Venäjän sisällissota

Hesarin liveseurannan mukaan Wagnerin Pietarin päämajaan on tehty ratsia. On muuten sama paikka, jossa desantti Bögman kävi joitain kuukausia sitten nuoleskelemassa wagneristeja.

Tuosta oli huhuja jo aamulla, näin myös videokuvaa jossa konttori edustalla pyöri miehiä tummassa vaatetuksessa ja useita pakettiautoja. Näytti taktiselta pukeutumiselta. Konttori itse taas näytti tyhjältä / hylätyltä, tosin onhan nyt viikonloppu. Videon valaistus oli hieman synkkä joten oletan että oli kuvattu aamulla, auringon valaistessa heikommin.

Viestien tulva on sellainen etten onnistunut löytämään videoita, mutta vakuutan että sellaisia oli (aikaisemmin oli myös paikalta kuvattuja videoita, joissa ei näkynyt poliiseja / sotilaita).
 
Liittyi siihen pelättyyn yleiseen yhteiskunnan romahtamiseen ja siitä seuraavaan nälänhätään Neuvostoliiton loppuaikoina.

Jep, ei olisi pahitteeksi tomuttaa reilut 30 vuotta vanhat suunitelmat esiin ja lukea, mitä niissä tapailtiin silloin. Toki en pistä vastaan, jos silloisia suunitelmia hieman ajantasaistetaan - niiltä osin kuin sille on tarvetta.
 
Tämän mukaan Ka-52 helikopteri (tai useampi) iskenyt tuonne. Vaikea sanoa, ensimmäinen lentää yli ja kamera kääntyy vasemmalle kuvaamaan toista kopteria. Kääntyy pian takaisin oikealle ja ajanhetkellä 1:04 näkyy komea tulipallo (nestemäisen polttoaineen räjähdys?):



Mielenkiintoista. Jos viestissä on mitään totuuspohjaa, niin jalostamon tuhoaminen kertoo että polttoainevarastoja ei ole ja rintamaa ruokitaan suoraan jalostamolta. Tämä taas on loistava uutinen Ukrainalle
 
Prigozinilla hyvinkin todennäköisesti taustalla voimaa tämän erikoisoperaatio vol2:n aloittamiseen. Vallan ytimessä ja sen liepeillä riittävästi on ollut tietoa tämän sodan vaikutuksista omaan taloudelliseen- ja muuhun hyvinvointiin.
Mikäli alkaa signaaleja ulos tulemaan hallinnon (ainakin näennäisesti?) vallan alla olevien joukkojen siirtymisestä toiseen leiriin. Se lienee game over Putinille. Gaddafin tyyliin, oma vieno toiveeni.

Suomen kannalta - mikäli ulostemassa laajemmin tänne suunnattuna olevaan tuulettimeen osuu - saattaa onnekasta olla oman hallituksemme vaihtuminen. Lähempänä nyt skenaariot, joissa rajalla tarvitaan päättäväisyyttä ja tervehenkistä oman tilan suojelua.
 
Wankereilla tuskin on mitään pidäkkeitä ampua ryssän joukkoja, sillä suurin osa wankereista on kuitenkin rikollisia jotka ovat taistelleet rikollisurallaan ryssän viranomaisia vastaan. Sama lienee ryssän joukoilla, eli heilläkään ei liene ongelmia avata tulta rikollisia kohti. Wankereiden ongelmaksi voi tulla se, kuinka hyvin onnistuvat pitämään porukkansa ruodussa tilanteessa missä tappavaa voimaa on vastassa vain vähän, ja olisi helppoa lähteä sooloilemaan omassa maassa.
 
Prigožin on julkaissut uuden tiedotteen:

Hänen mukaansa Putin on väärässä väittäessään Wagnereita pettureiksi. "Kaikki, jotka vastustavat tänään wagnerilaisia, ovat niitä samoja, jotka kerääntyvät pohjasakan ympärille."

Lainaan koko lausunnon alle, alleviivaus minun:

New statement by Prigozhin:

"The President was deeply mistaken about the betrayal of the homeland; we are patriots of our homeland. We fought and continue to fight. All the fighters of Wagner PMC. No one is going to surrender at the request of the President, Federal Security Service or anyone else, because we do not want the country to continue to live in corruption, deceit and bureaucracy.

When we were fighting in Africa, we were told we needed Africa and after that it was abandoned because they stole all the money that was supposed to help. When we were told we were at war with Ukraine, we went and fought. But it turned out that ammunition, armaments, the money that was intended for this purpose was also stolen. And the officials are sitting, saving them for themselves, just for the case that has happened today, when someone goes to Moscow.

Now they are not saving anything. They are hitting with planes and helicopters the columns where peaceful people are moving. They are hitting, because they are missing the targets, they are hitting wherever they can. We are patriots. And those who oppose us today are those who have gathered around the scum".


-

Tässä selvästi kosiskellaan venäläisiä "patriootteja" mutta myös kansalaisia yleisemmin. Näillä on hyvin vähän vaikutusta siihen, kuka pitää valtaa Kremlissä, mutta ei ole haitaksi jos kyseisellä miehellä on kansan suosio takanaan. Toki "patriootit" tarkoittavat usein reserviläisiä eli niitä jotka saattaisivat ilmoittautua vastustamaan "kapinaa". Täten tämä viesti on heille: pysykää poissa.

Tässäkään ei suoraan hyökätä Putinia vastaan, tosin sanoo että presidentti on erehtynyt. Merkittävämpää on julistus, että kukaan ei tule antautumaan presidentin tai kenenkään muunkaan määräyksestä. Kertoo siitä että tosi kyseessä ja Moskovaan asti ollaan menossa (jos päästään).

Logistiikkaa mietin tämänkin operaation osalta: tarvitaan polttoainetta, ammuksia, ruokaa ja vettä. Onko huoltoa mietitty ollenkaan vai pitäisi päästä yhdellä tankillisella perille asti? Onko selän takana joku joka koordinoi huollon, jottei yritys jää ainakaan siitä kiinni? Oletan että Rostovissa ja Voronetzissa on ainakin jonkinlainen logistiikkakeskus Ukrainan sodan joukkojen huoltoa varten, joten niistä saanee materiaalia tähän tarpeeseen.
 
Höpö höpö. Lainsäädäntöä on rukattu just tällaista tilannetta varten, vieläpä edellisen vihervasemmistolaisen hallituksen toimesta. Media posottaa koko ajan venäläisyyttä vastaan, eihän niillä ole edes tumma iho joten eivät kvalifioidu kunnon pakolaisiksi (vain ukrit ovat kunnon valkoisia pakolaisia). Ja miten EU vastusti Puolaan suunnattua weaponized siirtolaisuustunkua Valko-Venäjän puolelta? Siis sen torjumista, moittiko Puolaa?

Niinpä.

Kyllähän sitä Puolan toimintaa protestoitiin, ja perinteisesti Suomen kyky vastustaa tuollaisia protesteja on ollut jotain heikon ja olemattoman välistä. Mutta toivotaan, että Ukrainan sota olisi muuttanut asenneilmanpiiriä tämänkin suhteen ja Suomesta olisi oikeasti asettumaan "ihmisoikeuksia" vastaan jos tilanne kriisiytyy.
 
Mielenkiintoista. Jos viestissä on mitään totuuspohjaa, niin jalostamon tuhoaminen kertoo että polttoainevarastoja ei ole ja rintamaa ruokitaan suoraan jalostamolta. Tämä taas on loistava uutinen Ukrainalle

Wagnerin joukot olivat tuossa läheisen sillan alla useampi tunti sitten videokuvan perusteella, varmaan osittain olleet tuolla jalostamolla myös asemissa. Joten rapatessa roiskuu, kun ilmasta maahan aseilla ammuskellaan kaupungissa.
 
Kyllähän sitä Puolan toimintaa protestoitiin, ja perinteisesti Suomen kyky vastustaa tuollaisia protesteja on ollut jotain heikon ja olemattoman välistä. Mutta toivotaan, että Ukrainan sota olisi muuttanut asenneilmanpiiriä tämänkin suhteen ja Suomesta olisi oikeasti asettumaan "ihmisoikeuksia" vastaan jos tilanne kriisiytyy.

Suomalaisia on ehkä himpun verran vaikeampi saada manipuleerattua vastaanottamaan idän pakolaishordet kuin Ruotsista tulevat - sattuneesta historiallisesta syystä. Ja nyt megatrendi on se että venäläiset on pahiksia joten se siitä. Ei tarvi edes uida vastavirtaan rajoja sulkiessaan ministereiden ja pienempien kihojen.
 
Eri lähteiden ja Ukrainan tilanne näyttää sille että kaikki raskaampi kalusto ja miehistö on Ukrainassa kiinni. Loput täytyy olla rajoilla jotta ryssänmaa ei ala muodostaa sotilaallista tyhjiötä ainakaan itäosien osalta. Moskovan suunnalta tarjolla lienee siis lähinnä mummonhakkaajia. Tässä tilanteessa MoD ei voi vain katsoa joten Ukrainan itäosista on taatusti ruvettu haalimaan joukkoja wagnereiden takaa-ajoon. Riipuen siitä aikooko prigozin pitää Rostovista pohjoiseen aluieita itsellään vai onko kyseessä pelkkä ryöstöretki Moskovaan niin tuolla öljyjalostamon pommituksella on eri merkitys. Jos pääjoukko on menossa vain ja ainoastaan Moskovaan niin kannattaa polttaa maat takaa, näin MoD joukot hyytyy polttoainepulaan. Jos alueita meinaa pitää niin sitten tarvitaan tarvikkeita kuten polttoainetta.

Ukrainan osallisuus aiheeseen myös kiinnostaisi, heillä on taatusti hyvää tiedustelutietoa mitä tuolla tapahtuu. Saattaahan tuossa olla myös Ukrainan tiedustelun triggeröimä tilanne, vaikka lavastettu MoD hyökkäys ja vähän disinformaatiota sopiviin kanaviin niin johan prigozin vimmastuu MoD:ille.
 
Back
Top