Otetaan ensimmäisenä strategiset pommikoneet.
Tuossa on Wikipedian luvut. Toinen asia on se että kuinka monta konetta on kerrallaan taistelukelpoisia.
TU-22 M 60 kpl
TU-95. 60 kpl
TU-160. 16 kpl
Näille kaikille on yhteistä että tekniikka on vanhaa.
TU-95 bear:stä voisi sanoa että se on mailman noin-stealthein pommari.
Vastakkainpyörivät potkuriparit neljässä potkuriturbiinissa takaavat käsittämättömän näkyvyyden tutkassa.
TU-160 Black Jack pommaria voisi kuvata suuruudenhulluksi jättiläiseksi, joka on jättiläinen myös tutkassa.
Vertailun vuoksi amerikkalaiset ovat alkanee kehittämään jo kolmannen sukupolven häivepommaria.
Oletteko koskaan miettineet miksi venäläiset eivät ole pitkään aikaan tehneet yksimoottorisia suihkuhävittäjiä?
Luulisin että luotettavuus eikä teho riitä!
Su-57 kehityksessä on tullut esille että uutta moottoria ei meinata saada millään tavalla valmiiksi.
Jotta suihkuturbiinin siipiä voidaa rasittaa sekä voimilla että huomattavalla kuumuudella, on niiden rakenteen sekä materiaalin oltava mutkikasta.
Venäläisten resurssit eivät enää riitä tähän.
Venäläisten hävittäjien heikkous on myös rungon elinikä, joka ei ole länsimaisten tasolla.
Lännessä käytetään pieniä, liitäviä ja tarkkoja pommeja. Venäläiset joutuvat luottamaan määrään tarkkuuden sijasta.
Venäläiset ovat kehitelleet sopimuksista huolimatta tuomiopäivän risteilyohjusta, jollaisen amerikkaiset saivat 60-luvulla toimivaksi.
Ohjuksessa on ydinreaktori.
Luojan kiitos Venäjän ilmavoimat eivät ole hyvässä tilassa.
Duoda duoda...
On yksi asia puhua Wunderwaffeista ja pelätä niitä mutta ei ole yhtään sen parempi vähätellä mahdollista vastustajaa. Ja tässä tekstissä on nyt aika paljon sitä vähättelyä. Ja monelta osin väärää sellaista.
Määrät ovat yksi asia. Mutta muutamia huomioita:
Pommittajista. Mistä tiedät niiden tekniikan olevan vanhaa? Kaikki kyseiset koneet ovat päivityksessä ainakin Wikin mukaan ja 2014 tuli ulos ensimmäinen päivitetty 160. Minkä lisäksi kyseisten koneiden tuotantoa ollaan väitetysti jatkamassa ja 2017 tuli ulos ensimmäinen TU-160M2. Siis viimeisin valmistettu strateginen pommittaja mikä maailmassa on. On totta, että B2 on stealth-kone mutta se on vain yksi aspekti koneessa. Lienet huomannut, että nämä Venäläisten "romut" pystyivät varsin hyvin laukomaan risteilyohjuksia melkoisen matkan päästä Syyriaan. Ja hyvin nuo TU-22:setkin näyttivät lentävän ja pommeja pudottelevan.
On totta, että SU-57 moottori ei ole valmistunut. Uuden konstruktion tekeminen ei ole helppoa/halpaa. Siis uuden konstruktion, ei pimpatun version tekeminen vanhasta konstruktiosta. Tuo kommentti Venäläisten kyvyttömyydestä tehdä turbiinien siipiä on erikoinen. Tunnetko koneen nimeltä Mig-31? Tai Mig-25? Ja niiden suoritusarvot? Taitavat sen kehittämisen ongelmat olla kyllä hieman muualla kuin tuolla osa-alueella.
Lienet huomannut, että monet nykyaikaisista koneista myös lännessä on kaksimoottorisia. Yksimoottorisia koneita tehdään yhdestä ja vain yhdestä syystä. Kustannukset. Jos halutaan suorituskykyä tehdään kaksimoottorisia. Tunnetko mallit Mig-21, Mig-23 jne. jne. jne. Eivät ne ihan kaikki taivaalta pudonneet moottorien epäluotettavuuden vuoksi.
Rungot ovat mielenkiintoinen kysymys. Idässä ja lännessä oli hyvin erilainen ajattelutapa hävittäjätoiminnassa. Osittain tämä johtuu ihan maantieteestäkin. Mutta myös ilmavoiman käyttötavasta. Tämä ero näkyi jo WW2:ssa. Ovatko nykyiset koneet sitten samanlaisia kuin edellisen sukupolven koneet on toinen kysymys. Vastausta ei ainakaan minulla ole. Enkä usko olevan hirveän monella muullakaan palstalaisella.
Tuo aseiden ero on sitten ihan oma juttunsa. Siinä näkyy iso ero ajattelussa ja toimintatavassa. Jenkeillä on hyvin erilainen lähestymistapa kuin venakoilla. Molemmissa tavoissa on puolensa ja niiden pohtiminen olisi oikeastaan oman ketjunsa paikka. Mutta johtuvatko erot vain tekniikan eroista? Voi olla näinkin.
Tuosta risteilyohjuksesta en sitten tiedä yhtään mitään. Jos tarkoitat SLAM:ia ja projekti Plutoa, niin ne eivät edenneet alustavaa testivaihetta pidemmälle Jenkeissä. Valmista ei koskaan tehty 10 vuoden kehitysprojektin aikana. Nerva ja RD-0410 olivat sitten vähän eri asioita ja niitä kehittivät molemmat osapuolet.
Lopuksi. Olen joskus aiemmin sanonut, että en usko Wunderwaffeihin kummallakaan puolella. Jenkit ovat panostaneet stealthiin ja Venakot perinteisempään suorituskykyyn. Kumpi on enemmän "oikeassa" selviäisi vasta kun kaksi samaan tehtävään tarkoitettua konetta kohtaisi tasaisella. Ja sittenkin eroa tulisi lentäjien osaamisen ja taktisen tietämyksen kautta. Totta kai USA:n ilmavoimat ovat ylivoimaiset nyt ja todennäköisesti pitkälle tulevaisuuteen jo pelkän määrän ja muutaman muun tekijän avulla. Mutta tämä ei ole Suomen tilanne. On vaarallista aliarvioida mahdollisen vastustajan kykyä tuolla tavalla.
Ja nyt borssikeitolle!