Venäjän sisällissota

Tapelkaa pojat, saatte tupakkia.

Tiedä siitä, kenen toivoisi pääsevän niskan päälle. Prigozhin on säälimättömyydessään ja julmuudessaan varsinainen ryssän arkkityyppi, mutta vaikuttaa olevan todellisuudessa kiinni, toisin kuin Putin tai Patrushev. Vaikea sanoa, mitä tuo tekisi johtoasemassa. Eiköhän Kreml tämän haasteen kuitenkin kestä, mutta toivotaan mahdollisimman pitkää ja hankalaa epävarmuuden vaihetta.
 
Tiedä siitä, kenen toivoisi pääsevän niskan päälle. Prigozhin on säälimättömyydessään ja julmuudessaan varsinainen ryssän arkkityyppi, mutta vaikuttaa olevan todellisuudessa kiinni, toisin kuin Putin tai Patrushev.
Puheet ovat vaan puheita. Prigožinin valehtelee vähemmän kuin Putin, koska katsoo, että siitä on hänelle tällä hetkellä hyötyä.
 
Edelleen tämä haiskahtaa MoD sisäiseltä valtataistelulta, ehkä myös FSB vs GRU. Ehkä myös laajempi kokonaisuus eli Venäjän sisäiset valtaryhmät.

Prigozhin tapasi korkeita sotilasjohtajia ja GRU:n kenraaliluutnantti Alekseevin Rostovissa, mutta tämä ei välttämättä tarkoita että nämä ovat mukana "kahinassa" Prigozhinin puolella. Suostuivat kuitenkin tapaamiseen, ehkä koska ei ole muuta vaihtoehtoa.

Prigozhin sanoi myös että Wagnerin tempuilla ei ole vaikutusta Venäjän armeijan toimintaan Ukrainassa (hävittäjät lentävät, esikunnat toimivat yms) joten tässä mielessä ei olisi avoin kapina armeijaa tai sotaa vastaan. Hän myös sanoi hakeneensa / kuulleensa todisteet että Venäjän tappiot ovat olleet suurempia kuin ylöspäin on kerrottu. Haiskahtaa siltä että tässä ollaan etsimässä ja toimittamassa "todisteita" Moskovaan.

Niin hullulta kuin tuo kuulostaakin, Prigozhin voi kuvitella että tällä tempulla hän pääsee Putinin suosioon. Ehkä samalla saa Shoigun ja Gerasimovin sivuun, joka puolestaan voi avata paikan näiden vastustajille MoD:n sisällä (siellä on useita valtaryhmiä, jotka hakevat tärkeämpiä ja paremmin palkattuja virkoja). Huonosti sujunut sota olisi toki hyvä syy laittaa hattuja jakoon.

Silti olen epäileväinen: Putin ei voi näyttää heikolta ja mikäs sen heikompaa kuin antaa periksi "kapinaan ryhtyneelle palkkasotilasarmeijalle". Prigozhinista on aikaisemmin sanottu, ettei hän kelpaa Moskovan valtapiiriin mm. taustansa takia: entinen linnakundi. Kelpaa kyllä työrukkaseksi, mutta ei päättäviin pöytiin. Luuleeko hän tosiaan että tällä tempulla isot ovet aukeavat? Putinin on väitetty tavanneen Prigozhinia aikaisemminkin tämän sodan aikana, kun yritti neuvottelemalla / käskemällä saada hänet sopimaan Shoigun kanssa. Ei toki virallista tietoa tapaamisesta, ainoastaan huhuja.

Vaikea toisaalta nähdä tilannetta että meno rauhoittuu ja kaikki sopivat kädestä pitäen että kyseessä oli väärinkäsitys, eiköhän palata takaisin työn pariin. Ei mahdotonta, mutta liian selvä haaste heitetty, en usko että tätä voisi sivuuttaa tai valkopestä.
 
Nämä ovat pelkkiä heittoja, mutta...

Putte on ihan pihalla ollut pitkään ja jos tämä koko touhu on syvärakenteista, se johtaa mahdollisesti vielä jyrympien jätkien ja nationalistien valtaan. 80%:a venäläisistä on nationalistisempia kuin Putin, joka kuitenkin päästi ääriaineksen katutasolta ensin "insinööritasolle" ja lopulta Kremliin asti. Siinä hän teki virheen, mutta tuota syöttöähän olemme saaneet seurata koko 2000-luvun alun.

Tässä mielessä mitään mukavampia aikoja ei ole tulossa.

Uuden militaristisiiven vallan liepeille kuuluu tai ainakin pyrkii a priori myös Johan Bäckmanin väki eli he ryhtyvät pettureiksi Putinille. Saa nähdä, onnistuvatko ja veikkaavatko väärää vai oikeaa hevosta.
 
Back
Top