Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Muutamia (oikaisevia) tosiseikkoja:
Putinin ura KGB:ssä koostuu pätkistä: vastavakoiluosastolla harjoittelijapoikana, ulkomaisten asiamiesten ym. tarkkailusta Venäjällä sekä loppuvaiheessa suoranaisesta illegaalitoiminnasta, mm. vakoilun järjestäminen ja myyrien rekrytointi sekä "vierihoito" länsimaissa. Lähde http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin#KGB_career
Tokihan hän on voinut tehdä jotain aivan muuta - 100% salaisesta hys-hys-organisaatiosta kun sattuu olemaan kyse - mutta tuo on se käsitys Putinin KGB urasta, mikä hänestä on tiedossa meille taviksille. Kannattaa muuten etsiä Juutuupasta pätkä, jossa Putin puhuu saksaa. Ei ole kuulkaa huono saksantaito tuolla sedällä. Ilmiselvästi KGB:n vakoojaosaston kouluttama mies.
Putinin rooli Venäjän (valtion) talouden nousussa ei ole pelkkää sattumaa. Ehkä hän ei ole Nobelin seuraavan talouspalkinnon pokkaaja, mutta hän karskisti kansallisti ja nappasi takaisin hiilivetysektorin valtion hellään huomaan. Ei kokonaan, mutta isoilta osin. Toisaalta hän myös piti huolen siitä, että loputon perseily energiasektorin rahoilla loppui - ja kirstun pohjalle rupesi jäämään jotain valtiollekin jaettavaa/säästettävää. Eihän siellä muuten olisi näitä satojen miljoonien vararahastoja olisi ollut. Kannattaa muistaa, että Jeltsinin aikanakin öljyn hinta oli ihan mallikkaissa lukemissa. Valtiolle siitä ei vain jäänyt mitään kun oligarkit ja ulkomaiset rosvoparoonit ryöstivät. Sille touhulle Putin pisti stopin.
Toisaalta voidaan todeta niinkin, että öljyn hinnan takavuosien kehityksellä jokainen idiootista seuraava olisi "onnistunut" Venäjän talouden ohjastelussa. Poislukien tuo ryöstelyn lopettaminen, niin Putin ei sitten kyennyt taloutta mitenkään uudistamaan tai monipuolistamaan. Mutta mitään erityistä taitoa rahan keruu Venäjän hiilivetysektorin avulla ei ole ollut. Se on vähän kuin saisi viinakauppamonopolin pito-oikeuden Suomeen: hölmö pitää olla, että siitä onnistuu tappiollista liiketoimintaa tekemään.
Minä en ole esittänyt, että Putin on talousnero. Liityin keskusteluun jurpin kirjoitettua:"Putin oli talousasioista ulkona kuin lintulauta..". Olen tälle väitteelle odottanut todisteita, etenkin siis haluaisin nähdä selityksen sille, että jos Putin oli talousasioista "ulkona kuin lintulauta", mikä oli se tekijä, joka veti Venäjän taloutta ylöspäin ensimmäiset 4 vuotta hänen ollessa puikoissa ja öljyn hinnan ollessa melko lailla vakaasti $30/tynnyriä koko sen ajan. Jos Suomen talous jollain aikavälillä kasvaisi samaa prosentuaalista vauhtia kuin Venäjä välillä 1999-2003 (ilman mitään erityistä ulkoista vaikutinta), niin olisin varsin ihmeissäni, jos sen ajan poliittisen johdon talousosaamista kuvailtaisiin sanoilla "ulkona kuin lintulauta". Jos siis Putin on "ulkona kuin lintulauta" talousasioista, niin missä Katainen/Stubb on? Maata kiertävällä radalla?
No, kyllä nyt jotain todisteita voisit sille esittää, että 2. maailmansodan jälkeinen NL:n talouskasvu voitaisiin jotenkin selittää noilla satelliiteilla. DDR ja Tshekkoslovakia lienivät teollisesti kehittyneimmät maat, muttei niiden volyymi mitenkään riitä vetämään jotain NL:n kokoista maata talouskasvuun. Ja etenkään tuo teoria ei toimi tuon useita vuosikymmeniä kestäneen kasvun selittämiseen, vaikka sillä olisikin jotain selitysvoimaa heti sodan jälkeiseen kasvuun (vaikka senkin selittäminen on varsin vaikeaa ottaen huomioon, että nuo muutkin maat olivat varsin tuhoutuneita sodan vaikutuksesta).
Kysyn sinulta uudestaan, kun sinä olit se "Putin on talousasioista ulkona kuin lintulauta" -lauseen esittäjä, että mitkä maat kehittyivät Putinin ensimmäisten neljän vuoden aikana (kun öljyn hinta oli suht vakaasti $30/tynnyri) nopeammin kuin Venäjä?
Muutenkaan en täysin ymmärrä, miten öljyvarat voisivat selittää talouskasvua. Jos maalla on öljyvaroja, niin se on tietenkin todennäköisesti rikas (kuten vaikkapa Norja tai UAE, muttei tietenkään välttämättä, kuten Nigeria tai Venezuela), mutta miten öljyvarat selittäisivät talouskasvua enää aikana, jolloin uusia öljylöytöjä ei tehdä?
Vaikka hyväksyisin sen, että nousevien hintojen aikaan tuolla tavoin voisi selittää talouskasvua, niin odotan edelleen sitä, että esität, miten 1999-2003 talouskasvu suht vakaan öljynhinnan aikaan selittyy öljyn ja kaasun myynnillä.
No, esitä nyt niitä johtopäätöksiä, etenkin siis vuosien 1999-2003 suhteen, kun menit laukomaan sen "Putin on talousasioista ulkona kuin lintulauta".
Yukosin kansallistamista ei voi perustella millään taloudellisilla syillä. Rosvoparonitkin vaihtuivat vain toisiin, jos Hodorkovski nyt sellainen edes oli. Seuraavat kyllä ovat rosvoparoneja l. Putin ja hänen seurueensa..
Vastaan mielelläni, koska itse juuri esitin arvion lintulaudasta ja Putinista..
Ilman sen suurempi referenssejä ja palaamista Venäjän 1999-2003 talouslukuihin voin todeta ihan yleisellä tasolla muutamia seikkoja.
Epäilen vahvasti ettei Putinin "taloudellinen nerokkuus" ollut syynä kyseisen ajan talouden kasvuun. Ensinnäkin kyseinen ajanjakso osuu heti Putinin ajan alkuun. Tuskinpa hän on voinut ollut minkäänlaisena osallisena niihin tekijöihin jotka näkyvät tilastoissa tuloksina näillä kyseisillä vuosilla (tämä siis ihan peruspäättelynä).
Muistelen että juuri vuosituhannen vaihteissa (1990-luvun loppu ja 2000-luvun alkuna) Venäjälle tehtiin erittäin merkittäviä investointeja. Se oli nimittäin juuri sellaista aikaa jolloin moni yritys lähti Venäjälle, rakentamaan teollisuuslaitoksia jne. Olin sattumoisin itsekin mukana monissa senaikaisissa hankkeissa ja yrityksillä oli todella isoja rakennusprojekteja näihin aikoihin. Suomalaiset suuret yhtiöt hankkivat sieltä myös sahoja ja taisi mukana olla sellutehtaitakin. Puutakin ryhdyttiin tuomaan todella suuria määriä, kunnes sitten myöhemmin Putin määräsi tulleja jne. Mutta suomalaiset yritykset olivat pikkutekijöitä moniin muihin nähden.
Siis veikkaisin että tuo kyseisen ajan kasvu selittyy suurelta osaltaan näistä investoinneista ja projekteista. Osa noususta lienee myös Neuvostoliiton romahduksen jälkeisesta talouden korjausliikkeestä. En viitsi kaivella sen enempää yksityiskohtaisia faktoja esille. Kysymys on kuitenkin aika triviaalista sivujuonteesta Venäjän talouden kokonaisuudessa.
Putinin merkitys Venäjän taloudelle alkoi käytännössä vasta 2000-luvun alkuvuosina.
Muistelen että juuri tuolloin luotiin yhteistyön perusta Putin ja Venäjän hallinnon sekä oligarkken kanssa. Putin ja hänen taustaryhmänsä ryhtyi järjestelemään omia miehiään edullisiin asemiin sekä hallinnossa ja taloudessa. Lisäksi valtiovalta alkoi kaikenlaisilla toimillaan hankaloittaa länsimaisten yritysten toimintaa, venäläisten eduksi.
Monessa tapauksessa viranomaisten tiukempi suhtautuminen johti ulkomaisten yritysten luopumiseen hankkeistaan Venäjällä. Lieköhän tämä järkevää talouspolitiikkaa Putinilta? Näihin aikoihin sattui myös Hodorkovskin omaistaman Jukoilin kaappaaminen Putinin lähipiirin kuuluville oligarkeille. Myös Boris Berezovskij joutui pakenemaan Venäjältä. Aleksander Litvinoville tarjoiltiin teetä polloniumilla maustettuna jne. Kaikissa näissä tapahtumissa tuli esille Putinin KGB-taustat. Hän oli nimenomaan salaisen palvelun erikoismies..
Eli suurena talouslinjana Putinin kaudella on ollut:
a) järjestellyt Venäjän talousasiat omaan lähipiiriinsä kuuluville oligarkeille
b) heikentänyt ja jopa estänyt länsimaisten yritysten integroitumista Venäjälle
c) hallinnon muutokset jossa vain hänen oma Yhtenäinen Venäjä-puolue on käytännössä ainoa sallittu poliittinen puolue.
d) järjestänyt FSB/GRU:n sekä miiliisit tueksi omalle hallinnolleen.
e) ryhtynyt palauttamaan entisen NL:on mukaista imperiumia ja johdattanut maansa käytännössä sotaan entisiä ystäviään vastaan.
Eli, yhteenvetona.
En juurikaan näe Putinin toimissa todellisen talousmiehen ominaisuuksia/merkkejä..
Jollei hän ole ulkona talousasioista kuin lintulauta...
niin olkoon vaikkapa kuin lumiukko.
Määrittele meille "todellinen talousmies"? Oliko sitä sitten vaikkapa Leonid Brezhnev, jonka aikana NL:n talous kasvoi ihan mukavasti?
Perustele miksi ei olisi ollut!
Et ole tätä väitettäsi vielä osoittanut todeksi.
Käynnistetty ennen Putinia.Jos Venäjää ei nähty noina Putinin kauden alkuvuosina kiinnostavana investointikohteena (toisin kuin sitä edeltäneellä Jeltsinin kaudella), niin miksi noita investointeja tehtiin?
Wikipediasta lainattua noita vuosia koskevista talouspoliittisista päätöksistä:"The three years from 2000 to 2002 were characterized by pro-growth economic reforms including a comprehensive tax reform, which introduced a flat income tax of 13%; and a broad effort at deregulation which improved the situation for small and medium-sized enterprises." Jos Venäjän poliittisella johdolla ja etenkin siellä huipulla olleella presidentillä ei ollut mitään tekemistä noiden uudistusten kanssa, niin kuka ne oikein junaili? Ulkomaalaiset sijoittajatko?
Johtui fipon kiristämisestä.Niin, siis tuohon asti oligarkit olivat kahmineet omiin taskuihinsa suunnilleen kaiken, mitä NL:n jäämistöistä oli kahmittavana. Sen jälkeen Venäjän valtion pussiinkin alkoi tulla jonkin verran niistä rahoista.
Tarkoittanet Litvinenkoa. Hänen murhaamisessa Putinilla oli varmaan roolinsa, mutta sillä ei juurikaan ollut vaikutusta Venäjän talouteen. Länsi oli suunnilleen yhtä innokas tekemään bisnestä kuin ennenkin murhaa.
Ja mikä sinusta oli tilanne ennen Putinia? Muistelen, että silloin 1998 puhuttiin päivistä sen suhteen, kuinka nopeasti IMF:n lainarahat olivat oligarkkien pankkitileillä Sveitsissä.
Ruplakriisi kaatoi ensimmäisen venäläispankin
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=201417534
No niin, siitä se lähtee!
Ei todellakaan ole kyse triviaalista sivujuonteesta, koska tuon ajan talouskasvu tapahtui ilman muutosta öljyn hinnassa.
Putin kaudella taloudellinen menestys selittyy vain korkeilla öljyhinnoilla ja ukomalaisilla luottoilla. Putin on ollut jarru ja katastrofi ei pelkästään Venäjän taloudelle vaan koko Venäjän kehitykselle.Eli suurena talouslinjana Putinin kaudella on ollut:
a) järjestellyt Venäjän talousasiat omaan lähipiiriinsä kuuluville oligarkeille
b) heikentänyt ja jopa estänyt länsimaisten yritysten integroitumista Venäjälle
c) hallinnon muutokset jossa vain hänen oma Yhtenäinen Venäjä-puolue on käytännössä ainoa sallittu poliittinen puolue.
d) järjestänyt FSB/GRU:n sekä miiliisit tueksi omalle hallinnolleen.
e) ryhtynyt palauttamaan entisen NL:on mukaista imperiumia ja johdattanut maansa käytännössä sotaan entisiä ystäviään vastaan.
Ja varmasti paljon muutakin mikä ei tule nyt yhtäkkiä mieleen..
Eli, yhteenvetona.
En juurikaan näe Putinin toimissa todellisen talousmiehen ominaisuuksia/merkkejä..
Jollei hän ole ulkona talousasioista kuin lintulauta...
niin olkoon vaikkapa kuin lumiukko.
NL aikana oli jäkeenjäänneisyyttä melkein kaikessa. No jos tietenkin kansan totaalinen köyhyys ja puolinälissä elääminen sinulle merkitsee "porskutta mukavasti", niin sitten..Nämä ovat tietenkin demokratian ja liberaalin yhteiskunnan kannalta varsin ikäviä asioita, mutta talouden suhteen niillä ei ole mitään tekemistä. NL:ssa kommunistisen puolueen poliittinen monopoli oli vielä paljon pidemmälle mennyttä, mutta kuten tänne postatuista käppyröistä näkyy, niin jonnekin 1970-luvun lopulle asti se porskutti suht mukavalla kasvulla eteenpäin.
Ikkunaa muuhun maailmaan suljetaan ruutu kerrallaan!
Pietarin vanhin The St. Petersburg Times -englanninkielinen lehti lopettaa
22 Joulukuu 2014 13:10
Talouskriisi ahdistaa mediat nurkkaan. Jopa vakiintuneet julkaisut joutuvat lopettamaan.
Pietarin vanhimman englanninkielisen The St. Petersburg Times -lehden viimeinen numeru ilmestyy tällä viikolla, jonka jälkeen lehti lopettaa. Lehden toimituksen mukaan lopettaminen johtuu nykyisestä talouskriisistä sekä Venäjän lainsäädännön uudistuksista. Lehden päätoimittaja Simon Patterson kutsui jo kollegansa jäähyväisjuhlaan.
The St. Petersburg Times on ilmestynyt Pietarissa vuodesta 1993.
Fontanka.fi
Ei todellakaan ole kyse triviaalista sivujuonteesta, koska tuon ajan talouskasvu tapahtui ilman muutosta öljyn hinnassa.
Ikkunaa muuhun maailmaan suljetaan ruutu kerrallaan!
Pietarin vanhin The St. Petersburg Times -englanninkielinen lehti lopettaa
22 Joulukuu 2014 13:10
Talouskriisi ahdistaa mediat nurkkaan. Jopa vakiintuneet julkaisut joutuvat lopettamaan.
Pietarin vanhimman englanninkielisen The St. Petersburg Times -lehden viimeinen numeru ilmestyy tällä viikolla, jonka jälkeen lehti lopettaa. Lehden toimituksen mukaan lopettaminen johtuu nykyisestä talouskriisistä sekä Venäjän lainsäädännön uudistuksista. Lehden päätoimittaja Simon Patterson kutsui jo kollegansa jäähyväisjuhlaan.
The St. Petersburg Times on ilmestynyt Pietarissa vuodesta 1993.
Fontanka.fi
Venäjän talouden uudistaminen oli lähtenyt käyntiin 1998 ja Putin nautti hedelmistä sekä keräsi niitä omaan taskuun.