Venäjän talous

Kyllä meillä töissä on ahkeria Venäläisiä tulevat ylitöihin vaikkei ole pyydetty eikä ole edes töitäkään.
Missä? Suomessa vai Venäjällä?
Savushkinalla? :eek:
 
Suomessa! Mitä tarkoittaa savushkinalla?
Suomessa on Suomen tavalla, totta kai tässä pitää tehdä työtä, kun kaikki mahdollisuudetkin hyvään elämään. Mutta tässä yhteiskuntakin suojaa ihmista, jos hän sairastuu, hänestä pidetään huolta, on työterveyshuolto, eikä hänen tarvitsee makaa pahasti homehtuneessa sairaalassa, jossa vilisee torakoita, kuten Venäjällä. Palkan tasosta ei kai tarvitse kertoa?
Venäjällä värvätään sotimaan Ukrainaan työttömiä ja näköalattomiä nuoria miehiä 350 dollarilla/kk, se on sitten sitten sitä palkkatasosta. Ja moskovalaiset kehuvat Helsingin hintoja, "kauniita" kuulemma, kun kaikki edullisempaa ja parempaa.

Kyllä Suomessa asuvien venäläistenkin keskuudessa työmaraali vaihtelee, kuten suomalaistenkin keskuudessa ylipäänsä. Taloyhtiössämme julkisivuremontissa tehtiin kenties koko kaupungin huonomman jäljen, liioittelematta, tasainen seinä muutui maalamisen ja vanhan maalin painepesemisen jälkeen muhkuraiseksi hirvitykseksi, kun sitä "röpeleisyyttä" motattiin sinne sun tänne, jättimmäisellä mopin näköisellä telalla kohdista josta vanhaa maali irtosi. Itse arkihentehtuuria harrastavana, katselen paljon taloja kaikialla, ja huoman vaikka mitä, mutta tälläistä jälkiä en nähnyt missää. Meidän hallitukseen puheenjohtajaksi tuli ämmä, (naiseksi en tälläisiä kutsuisi) joka just siirtyi eläkkeelle, on ihan pihalla kaikesta, ei suostunut kuuntelemaan mitään järkeä, koska ämmä on yksinkertaisesti typerin ikinä näkemäni ihminen, eikä sitä saa nyt sieltä paskaluudallakaan, kun ilmoittelee y.k alkuun että hallitus päätti jatkaa samana kokoonpanona, valtaosa asukkaista evvk koko taloyhtiöstä, tälläinen vastuullinen korkeamoraalinen joukko täällä asuu. Tiedän tasan tarkka että paikkaminen ja hiominen ennen maalausta oli se, mitä olisi pitänyt tehdä, eikä peittää klönteillä sileä seinää "röpelöiseksi" kuten ne hujarit yrittäneet tehdä ja jättä ne sellaisena ihmisten kauhuksi. Mutta missä on työntekijan moraali että julkeavat ylipäänsä ehdottaa tälläistä? Hallitus suorastaan hehkutti kuten toivoneetkin "vain suomalaisia työntekiöitä". Saanet. Mutta Afrikassakin tehdään parempaa maalausjälkiä julkisivuseinissa. Ihan viimeinen sekunda koko työtulos, kaiken hyvän rakennustavan vastainen, enkä ollut remontti edes mitään halpaa, vaan kallis kun mikä. Ja sitten selvisi että 2000 e haluneet lisää kuulemma, jos halusimme siistempi maalaus tulos, ei ole paljon 2 ison talon asukkaista. Mutta että hyvästä jäljestä kiristetään tolla tavalla lisää rahaa, on se aikamoista. Hyvää tulos on aina kuulunut maalaukseen, eikä mitään hion jos maksat lisää. Tämä uusi puheenjohtaja koko ajan hokenut "minä en tiedä" "minä en koskaan katso ylös" "annetaan ammattilaisille tehdä" ja juoksi karkkuun oudosti hihittaen. Koko ajan se hihittää oudosti kun hänelle puhutaan Nainen aiheuttanut niin paljon vahingoa taloyhtiölle julkisun remontin kanssa, kun ei ymmärrä mitä on tekemässä ja mitä tehdään. Suomalainen, kommari ja ääliö. Liian vammainen, näyttää muutenkin syyntakettomalta auktoritettiuskoislta. Mutta kuinka paljon sellaisia pyrkimässä päättämään asioista? Eduskuntaan? Ja sitten pitävät kynsin hampain kiinni sitä päättäjän tuolista.

Ja vastapainoksi: kaksi Expertin inkeria toi pesukonen: tulovesiletku oli kiinnitetty huonosti, se vuoti, hakiessaan pois konetta, eri miehet, mutta myös inkerit toivat kärryt, jonka pyörät olivat niin likaiset että sotkeneet koko parketin mustilla jäljellä, vaikka varoitin "parketti on uusi, vasta 3 kk sitten laitettu", vaalea mattokin likantui, mutta olkoon, se oli jo ennestään pesun tarpeessa. Mutta näin likaisia kärryä ei kyllä tuodaan asuntoihin.

Olen nähnyt keittiöremontin jälet naapurilla, eestilaisen miehen tekemänä, suom.yksityisen firman, kallis kun mikä, puolet on ilmaa - mutta karmein ikinä nähty tulos silikonisaumauksessa. Pimeässä ja kännissä tekisi paremman. Sen huonommaksi ei enää tehdä. Mutta olen nähnyt eestiläisten rakennusmiesten tekemiä keitiöremontteja kaupungin vuokraasunnoissa - prima jälki. Sen paremmaksi jälki ei enää muuttu. Omassa kämpässäni 10 v sitten kylpyhuoneessa uusittiin silikonisaumat, mies veti ne niin likaisilla käsillä niin niistä tuli heti harmaita. Vasta minun vaatimuksen jälkeen pestää kädet, alkoi valkoinen väri näkyä. Sormella veti ja miten sattuu. Arvaa, sainko v:tuilua takaisin? Ihan suomalainen nuori mies oli.

Elämäni paras fillarihuolto tehnyt Ukrainasta kotoisin oleva mies, pitkään linjan alan ammattilainen. 15 v huollossa ollut fillari ensimmäistä (!) kertaa sai kunnon asianmukaisen hullon, nyt on kun uusi. Hän on muuten työtön. Joskus saa pätkätöitä alalla, puhuu hyvin suomeakin mutta lähellä ekäkeikä jo. Rikollista, että huipputaitavia ihmisiä syrjitään. Rikollista että syrjitään lahjakkaita ja huolellisia ihmisiä.

Työmoraali ei riippu kansallisuudesta, vain ihmisestä ja hänen ällistä päässä.

Savushkina on kadun nimi Olginossa.
 
Viimeksi muokattu:
Suomessa on Suomen tavalla, totta kai tässä pitää tehdä työtä, kun kaikki mahdollisuudetkin hyvään elämään. Mutta tässä yhteiskuntakin suojaa ihmista, jos hän sairastuu, hänestä pidetään huolta, eikä hänen tarvitsee makaa pahasti homehtuneessa sairaalassa, jossa vilisee torakoita. Palkan tasosta ei kai tarvitse kertoa?
Venäjällä värvätään sotimaan Ukrainaan työttömiä ja näköalattomiä nuoria miehiä 350 dollarilla/kk, se on sitten sitten sitä palkkatasosta. Moskovalaiset ovat kehunneet minulle Helsingin hintoja, "kauniita" kuulemma!

Kyllä Suomessa asuvien venäläistenkin keskuudessa työmaraali vaihtelee, kuten suomalaistenkin keskuudessa ylipäänsä. Asunnoissa ja taloyhtiössämme julkisivuremontissa tehtiin kenties kaupungin huonomman jäljen, lioittelematta, tasanen seinä muutui maalamisen ja vanhan maalin painepesemisen jälkeen muhkuraiseksi hirvitykseksi, kun sitä "röpeleisyyttä" motattiin sinnä sun tänne kohtiin jättimmäisellä mopin näköisellä tekalla, josta vanhaa maali irtosi. Itse arkihentehtuuria haarastavana, katselen paljon taloja kaikialla, ja huoman vaikka mitä. Meidän hallitukseen tuli ämmä, joku kirjaston työntekija eläkeellä, joka ei suostunut kuuntelemaan mitään järkeä, koska ämmä on yksinkertaisesti typerin ikinä näkemäni ihminen. Sekin liiottelematta. Paikkaminen ja hiominen ennen maalausta oli se mitä olisi pitänyt tehdä, tai edes reunoista. Ja hallitus suorastaan heehkutti kuten toivoneetkin ja saaneetkin "vain suomalaisia työntekiöitä". Ihan viimeinen sekunda koko työtulos, maalaus jälki on kaiken hyvän rakennustavan vastainen, enkä ollut kokonaishintaa mitään halpaa. Kallis ja poikkeuksellisen huono julkisivu"remppa". Tämä uusi puheenjohtaja koko ajan hokenut ääliömaisuuksiä "minä en tiedä" "minä en koskaan katso ylös" "annetaan ammattilaisille tehdä". Nainen muutenkin aiheuttanut niin paljon kaikenlaista vahingoa taloyhtiölle kun ei ymmärrä mitä on tekemässä ja mitä ympärillä tapahtuu ylipäänsä. Suomalainen.

Ja vastapainoksi: Kaksi Expertin inkerisuomalaista toi pesukonen, tulovesiletku oli kiinnitetty huonosti, se vuoti, hakiessaan pois konetta, eri miehet, mutta myös inkerisuomalaiset toivat kärryt, jonka pyörät olivat niin likaiset että sotkeneet koko parketin mustilla jäljellä, vaikka varoitin "parketti on uusi, vasta 3 kk sitten laitettu", vaalea mattokin likantui, mutta olkoon, se oli jo ennestään pesun tarpeessa. Näin likaisia kärryä ei tuodaan asuntoihin!

Olen nähnyt keittiörempat naapurilla, eestilaisen miehen tekemänä, yksityisen firman ja kallis kun mikä, karmein ikinä nähty tulos silikonisaumauksessa. Sen huonommaksi ei enää tehdä. Olen nähnyt eestiläisten tekemiä keitiöremontteja kaupungin vuokraasunnoissa - prima jälki. Sen paremmaksi se enää muuttu. Omassa kämpässäni 10 v sitten kylpyhuoneessa uusittiin silikonisaumat, mies veti ne niin likaisilla käsillä niin että ne olivat heti likaisia. Vasta minun vaatimuksen jälkeen pestää kädet, alkoi valkoinen väri näkyä. Sormella veti ja mitän sattu. Arvaa, sainko v:tuilua takaisin? Ihan suomalainen nuori mies oli.

Elämäni paras fillarihuolto tehnyt Ukrainasta kotoisin oleva mies, pitkään linjan alan ammattilainen. 15 v huollossa ollut fillari ensimmäistä kertaa sai kunnon hullon, nyt on kun uusi. Hän on muuten työtön. Joskus saa työtä alalla. Rikollista, että huippu taittavia ihmisiä syrjitään.

Lista voin jatkaa loputtomiin. Työmoraali ei riippu kansallisuudesta, vain ihmisestä ja hänen ällistä päässä.

Savushkina on kadun nimi Olginossa.
Kaikenmoisiahan meitä on ei siinä mitään. Tässä tarkoitin vain sitä että naapurin pojat otti löysät pois kun tilaisuus tarjoutui. Firman oma vikahan se kun eivät valvo. Näistä työmaan jutuista voisi kertoilla enemmänkin mutta ei nyt viitsi ettei työnantaja paljastu.
 
Kaikenmoisiahan meitä on ei siinä mitään. Tässä tarkoitin vain sitä että naapurin pojat otti löysät pois kun tilaisuus tarjoutui. Firman oma vikahan se kun eivät valvo. Näistä työmaan jutuista voisi kertoilla enemmänkin mutta ei nyt viitsi ettei työnantaja paljastu.
Ymmärsin täysin väärin. Totta kai ne varastavat, ja se on aihe erikseen. Tiedän yhden viktorin, joka vei työmaalta kaiken joka irtosi vuosikausia, nyt kun vihtorin selkä kipeytyi, (ei töistä, hän on patalaiska. Hyppäsi etelän lomalla kalliosta mereen ja siellä oli matala) siksi joutui vaihamaan työpaikka ja lahjuksilla pääsyyt Helsingin kaupungiin töihiin, nyt vastaanotta siellä puhelimellä viat, ja hänen käytössä on kaikkien taloyhtiöhtiöiden roskatilojen avaimet kaivopuistoa myöten, hänellä on nyt uusi harrastus - kierrätyshyllyjen tyhjentämin paremmista tavaroista. Bisnestäkin "perustetu" ja viedään Venäjälle.
Vuokralla 4 omistusasuntoa Pietarissa ja Helsingissa , ja yksi entisen työantajan missä hän on kirjoilla. Vihtori asuu fiktiivisesti eroneena kuitenkin vaimon kanssa, vaimo puolestaan asuu kolmiossa ilmaiseksi, kuten he itse kaikki kertovat "asunto on ilmainen lisäksi saa minimitoimentulotukea" niinpä hän käyttää vielä kaiken mitä sossusta irtoa, ja enämmänkin, koska ne laittaneet sinne oman tyttären töihin". Olen kuullut jopa riemmukaita tunnustuksia inkereilta "täällä on kommunismi, kaikki on ilmaista, jos jaksat hakea ruoka jakelusta, koko elämä on ilmainen". Turhaan näille kriminaaliaivoille puhua että toiset raattaa hiki niskassa ja maksavat suuret verot, jotta nämä loiset matkustelisi 4 kertaa vuodessa kaukomaihin, mexikoon ja balille.

Nyt vihtori halua vielä saada kaupungin rivitalon, uudisrakennuksesta. Ja saa, kun on laitettu jonon jo.

Tälläinen on valvonta on Suomessa. Ei ole valvontaa lainkaan. Saa hujata niin kun halua, kukaan ei puuttuu mihin. Lahjuksilla pääse saamaan kaupungilta rivarin, vaikka on omistusasunto vuokralla lähes samalla alueella. Venäläiset "inkeri paluumuuttajat" ovat tuoneet korruption Suomeen! Plus otetaan kaikki mitä löysästi kiinni. Vihtori on muistanut myös säännöllisesti nostaa iäkkän äidin eläkkettä Pietarissa jo kohta 20 v, samalla kun hän äiti saa eläkettä Suomessa. Näinhän ne varmaan kaikki tekevät. Kaksoiskansalaisuuden turvin saa tehdä monia asioita.
 
Viimeksi muokattu:
Kaikenmoisiahan meitä on ei siinä mitään. Tässä tarkoitin vain sitä että naapurin pojat otti löysät pois kun tilaisuus tarjoutui. Firman oma vikahan se kun eivät valvo. Näistä työmaan jutuista voisi kertoilla enemmänkin mutta ei nyt viitsi ettei työnantaja paljastu.
Anteeksi, ymmärsin väärin, joskus huomio pettää, kun yritän tehdä monta asia yhtäaikaa. Ja tuli vuodattua muuta vastauksena :oops: mutta olkoon, kirjoitin kuitenkin tärkeistä asioista.
 
Viimeksi muokattu:
Jos tämän kleptomaanilta vaikuttavan henkilön työhaastattelija soittaa edelliselle työnantajalle kysyäkseen kokemuksia tästä niin kertoo omat kokemuksensa tästä työntekijästä seuraavalle työnantajalle.

Jos oikeuslaitos ei tuomitse niin elämä tuomitsee. Jos teet pahaa niin odota vain niin saat itse tuta. Olen luottavainen, että elämä rankaisee. Elämällä on sellainen kumma juttu, että pahikset saavat ansionsa mukaan. Joskus kuuntelee pahisten itkemistä elämänkohtalostaan niin tekisi mieli sanoa, että ansaitsit sen ihan täysin. Sitten itketään, kun rankaisua tulee julmemman kautta.

Laatuongelmat ovat varmaankin passiivis-agressiivista vastarintaa. Henkilö kokee kärsineensä epäoikeudenmukaista kohtelua niin hän kostaa tämän tekemällä huonolaatuista jälkeä. Se on selvää, että jos pitää tehdä töitä mulkulle niin ei se jälki hyvää ole. Toisaalta voi olla ihmisiä, jotka aiheuttavat ongelmia ilman järkevää syytä. Heitä ei ole mitään syytä pitää nurkissa. Sellaisille pitää vain potkaista kengänkuva persuksiin.

Venäläinen järjestelmä kieltämättä vaikuttaa erittäin epäoikeudenmukaiselta, joka sitten kasvattaa ihmisistä kieroilijoita. Jostain syystä juurikin rehellisyyttä ja ahkeruutta halveksivat kleptokratiat ovat nimenomaan sellaisia. Teit mitä tahansa niin toinen tulee ja vie rehellisen työn ponnistelujen tulokset. Sellainen ei motivoi vaan laittaa itsekunkin harjoittamaan kieroilua.
 
Viimeksi muokattu:
Mistä ihmen työn arvostamisesta sinä puhut? Ai että venäläisetko arvostavat?
Kuule, siellä on yksi sellainen sana kun "haljava" se on slangia, se tarkoittaa sitä että hyvänä ja arvostettuna on pidätty sitä että sai tahan eikä tarvinnut nähdä vaivakaan, mielummin täysin ilmaiseksi. Moni työ NL ssa oli juuri sitä. Toimistotyöt pidettin "siistinä" juuri sen takia, ettei siellä tarvinnut tehdä ylipäänsä mitään, juotiin teetä, jauhattiin paskaa, kun työn sisältökin oli hämärä, kukaan ei ollut motivoitunut. Töihin tultiin ja lähdettiin. Tehtaissa kyllä oli pakko tehdä työtä, kun ja jos hihna kävi, mutta tämä työ oli halveksittu ja sitä vihattu, eikä sillä työllä elännyt kukaan. Jos kuvittelet että tehtastyöläinen kävi ravintoloissa ja matkusti ulkomailla lomalla, erehdyt. Ei matkustanut eikä ravintoloihin lähellekaan tullut, koska se oli liian kallista. Ravintoloissa istui parempi väki, niitä oli siksi hyvin vähän, ihan muutama koko miljoonien kaupungissa, ja kansa kävi siellä jos kävi korkeintain häissä ja kerran elämässä ylipäänsä, sekin oli ylellisyyttä : ravintolahäät. Perifirialla ja maaseudulla asuvat eivät koko ravintolaa nähneet silmiinkään.

Eikä paljon mitään muuttunut sitä ajasta. Eikä työmoraali muuttunut miksikään sitä.

Nykyiset "valtiot valtioissa" kuten moskova ja pietari ei lasketa tähän. Siellä elettään pitkälti palvelemalla elittia ja sen ympärillä olevan "osta ja myy" ryhmä kauniita ja rohkeita. Kaikki haluavat sinne, mutta harvaa pääsee. Siellä on Venäjän korkein palkataso. Sen ulkopuolella eri palkkataso, paljon matalampi, tai ei ole mitään palkkaa, vaan työttömyys ja tiettömyys. Apaatiset ihmiset, näköalattomuus kaikessa, alkoholismi, narkomania, rikollisuus, kyynisyys ja varhainen kuolema. Masennustako ei ole? Kaikkea muuta..On, paitsi kukaan ei diagnosoi, eikä kenellä ole rahaakaan masennuslääkkeisiin, se on ylellisyyttä. Helpompi ja halvempi dokata itseään hengilta. On jopa niin korkeat prosentiluvut kaikista sairauksista, mitä löytyy maan päällä, mutta who's care hoittaa niitä. Putinko huolestunut? Älä naurattaa tohveleitani. Siellä voi kantaa HCV, HIV:a, tuberkuloosia ja kuppa samassa paketissa, viimeisen voisit saada kenties hoitoa, mutta sekään ei ole itsestään selvyys.

Työtä ei ole muutenkaan, toisin kun luulet, kun ei ole varsinaista tuotantoa, ihmiset yksinkertaisesti juo itsensä henkiltä, kun tienävät satunnaisesti sieltä sun täältä. Mitään sosiaaliturva ei ole. Tämä on oikea Venäjä.

Totta kai Moskvabadissa tarttutaan vaikka mihin työn, mutta jostain syystä ne tarttujat ovat takzhikkeja. Sinä et saisi nykyvenäläistä nuorta tehtaalle, ei millään. Sitä sukupolvea, joka meni ja teki puolinälissä raskasta duunia, ei enää ole, eikä tulee.
Yhteisöllisyydestä voisin kirjoittaa saman verran, paitsi en oikein jaksaa, se on enimmäkseen fantasiat ja sadut siltä ajalta miten köyhät lainaili naapureilta suola ja sokeria NL:ssa. Se enemmään kerro karua totuutta köyhyydestä kun yhteisöllisyydestä, sitä harvoin ajatellaan kun muistetaan että ah, miten anteliaita ja avuliaita naapureita oli NL:ssa, kun kanamunat/leipä/sokeri/jauho loppui,soitat naapurin ovikellon, ja avot "lainat" pari kanamunaa! Kyllä ne antajat antaneetkin ne pari kanamuna ja sokeria lasillisen, koska hyvin tiesi, että viikon päästä kun saman naapurin matushkan mies juo palkan kertaheitolla, sama matushka vippaa sitten vuorolla, eikä varmaan huvikseen. Siksi lainattu! Eikä mistään "leveästä venäläisestä sielusta". Köyhyydellä on omat lait.


Kun NL kaattui ja ihmiset hiukankin vaurastuivat, tämä tapa unohtui, paitsi nyt vipataan rahaa vielä enemmään halpaan viinaan, toisilta samalaisilta, ruoka siellä nyt niin kallis, ettei sitä lainata noin vain. Itse venäläiset sanoneet vielä pari vuotta sitten, ettei kukaan välitä enää mistään, ja rahan takia tehdään vaikka mitä. Kaikki on kaupan, elimiä myötä.

@Maidan :in viestistä tuli mieleeni useat L:n kanssa käydyt keskustelut Neuvostoliiton ajoilta - niitä kuunnellessa on tullut kerran jos toisenkin melkoisen absurdi tunne (aihe nyt ei suoranaisesti tähän ketjuun liity mutta laitetaan nyt muutamia esimerkkejä tuosta absurdista yhteiskunnasta joka jokunen vuosikymmen sitten hajosi). Toki tiedossa oli jo ennen keskustelua se ettei Neuvostoliitto mikään onnella ollut vaan että kurjuutta oli ja paljon - mutta siltä useat faktat onnistuivat yllättämään minut karuudellaan.

L: kertoi päätettyään opintonsa teknikumissa (vastaa opistoa) '86 lähteneensä ½-vuoden komennukselle Kazaniin betonikombinaattiin. Tuolloin Kazanissa oli käytössä elintarvikekortit joilla piti saada kuukaudessa 700 g lihaa, saman verran makkaraa ja jonkun sata grammaa voita (ja jokin muu elintarvike oli myös kortilla). No tämän ½-vuoden aikana L ei Kazanissa ollessaan saanut kertaakaan ostettua niitä tuotteita jotka olivat kortilla, koska niitä ei ollut kertaakaan myynnissä tuona aikana. Hän kävi säännöllisesti kaupat läpi löytämättä kertaakaan kyseisiä tuotteita, ja kun hän asui siellä yksin kombinaatin asuntolassa (muiden työntekijöiden kanssa) hänellä ei ollut ketään kenet olisi laittanut kiertämään kauppoja puolesta. Oletettavasti tuona aikana kortilla olleita tuotteita kuitenkin oli Kazanissa mutta ne päätyivät jonnekin muualle minne niiden piti päätyä (mustaan pörssiin tai suoraan parempiin suihin tms.) ja tietty pieni osa sattoi päätyä kauppoihin, joista ne ensimmäiset jonottajat saivat haluamansa ostettua. Tuolloin Donetskissa oli useammasta syystä johtuen parempi elintarviketilanne ja niinpä hänen vanhempansa postittivat hänelle muutamaan otteeseen säilykkeitä ja makkaraa.

L kertoi myös minulle Kazanin ajoista sellaisen huvittavan pienen episodin. Hän oli löytänyt vaatekaupasta värillisiä sukkia ja ostanut niitä todella paljon, mikä nyt tuntui tietenkin huvittavalta mutta tuolloin syynä oli se, että Neuvostoliitossa ei juurikaan valmistettu värillisiä sukkia naisille (nämä sukat olivat Romaniasta). L kertoi minulle, että suurin osa sukista oli mustia, vihreitä tai harmaita - väreiltään synkkiä. Naisille saattoi olla myynnissä valkoisia sukkahousuja/polvisukkia.

L on kertonut minulle, että hän on saanut tarpeekseen mustasta, harmaasta, tummanvihreästä. Neuvostoliitossa kun suurin osa vaatteista oli näitä värejä, yhdessä kaupassa oli mustia takkeja, toisessa vihreitä etc. siinäpä oli valikoimaa kerrakseen. Kenkien suhteen oli sama, valikoima oli surkea ja neuvostokengät laadultaan yhtä surkeita - niinpä ihmiset etsivät ulkomaisia kenkiä ja tuolloin ulkomainen tarkoitti pääasiassa muita sosialistiseen leiriin kuuluneita maita. L:n mukaan esim. puolalaiset ja tsekkoslovakialaiset kengät olivat olennaisesti parempia laadultaan - mutta myös kalliimpia ja niitä oli harvoin saatavilla. 80-luvun lopulla L löysi Donetskista ensimmäiset länsimaiset kengät - suomalaiset - ja hän osti ne. Kaikki ihmettelivät sitä miksi hän oli ostanut valkoiset kengät!

On huomioitava, että Donetsk oli Neuvostoaikana ainakin osittain suljettu kaupunki eli länsimaiset vaikutteet eivät välttämättä niin helpolla päässeet sinne ja toisaalta kaupunki oli kuitenkin syrjässä. Se ei ollut länsimaiden rajalla tai suurkaupunki jossa olisi länsimaisia diplomaatteja, mahdollisesti suuria joukkoja turisteja tms. Purukumikin löysi tiensä Donetskiin vasta 80-luvun puolella. Vastaavasti kaivos- ja raskasteollisuus (sotateollisuus) sekä ympäröivä maaseutu takasivat sen, että kaupungin elintarviketilanne pysyi suhteellisen hyvänä 80-luvullakin vaikka tuolloin alkoi olla ongelmia monilla seuduilla Neuvostoliitossa.

Neuvostoliittolaisesta työkulttuurista oivallinen kuvaus on Gorbatshovin kauden alkoholipolitiikka. L:n on kertonut, että hänen kotitalonsa alakerrassa oli tuolloin 80-luvulla alkoholimyymälä. Gorbatshovin kaudella tuli useita erilaisia rajoituksia alkoholin käyttöön ja eräässä vaiheessa alkoholin myynti sallittiin aloitettavan klo. 12:00 jälkeen - ajatuksena oli se, että tuolloin ihmiset menisivät töihin selväpäisinä eivätkä hetimmiten aamusta alkaisi ottamaan huikkaa (ostettuaan pullon vodkaa työmatkalla). Seuraus ei kuitenkaan ollut toivottu vaan ihmiset (pääasiassa miehet) eivät menneet töihin laisinkaan vaan he tulivat jo aamusta odottamaan myymälän avautumista jotta saisivat pullonsa vodkaa ajallaan. Tunnelma oli hyvin usein räjähdysherkkä jonossa ihmisten lievässä krapulassa odotellessa myymälän avautumista (miliisi ei ollut vieras näky).

Naisten kannalta ikävää Neuvostoliitossa oli se ettei intiimituotteita juurikaan ollut saatavilla. L on kertonut nähneensä ensimmäisen kerran tamppoonin 80-luvun alkupuolella ja voineensa ostaa niitä vasta vuosikymmenen toisella puoliskolla - tuolloin niitä alkoi tulla säännöllisemmin kauppoihin Donetskissa.

Onhan Venäjällä tietty kehitystäkin tapahtunut noihin aikoihin verrattuna mutta toisaalta Venäjä on muutakin kuin prameita kasvoja näyttävät Moskova ja Pietari ynnä muutama muu suurempi kaupunki. Todellisen Venäjän elinolot eivät välttämättä kauheasti poikkea 80-luvun Neuvostoliitosta - ruokaa on ehkäpä enemmän, kulutustavaroita samaten mutta sitten vastapainona samat rakenteelliset ja yhteiskunnalliset ongelmat ovat tiukasti läsnä. Ja kokonaisvaltainen suuntaus Venäjällä on huonompaan suuntaan vrt. 80-luvun Neuvostoliitto, jolloin Gorbatshovin kaudella alkoi viritä positiivinen ilmapiiri (vaikka ei Gorbatshovinkaan tarkoitus ollut Neuvostoliittoa hajottaa vaan avata yhteiskuntaa).

vlad.
 
Suomen Pankin viikkokatsaustenkin perusteella Venäjän talouden suunta on selvä (http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/viikkokatsaus/Pages/default.aspx ):

9.4.2015 BOFIT Viikkokatsaus 15/2015 (PDF)
Venäjä
  • Rupla on vahvistunut helmikuun alusta lähtien.
  • Venäjän inflaatio kiihtyi maaliskuussa 16,9 prosenttiin.
  • Julkisen sektorin palkankorotuksia rajoitetaan Venäjällä.
  • Venäjän autoteollisuus ongelmissa.
1.4.2015 BOFIT Viikkokatsaus 14/2015 (PDF)
Venäjä
  • Investoinnit vähenevät Venäjällä, investointien rakenteessa muutoksia.
  • Venäjältä ulkomaille luvatta viety pääoma saamassa armahduksen.
  • Venäjä ei siirtynyt viikonloppuna kesäaikaan.
26.3.2015 BOFIT Viikkokatsaus 13/2015 (PDF)
Venäjä
  • BOFIT ennustaa Venäjän talouden ja tuonnin pienentyvän tuntuvasti tänä vuonna ja elpyvän hitaasti.
  • Suomen transitokuljetukset Venäjälle supistuivat voimakkaasti viime vuonna, mutta kuljetukset Venäjältä kasvoivat.
19.3.2015 BOFIT Viikkokatsaus 12/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän keskuspankki alensi ohjauskoron 14 prosenttiin 13.3.
  • Venäjän keskuspankki ennustaa BKT:n supistuvan tänä vuonna 3,5–4 %.
  • EU ja Venäjä kiistelevät edelleen Venäjän tuontitulleista.
  • Ukraina sai uuden IMF-ohjelman.
  • Venäjän keskuspankki on alkanut julkaista englanninkielistä tutkimuspaperisarjaa
12.3.2015 BOFIT Viikkokatsaus 11/2015 (PDF)
Venäjä
  • Kotitalouksien tulojen kasvu hidastui viime vuonna Venäjällä huomattavasti.
  • Suomen Venäjän-kauppa supistui selvästi viime vuonna.
5.3.2015 BOFIT Viikkokatsaus 10/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän alueiden rahoitustilanne on vaikea.
  • Valtiontalouden tulot ja menot kasvoivat inflaation tahtiin vuonna 2014.
26.2.2015 BOFIT Viikkokatsaus 9/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän luottokelpoisuusluokitusta alennettiin jälleen.
  • Aiempaa suurempi osa Venäjän öljyntuotannosta jalostetaan kotimaassa.
  • Venäjän hallitus miettii keinoja lääkkeiden saatavuuden turvaamiseksi.
19.2.2015 BOFIT Viikkokatsaus 8/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän inflaatio on ennätyslukemissa.
  • Venäjä aikoo turvautua vararahastoihin.
12.2.2015 BOFIT Viikkokatsaus 7/2015 (PDF)
Venäjä
  • Talouden epävarmuus näkyy Venäjän pankkisektorilla.
  • Venäjän ulkomaankauppa supistui huomattavasti loka-joulukuussa.
5.2.2015 BOFIT Viikkokatsaus 6/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän BKT kasvoi viime vuonna 0,6 %.
  • Venäjän tuotanto piristyi tilapäisesti joulukuussa.
  • Venäjän keskuspankki alensi yllättäen ohjauskorkoa 2 prosenttiyksiköllä.
  • Venäjän hallitus hyväksyi talouden tukiohjelman.
29.1.2015 BOFIT Viikkokatsaus 5/2015 (PDF)
Venäjä
  • Standard & Poor’s poisti Venäjältä investointiluokituksen.
  • Venäläisten pankkien ja yritysten ulkomaiset velat ovat pienentyneet.
  • Federaation budjetti kääntyi lievästi alijäämäiseksi vuonna 2014.
22.1.2015 BOFIT Viikkokatsaus 4/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän talouden ennusteita alennetaan – myös Ukrainan näkymät heikot.
  • Venäjän keskuspankki on jatkanut ruplan puolustamista.
  • Venäjän viennin ja tuonnin supistuminen voimistui.
  • Yksityisen pääoman virta Venäjältä ja käteisvaluutan määrä kasvoivat paljon viime vuoden lopulla.
15.1.2015 BOFIT Viikkokatsaus 3/2015 (PDF)
Venäjä
  • Fitch alensi Venäjän luottoluokitusta.
  • Korot nousivat Venäjällä viime vuoden lopulla nopeasti.
  • Nopeasta kasvustaan huolimatta Venäjän asuntolainamarkkinat ovat vielä pienet.
8.1.2015 BOFIT Viikkokatsaus 2/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän talouden heikkoudet kärjistyivät viime vuonna.
  • Moskovan pörssi sukelsi.
  • Venäjän inflaatio oli 11,4 % vuonna 2014.
2.1.2015 BOFIT Viikkokatsaus 1/2015 (PDF)
Venäjä
  • Venäjän BKT supistui marraskuussa – inflaatio ennätysluvuissa.
  • Venäjän valuuttamarkkinat ovat edelleen rauhattomat.
  • Venäjän pankkisektori rauhoittui.
  • Sopimus Euraasian talousliitosta astui voimaan 1.1.2015.
 
Vahvistuvan ruplan kääntöpuoli:
"– Nykyinen ruplan arvostus on jo epämukava budjetin näkökulmasta ottaen huomioon, että öljyn ruplahinta on jo alhaalla. Makrotaloudellisen vakauden saavuttaakseen Venäjän pitää hillitä budjettialijäämäänsä, ja heikompi rupla on keino tähän, Alfa Capitalin tutkimusjohtaja Vladimir Bragin sanoi eilen uutistoimisto Bloombergille puhelimitse."
http://www.taloussanomat.fi/porssi/...si-huoli-rupla-onkin-liian-vahva/20154469/170
 
Juuri näin, vahvempi rupla on tässä tilanteessa hyvä kuluttajille mutta huono valtiolle.
Pitemmän päälle vahvempi rupla auttaisi tietysti valtionkin budjettia mutten tiedä suunnitellaanko Kremlissä asiaa niin pitkälle.
 
q3L7+

21 vuosisata. Putinin Venäjä.
 
Mahdollinen hajoaminen kohdistuisi lähinnä "hattivatti-valtiohin" eli Kaukasuksen suunnalle ja mahdollisesti Tatarstaniin, Bashkorostaniin etc. joiden alueella on runsaasti ei-venäläisiä vähemmistöjä/enemmistöjä ja runsaasti muslimeita. Siperiassa Tuvan alue on samankaltainen. Samaten Kiinalla on oma roolinsa Siperian suhteen. Moskova pyrkisi varmasti pitämään Siperiankin alueita hallussaan (öljy, kaasu ja mineraalit) mutta riittäisikö sen voima siihen.

Oon miettiny tota muutamaan otteeseen. Kertokaas joku viisas, joka tuntee kyseisen maailmankolkan geopolitiikkaa tarkemmin: jos tapahtuisi tämä hassu muttei ehkä niin hauska Venäjän hajoaminen, niin siirtyisikö Kiinan pohjoisraja siitä sitten Jäämerelle asti? Voisi olla aika hyvä sauma ottaa luonnonvaroja omiin nimiinsä. Ja kuka estää? Kellään muulla ei ole maavoimia tuolla alueella, mikä pystyisi paikkoja pitämään.
 
Oon miettiny tota muutamaan otteeseen. Kertokaas joku viisas, joka tuntee kyseisen maailmankolkan geopolitiikkaa tarkemmin: jos tapahtuisi tämä hassu muttei ehkä niin hauska Venäjän hajoaminen, niin siirtyisikö Kiinan pohjoisraja siitä sitten Jäämerelle asti? Voisi olla aika hyvä sauma ottaa luonnonvaroja omiin nimiinsä. Ja kuka estää? Kellään muulla ei ole maavoimia tuolla alueella, mikä pystyisi paikkoja pitämään.

Paha sanoa. Jotkut alkuperäiskansat varmaan julistautuisivat itsenäisiksi, ainakin jakuutit. Jotkut saattaisivat haluta liittyä Mongoliaan. Alueella asuu kuitenkin aika paljon isovenäläisiä - Primorjen ja Habarovskin alueilla jotka muodostavat Venäjän kaukoidän itärannikon kehittyneimmät alueet asuu yli 3 miljoonaa venäläistä. Todennäköisesti hekin julistautuisivat itsenäisiksi ja luonnollisesti heillä olisi myös paljon aseita käytössään kun alueella on isoja sotilastukikohtia.
edit. tuli mieleen että heillä olisi varmasti myös ydinaseita.

Ulkovallan invaasiosta seuraisi väistämättä sota vaikkei "Iso-Venäjää" enää olisikaan olemassa. Ehkä sellainen ei olisi Kiinankaan intresseissä: paljon taloudellisempaa olisi varmaan tehdä alueen uusista valtioista satelliitteja.

Mutta tällaisia asioita ei aina ajatella terveellä järjellä. Kiinassakin kansallismielisyys on nousussa ja varmasti hulluimmat katsovat koko Siperian ja Mongolian olevan "Kiinan Pyhää Maata" tjsp.
 
Oon miettiny tota muutamaan otteeseen. Kertokaas joku viisas, joka tuntee kyseisen maailmankolkan geopolitiikkaa tarkemmin: jos tapahtuisi tämä hassu muttei ehkä niin hauska Venäjän hajoaminen, niin siirtyisikö Kiinan pohjoisraja siitä sitten Jäämerelle asti? Voisi olla aika hyvä sauma ottaa luonnonvaroja omiin nimiinsä. Ja kuka estää? Kellään muulla ei ole maavoimia tuolla alueella, mikä pystyisi paikkoja pitämään.

@fulcrum jo hiukan pohdiskeli asiaa mutta laitetaanpa muutamia ajatuksia.

Kuten jo aiemmassa viestissä viittasin (jota lainasit), Kiinalla on epäilemättä toiveita ja ajatuksia Siperian ja Kauko-idän suhteen jos Venäjä alkaa natista liitoksissaan ja keskushallinnon ote maasta kirpoaa. Yhtä yksiselitteistä vastausta ei tietenkään voi anaa, paljon riippuu myös siitä mikä on Kiinan sen hetkinen strategia ja kuinka voimakas kansallistunto on vallalla - ja paljon riippuu myös Venäjän Siperian ja Kauko-idän alueiden omista teoista ja päätöksistä sekä mahdollisesti toiveista.

Kiinan toimet ovat tähän mennessä olleet loppujen lopuksi hyvin harkitsevia ja maltillisia (vaikka sapeleita onkin kalisteltu Kaakkois-Aasiassa) joten ei millään ehdottomuudella voida sanoa, että Kiina ryhtyisi offensiiviseen toimintaan Venäjän suunnalla - voi jopa olla, että Kiinalle on edullista pyrkiä saamaan taloudellisin sopimuksin alueita hallintaansa ja sopimuskumppaneina voivat olla Venäjän alueet (oblastit) tai hajoava keskushallinto, joka saa näin varoja itselleen estääkseen hajoamisprosessin jatkumisen mutta samalla menettäen kuitenkin tavalla tai toisella hallintaoikeuden ainakin osaan alueen öljy, kaasu ja mineraalivaroista. Kiinalle saattaisi jopa jo tällainen sopimus riittää ja näin se keikauttaisi valta-aseman kerralla päinvastaiseksi - Moskova olisi sen talutusnuorassa ilman voimankäyttöä. Ja Kiinallekin saattaisi olla edullista pitää naapurinaan yhtenäinen Venäjä hajoavan suurvallan sijaan, koska Kiinan keskushallinto varmasti pelkäisi Venäjän esimerkin etenevän Kiinaan ja näin alueet Kiinassa mahdollisesti saisivat pontta omille itsenäisyyshaaveilleen.

Toisaalta on huomioitava se, että Siperiassa ja Venäjän Kauko-idässä asuu ja työskentelee jo nyt miljoonia kiinalaisia ja osassa alueita looginen ja läheisin yhteistyökumppani on Kiina Moskovan keskushallinnon sijaan - tämä voi johtaa mielenkiintoiseen tilanteeseen vaiheessa jossa Venäjä (mahdollisesti) on hajoamisprosessissa. Valitseeko Kiina yllä kuvailemani toimintastrategian ja haluaa pitää Venäjän yhtenäisenä mutta saada sen talutusnuoraansa vai tukeako tavalla tai toisella keskushallinnosta eroon pyrkiviä alueita ja mahdollisesti jopa liittää niitä itseensä? Kiinalaisten kannalta etunsa kummassakin tapauksessa - toisessa Venäjä on yhtenäinen mutta Kiinan talutusnuorassa Venäjälle epäedullisin sopimuksin ja toisessa taas Venäjä on hajonnut ja Kiinalla omistussuhteita Siperiassa ja Kauko-idässä (jopa kumppanuussopimuksia alueiden kanssa) mutta toisaalta hajonnut Venäjä voi luoda Kiinaan paineita jotka ilmenevät Kiinan alueiden itsenäistymispyrkimyksinä tulevaisuudessa.

Venäjän keskushallinnon kannalta ongelma on Siperian harva asutus ja se, että alueella on varsin paljon luonnonkansoja ja mahdollisesti separatismipyrkimyksiä jos niitä ruokitaan - toisaalta väestöllisesti suuressa osassa Siperiaa venäläiset ovat enemmistö mutta asutus keskittynyt loppujen lopuksi hyvin kapealle kaistaleelle Siperian eteläosiin ja jokivarsille. Erämaissa venäläisperäisen väestön osuus on suhteessa pienempi. Venäjän Kauko-itä on sitten väestöltään yhtenäisempää aluetta - paljon venäläisiä - mutta ongelmana on sitten se, että Moskova on kaukana, joten teoriassa itsenäisyyspyrkimykset ovat mahdollisia. Mikä on sitten Kiinan rooli tällä alueella? Tiedämme Kiinan ja Neuvostoliiton ottaneen aikoinaan yhteen alueella (Ussuri-joella) saarikiistojen merkeissä, toisaalta nyt esim. Habarovskissa kiinalaisten rooli on kuulemma huomattavan suuri etenkin kaupankäynnin kannalta ja tällaisilla seikoilla voi olla vaikutusta jos/kun itsenäistymispyrkimyksiä esiintyy. Kiinalaisten miljoonat ovat varmasti haluttuja - joten sodankäyntiin ryhtymistä epäilemättä vältetään.

Ja kuten fulcrum toteaa - Venäjän Kauko-itä olisi sotilaallisesti suhteellisen vahva: laivastoa Vladivostokissa ja sen alueella samoin ilmavoimia - eikä maavoimien roolia pidä unohtaa. Jos Sakhalin kuuluisi alueeseen tietäisi se sitä, että alueen sotilasvoimat vahvistuisivat entisestään. Venäjän Tyynenmeren laivastolla on aktiivipalveluksessa 3 Delta III -luokan ydinohjuksin varustettua sukellusvenettä ja yksi siirrettynä reserviin, alueen Deltat on muistaakseni kaikki sijoitettuna Rubashi'in Kamtshatkalle. Sen sijaan taktisia ydinaseita alueelle on sijoitettuna eli teoriassa olisi mahdollista, että Venäjän Kauko-idän itsenäistyminen johtaisi uuden ydinasevallan syntymiseen - jollei saada aikaan kv. sopimuksia joiden myötä estetään uusien ydinasevaltojen synty. (Mutta kuinka moni Venäjän hajoamisen seurauksena ydinaseita haltuunsa saanut maa olisi niistä halukas luopumaan - Ukrainan sota on osoittanut Budapestin sopimuksen olevan wc-paperin arvoisen).

Ja jos Moskova menettäisi otetta alueella, on muistettava, että seuraukset saattaisivat näkyä myös Kuriileilla - olisi mielenkiintoista nähdä kuinka japanilaiset tuolloin toimisivat, hylkäisivätkö hyökkäämättömyyspolitiikkansa ja yksinkertaisesti liittäisivät Venäjän hallussaan pitämät neljä toisen maailman sodan lopulla miehitettyä saarta takaisin itseensä?

vlad.
 
Venäjän talous on ollut jyrkässä syöksyssä toista vuotta ja talouslama on kiistämätön tosiasia. Tilanteeseen ovat johtaneet öljyn hinnan lasku, Venäjälle asetetut talouspakotteet sekä Ukrainan kriisistä että venäläisten viranomaisten toimista johtuva länsimaisten sijoittajien penseys sijoittaa Venäjän talouteen. Tämän seurauksena vuonna 2014 maasta pakeni pääomaa 160 miljardia dollaria ja tänä vuonna jo toteutuneen (Q1/15) pääomapaon arvoksi lasketaan 80 miljardia USD eli vauhti on kaksinkertaistunut. Rupla on menettänyt vuodessa arvostaan karkeasti puolet ja valtion budjetti on 45 miljardia dollaria alijäämäinen.

Perusvenäläinen Ivan ja Tatjana ovat alkaneet tuntea iskun omassa elämässään. Inflaatio kiihtyi maaliskuussa 17 prosenttiin helmikuun 7 prosentista. Levadan kyselyjen mukaan kadunmiestä huolettaa juuri nyt eniten inflaatio.

Tuskaa lisäävät Venäjän itse itselleen asettamat vastapakotteet joiden ansiosta elintarvikkeiden hinnat ovat kivunneet inflaatiovauhtiakin nopeammin. Maatalousministeriön oman ilmoituksen mukaan kaali on kallistunut tämän vuoden aikana 40%, perunat 36%, porkkanat 32% ja naudanliha 10%. Helmikuun lopussa monet venäläiset kauppaketjut ilmoittivat jäädyttävänsä 20 peruselintarvikkeen hinnat kahdeksi kuukaudeksi, muun muassa lihan, kalan, maidon, sokerin, suolan, perunoiden, kaalin ja omenoiden hinta pidetään keinotekoisesti vakaana kahden kuukauden ajan mutta kun tuo "rauhoituskausi" päättyy niin rysäys on oleva kova. Joillain alueilla joissa elintarvikekauppa on paikallista taloutta dominoivan suuryrityksen hallinnassa, kuten Norlinskin alueella Norlinsk Nikkelin, suuryritykset tukevat elintarvikkeiden hintoja omista voitoistaan mutta pää tulee niilläkin vetävän käteen. Jos ei muuten niin siinä muodossa että spekulantit tyhjentävät hintasubventoidut kaupat paikallisten asukkaiden nenien edestä.

Taloustilanteen vuoksi mm. perusterveydenhoitoon on jo jouduttu tekemään leikkauksia. Venäläistä kadunmiestä nyppii että monissa suurissa kaupungeissa jopa neljännes terveydenhoitopalveluja tarjoavaa laitoksista on suljettu. Tämä on jo laukaissut pieniä mielenosoituksia.

Lisäksi taantuma vaikuttaa työllisyystilanteeseen. Venäjän työministeriön mukaan 2014 menetettiin 155 tuhatta työpaikkaa ja 2015 ensimmäisellä kvartaalilla irtisanottiin 127 000 ihmistä. Suurin osa irtisanomisista tapahtui suuryrityksissä kuten Rosneft, Rostelecom, AvtovazjaMechel, jotka ovat joko valtion tai valtion suosimien oligarkien omistuksessa. Joillain alueilla palkkoja ei ole maksettu kolmeen kuukauteen ja näitä paikataan koko ajan valtion hätärahoituksella. Zaibalskissa kerrotaan opettajien osoittaneen mieltään maksamattomien palkkojensa vuoksi.

Federaatio on myöntänyt Tatarstanin, Altain, Samaranja Tverin alueille kriisirahaa 300 miljoonan USD:n arvosta, tosin rahat on suunnattu paikallisten suuryritysten, kuten KAMAZin, Avtovazin, AltaiVagonin ja Tver Carriage Worksin pelastamiseksi konkurssilta eli eipä hirveästi eläkeläisiä tai lastentarhan tätejä lämmitä.

Taloustilanteen lietsomat mielenosoitukset ovat yleistymässä. Sevastopolissa kommunistit masinoivat eläkeläiset protestoimaan maksamattomien eläkkeiden vuoksi. Novosibirskissä viljelijät kippasivat lastin lantaa Sberbankin rappusille ja kantoivat banderolleja joissa julistettiin pankkiirien olevan kansan vihollisia.

Vastavetona synkille talousnäkymille Kreml on pitänyt joukon sosioekonomisia seminaareja Putinin ja aluehallintojen kesken. Viimeisen kahden kuukauden aikana Putin on palaveerannutKurskin, Karjalan, Astrakanin, Moskovan, Tulan, Irkutskin, Pohjois-Ossetien ja Kaliningradin johtajien kanssa.

Useimmat Venäjän alueista ovat lirissä taloustilanteensa kanssa. 63 83sta alueesta ovat vaarassa ajautua maksukyvyttömyyteen ilman keskushallinnon massiivista tukirahoitusta. Vuoden 2008 kriisin jälkeen alueiden velkataakka on yli kaksinkertaistunut. Standard an Poor'sin laskelmien mukaan alueiden velkakuorma oli jo reippaasti yli 100 miljardia USD. Venäjän yhteenlaskettu valtionvelka on siis luokkaa 300 miljardia USD joka on 14% maan BKT:sta. Venäjän ongelmana on että velka keskittyy alueille ja alueilla ei ole kykyä ratkoa talousongelmiaan itse vaan ne on saatettu tarkoituksella riippuvaisiksi keskusvallasta.

Kremlin kannalta huonoin vaihtoehto on että taloustilanne ruokkii separatistisia ajatuksia ja että alueiden johtajat lähtisivät hakemaan irtiottoa keskusvallasta esimerkiksi kieltäytymällä tilittämästä keräämiään veroja Moskovaan. Tällä hetkellä alueet saavat pitää vain kolmanneksen verotuloistaan ja Moskovan tuki alueille - rahan paluuvirta - on korkeintaan vain 20% niiden tilittämistä veroista.

Vastatoimena Kreml on alkanut myöntää lainoja ja tukirahoitusta alueille, budjetissa on varattu 1,6 miljardia dollaria alueiden pitkäkestoisille lainoille joiden takaisinmaksu on ajottettu vuosien 2025-2034 välille. Alueiden rahoituksen motiivina on pyrkiä estämään 1990-luvun tilanteen toistuminen, tuolloinhan talouden häiriöt nostivat Putinin valtaan. Homman tekee kalliiksi Krim jolle on annettu etuajo-oikeus rahaa jaettaessa mikä ei takuulla nostata uraa-huutoja oblastien hallinnoissa.

Merkittävää tässä tilanteessa on, että Venäjän talouden syöksy koskee kaikkein kipeimmin niihin ihmisryhmiin joiden varaan Putinin kansansuosio perustuu. Jos Putin ryhtyy käyttämään valtion rahastoja pönkittääkseen kansansuosiotaan eläkeläisten ja pienipalkkaisten julkisen sektorin työntekijöiden elintasoa, valtion jo nyt kovaa vauhtia hupenevat rahastot loppuvat arvioitua nopeammin. Ja ilmassa on jo merkkejä levottomuuksista.

Imperiumi, jossa vallankäyttö on keskittynyt metropoliin, eivätkä poliittiset vapaudet ulotu kaikkialle, ei ole kestävä. Se on hauras, koska se ei ole joustava eikä kykene muuttumaan ja sopeutumaan uusiin haasteisiin.

Venäjä on edeltäjänsä Neuvostoliiton tapaan autoritaarinen valtio. Niin kauan kuin sekä valtion johto että kansalaiset ovat vakuuttuneita, että vallanpitäjät voivat käyttää rajoittamattoman määrän väkivaltaa tyytymättömyyden nujertamiseksi, autoritaarinen valtio on vakaa. Todellisia voimatoimiakin tarvitaan vain rajoitetusti ja valikoivasti. Kun usko tähän horjuu, alkaa autoritaarisen valtion loppu häämöttää, koska sillä ei ole muuta legitimiteettiperustaa kuin voima ja väkivalta.

Vuonna 1962 Novotšerkasskissa puhkesi levottomuuksia elintarvikkeiden hinnankorotusten takia. Armeijan yksiköt veljeilivät lakkolaisten kanssa, ja ne kutsuttiin pois. Paikalle tarvittiin sisäministeriön joukkoja, jotka avasivat tulen. Neuvostojohto pelkäsi siitä pitäen väkivallan monopolin menettämistä, eikä halunnut joutua sitä testaamaan missään tilanteessa. Putinin kohdalla asiat voivat olla toisin ja valmistelut kansalaislevottomuuksien väkivaltaiselle tukahduttamiselle on jo tehty; Yön sudet ja muut väkivaltaiset rikollisorganisaatiot on valjastettu etukäteen hoitamaan likaisen työn, protestoijat on leimattu etukäteen "maidaniksi", yhteiskunta on peloteltu järjiltään värivallankumouksesta mukamas seuraavalla kaaoksella.

Venäjän talous on selkeästi kriisissä, sitä tuskin kukaan pystyy kiistämään. Mutta Venäjänkin talous etenee. Sitä viedään suuntaan jossa seuraavan pysäkin nimi on katastrofi. Onkin mielenkiintoista nähdä pystyykö Putin sekä virkamieskunnan aseistettu haara, silovikit säilyttämään asemansa katastrofin iskiessä. Toivottavasti ei.
 
Olen herättänyt kaveripiirissä kummastusta veikkaamalla, että KHL:ää ei pelata ensi kaudella.

Mitä sanoo studiojoukkue? Vastaus "Kanada" ei tällä kertaa riitä.
 
Back
Top