Heh, Kiina vedättää Venäjää kybällä.
Putin kävi vuosi sitten sopimassa Pekingissä maakaasusopimuksen. Yleisesti arveltiin, että Kiina sai hyvät ehdot. Arveluille tuli pontta, koska nyt Venäjä toivoo, ettei tätä hienoa diiliä toteutettaisikaan. Ongelma on, että Venäjän pitäisi rakentaa kaasuputki halki Siperian ja avata uusia kaasukenttiä. Hankkeen kannattavuus ei välttämättä ole hirveän hyvä... Mutta sehän ei ole Kiinan ongelma. Se pitää kiinni sopimuksesta.
http://www.talouselama.fi/uutiset/l...amista++kiina+ei+innostu+ajatuksesta/a2297934
Venäjä ja Kiina allekirjoittivat viime toukokuussa 30 vuoden sopimuksen, jonka arvoksi on arvioitu massiiviset 300 miljardia euroa. Venäjän oli tarkoitus rakentaa kaksi uutta kaasukenttää itäiseen Siperiaan ja vetää sieltä kaasuputket itäiseen Kiinaan, jossa on pulaa energiasta.
Kiinan itäosiin kaasua vievä Siperian voima -putki olisi sen sijaan jättimäinen hanke, jota varten pitäisi perustaa uusia kaasukenttiä.
Kaasukenttien perustaminen on kallista.
Venäjä olisi halunnut Kiinalta ennakkomaksua kaasusta rakentaakseen kaasukentät Itä-Siperiaan. Kiina ei ennakkomaksuun kuitenkaan suostunut.
Nyt kun energian hinta on romahtanut, on investointien saaminen jättimäiseen kaasukenttään todella vaikeaa.
Kun Kiina ja Venäjä allekirjoittivat alustavat kaasusopimukset viime vuonna kymmenen vuoden neuvottelujen jälkeen, arvioitiin yleisesti
Kiinan saaneen poljettua kaasun hinnan hyvin alhaalle. Hintaa ei ole julkistettu, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei Kiina saa kaasua juuri Eurooppaa halvemmalla.
Korchemikin arvioi, että jos Kiina joutuu rakentamaan maan sisäisen putken kuljettaakseen venäläistä kaasua lännestä itään, vaatii se hinnan alentamista entisestään.