Venäjän masinoimat "pakolais"-virrat Suomeen

Minä vähän epäilen että Venäjä ei halua Suomelta yhtään mitään :coffee:

Venäjä on luokitellut Suomen ihan virallisella tasolla epäystävälliseksi maaksi mikä tarkoittaa venäläisille tismalleen samaa asiaa kun vihollinen. Nyt luodaan juurikin sitä viholliskuvaa ilkeästä Suomesta joka USA.n, Naton ja EU:n uskollisena orjana kiusaa syytöntä ja viatonta Venäjää.

Kun kaupankäynti rajojen yli oli jo muutenkin minimissä niin ei Putinilla ole mitään syytä neuvotella mistään.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on loistava idea jossa meille tuttu Kenraali Talvi auttaa.
Suomeen johtavan tien voi joka tapauksessa ensin jäädyttää. Lähestyvien siirtolaisten eteen vesivalli, josta henkilöt voi sitten itse päättää kastuuko vai palaako kuivempaan maahan kertomaan ettei teidän juonet oikein nyt toimi.

Kovaa kovalle.

.
No entäs sitten kesällä?
 
Tässä nähdään myös se, pystyykö Suomeen tunkemaan järjestetysti vaikka puoli miljoonaa tai miljoonan. Kyllä maailmalla pakolaisia riittää. Eikä tämä mikään testi välttämättä ole vaan mahdollisesti jopa operaation alku.

V. 2015 sitä operaatiota edelsi selkeä mielipiteenmuokkaus Meillä on unelma -marsseineen ja jatkuva vahva propaganda ja varoittavien esimerkkien teko liian vakavasti otettavista toisinajattelijoista.

Nyt tällaisen yhtenäisen kampanjan puuttuminen ja itse asiassa jopa kääntyminen osiltaan 180 astetta suuntaansa mahdollistaa kansallisvaltion normaalin toiminnan tällaisen uhan edessä. Suomen vastatoimet sopivat lännen Venäjän vastaiseen megatrendiin, mitä ei ollut olemassa v. 2015. "Pakolaiset on kivoja" ja "armeijaa ei enää tarvita" megatrendit jäivät jo taakse, jopa Ruotsissa.

Tämän vuoksi en ole ylettömän huolissani. Nyt meidän kätemme eivät ole sidotut eivätkä sisäiset kansallisvaltiota vastaan toimivat toimijat ole enää tällä sektorilla ylikynnessä, toisin kuin edellisellä kerralla.
 
Miten tällaisten ihmisten älynlahjat riittävät professorin tasolle vai onko se nykyään liian helposti saavutettavissa? Mitään ei saa tehdä, ennen kuin on ihan oikeasti liian myöhäistä.
Rohvessoori arvelee pääsevänsä maalikylään vitun Lapista kun oikeus voittaa. Se uusi kotikin on varmaan jo Kuusisaaresta valittu..
 
Moskovski Komsomolets -lehdessä annetaan ymmärtää, että sulkemispäätöksen taustalla olisi yksi ainoa somalialainen turvapaikanhakija, josta saatiin ”painava peruste” raja-asemien sulkemiselle.

– Muodollinen syy (raja-asemien sulkemiselle) on Somalian kansalainen, joka ylitti vastikään Euroopan unionin rajan polkupyörällä. Välittömästi sen jälkeen kun ”somalialaispyöräilijä” oli otettu kiinni ja kun siitä oli tullut jo meemi Venäjän sosiaalisessa mediassa, Suomi ilmoitti aikeistaan laittaa Venäjän rajansa lukkoon ja ryhtyi sanoista tekoihin hämmästyttävän nopeasti, lehti kirjoittaa.



78.ru-televisiokanava kuvailee tilannetta Suomen rajalla vaikeaksi ja kertoo ihmisten olevan erittäin tyytymättömiä Suomen päätökseen.

Kanavan haastattelemat suomenvenäläiset syyttävät Suomea ”ihmisoikeuksien rikkomisesta” ja ”brutaalista ihmisten loukkaamisesta”. He ovat eniten huolissaan omista oikeuksistaan ja sukulaistensa tapaamisesta.

– Suomessa asuva Larisa S ei vilpittömästi voi ymmärtää, miksi Suomen johto, joka ei itse pysty selviämään siirtolaisongelmistaan, syyttää kyvyttömyydestään Venäjää ja siirtää ongelmien seuraukset tavallisten ihmisten harteille, kirjoittaa Argumenty i Fakty.

VMP. Nyyh nyyh kun ryssiä taas Suomessa kiusataan. No, odotettavissahan tämäkin taas oli.
 
Haisee kyllä ihan suunnitellulta reagointikartalta. Venäjä voi propagoida omalle kansalleen mitä lystää, mutta muulle maailmalle on selvää, että se ei yrittänyt korjata toimintaansa, vaikka siihen annettiin tilaisuus.

Jos Putin haluaa rajan kokonaan kiinni, eli se on myös tavoite, pitää miettiä, miksi. Oman väen se voisi pitää jonkin lain määräämällä joka tapauksessa sisällä, joten reservien pako ei ole syy, vaikka joku voi näinkin ajatella.

Suomenvenäläisten "luotettujen" kuurninta protesteihin yllyttämällä?

Ainoa aika suurikin virhe Suomessa tehtiin että takaisin Venäjälle käännytetyt otettiin takaisin. Siinä kv-oikeus olisi ollut puolellamme. Ovat Venäjän vastuulla. Tämän heikkouden nähtyään Venäjä voi olla varma, että jos vain puomin takana on palelevia ja nälkäisiä, Suomi bragaa. Sen kuin laittaa sinne porukkaa vain.

Hampaattomuuden näyttäminen oli tässä tilanteessa kieltämättä selvä virhe vaikka eiköhän Venäjä ole tuon heikon kohdan kartoittanut jo ajat sitten. Tuskin ovat Moskovassa kovin hämmästyneitä ja suut pyöreinä että miten ne nyt tuolla tavalla hölmöilivät ja hommansa sössivät :ROFLMAO:

Kun Venäjä on muutenkin sulkeutumassa niin onhan se Putinille turvallisempaa jos rajat sulkee joku muu kun Putin. Suomessa asuvat tai muuten liikkuvat venäläiset ovat Putinille selvä riski kun ne ovat nähneet maailmaa muuallakin kun niillä propagandakanavilla jotka suoltavat ihan uskomatonta paskaa ympäri vuorokauden. Putinin valtakunnassa tietämättömyys on valttia ja nurkkakuntaisuus hyveistä suurin. Suomessa asuvia tai liikkuvia venäläisiä voidaan hyödyntää ja ihan varmasti myös hyödynnetään erilaisissa operaatioissa Suomen kiusaksi ja tuhoksi mutta ei itärajan sulkeminen vaikuta siihen asiaan millään tavalla.
 
Viimeksi muokattu:
V. 2015 sitä operaatiota edelsi selkeä mielipiteenmuokkaus Meillä on unelma -marsseineen ja jatkuva vahva propaganda ja varoittavien esimerkkien teko liian vakavasti otettavista toisinajattelijoista.

Nyt tällaisen yhtenäisen kampanjan puuttuminen
Eiköhän kampanjia vuelä nähdä, vedotaan tunteisiin ja määriin..veikkaisin..kuten tässä

Pääkirjoitus

Kestäisimmekö, jos ihmisiä alkaisi kuolla rajalle?
Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään.

SUOMEN hallitus päätti tällä viikolla poikkeuksellisista suluista itärajalla sen jälkeen, kun kymmenet ihmiset alkoivat päivittäin ylittää rajan Venäjän puolelta. Tulijat ovat olleet pääosin Lähi-idästä ja Afrikasta. Kaikki viittaa siihen, että ihmisiä on ohjattu tarkoituksella kohti Suomen rajaa.

Valtiojohto on oikeassa siinä, että pieneenkin Venäjän kiusantekoon on reagoitava heti ja ponnekkaasti. Suomi ei saa antaa signaalia, että rajallamme tapahtuu asioita huomaamattamme.

Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään. Muutama kymmenen tulijaa päivässä oli meille jo niin totinen paikka, että herää kysymys, kuinka selviytyisimme pahemmasta.

Suomi on saanut maantieteensä ansiosta yhä suhtautua laittomiin rajanylityksiin hieman teoreettisesti. Meidän on ollut myös helppo kertoa esimerkiksi Välimeren maille, että vastuu maahantulijoista on aina siellä, mihin ihmiset ensin saapuvat. Mutta entä jos kyse ei olisikaan Välimerestä vaan omasta rajastamme?

Keskisen Välimeren ylitti tänä vuonna pelkästään alkuvuoden aikana 100 000 ihmistä. Ilmiö on tuttu Italialle, Kreikalle ja Espanjalle pitkältä ajalta. Vuosien mittaan tulijoita on ollut EU:n itä- ja etelärajoilla miljoonia, Suomen näkökulmasta käsittämätön määrä. Suomessa ei vielä ole jouduttu pohtimaan, mitä oman maan arjessa tarkoittaisi, jos ihmisiä tulisi paljon ja pitkään.

RAJAMME rauhallisuus on perustunut siihen, että Venäjä hoitaa osuutensa. Suomalaisia ei ole haitannut, että Lähi-idästä lähtevät jäävät harhailemaan Venäjälle tai pyrkivät EU:hun vaikka Turkin kautta. Nyt tämä vakauden tunne on ollut uhattuna.

On selvää, että EU:n turvapaikkajärjestelmä on väärä ja riittämätön tapa käsitellä suurien ihmismäärien liikehdintää. Perille EU:n rajojen sisälle selviytyvät ne, joilla on rahaa ja riskinottohalua. He ovat olleet enimmäkseen nuoria miehiä – naiset, lapset ja vanhukset eivät usein pysty lähtemään mihinkään. Tällainen sattumanvarainen maahanpääsy ei ole hallittua maahanmuuttopolitiikkaa tai edes heikoimpien auttamista. Sellaisesta seuraa myös lieveilmiöitä, ja pahimmillaan aitoja turvallisuusuhkia.

Vaikka nykyjärjestelmä onkin toimimaton, rajojen täysi sulkeminen ei sekään ole helppo ja ongelmaton tapa torjua maahantuloa. Jos paine rajalla olisi oikeasti suuri, voisimmeko antaa ihmisten kuolla rajalle hankeen ja pakkaseen? Miltä se kustakin meistä tuntuisi? Ketä tällaisessa tilanteessa pitäisi auttaa, jos kaikkia ei voida auttaa? Voisiko kansallinen turvallisuus mennä tällöinkin muun arvopohdinnan edelle?

Näitä vaikeita kysymyksiä esitetään paljon eri rajamaissa. Tosipaikan tullen on vaikeaa jättää ihmisiä hukkumaan mereen tai paleltumaan metsään.

ISOSSA kriisissä suomalaiset eivät välttämättä olisi keskenään samaa mieltä siitä, mitä pitää tehdä. Osa haluaisi pitää rajan kiinni hinnalla millä hyvänsä. Niitä suomalaisia, jotka haluaisivat auttaa, voitaisiin jopa paheksua. Kovat populistiset äänet voisivat entisestään voimistua – kuten on käynyt vaikkapa Italiassa.

Suureksi onneksi käsissämme ei nyt ole tällainen tilanne. Rajallamme liikkuu vain vähän ihmisiä, ja tilanne on isossa kuvassa rauhallinen.

Siksi vaikeista asioista keskustelun aika on nyt. Presidentti Sauli Niinistö sanoi asian ääneen Saksan-vierailullaan – epämukavista asioista ei ole puhuttu tarpeeksi. Rajalla voi olla tulevaisuudessa vastakkain arvoja, jotka ovat keskenään ristiriidassa: kansallinen turvallisuus ja ihmisoikeudet.

Välimerellä on jo nähty, että ihmisoikeudet saavat tarvittaessa väistää. EU:n etelärajalla on tehty sopimuksia Marokon, Libyan ja Turkin kanssa siitä, että nämä maat pitävät rahaa vastaan tulijoita omilla alueillaan eivätkä päästä heitä Eurooppaan. Ennen kaikkea Libya on ihmisoikeuksista vähät välittävä maa. Mereen on hukkunut lukemattomia ihmisiä, merihädässäkään kaikkia ei enää auteta.

Presidentti Niinistökään ei vielä sanonut, missä hänen oma henkilökohtainen rajanvetonsa ”epämukavissa asioissa” menee. Häneltä ja aivan kaikilta poliitikoilta soisi nyt suorempaa arvopohdintaa rajan asioista.

 
Eiköhän kampanjia vuelä nähdä, vedotaan tunteisiin ja määriin..veikkaisin..kuten tässä

Pääkirjoitus

Kestäisimmekö, jos ihmisiä alkaisi kuolla rajalle?
Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään.

SUOMEN hallitus päätti tällä viikolla poikkeuksellisista suluista itärajalla sen jälkeen, kun kymmenet ihmiset alkoivat päivittäin ylittää rajan Venäjän puolelta. Tulijat ovat olleet pääosin Lähi-idästä ja Afrikasta. Kaikki viittaa siihen, että ihmisiä on ohjattu tarkoituksella kohti Suomen rajaa.

Valtiojohto on oikeassa siinä, että pieneenkin Venäjän kiusantekoon on reagoitava heti ja ponnekkaasti. Suomi ei saa antaa signaalia, että rajallamme tapahtuu asioita huomaamattamme.

Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään. Muutama kymmenen tulijaa päivässä oli meille jo niin totinen paikka, että herää kysymys, kuinka selviytyisimme pahemmasta.

Suomi on saanut maantieteensä ansiosta yhä suhtautua laittomiin rajanylityksiin hieman teoreettisesti. Meidän on ollut myös helppo kertoa esimerkiksi Välimeren maille, että vastuu maahantulijoista on aina siellä, mihin ihmiset ensin saapuvat. Mutta entä jos kyse ei olisikaan Välimerestä vaan omasta rajastamme?

Keskisen Välimeren ylitti tänä vuonna pelkästään alkuvuoden aikana 100 000 ihmistä. Ilmiö on tuttu Italialle, Kreikalle ja Espanjalle pitkältä ajalta. Vuosien mittaan tulijoita on ollut EU:n itä- ja etelärajoilla miljoonia, Suomen näkökulmasta käsittämätön määrä. Suomessa ei vielä ole jouduttu pohtimaan, mitä oman maan arjessa tarkoittaisi, jos ihmisiä tulisi paljon ja pitkään.

RAJAMME rauhallisuus on perustunut siihen, että Venäjä hoitaa osuutensa. Suomalaisia ei ole haitannut, että Lähi-idästä lähtevät jäävät harhailemaan Venäjälle tai pyrkivät EU:hun vaikka Turkin kautta. Nyt tämä vakauden tunne on ollut uhattuna.

On selvää, että EU:n turvapaikkajärjestelmä on väärä ja riittämätön tapa käsitellä suurien ihmismäärien liikehdintää. Perille EU:n rajojen sisälle selviytyvät ne, joilla on rahaa ja riskinottohalua. He ovat olleet enimmäkseen nuoria miehiä – naiset, lapset ja vanhukset eivät usein pysty lähtemään mihinkään. Tällainen sattumanvarainen maahanpääsy ei ole hallittua maahanmuuttopolitiikkaa tai edes heikoimpien auttamista. Sellaisesta seuraa myös lieveilmiöitä, ja pahimmillaan aitoja turvallisuusuhkia.

Vaikka nykyjärjestelmä onkin toimimaton, rajojen täysi sulkeminen ei sekään ole helppo ja ongelmaton tapa torjua maahantuloa. Jos paine rajalla olisi oikeasti suuri, voisimmeko antaa ihmisten kuolla rajalle hankeen ja pakkaseen? Miltä se kustakin meistä tuntuisi? Ketä tällaisessa tilanteessa pitäisi auttaa, jos kaikkia ei voida auttaa? Voisiko kansallinen turvallisuus mennä tällöinkin muun arvopohdinnan edelle?

Näitä vaikeita kysymyksiä esitetään paljon eri rajamaissa. Tosipaikan tullen on vaikeaa jättää ihmisiä hukkumaan mereen tai paleltumaan metsään.

ISOSSA kriisissä suomalaiset eivät välttämättä olisi keskenään samaa mieltä siitä, mitä pitää tehdä. Osa haluaisi pitää rajan kiinni hinnalla millä hyvänsä. Niitä suomalaisia, jotka haluaisivat auttaa, voitaisiin jopa paheksua. Kovat populistiset äänet voisivat entisestään voimistua – kuten on käynyt vaikkapa Italiassa.

Suureksi onneksi käsissämme ei nyt ole tällainen tilanne. Rajallamme liikkuu vain vähän ihmisiä, ja tilanne on isossa kuvassa rauhallinen.

Siksi vaikeista asioista keskustelun aika on nyt. Presidentti Sauli Niinistö sanoi asian ääneen Saksan-vierailullaan – epämukavista asioista ei ole puhuttu tarpeeksi. Rajalla voi olla tulevaisuudessa vastakkain arvoja, jotka ovat keskenään ristiriidassa: kansallinen turvallisuus ja ihmisoikeudet.

Välimerellä on jo nähty, että ihmisoikeudet saavat tarvittaessa väistää. EU:n etelärajalla on tehty sopimuksia Marokon, Libyan ja Turkin kanssa siitä, että nämä maat pitävät rahaa vastaan tulijoita omilla alueillaan eivätkä päästä heitä Eurooppaan. Ennen kaikkea Libya on ihmisoikeuksista vähät välittävä maa. Mereen on hukkunut lukemattomia ihmisiä, merihädässäkään kaikkia ei enää auteta.

Presidentti Niinistökään ei vielä sanonut, missä hänen oma henkilökohtainen rajanvetonsa ”epämukavissa asioissa” menee. Häneltä ja aivan kaikilta poliitikoilta soisi nyt suorempaa arvopohdintaa rajan asioista.


Toki, mutta sillä ei ole ilmaherruutta samalla tavalla kuin 2015. Väitän että ero on merkittävä.
 
Mitä lottoatte, uusia tiukennuksia tulee. Ainakin Vartius pannaan säppiin. Meneekö Salla / Raja-Jooseppi samalla, vai annetaanko ryssille vielä mahdollisuus lopettaa tämä ? Muutenhan tämä ralli tulee vaan siirtymään Kainuusta Lappiin.

Veikkaan että koko itäraja sulki kerralla. Eiköhän tämä ole jo nähty. Ja viitteitä tästä aikomuksesta annettu selkokielisesti.
 
Yle: Puolustusvoimat saapui auttamaan Vartiukseen
Raja-asemalla rakennetaan suojaavia rakenteita ja esteitä.

Puolustusvoimat on saapunut Vartiuksen raja-asemalle Kuhmoon antamaan virka-apua, kertoo Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö Jouko Kinnunen Ylelle.

Kinnusen mukaan Vartiuksessa on aloitettu esteiden rakentaminen raja-alueelle, ja tähän Puolustusvoimat tarjoaa apua. Väliaikaisilla esteillä varaudutaan pitkään jatkuvaan tilanteeseen raja-asemalla. Myös Oulun poliisilaitoksen yksiköitä on Ylen mukaan saapunut lauantaina Vartiukseen tarjoamaan apua.

– Rajapuomien lähelle rakennetaan suojaavia rakenteita, eli tilapäistä esteaitaa valtakunnan rajalle. Toimenpiteellä turvataan raja-aseman toiminta, Kinnunen sanoo Ylen haastattelussa.

 
Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään. Muutama kymmenen tulijaa päivässä oli meille jo niin totinen paikka, että herää kysymys, kuinka selviytyisimme pahemmasta.

Tässä on hyvä ymmärtää että tämä tilanne voi jatkua tavalla tai toisella vielä vuosia ellei jopa vuosikymmeniä.

Putin on jo moneen kertaan osoittanut että Putin ei peräänny ikinä. Kun Venäjä jotain aloittaa niin homma viedään loppuun saakka maksoi mitä maksoi ja kesti minkä kesti. Me emme tiedä mikä tässä on se lopullinen tavoite ja päämäärä mutta pahoin pelkään että mikään pikajuoksu tämä ei tule olemaan eikä Venäjä ole sitä sellaiseksi suunnitellut.
 

Näin kävi rajavyöhykkeelle jumahtaneelle joukolle​

Nuijamaan ja Vaalimaan läheisyydessä havaittiin rajojen sulkeutumisen jälkeen joitakin kymmeniä henkilöitä Venäjän raja-alueella.


9:05
RAJAVARTIOLAITOKSEN lauantaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että sekä Nuijamaan että Vaalimaan rajanylityspaikkojen läheisyydessä havaittiin ”joitain kymmeniä” henkilöitä Venäjän raja-alueella. Tuolloin Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja, eversti Mika Rytkönen arveli henkilöiden tavoittelevan pääsyä Suomeen.

Rajavartioston esikunnan toimistoupseeri Ville Kuusiston mukaan kyseiset henkilöt ovat poistuneet raja-alueelta.

– Nämä pienet ryhmät, joita Venäjän puolella havaittiin, poistuivat Venäjän suuntaan, Kuusisto kertoo sunnuntaiaamuna.
Kuusisto ei ottanut kantaa siihen, kuuluivatko luvatta rajan ylittäneet henkilöt näihin raja-alueella havaittuihin ryhmiin. Tilanne Kaakkois-Suomen raja-alueilla oli sunnuntaiaamuna hänen mukaansa rauhallinen.

Lauantaina Rytkönen katsoi, että edelleen Venäjän raja-alueella olevat henkilöt olisivat myös Venäjän vastuulla ja lisäsi, että Suomi tulee kyllä huolehtimaan henkilöistä, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, jos Venäjä päättää olla toimimatta.

 
Tässä on hyvä ymmärtää että tämä tilanne voi jatkua tavalla tai toisella vielä vuosia ellei jopa vuosikymmeniä.
Kristallipalloni ennustaa, että koko itärajan sulkeminen tapahtuu tämän vuoden puolella, ehkä jo ensi viikolla. Pysyvän rajaesteen rakentamista tullaan nopeuttamaan.

Samoin ennustan, että me tänne kirjoittavat emme tule elinaikanamme näkemään normaalin rajaliikenteen paluuta. Normaalilla tarkoitan sellaista rajaliikennettä johon vuosina 1990-2020 totuttiin.
 
Eiköhän kampanjia vuelä nähdä, vedotaan tunteisiin ja määriin..veikkaisin..kuten tässä

Pääkirjoitus

Kestäisimmekö, jos ihmisiä alkaisi kuolla rajalle?
Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään.

SUOMEN hallitus päätti tällä viikolla poikkeuksellisista suluista itärajalla sen jälkeen, kun kymmenet ihmiset alkoivat päivittäin ylittää rajan Venäjän puolelta. Tulijat ovat olleet pääosin Lähi-idästä ja Afrikasta. Kaikki viittaa siihen, että ihmisiä on ohjattu tarkoituksella kohti Suomen rajaa.

Valtiojohto on oikeassa siinä, että pieneenkin Venäjän kiusantekoon on reagoitava heti ja ponnekkaasti. Suomi ei saa antaa signaalia, että rajallamme tapahtuu asioita huomaamattamme.

Suomi ei ole henkisesti valmis siihen, että maahantulijoita olisi rajalla oikeasti paljon. Ei varsinkaan, jos kriisi jatkuisi pitkään. Muutama kymmenen tulijaa päivässä oli meille jo niin totinen paikka, että herää kysymys, kuinka selviytyisimme pahemmasta.

Suomi on saanut maantieteensä ansiosta yhä suhtautua laittomiin rajanylityksiin hieman teoreettisesti. Meidän on ollut myös helppo kertoa esimerkiksi Välimeren maille, että vastuu maahantulijoista on aina siellä, mihin ihmiset ensin saapuvat. Mutta entä jos kyse ei olisikaan Välimerestä vaan omasta rajastamme?

Keskisen Välimeren ylitti tänä vuonna pelkästään alkuvuoden aikana 100 000 ihmistä. Ilmiö on tuttu Italialle, Kreikalle ja Espanjalle pitkältä ajalta. Vuosien mittaan tulijoita on ollut EU:n itä- ja etelärajoilla miljoonia, Suomen näkökulmasta käsittämätön määrä. Suomessa ei vielä ole jouduttu pohtimaan, mitä oman maan arjessa tarkoittaisi, jos ihmisiä tulisi paljon ja pitkään.

RAJAMME rauhallisuus on perustunut siihen, että Venäjä hoitaa osuutensa. Suomalaisia ei ole haitannut, että Lähi-idästä lähtevät jäävät harhailemaan Venäjälle tai pyrkivät EU:hun vaikka Turkin kautta. Nyt tämä vakauden tunne on ollut uhattuna.

On selvää, että EU:n turvapaikkajärjestelmä on väärä ja riittämätön tapa käsitellä suurien ihmismäärien liikehdintää. Perille EU:n rajojen sisälle selviytyvät ne, joilla on rahaa ja riskinottohalua. He ovat olleet enimmäkseen nuoria miehiä – naiset, lapset ja vanhukset eivät usein pysty lähtemään mihinkään. Tällainen sattumanvarainen maahanpääsy ei ole hallittua maahanmuuttopolitiikkaa tai edes heikoimpien auttamista. Sellaisesta seuraa myös lieveilmiöitä, ja pahimmillaan aitoja turvallisuusuhkia.

Vaikka nykyjärjestelmä onkin toimimaton, rajojen täysi sulkeminen ei sekään ole helppo ja ongelmaton tapa torjua maahantuloa. Jos paine rajalla olisi oikeasti suuri, voisimmeko antaa ihmisten kuolla rajalle hankeen ja pakkaseen? Miltä se kustakin meistä tuntuisi? Ketä tällaisessa tilanteessa pitäisi auttaa, jos kaikkia ei voida auttaa? Voisiko kansallinen turvallisuus mennä tällöinkin muun arvopohdinnan edelle?

Näitä vaikeita kysymyksiä esitetään paljon eri rajamaissa. Tosipaikan tullen on vaikeaa jättää ihmisiä hukkumaan mereen tai paleltumaan metsään.

ISOSSA kriisissä suomalaiset eivät välttämättä olisi keskenään samaa mieltä siitä, mitä pitää tehdä. Osa haluaisi pitää rajan kiinni hinnalla millä hyvänsä. Niitä suomalaisia, jotka haluaisivat auttaa, voitaisiin jopa paheksua. Kovat populistiset äänet voisivat entisestään voimistua – kuten on käynyt vaikkapa Italiassa.

Suureksi onneksi käsissämme ei nyt ole tällainen tilanne. Rajallamme liikkuu vain vähän ihmisiä, ja tilanne on isossa kuvassa rauhallinen.

Siksi vaikeista asioista keskustelun aika on nyt. Presidentti Sauli Niinistö sanoi asian ääneen Saksan-vierailullaan – epämukavista asioista ei ole puhuttu tarpeeksi. Rajalla voi olla tulevaisuudessa vastakkain arvoja, jotka ovat keskenään ristiriidassa: kansallinen turvallisuus ja ihmisoikeudet.

Välimerellä on jo nähty, että ihmisoikeudet saavat tarvittaessa väistää. EU:n etelärajalla on tehty sopimuksia Marokon, Libyan ja Turkin kanssa siitä, että nämä maat pitävät rahaa vastaan tulijoita omilla alueillaan eivätkä päästä heitä Eurooppaan. Ennen kaikkea Libya on ihmisoikeuksista vähät välittävä maa. Mereen on hukkunut lukemattomia ihmisiä, merihädässäkään kaikkia ei enää auteta.

Presidentti Niinistökään ei vielä sanonut, missä hänen oma henkilökohtainen rajanvetonsa ”epämukavissa asioissa” menee. Häneltä ja aivan kaikilta poliitikoilta soisi nyt suorempaa arvopohdintaa rajan asioista.

Ei haittaisi mua. Jokainen ottaa elämässään riskejä ja joskus ne riskit käyvät toteen. Hukkuu sitten välimereen tai paleltuu Kainuun korpeen. Nämä ihmiset itse vastuussa itsestään. Kylmää mutta pakko suojella omaa mieltä sekä lasten tulevaisuutta
 
Back
Top