Venäjän talous

Tuosta olen samaa mieltä. Kun öljyn hinta nousee, niin nousee Venäjn valtion talouskin.
Tuosta olen eri mieltä. Venäjän kaasu- ja öljykentät ovat hiipumaan päin. Arktinen suunta olisi paras mutta sinne tarvitaan osaamista ja panostusta, kuka lähtee investoimaan sinne?.

Eurooppa vähentää kaasuriippuvuuttaan paluuta vanhalle mallille ei ole. Fossiilisten käyttö vähenee muutenkin, ei vauhdilla mutta suunta on otettu.

Asiaa lainkaan tuntematta väitän, että koko ajan kertyy piilovelkaa joka täytyy jollakin aikavälillä paikata. Tarkoitan infran rapautumista ja muita välttämättömiä yhteiskunnan investointeja, vaikkapa terveydenhuolto ja eläkkeet.
 
Pikkasen huvittaa, kun Remes puheli joukukuussa hieman tyyliin miten hyvä on nyt sijoittaa Venäjälle. Lieneekö mieli muuttunut? :D

http://yle.fi/uutiset/pakotteiden_v...n_suomalaisen_sijoittajan_haastattelu/7667419
"Venäläiset eivät toisiaan petä." Mutta tsuhnan kyllä. Jaetaanko tässä kutistunutta kakkua uudestaan? Remes oli kyllä varmaan ihan oikeassa väittäessään pakotelistalla olevien oligarkkien bisnesten saaneen uutta potkua, koska Putin lupasi suosikeilleen mm. kaikenmoisia sillanrakennusurakoita. Mitenköhän nuo projektit etenevät näin kolmisen kuukautta myöhemmin?
 
Tuosta olen eri mieltä. Venäjän kaasu- ja öljykentät ovat hiipumaan päin. Arktinen suunta olisi paras mutta sinne tarvitaan osaamista ja panostusta, kuka lähtee investoimaan sinne?.

Pitemmällä tähtäimellä toki noin, mutta jos vuoden päästä öljyn ja kaasun hinta nousee, niin kyllä se nostaa Venäjän taloutta. Kokonaan toinen asia sitten on, jos otetaan horisontti vaikkapa 20 vuoden päähän.


Asiaa lainkaan tuntematta väitän, että koko ajan kertyy piilovelkaa joka täytyy jollakin aikavälillä paikata. Tarkoitan infran rapautumista ja muita välttämättömiä yhteiskunnan investointeja, vaikkapa terveydenhuolto ja eläkkeet.

Totta, mutta kuinkakohan paljon niihin on tähänkään asti satsattu?

Veikkaan, että länsimaat aliarvioivat maatuskojen sitkeyttä.
 
Ootko ikinä kuullut, että sama ongelma on myös lähes kaikissa kehittyneissä länsimaissa. Suomessakin työssäkäyvien määrä tulee laskemaan useita kymmeniä prosentteja :D En nyt jaksa etsiä tilastoja, mutta kyllä ne sieltä netistä löytyy. Luultavasti tuo luku on jotain välillä 20-30%. Tuo Base-case scenario on parempi kuin meillä.

Olen tietoinen Suomen tilanteesta erittäin hyvin. Suomen ja Venäjän demografinen kehitysura on saman tyyppinen, kuten on lähes kaikilla kehittyvillä mailla.

Tämän ketjun aiheena on ennen kaikkea Venäjän talous. Toki asioita on hyvä suhteuttaa, esim. Suomeen. Suomen BKT/Capita on n. nelinkertainen Venäjään.
 
Ihan mielenkiintoista seurata mihin lähitulevaisuuden tapahtumiin Remeksen karkoitus liittyy. Voi olla että suunnitteilla on joku sen laatuinen omaisuuksien uudelleenjako että ulkopuoliset todistajat häädetään kauemmas. Tuo Fortumin laitosten kaappaaminen kävi mielessä minullakin mutta toisaalta, miksi kaapata mitään sellaista jonka tuoton voi hoitaa verotuksella ensin valtion ja sitten omaan taskuun? Toisekseen Rossatomilla on hinku myydä ydinvoimala Suomeen. (Mihinkä liittyen totean että venäläisomisteinen ydinvoimalaitos länsirannikolla olisi käyttökelpoinen "panttivanki" suojaamaan suomalaisinvestointeja Venäjällä.)

Tietysti kyseessä voi olla henkilökohtaisetkin syyt: Kateus, kilpailijaksi koetun henkilön tai kilpailijan/vastustajan tukijan blokkaaminen pois pelistä. Yle uutisoi tapauksesta että karkotuksen epäillään liittyvän Remeksen erimielisyyksiin Andrei Murovin kanssa. Murov on FSB:n johtajan Jevgeni Murovin poika, valtiollisen verkkoyhtiön johtaja ja Rossetin hallituksen jäsen.

Ja mitä tuohon Venäjän talouden tulevaan romahdukseen, niin Venäjän taloudella on ollut tapana romahtaa säännöllisen epäsäännöllisesti, vähän niin kuin savusaunankin kuuluu palaa silloin tällöin. Edellisen kerran käytiin konkurssin pinnassa 1998-99 ja nykymenolla sama tulee vastaan viimeistään ensi vuoden aikana.

Venäjällä valta tuppaa vaihtumaan aina talouden pohjakosketuksessa ja sitä tässä koko maailma putinoideja lukuunottamatta vesi kielellä odotettaa, ei niinkään talouden romahtamista.
 
Totta, mutta kuinkakohan paljon niihin on tähänkään asti satsattu?

Veikkaan, että länsimaat aliarvioivat maatuskojen sitkeyttä.
Siellä alkaa olemaan jo muitakin kuin maatuskoja, en osaa prosenttilukuja edes arvailla mutta jonkinlainen käsitys länsimaisesta elintasosta on jo monella. Ja jos Neuvostoliitonkin loppuaikojen rakenteet alkavat murentua niin voi se maatuskakin jo jupista, ainakin itekseen.
 
1. En minäkään ole kateellinen Venäjän taloudelle, mutta on siellä yhteiskunnassa myös piirteitä, mitä tarvittaisiin Suomeen. Yksi on työn arvostaminen ja yhteisöllisyys. Eihän täällä jaksa ihmiset tehdä edes töitä, vaikka olisi tarjolla. Venäjällä sellainen kuulostaisi aivan sairaalta. Suomi täynnä masentunutta ja syrjäytynyttä porukkaa. Töitä tehdään varmaan vähiten maailmassa ja siltikin on niin rankkaa. Täten en voi nähdä Suomen taloudellista tulevaisuutta kovin vakaana.

2. Itse uskon, että Venäjän talous pysyy suurin piirtein samalla tasolla jatkossakin. Ei siellä mitään pitkäaikaista romahdusta ole tulossa öljyvarojen ansiosta vielä vuosikymmeniin.

1. Taidat perustaa tuon käsityksesi aika pieneen otantaan?

Suomi on maailman toiseksi onnellisin maa

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaa...maailman-toiseksi-onnellisin-maa/201226705/12

2. Venäjän talous on niin alhaisella tasolla, että niiden pitäisi kasvaa aika paljon, ottaakseen länsimaita kiinni. Seuraavat pari vuotta talous sukeltaa, ja senkin jälkeen talouskasvun kuva on aika kituliaan oloinen.
 
Pakotteet kun poistetaan ja vuosi kuluu, niin kaikki ikävä unohdettu. Talous lähtee taas kasvuun ja strategiset tavoitteet pysyy ennallaan. Putin vallassa vielä ainakin 10 vuotta.
 
Veikkaan, että länsimaat aliarvioivat maatuskojen sitkeyttä.

Se on fakta, että venäläinen maatuska pysyy hengissä myös laihalla kaalisopalla. Siinä vaiheessa on kyllä myös sitten saatu vastaus näihin pohdintoihin Venäjän talouden tilasta.
 
Millähän eväillä se Venäjän talous kääntyy nousuun? Energiateollisuus on syönyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana käenpojan lailla elintilan muulta teollisuudelta. Valtio puuttuu mielivaltaisesti ja täysin hölmösti elinkeinoelämän toimintaan. Valtion suojeluksessa toimivat "kansallissankarit" saavat valtiolta rahakkaita toimeksiantoja ilman kilpailutusta ja valvontaa reurssien tehokkaasta käytöstä. Asevarustelu vie leijonanosan valtion budjetista. Putin tekee kaikkensa polttaakseen lopullisesti välinsä tärkeimpien asiakkaittensa, eurooppalaisten kanssa. Korruptio rehottaa, viranomaisten tukemia yritysvaltauksia voi tilata kiinteään hintaan, oikeuslaitosta käytetään poliittisten vastustajien kurittamiseen. Kiina ottaa mitä haluaa itse määrittämäänsä hintaan ja odottaa kärsivällisesti tilaisuutta ottaa Uralin itäpuoliset luonnonvarat haltuunsa. Kukaan täysijärkinen ei halua sijoittaa Venäjälle, venäläisetkin siirtävät pääomiaan pois Putinin ulottuvilta. Parhaiten koulutetut ja yrittelijäimmät suunnittelevat maasta muuttoa. Länsimaisesta teknologiasta, tietotaidosta ja ennen kaikkea rahoituksesta vahvasti riippuvainen teollisuus kitkuttaa eteenpäin sen mitä koneet vielä pyörii. Ja Putin on kuusikympinen eikä siitä nuoremmaksi muutu.

Mutta eipä tuo tosiuskovaista hetkauta. Uskossaan vahvat uskovat Venäjän loistavaan tulevaisuuteen kuin Jeesuksen toiseen tulemiseen...
 
Venäjä
”Kynnys on alentunut” - Venäjältä karkotettu Remes varoittaa muita suomalaisia
Kimmo Lundén
13:18

”En ole koskaan tuntenut, että (venäläisen ) yhtiön hallituksessa ei olisi voinut esittää rakentavaa kritiikkiä. Nyt on pakko tehdä se johtopäätös, että ainakin ulkomaalaisten hallitusjäsenten osalta kritiikin esittäminen ei ole suotavaa.”

”Kannattaa harkita ja kannattaa olla varovainen”, hallitusammattilainen Seppo Remes varoittaa Talouselämän haastattelussa muita suomalaisia, jotka toimivat venäläisyhtiöiden hallituksissa.

Remes kieltää pelkäävänsä oman terveytensä puolesta:

”Lähdin pois, asiahan on sillä ratkennut. Karkotuspäätöksen määräaika on viisi vuotta. En ole mikään ongelma (Venäjällä) enää”, Remes sanoo.

Venäjällä karkotuspäätökset kiertävät käytännössä aina turvallisuuspoliisi FSB:n kautta. Remes sai karkotuspäätöksen käteensä palattuaan 22. maaliskuuta perheineen lomalta takaisin Moskovaan. Perhe jäi Moskovaan, Seppo Remes käännytettiin lentokentältä takaisin Suomeen. Hänen puolisonsa on venäläissyntyinen.

Remes kertoo toimineensa sähköyhtiöiden hallituksissa Venäjällä 15 vuotta, eikä hänen toimintansa ole mitenkään erilaista nyt tai aiemminkaan.

Remekselle annetussa varoituksessa todettiin, että hän on kerännyt Venäjän sähköyhtiöiden johtajista. ”On täysin huuhaata, että olisin jokin uhka valtion turvallisuudelle.”

Remes kieltää varsinaisesti ”keränneensä” tietoja johtajista ja itse asiassa se kuuluu myös yhtiön hallituksen jäsenen toimenkuvaan:

”Se kuulostaa käsittämättömältä, että yhtiön hallituksen jäsen ei saisi omata tietoja yhtiön johtajista. Syytös on absurdi, riippumatta siitä, onko se totta vai ei. Syytetään sellaisesta asiasta, jota hallituksen jäsenen pitäisi tehdä – jopa Venäjän valtion säädösten ja hallituksen ohjeiden mukaisesti.”

Remes ei pysty sormella osoittamaan ketään henkilöä.

”Vakooja? Aivan absurdi syytös!”
Oletko vakooja, Seppo Remes?

”Syytös on liian absurdi, että siitä voisi edes keskustella. Täysin naurettavaa!”, Remes vastaa suoraan kysymykseen.

Remes on toiminut Venäjän liike-elämässä 20 viime vuotta. Hän muistaa vastaavia karkotuspäätöksiä, joissa kilpailijan toimesta henkilö on ajettu vaikeaan tilanteeseen.

”Tyypillisimmillään karkotuspäätös on ollut muutaman vuoden pituinen. Niissäkään ei syytä ole koskaan sanottu, mutta on voinut päätellä, mistä on ollut kysymys.

Remeksen mukaan näin näkyvää tai Venäjän valtionyhtiön hallituksen jäsenen karkottamista maasta ei ole aiemmin tapahtunut.

”Tämä on hyvin poikkeuksellista.”

Aihetodistein ja FSB:n ennakkovaroituksen perusteella Remeskin pystyy olettamaan, kuka hänen karkotuspäätöksensä takana on ollut.

”Lähes aina tällaiset (karkoitukset) liittyvät taloudelliseen toimintaan. Jos FSB ei olisi antanut ennalta virallista varoitusta, olisin ollut aivan äimän käkenä. Se nyt viittaa siihen, että ongelma on ollut tämän verkkoyhtiön hallituksessa.”

Remes toimii parhaillaan neljän merkittävän venäläisyhtiön hallituksissa. Kaksi niistä on valtionyhtiöitä.

Sähköverkkoja omistava ja hallinnoivaRosseti-yhtiö on 85-prosenttisesti Venäjän valtion omistuksessa. Vähemmistöosuus on yksityisomistuksessa ja yksi omistajista on sijoitusyhtiöEOS Russia AB. Remes kuuluu yhtiön perustajajäseniin ja toimii EOS Russian hallituksen puheenjohtajana. '

OAO Rosseti -yhtiössä Remes on hallituksen jäsenenä esittänyt voimakasta kritiikkiä yhtiön strategiaaja yhtiön johtoa kohtaan. Hän on myös ajanut osan verkkoyhtiöiden yksityistämistä.

Valtion sähköverkkoyhtiö sylttytehtaana?
Seppo Remes arvailee, että karkotuspäätös linkkautuu nimenomaan tämän yhtiön toimintaan ja hänen hallitusjäsenyyteensä.

Rosseti omistaa ja operoi sähkön jakeluverkkoja ja kantaverkkoa. Rossetilla ei ole muuta yhtymäkohtaa esimerkiksi Fortumin Venäjällä toimivaan tytäryhtiöön kuin, että tietysti Fortuminkin Venäjä-sähkö kiertää yhtiön kantaverkoissa.

Toinen valtionyhtiö, jonka hallitukseen Remes kuuluu, on nanoteknologian yhtiö Rosnano. Kaksi suurinta yksityistä yritystä ovat petrokemian jätteihin kuuluva Sibur-yhtiö ja Fordin Venäjällä toimiva yhteisyritys, autonvalmistaja Sollers.

Valtiovetoinen Venäjä
Ehkä Venäjällä on ihmisiä, jotka haluavat Venäjän eristäytyvän.

Venäjällä on syntynyt tendenssi ja kaipaus neuvostotyyliseen, valtiovetoiseen talouteen yksityisen yrityselämän sijaan.

Taustalla tällainen vaikuttaa päätösten yleissävyyn, miten päätöksiä tehdään.

”Korostunut viholliskuva (Venäjällä) vaikuttaa siihen, miten tällaisia karkotuspäätöksiä ja mahdollisia muitakin muitakin päätöksi voidaan tehdä. Kynnys on alentunut - se on paljon matalammalla kuin aikaisemmin.”
 
Ulkomaat Eurooppa
Seppo Remeksen karkotus Venäjältä liittyy yksityistämiskiistoihin
Sähköverkkoyhtiö Rossetin yksityistäminen uhkasi yhtiön johdon bisnesetuja.
Teppo Tiilikainen
1.4.2015 17:45

Venäjän talouselämän huipputehtävissä pitkään toiminut hallitusammattilainen Seppo Remes karkotettiin runsas viikko sitten Venäjältä tekaistujen vakoiluepäilyjen perusteella. Hän arvelee, että viranomaisten päätös liittyy tavalla tai toisella valtion sähköverkkoyhtiöön Rossetiin, jonka hallituksessa hän istuu.

Remes on ajanut Rossetin sähkönjakeluyhtiöiden yksityistämistä vastoin toimitusjohtaja Oleg Budarginin muutamien hallituksen jäsenten tahtoa. Keskustelua on käyty myös siitä, tulisiko jakelujärjestelmä keskittää yhteen yhtiöön vai pitäisikö se hajauttaa.

”Yhtiön johto haluaisi pitää kaiken omissa käsissään”, Remes sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa. ”Minä olen vastustanut keskittämistä. Hallituksen enemmistö oli samalla kannalla ja se on ollut pääsääntöisesti myös Venäjän hallituksen kanta.”

Remes uskoo, että karkotuksen taustalla on korruptiota. Tällaisia päätöksiä voidaan tehdä yksittäisten ihmisten taloudellisten intressien pohjalta, koska Venäjä ei ole oikeusvaltio.

”Taustalla on todennäköisesti ihan suoria bisnesintressejä”, Remes sanoo. ”Rossetin nykyiselle johdolle ei jäisi mitään hallinnoitavaa, jos jakeluverkot yksityistettäisiin. En valitettavasti pysty sanomaan asiasta tämän enempää.”

Remes aikoo ottaa ystäviensä avulla yhteyttä Venäjän hallintoon, jotta karkotuspäätös käsiteltäisiin uudelleen ja peruttaisiin aiheettomana. Koko hänen elämänsä ― perhe, työ ja suurin osa ystävistä on Moskovassa.

Karkotus herätti keskiviikkona huomiota myös Venäjän tiedotusvälineissä. Muun muassa päivälehti Kommersant ja talouslehti Vedomosti kertoivat asiasta näyttävästi. Kommersant arveli, että mahdollinen oikeuskäsittely kestää vähintään vuoden, jos Remes vie asian oikeuteen.

Presidentti Vladimir Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov sen sijaan vakuutti tietämättömyyttään koko asiasta. ”En edes tiedä, kuka hän on ja mitä huomautettavaa häntä vastaan on ollut”, Peskov sanoi Moskovassa venäläisille toimittajille.

Seppo Remes, 59, on istunut 15 viime vuoden aikana kaikkiaan parinkymmenen venäläisyhtiön hallituksessa. Hän toimi lähes seitsemän vuotta EU-maiden yrityksiä edustavan European Business Clubin puheenjohtajana, ja riippumattomien hallitusjäsenten yhdistys AND nimitti hänet pari vuotta sitten vuoden johtajaksi.

Viime vuosina Remes on vetänyt päätyönään ruotsalaisen EOS-sijoitusyhtiön hallitusta. Hän istuu myös nanoteknologiayhtiö Rusnanon hallituksessa yhdessä pääjohtaja Anatoli Tšubaisin ja Venäjän johtaviin oligarkkeihin kuuluvan Viktor Vekselbergin kanssa. Vekselberg on luonut omaisuutensa alumiini- ja öljyteollisuudessa ja hän on ollut Venäjän Piilaaksoksi kutsutun Skolkovo-tietoteknologiahankkeen keskeinen puuhamies.

Lisäksi Remes istuu kahden pienemmän yrityksen, petrokemianyhtiö Siburin ja autoja valmistavan Sollersin hallituksissa.

Remes arvelee, että karkotuspäätöksellä on kielteisiä seurauksia Venäjälle. Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus Venäjää kohtaan heikkenee entisestään ja monet ulkomaiset hallitusammattilaiset pohtivat, kannattaako Venäjällä enää jatkaa. Remeksen mukaan Kremlissä ei kuitenkaan kanneta huolta maan bisnesilmapiiristä.

”Ei siitä välitetä”, hän sanoo. ”Venäjällä on vallassa sellaisia voimia, jotka itse asiassa toivovat, että Venäjä eristäytyisi. He ovat päinvastoin tyytyväisiä, jos Venäjälle ei tule ulkomaisia investointeja.”

Remes on asunut Moskovassa vakituisesti vuodesta 1993. Karkotukseen päättynyt tapahtumasarja sai alkunsa 11. maaliskuuta, kun hän lähti Moskovasta talvilomalle.

Turvallisuuspalvelu FSB antoi hänelle rajalla kirjallisen varoituksen, jossa väitettiin, että hän oli kerännyt tietoja valtioenemmistöisten sähköyhtiöiden johtavista työntekijöistä ja heidän suunnitelmistaan. Paperin oli allekirjoittanut FSB:n talousrikoksiin keskittyvän osaston johtaja Anatoli Raykevitšem, mutta siinä ei puhuttu vielä mitään tulevasta karkotuksesta.

”Paperissa todettiin, ettei viranomaisilla ole näyttöä siitä, että olisin luovuttanut näitä tietoja muille valtioille”, Remes sanoo.

Remeksen mukaan varoitus tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Hän kertoo tosin kokeneensa aikaisemminkin jonkinlaista painostusta Venäjän raja-asemilla.

”Viime vuoden loppupuolella passiani alettiin katsoa erittäin tarkasti ja sen jokainen sivu skannattiin. Siihen meni joka kerta kymmenisen minuuttia, ja takanani oleva jono alkoi hermostua.”

Remes otti varoituksen tosissaan ja otti yhteyttä moskavalaisiin tuttaviinsa selvittääkseen, mistä asiassa oli oikein kysymys. Hän palasi lomalta Moskovaan sunnuntaina 22. maaliskuuta, mutta matka tyssäsi Šeremetjevon lentoasemalle. Viranomaiset pysäyttivät hänet ja ojensivat hänelle paperin, jonka mukaan hän on ei-toivottu henkilö Venäjällä.

”FSB toimi tyypilliseen tapaansa”, Remes sanoo. ”He tekevät sen aina näin. On paljon helpompi karkottaa rajalla kuin viedä poliisipartion kanssa ulos maasta.”

Remeksen tapaus muistuttaa amerikkalais-englantilaisen suursijoittajan Bill Browderin karkotusta, josta kerrottiin Suomen Kuvalehdessä runsas kuukausi sitten. Myös hänet karkotettiin Šeremetjevon lentokentällä, kun hän oli palaamassa Moskovaan.

”Tapauksissa on jotakin samaa”, Remes myöntää. ”Mutta olen ollut omissa kritiikissäni noin tuhat kertaa lempeämpi ja rauhallisempi kuin Bill Browder.”
 
Kannatti lähteä bisneksiin silovikien kanssa ja kuvitella siitä jäävän jotain käteen. Remeksen hyöty on ulosmitattu ja potku perseeseen.
 
95 sivua haaveilua Venäjän talouden sortumisesta. :D Voidaan katsoa niin 3 vuoden päästä Venäjän talouden rattaat pyörii kovemmin kuin ikinä ja rahaa tulee ovista sekä ikkunoista. Öljyn hinta nousee jo. Reilu puolen vuoden päästä kukaan ei muista mitään konfliktia, paitsi maanpuolustus.netin kiihkomieliset huru-ukot. Tiedättekös, että me ollaan tässä isommissa ongelmissa kuin Venäjä, jolla on satoja miljardeja rahastoissa ja valtion velkaa 8% bkt:sta. Suomella on 50%. Herätys.

Ja ei, en ole mikään venäjätrolli.
Vastaan tähän viestiin silläkin uhalla, että monta tuntomerkkiä viittaa perinteiseen röllikkään...

Venäjän talous joko ajautuu todella syvään taantumaan tai sortuu kokonaan tulevan kahden vuoden aikana. Itse uskon todelliseen sortumiseen johtuen ongelmien kokonaisvaltaisuudesta. Ainoastaan osaan ongelmista auttaa mahdollinen öljyn hinnan nousu.

Sisäisiä ja/tai itse aiheutettuja ongelmia, joihin öljyn hinnan nousu ei auta:
- korruptio
- yksityisomistuksen suojan puuttuminen
- oikeuslaitoksen olematon riippumattomuus
- epäselvä lainsäädäntö
- mielivaltainen viranomaistoiminta
- näennäinen demokratia kattavalla vaalivilpillä
- laiminlyöty infrastruktuuri (tämä itsessään tulee aiheuttamaan hurjia haasteita lähivuosina)
- tehoton tuotanto ja kilpailukyvyn puute erityisesti valtionyhtiöissä
- palkkojen hurja nousutahti erityisesti valtion viroissa ja valtionyhtiöissä (palkkojen nousu huomattavasti tuottavuuden kasvua nopeampaa)
- kiinteistö- ja talouskupla suurimmissa kaupungeissa, erityisesti Moskovassa (eikö ole erikoista, että Moskova on maailman kalleimpia kaupunkeja...)
- valtion resurssien kohdistuminen ainoastaan sotateollisuuteen
- erittäin velkaantuneet aluehallinto ja valtion yritykset (erityisesti valuuttalainat tulee olemaan mielenkiintoinen "haaste". Totta, valtio on tyypillistä läntistä valtiota vähemmän velkaantunut, mutta Venäjällä valtio joutuu kuitenkin viime kädessä takaamaan alueiden ja valtionyritysten lainat. Tähän kuluu aika kiva osuus sinällään suurista vararahastoista)
- eläkerahastojen pienuus (Venäjän eläkerahastot ovat pienemmät kuin Suomessa (!), tämä aiheuttaa merkittävän yhteiskunnallisen levottomuusriskin, kun eläkkeiden olemattomuus paljastuu)
- äärimmäisyyksiin viety epätasainen tulonjako
- huono terveydenhoito
- huono koulutus
- maastamuutto, aivopako
- riittämätön ja suppea-alainen tutkimus, tutkimus kohdistuu ainoastaan sotateollisuuden tarpeisiin
- huono kansanterveys, erittäin laaja päihteiden väärinkäyttö
- vanheneva ja absoluuttisesti pienenevä väestö (ja tämänhän vauhti kiihtyy...)
- mittavat ympäristöongelmat ja täysi piittaamattomuus ympäristöstä
- laajamittaiset julkisten varojen suoranaiset varkaudet
- olematon sanan- ja mielipiteenvapaus
- kehittymätön innovaatiokulttuuri
- olematon tuotekehitys
- suhteiden rikkominen länsimaihin (tämä vaikuttaa länsimaiden intoon ja luottamukseen rahoittaa Venäjää, siirtää teknologiaa ja osallistua yhteisiin liiketoimintoihin. Vaikutukset näkyvät pitkällä aikajänteellä)
- alhainen investointitaso kaikkeen muuhun kuin sotateollisuuteen
- valtion talouden merkittävä epätasapaino 2015 ja tästä eteenpäin
- rahoitusmarkkinoiden toimimattomuus (korot olivat jo korkeat ilman länsimaiden rajoituksia luotonantoon...)
- korkea inflaatio
- kansainvälisten sopimusten halveksiminen ja suoranainen rikkominen
- paranoidinen vihollisuuksien ja ulkoisten uhkien etsintä

Ongelmia, jotka öljyn hinnan nousu korjaa joko kokonaan tai osittain:
- lyhyellä tähtäimellä valtion talouden saattaminen tasapainoon tai lähelle tasapainoa
- öljyntuotannon kannattavuusrajan paraneminen (on mahdollista porata öljyä kentillä, joiden tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin nykyinen öljyn hinta

Ongelmia, joita ei voida ratkaista venäläisin voimin nähtävissä olevassa tulevaisuudessa:
- länsimaiden energiakulutuksen painopisteen siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin
- polttoaineiden tuotannon kasvu (liuskekaasu, liuskeöljy, biopolttoaineet)
- uusien öljy- ja kaasukenttien avaaminen ei Venäjällä onnistu helposti ilman läntistä teknologiaa
- Euroopan maiden määrätietoinen vaihtoehtojen etsintä venäläiselle energialle

Eli, ei kyllä käy kateeksi Venäjällä kulloinkin vallassa olevaa tsaaria! (Tosin Vladimir I Lyhyenläntä olisi voinut omilla toimillaan poistaa joitakin tämän listan ongelmista...)

Minulla ei ole mitään ruusuisia kuvitelmia Venäjän kehittymisestä ja kiitos Ukrainan tapahtumien, nyt en häpeä tuoda sitä julki!
 
Viimeksi muokattu:
Kannatti lähteä bisneksiin silovikien kanssa ja kuvitella siitä jäävän jotain käteen. Remeksen hyöty on ulosmitattu ja potku perseeseen.

Tehtäisiinkö tilaa jonkun uuden kaverimaan edustajalle? Saakohan Viljakainenkin lähtöpassit sen takia, että edustaa "väärää" maata? Kuvittelisin Kyproksen/Kiinan? passin olevan ulkkarilla kova sana noissa hommissa nykyään. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.
 
Onko Seppo Remes ollut jonkun oligarkin edustajana yritysten hallituksissa? Josko kulisseissa on tapahtunut tai tapahtumassa muutoksia. Jollekkin oligarkille on äkkilähtö tulossa?
 
Onko Seppo Remes ollut jonkun oligarkin edustajana yritysten hallituksissa? Josko kulisseissa on tapahtunut tai tapahtumassa muutoksia. Jollekkin oligarkille on äkkilähtö tulossa?

Eikös se riitautunut FSB:n pomon pojan kanssa... Sen jälkeen kyyti on ollut kylmää.
 
Tuntuu melko järeältä toimelta linjaerimielisyyksien ratkaisemiseksi. Eihän Remes kuitenkaan ole ollut lopullista sanaa sanomassa yritysten linjan osalta.

Eipä tuo ole estänyt silovikeja putsaamasta "ulkopuolisia" muistakaan firmoista.
 
Tuntuu melko järeältä toimelta linjaerimielisyyksien ratkaisemiseksi. Eihän Remes kuitenkaan ole ollut lopullista sanaa sanomassa yritysten linjan osalta.

Minusta tuo karkotus vaikuttaa "diplomaattiselta", tapahtui aika tarkkaan hiukan ennen? kuin Stubb tapasi Hodorkovskin.
 
Back
Top