Venäjän sisällissota

Mielenkiintoinen havainto Prigozhinin videosta Rostovista, kun tapasi mm. GRU kenraaliluutnantti Alekseevin ja varapuolustusministeri Evkurovin.

Mitä sanaa käyttävät kun juttelevat toisilleen?

ты = sinä
вы = sinä mutta kohteliaampi, en tiedä voisiko verrata suomenkieliseen teitittelyyn?

In Rostov this morning: Prigozhin is speaking to the camera, two top generals from the MOD smile like babies. The most strategic question is would they use ты or вы addressing each other. Prigozhin wants вы, and he gets it

 
Sisällissotaa ei voi aloittaa ilman aamukahvia:

did Wagner fighters stop for coffee on their way into the Rostov MOD headquarters? (photograph credited to Reuters, seen @NYT)

1687589207909.png


-

Vitsailut sikseen, jos miettii tätä kuvaa vakavammin niin yleinen huolettomuus ja kiireettömyys näkyy. Tietävät ettei ole vastarintaa tiedossa (ainakaan Rostovissa), mikä kertonee siitä että koko tämä kuvio on sovittu ja mietitty jo paljon aikaisemmin (kuukausia sitten, puoli vuotta sitten?). Ainakin on sovittu niiden oleellisia alueita hallitsevien armeijan komentajien kanssa, koska muuten ei olisi tietoa millaista vastarintaa tällainen "kapina" kohtaisi.
 
Väitetysti Likasangon kone laskeutunut Turkkiin. Vielä kun saisi kuvat.
Sama kone lentelee lähes päivittäin, joten tuskin on perunamies tai perhettään kyydissä tälläkään kertaa. Yöllä vielä väitettiin, että tämä olisi lentänyt Moskovaan, nyt ollaankin Turkissa. Lentohistoriaa kun katsoo, niin edellisten 4 päivän aikana menty ainakin Abu Dhabi-Moskova-Minsk.
 
Sama huomio jonka laitoin aikaisemmin "Ukrainan sodan seuranta" -ketjuun:

GRU:n kenraaliluutnantti Vladimir Alekseev joka istuu tuossa kuvassa Prigozhinin vieressä oli muuten sama mies jonka video nähtyy yöllä. Väitetysti hän oli Skripalien myrkyttämisen takana JA viime vuonna (melko tasan vuosi sitten) kun liikkui huhuja siitä miten Putin oli riistänyt FSB:ltä Ukrainan tiedustelun ja siirtänyt sen GRU:lle, Alekseevin väitettiin nousseen tärkeimpään rooliin sen vetäjänä (ei ole kummoinen lähde, mutta tyhjää parempi: LÄHDE)


-

Surovikinin ja Alekseevin videot olivat selvästi kuvattu samassa huoneessa, oletan että Rostovissa sijaitsevassa MoD päämajassa. Aamuisella videolla Alekseev tapaa Prigozhinin, mutta ei ole nähty Surovikinia ainakaan samalla videolla. Missä hän on?

Last night Surovikin and Alekseev made a calling to obey to Commander-in-Chief.

Alekseev, this morning, with Prigozhin.

Surovikin?


 
Mitä veikkaatte miten todennäköstä on että prigo on tänä aamuna vaan päättänyt ''tänää on vähän hiljasempaa eikä sen ihmeempää hommaa. Vois käyä panssarivaunuilla ja tuhansilla miehillä moskovaan ihan huvikseen. Katotaan mitä tapahtuu.''

On tätä suunniteltu..
 
"Toiset 180 venäläistä sotilasta ja turvallisuusviranomaista kieltäytyivät puuttumasta toimintaan Wagnerin PMC:n kanssa ja laskivat aseensa. Bugaevka rajanylityspaikka"

photo_2023-06-24 10.00.12.jpeg
 
Edelleen tämä haiskahtaa MoD sisäiseltä valtataistelulta, ehkä myös FSB vs GRU. Ehkä myös laajempi kokonaisuus eli Venäjän sisäiset valtaryhmät.

Prigozhin tapasi korkeita sotilasjohtajia ja GRU:n kenraaliluutnantti Alekseevin Rostovissa, mutta tämä ei välttämättä tarkoita että nämä ovat mukana "kahinassa" Prigozhinin puolella. Suostuivat kuitenkin tapaamiseen, ehkä koska ei ole muuta vaihtoehtoa.

Prigozhin sanoi myös että Wagnerin tempuilla ei ole vaikutusta Venäjän armeijan toimintaan Ukrainassa (hävittäjät lentävät, esikunnat toimivat yms) joten tässä mielessä ei olisi avoin kapina armeijaa tai sotaa vastaan. Hän myös sanoi hakeneensa / kuulleensa todisteet että Venäjän tappiot ovat olleet suurempia kuin ylöspäin on kerrottu. Haiskahtaa siltä että tässä ollaan etsimässä ja toimittamassa "todisteita" Moskovaan.

Niin hullulta kuin tuo kuulostaakin, Prigozhin voi kuvitella että tällä tempulla hän pääsee Putinin suosioon. Ehkä samalla saa Shoigun ja Gerasimovin sivuun, joka puolestaan voi avata paikan näiden vastustajille MoD:n sisällä (siellä on useita valtaryhmiä, jotka hakevat tärkeämpiä ja paremmin palkattuja virkoja). Huonosti sujunut sota olisi toki hyvä syy laittaa hattuja jakoon.

Silti olen epäileväinen: Putin ei voi näyttää heikolta ja mikäs sen heikompaa kuin antaa periksi "kapinaan ryhtyneelle palkkasotilasarmeijalle". Prigozhinista on aikaisemmin sanottu, ettei hän kelpaa Moskovan valtapiiriin mm. taustansa takia: entinen linnakundi. Kelpaa kyllä työrukkaseksi, mutta ei päättäviin pöytiin. Luuleeko hän tosiaan että tällä tempulla isot ovet aukeavat? Putinin on väitetty tavanneen Prigozhinia aikaisemminkin tämän sodan aikana, kun yritti neuvottelemalla / käskemällä saada hänet sopimaan Shoigun kanssa. Ei toki virallista tietoa tapaamisesta, ainoastaan huhuja.

Vaikea toisaalta nähdä tilannetta että meno rauhoittuu ja kaikki sopivat kädestä pitäen että kyseessä oli väärinkäsitys, eiköhän palata takaisin työn pariin. Ei mahdotonta, mutta liian selvä haaste heitetty, en usko että tätä voisi sivuuttaa tai valkopestä.
Näyttää ilmeiseltä, että juuri Putin on antanut Prigozhinista tappokäskyn ja Prigozhin haluaa vaihtaa hallitsijaa🤔. Keitä siinä on mukana, niin se on vielä epäselvää. Tavallista kansaa tälläinen Venäjällä ei paljoa kiinnosta. Wagner on aloittanut 3 päivän erikoisoperaation Venäjällä paljon paremmilla tiedustelut tiedoilla kuin Putinilla oli hyökätessään Ukrainaan👍
 
Mitähän Ano, Janus, Johan, Leena, Kosti yms. veijarit ajattelevat alkavasta jäsentenvälisestä Venäjällä?

Alkuvaiheessa vaikevat ja kiistävät, jos sellkkaus kasvaa niin pyrkivät arvaamaan voittajan kenen kelkkaan hypätä, ja savun laskeuduttua (viikon / kuukauden / vuoden / 10 vuoden päästä) kertovat että sisällissota vahvisti Venäjää koska se leikkasi petturit pois.
 
Back
Top