaan Ukrainaan paljon isommilla voimilla.
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaanpa että Putin katsoo seuraajansa lähipiiristään, joka on varsin suppea aiempien Venäjän diktaattorien tapaan. Myös Putin itse pääsi virkaansa suhteilla maan edelliseen hallitsijaan: Votka-Jeltsiniin.
 
Silovikit ovat varmasti vahvoilla vallanperimyksessä, Putinin aikana on sekurokratiaa rakennettu antaumuksella. Ivanov lienee vahvimpia ehdokkaita. Medvedev ei ilmeisesti nykyään ole aivan vallan ytimessä.
 
Silovikit ovat varmasti vahvoilla vallanperimyksessä, Putinin aikana on sekurokratiaa rakennettu antaumuksella. Ivanov lienee vahvimpia ehdokkaita. Medvedev ei ilmeisesti nykyään ole aivan vallan ytimessä.
Oisko tuo Ivanov sitten politiikassaan rakentavampi ja ihan vain ihmisenäkin kypsempi? Ei se ainakaan päällisinpuolin näytä läheskään yhtä liukkaalta, kuin tämä nykyinen tsaari.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän presidentti nimittää ja voi erottaa pääministerin ja muut hallituksen jäsenet, presidentti voi toimia Venäjän hallituksen kokousten puheenjohtajana ja antaa määräyksiä pääministerille ja muille hallituksen jäsenille ja peruuttaa hallituksen määräyksiä.

Jos Venäjän presidentti Vladimir Putin ei kykene tehtäviinsä ne siirretään Venäjän pääministeri Dmitri Medvedeville.

Venäjän hallituksella on siis intressi jatkaa tilannetta mikäli Putin ei pysty tehtäviinsä. Perusta sille, että Venäjä tekee kekkoset on luotu. Jeltsinkin jatkoi kauan presidenttinä vaikka käytännössä hän ei tehtävään kyennyt. Neuvostoliitossakin nähtiin monia seniilejä horiskoja ylimmällä valtaistuimella. Samaten länsimaissakin on melkoisen sairaita poliitikkoja istunut virassa etenkin presidentinjohtoisissa järjestelmissä.

Venäjän media näyttää tekevän parhaansa pitääkseen kansan pimennossa suoltamalla sille rankkoja pelleutisia jotka ovat niin raflaavia, että niiden idea voi olla vain kääntää huomion pois kansalle itselleen olennaisista tapahtumista. Venäjän media ei siis tee tehtäväänsä tiedottaa kansalle vaan toimii sumuverhon luojana vallanpitäjien kähmiselle. Nostamalla pellet etualalle ja laittamalla todelliset asiatoimijat piiloon Venäjän media toimii Venäjan kansan etua ja tiedontarvetta vastaan. Pellemediaa ei pitäisi missään maassa hyväksyä vaan sellaista toimintaa kohtaan pitäisi protestoida jollain tavalla.

Minun mielestäni sellainen järjestelmä joka kasaa liikaa valtaa yhdelle ihmiselle ei ole hyvä. Vallanjaon pitää aina olla sellainen, että se tuottaa kansan kannalta parhaat mahdolliset päätökset.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä Putinin jälkeen? Samaa paskaa. Ei siksi, koska on putlereita vaan siksi, koska meistä länsipullista on tullut mitä on tullut.

Timo Hännikäinen kirjoitti blogissaan osuvasti:

Minulla on hyvin vähän huomautettavaa siihen kritiikkiin, mitä Putin ja Aleksandr Dugin ovat länsimaihin kohdistaneet: me todella kärsimme seksuaalisesta holtittomuudesta, ylensyönnistä, perhe-elämän kuihtumisesta, moraalisesta pelkuruudesta, etnisestä ja kulttuurisesta masokismista, yhdistävien arvojen puutteesta, lyhytnäköisyydestä, kyvyttömyydestä arvottaa mitään muilla kuin taloudellisilla mittareilla. Ja juuri näiden ongelmien takia olemme niin avuttomia nyky-Venäjän kaltaisten valtioiden edessä.

Sosiaalinen eroosio on edennyt pisteeseen, jossa olemme alkaneet epäillä jopa oikeuttamme puolustautua. Luotamme Putinin kaltaisiin johtajiin, ja sitten kun he rikkovat sopimuksen toisensa jälkeen, emme uskalla tehdä päättäväistä vastarintaa, vaan yritämme puhua heille järkeä.
 
Rautaa puuttuu lahkeesta. Sitä on alettava löytymään. Se ei ole ameriikan tuontitavaraa, sitä ei voi ostaa dollareilla hyllystä. Olemme tottuneet siihen, että rahalla selvitään kaikesta.....nyt olemme sen edessä, kun rahalla ei taideta selvitäkään, emme selviä kauniilla puheilla globalisaatiosta, emme voi kätkeä itseämme jäniksen tavoin pensaaseenkaan, ekseteera.
 
Timo Hännikäinen kirjoitti blogissaan osuvasti:

Minulla on hyvin vähän huomautettavaa siihen kritiikkiin, mitä Putin ja Aleksandr Dugin ovat länsimaihin kohdistaneet: me todella kärsimme seksuaalisesta holtittomuudesta, ylensyönnistä, perhe-elämän kuihtumisesta, moraalisesta pelkuruudesta, etnisestä ja kulttuurisesta masokismista, yhdistävien arvojen puutteesta, lyhytnäköisyydestä, kyvyttömyydestä arvottaa mitään muilla kuin taloudellisilla mittareilla. Ja juuri näiden ongelmien takia olemme niin avuttomia nyky-Venäjän kaltaisten valtioiden edessä.

Sosiaalinen eroosio on edennyt pisteeseen, jossa olemme alkaneet epäillä jopa oikeuttamme puolustautua. Luotamme Putinin kaltaisiin johtajiin, ja sitten kun he rikkovat sopimuksen toisensa jälkeen, emme uskalla tehdä päättäväistä vastarintaa, vaan yritämme puhua heille järkeä.

Oi oi me ollaan niin heikkoja ja arkoja, eihän meillä ole kuin 906 miljoonainen nato, oi oi tätä heikkoutta, ihan hutera olokin. Ja sitten vielä kertosäe.
 
Viimeksi muokattu:
Oi oi me ollaan niin heikkoja ja arkoja, eihän meillä ole kuin 906 miljoonainen nato oi oi tätä heikkoutta, ihan hutera olokin. Ja sitten vielä kertosäe.

Moraalisesti löysiä kanelipullia! Miten Nato asiaa muuttaa?

Sanoi se entinenkin poika saatolta tultua, että oli rumpu ja palikat mutta en rummuttanut.
 
Mitäs, jos Donbassin separatistit katsovat, että mitä ihmettä he Donbassissa hääräävät, kun se iso potti on Moskovassa. Vallataan Kreml! Entäs, jos Strelkov käskee tämän pienen yksityisarmeijansa Moskovaan ja hyökkää Kremliin nostaakseen itsensä valtaan, ja sitten mennäänkin taas uudestaan Ukrainaan paljon isommilla voimilla.

Strelkov on puhallusta. GRUshnik ja Kremlin käskyläinen, hän ei tee ilman lupaa mitään. Näyttelijä pelle mielestäni.
 
Silovikit ovat varmasti vahvoilla vallanperimyksessä, Putinin aikana on sekurokratiaa rakennettu antaumuksella. Ivanov lienee vahvimpia ehdokkaita. Medvedev ei ilmeisesti nykyään ole aivan vallan ytimessä.
Ivanov? Sama Ivanov, jonka poika humalassa ajoi yli kuoliaksi naisen jalkakäytävällä Moskovassa? Todistaja hävisi taivaan tuulien kansa olemattomiin. Naisen sukulaisesta, joka näki ikkunasta yliajon tehtiin rikollista, ja laitettiin vankilaan saman tien, yliajajasta vähän päälle 20 v silloin, tuli miljardööri, vai oliko se peräti jo miljardööri, kuten näillä kaikilla Putinin lähellä olevista tärkeiden pamppujen lapsista. Ja tietenkin hänet on vapautettu kaikista syytteista. Kaikki hyvin? Ei. Poika asken hukkui lomamatkalla. Eho Moskvyn jornalisti Aleksandr Plyschev mainitsi "Miten tämän jälkeen voi uskomatta Korkeimpaan voimaan" ja sai sitä potkut.

Koko Putinin ympäristö on toinen toista pahempia vallan sokaisemia sosiopaatteja. Kukaan niistä ei voi olla parempi tai huonompi.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä on aina ollut aggressivinen ja laajentumishaluinen. Tuskinpa tuo tuosta muuksi muuttuu.
Kyllä, mutta moni maa on onnistunut pääsemään sitä eroonkin. Nyt tuli Ukrainan vuoro. Putinia hirvitti ajatus että entisissa sosialistisissa maissa, Baltian maissa, eletään yhä paremmim ja paremmin. Ukrainan menetys on sille kova isku. Olen jo kirjoittanut että Ukraina on rikas maaperältään, rikkain maa Euroopassa, myös isoin. Tälläiset maat voivat nopeasti tulla menestyviksi, ja tämä ajatus Putinille (=Ozerolle) oli kestämätön. Koska silloin niiden omaa kansa saa "huonon" esimerkin ja potkaisee "tsaarit" pihalle.
 
Back
Top