Venäjän talous

Japanilaiset hyökkäsivät Pearl Harbouriin. Tämä oli niin rankka aivopieru Japanin johtajilta, että japanilaiset varmaankin tajusivat, että Yhdysvallat tuhoaa heidät. Jos Yhdysvallat tällöin olisi tehnyt japanilaisille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, että me autamme teitä potkaisemaan sotilasjuntan pihalle ja tekemään Japanista demokratian, eli koko homma olisi hoidettu vallankumouksella Tokiossa. Yhdysvallat tosin varmaankin nimenomaan halusi, että japanilaiset maksaa hintaa, mutta oliko se järkevää pitemmällä tähtäimellä.

Nimittäin pitemmällä tähtäimellä ajatellen niistä vihollisistahan voi tulla liittolaisia ja siis psykopaattimaisesta tuhoamisesta tulee siis näin ollen rasite joka aiheuttaa sen, että maat eivät oikeasti tunne empatiaa toisiaan kohtaan. Ne vain ovat käytännön näkökohdista liittolaisia. Että, kun Yhdysvaltain WTC torneihin hyökätään niin se ei aiheuta mitään värähdystä liittolaisissa. Liittolaiset hoitavat vain velvoitteitaan tuntematta oikeasti mitään ystävyyttä ja empatiaa tätä massamittaista tuhoajaa kohtaan.

Siis, jos tämä Putin todellakin kehittelee yhä rankempia aivopieruja niin voisimmeko me kysyä venäläisiltä, että haluaisitteko te, että me autamme teitä potkimaan Putin pihalle. Siis sotaa parempi vaihtoehtohan olisi vallankumous Kremlissä. Uskon, että Putin on surkealla johtamisellaan ajamassa Venäjän taloutta niin tehokkaasti alamäkeen, että venäläiset voisivat hyvinkin vastata, että kyllä kiitos, auttakaa meitä pääsemään Putinista eroon, ja mehän autamme heitä siinä mielihyvin, jotta tämä painajainen saadaan pian loppumaan.

Sellainen, että poliitikot tuhoavat kansaa. Poliitikot eivät tuhoa toisiaan. Sellainen aika on loppu. Kansojen pitää kieltäytyä tuhoamasta toisiaan. Kansojen pitää kaataa sellaiset poliitikot, jotka ajavat kansaa tuhoamaan toisiaan. Jos on yhdestä poliitikosta kiinni niin miksi ihmeessä miljoonien pitäisi kuolla, kun todellisuudessa tarvitsisi pysäyttää vain tämä yksi poliitikko.

Ja te sellaiset henkilöt länsimaissa, jotka haluatte ylläpitää Putinin vallassa pitääksenne uhkakuvan koskemattomana omista sisäpoliittisista syistänne täällä niin teidät pitää tuoda televisioon kansan eteen kertomaan miksi te toimitte näin.
 
Viimeksi muokattu:
Jos Yhdysvallat tällöin olisi tehnyt japanilaisille tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, että me autamme teitä potkaisemaan sotilasjuntan pihalle ja tekemään Japanista demokratian, eli koko homma olisi hoidettu vallankumouksella Tokiossa.

Tämä tuskin olisi mennyt läpi - japanilaiset eivät ajattele samalla tavalla kuin länsimaat (tai pohjoismaat...) nykyisinkään, ja kun tutustuu siihen ajatusmaailmaan mitä se tuolloin oli niin liikuttiin vielä jossakin aivan toisilla tasoilla. Ei pidä unohtaa, että vielä ennen atomipommeja osa japanin sodanjohdosta puhui vakavissaan, että kun amerikkalaiset tulevat pääsaarille maihin niin suoritetaan koko väestön voimin massiivinen itsemurharynnäkkö rannoille, eli suoritetaan kollektiivinen kansallinen itsemurha mieluummin kuin hyväksytään häpeällinen tappio. Hyvin moni olisi tämän ollut valmis tekemäänkin, kun katsoo mm. sotilaiden ja väestön joukkoitsemurhia joillakin saarilla joissa taisteltiin. Kamikazeiksikaan ei tarvinnut lentäjiä pakolla hakea, vaan se oli suuri ja juhlallinen kunnia. Eivät japanilaiset mitään kuolaavia hulluja olleet, mutta kaikki pitää suhteuttaa vuosituhansien eristykseen ja Samurai-kulttuurin perinteisiin jne.

Myöskään ei tasan tarkkaan ollut mitenkään yleisesti tiedossa, että USA:ta vastaan hyökkääminen oli massiivinen virhe, vaan propagandan mukaan kaikki sujui hienosti. Japanissa ei sopinut arvostella johtoa, keisarista nyt puhumattakaan. Vallankaappaus joidenkin silloin täysin vieraiden länsimaisten ajatusten mukaan olisi ollut täysin poissa kuvioista. USA:ta pidettiin aineellisesti hyvinvoivana mutta henkisesti heikkona playboy-maana josta ei ole sodankäynnin vaatimiin uhrauksiin. Laivaston komentaja Isoroku Yamamoto oli opiskellut USAssa, tiesi että siellä on ihan tiukkaa porukkaa ja oli yksi niistä jotka alusta asti vastustivat Pearl Harborin hyökkäystä tietäen viimeistään tukialusten säästymisen myötä että tässä vain herätettiin nukkuva jättiläinen saavuttaen vain lyhyt helpotuksen hetki oman hyökkäyssodan käymiseen Tyynenmeren saarilla.

On siis helppo pitää virheenä nykytiedolla esim. Pearl Harboria ja Barbarossa-operaatiota, mutta ne täytyy aina suhteuttaa aikaan, ilmapiiriin ja kansanluonteeseen.

Edit: Venäjän osalta tilanne on toki huomattavasti erilainen, eivät he samoin ajattele kuin esim. me mutta ovat kuitenkin valovuosia lähempänä kuin WW2-Japani. Mutta yksi asia mikä pitää venäläisistä muistaa, he inhoavat sitä että joku ulkopuolinen arvostelee Venäjää vaikka itse sitä nurkan takana samoin arvostelisivat. Tästä syystä venäläisille täytyisi aina jättää jonkinlainen mahdollisuus perääntyä menettämättä kasvojaan, jos mielii rauhanomaisia ratkaisuja. Vanha mutta toimiva esimerkki on Kennedyn porkkana Kuuban kriisissä liittyen Turkissa oleviin vanhoihin ydinohjuksiin.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on täyttä legendaa. NL ei nostanut varustelumenojaan Reaganin toimien vuoksi, vaan päinvastoin: neukkujen varustelumenot nousivat huimasti 70-luvulla, ja pysyivät 80-luvulla jokseenkin ennallaan ja sitten vuosikymmenen lopussa alkoivat laskea kun fyffet loppui. Reagan nimenomaan nosti USAn varustelumenoja vastauksena NL:n varusteluun.

Tuo on totta. Lisäksi tulee ottaa huomioon että nk. Reaganin varustelukierre alkoi jo Carterin toimesta 1980 vastauksena NL:n toimiin kolmannessa maailmassa (näkyvimmin Afganistanissa). USA:n puolustusmenot BKT:sta olivat alhaisimmilaan 1979 5,46% BKT:sta josta ne nousivat Carterin toimesta 1981 6,03% BKT:sta. Reaganin ollessa vallassa 1982-1989 menot nousivat korkeimmilaan 6,86% BKT:sta vuonna 1986.

Menot BKT:sta pitää toki suhteuttaa aikaisempaan. 1950-luvun alkuvuosina menot olivat 14% luokkaa BKT:sta Korean sodan aikana, koko 1960-luvun noin 10% luokkaa BKT:sta kun ne taas laskivat 1970-luvulla 8,8% tuohon 5,46% BKT:sta.

Suurin ongelma NL:n kannalta oli USA:n nopeampi talouskasvu. USA:n puolustusmenot kasvoivat vuoden 2009 rahanarvolla vuoden 1980 378 MRD USD:sta vuoden 1989 532 MRD USD:n.
 
Ei uutta auringon alla

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/hatatila+venajalla/201412712619

Hätätila Venäjällä

Tiistai 16.12.2014 klo 09:12 (päivitetty ti 09:22)

Maanantaina iltapäivällä puhelin alkoi soida. Tutut kyselivät olenko nähnyt rahanvaihtopisteiden uusia kurssinoteerauksia Pietarin keskustassa.


Ruplan arvo alkoi sulaa hallitsemattomasti hetkeltä, vaikka raakaöljyn hinta oli lievässä nousussa.

Iltaan mennessä rupla oli romahtanut yhden päivän aikana lähes 10 prosenttia euroon ja dollariin nähden. Tunnelmat alkoivat muistuttaa vuoden 1998 talousromahdusta tai jopa Neuvostoliiton kaatumista.

Yöllä Venäjän keskuspankki piti hätäkokouksen, jonka seurauksena ohjauskorko nostettiin 10,5 prosentista 17 prosenttiin. Tiistaina selvinnee onnistuuko keskuspankki poikkeustoimillaan pysäyttämään ruplan lopullisen syöksyn ja Venäjän talouden perikadon.

Maanantaina arvioitiin, että ruplan hallitsematon alamäki saattoi liittyä viime perjantaihin, jolloin suurissa talousvaikeuksissa oleva valtiollinen Rosneft-yhtiö sai noin 10 miljardin euron arvoisen ruplaluoton keskuspankilta. Luotto kierrätettiin ilmeisesti valtionpankkien kautta.

Rosneft tai sen tytäryhtiöt vaihtoivat saman tien ruplat länsivaluutaksi, koska yhtiön länsiluotot erääntyvät vielä kuluvan vuoden aikana. Valuutan kysyntä siis kasvoi hallitsemattomasti.

Ampuiko keskuspankki siis omaan jalkaansa? Kenties, mutta odotukset pankkia kohtaan ovat käyneet täysin epärealistisiksi. Esimerkiksi maanantaina Venäjän duumassa esitettiin, että keskuspankki korvaisi kansalaisille ja yrityksille valuuttaluotoista aiheutuvat tappiot.

Pitkin vuotta keskuspankkia on arvosteltu liian korkeasta ohjauskorosta. Maanantaina samat kriitikot syyttivät pankkia kuitenkin liiallisesta varovaisuudesta koronnostossa.

Keskuspankin tilanne on skitsofreeninen, koska toisaalta pankin tulee sallia ruplan devalvoituminen, jotta valtio selviää budjettimenoistaan, ja toisaalta estää hyperdevalvaatio.

Keskuspankista ja sen johtajasta Elvira Nabiullinasta ollaan nyt tekemässä syntipukkia Venäjän talouden ongelmiin. Todelliset syylliset ovat kuitenkin toisaalla.

Venäjän kansantalouden rakenteelliset ongelmat alkoivat tulla esiin viimeistään vuoden 2013 aikana, jolloin talouskasvu pysähtyi. Sen jälkeen tuli Ukrainan kriisi, lännen sanktiot ja viimeisenä niittinä raakaöljyn hinnanromahdus.

Martti Kiuru, Pietari
[email protected]
+358-40-549 3105
 
Jep. Venäjä on tosiaan aika hankalan tilanteen edessä.

Tsekkasin, niin lähes 54% Venäjän viennistä on öljyä tai öljyjalosteita. Onhan se hurja. En ole tosin varma, onko tuossa palveluita ollenkaan mukana, vaan kyse pelkästä tavarakaupasta.

http://atlas.media.mit.edu/profile/country/rus/

Tarkoittaa käytännössä sitä, että jos ulkomailta ei lainata Venäjälle rahaa, niin kun öljyn hinta on tippunut lähes puoleen, pitäisi tuontia supistaa karkeasti 25%, jotta kauppatase/vaihtotase olisi tasapainossa. Tämä tapahtuu ruplan kurssin putoamisen kautta automaattisesti.

Keskuspankki on pakotettu hidastamaan kehitystä nostamalla korot paniikkitasolle. Se hidastaa entisestään Venäjän taloutta, hillitsee inflaatiota ja houkuttelee pääomia pysymään Venäjällä.

Kannattaa huomata, että esim. 25% tiputus viennissä ja tuonnissa, ei periaatteessa tarvitse tarkoittaa talouden supistumista (BKT-laskennassa vienti ja tuonti netotetaan toisistaan pois). Mutta käytännössä toki talous supistuu, mutta silti ei todennäköisesti tuota 25%.
 
Eli rupla joustaa. Eli tavis-venäläisen selkänahasta otetaan pikkasen. Kauanko siitä kestää nyhtää?

Investointi- ja talletusrahastot on todennäköisesti kortattu jo tyhjiin. Viimeinen oligarkki odottaessaan Moskovan kentällä Lontoon lentoaan sammuttaa valot. Ja sanoo, että harashoo.
 
Euroopan keskuspankin ohjauskorko on 0,05 prosenttia. Siis sen joka vastaa eurosta.

www.suomenpankki.fi/fi/Pages/default.aspx

Venäjän keskuspankin ohjauskorko nostettiin 10,5 prosentista 17 prosenttiin. Venäläiset velalliset lienevät olevan kauhuissaan.

Keskuspankin ohjauskorko vaikuttaa velallisten lainoistaan maksamiin korkoihin. Venäläinen velallinen joutuu siis maksamaan ilmeisestikin aika rankkoja korkoja venäläisistä pankeista ottamistaan lainoista.

Jos verrataan Ukrainaa ja Venäjää. Ukrainalla on Euroopan Unioni projekti, joka on sen odotusarvo. Venäjällä on sen runsaat luonnonvarat joiden laskennallinen arvo on melkoinen.

Venäjän talouden rakenne on kuitenkin autoritäärinen korruptoitunut kleptokratia, joka takaa leveän elämän Putinin kavereille, mutta toisaalta ajaa Venäjän valtiontalouden kuralle. Venäjän mentaliteetti on sosiopaattinen, viittaan tällä yleisesti tunnettuun Venäjän valehtelun kulttuuriin, jota psykiatriassa sanotaan sosiopatiaksi eli siis sairaudeksi. Valehtelu nimittäin ei ole tervettä vaikka sitä miten päin yrittäisi kääntää. Valhe on valhe. Venäjän pitää vain kohdata totuus, jota Putin ja hänen kaverinsa pelkäävät koska totuus pudottaisi heidät vallasta ja saattaisi heidät tuomiolle rikoksistaan. Siispä Putin ja hänen kaverinsa ovat pestanneet avukseen ammattivalehtelijat, joka on niin räikeä aivopieru, että se vain jouduttaa heidän tuhoutumistaan. Eli siis teki niin tai näin, valehteli tai kohtasi totuuden. Viisasta tässä tilanteessa olisi siis tarjota ulosmenoreitti näille kavereille, jotta me kaikki välttyisimme kohtuuttomilta kärsimyksiltä.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt muuten saattaa alkaa sitten ryminä. En tarkoita 6. Iskuarmeijan hyökkäystä Suomeen, vaan sitä, kun pää tulee vetävän käteen. Maksimi 2-3 viikkoa ja jotain muuttuu.
Moskovan pörssissä on melkoinen rai rai -meininki käynnissä. Gazprom -18, Lukoil -12, Rosneft -13.#Venäjä#Romahdus

Edit:
Washington Postissa, jossa kuvaillaan Venäjän tilannetta paradoksaaliseksi: jos ohjauskorko olisi pidetty matalana, inflaatio olisi hypännyt ja suuret yritykset olisivat kaatuneet, mutta toisaalta korkea ohjauskorko saattelee Venäjän talouden syvään taantumaan.- Joten vaikka [korkoliike] toimisi, paljon pahempaa on luvassa, Wonkblogissa kirjoitetaan.
 
Viimeksi muokattu:
Noin isoon tapahtumaan on luonnollisesti useita näkökulmia. Tuomas Forsbergillä on aiheesta pohdintaa:

http://www.maailmanmuutos.fi/smm/1/smm1laat1144.htm
Oikein hyvä tiivistelmä. Riippumatta painotuksista, löytyy tästä Putinin toiminnan motiivit.

Oli se nyt sitten sisäistä heikkoutta johon vastattiin liian helläkätisesti tai ulkoista voimaa joka olisi selätetty katsomalla bluffi, ei kumpaakaan anneta tapahtua enää. Katastrofista opiksi on otettu.

Ja jos ei sitten mitään voida, mikä tietysti aina on mahdollista ryssiä kun ollaan, niin ei ainakaan päädytä kiikkustuoliin viltin alle läikkä päässä juomaan haaleeta tsajua. Haulit massissa antaa mukavasti pienellä miehellä lisätilavuutta palleihin.
 
Ei paljoa auta keskuspankin toimet. Hetken aikaa rupla vahvistui mutta nyt suunta on jo tuttu. Uudet pohjanoteerauksetkin päästy tekemään.
 
Alla euro-ruplakurssi viimeiseltä viideltä vuodelta. Siitä löytyy sitä lätkämailaa :)

Ehdottelin jo eilen vaimolle, että pitäisikö käydä Pietarissa uutena vuotena. Voisi olla hyvin tilaa ja edulliset hinnat. No, häntä ei Venäjälle saisi kuin huumattuna muiluttamalla - suhtautuu jostain syystä kovin epäillen itäiseen naapuriimme :)

valuutta.gif
 
Ollappa oligarkki. Kun rahat ovat dollareina, euroina ja ulkomaisissa sijoituksissa on pian ostajan markkinat hankkia jälleen suuria omaisuuseriä... Tavallista venäläistä käy sääliksi, taas, aivan kuten 1917-1991 ja 1998 hän on se joka joutuu kärsimään eliitin kulutusjuhlat nahoissaan.
 
Nyt muuten saattaa alkaa sitten ryminä. En tarkoita 6. Iskuarmeijan hyökkäystä Suomeen, vaan sitä, kun pää tulee vetävän käteen. Maksimi 2-3 viikkoa ja jotain muuttuu.
Vaan muuttuuko mikään todella? Laitetaanko keskuspankin pomo vankilaan ja OMON ratsaamaan pankkien pääkonttoreita? Televisio kertoo miten kaikki on Amerikan syytä.
 
Vaan muuttuuko mikään todella? Laitetaanko keskuspankin pomo vankilaan ja OMON ratsaamaan pankkien pääkonttoreita? Televisio kertoo miten kaikki on Amerikan syytä.

Kyllä sitä painetta rupeaa pannuun kertymään. Mietihän, mitä tämä kehitys tarkoittaa niille ihmisille, jotka elävät ruplataloudessa? Eikä tämä tähän vielä pääty, kehitys vaan kehittyy.

Länsi ei lainaa mania ja Kiina voi lainatakin. Laina tarkoittaa taas ruplan arvon putoamista. Kyllä tässä aukeaa sellainen paise, että -98 oli joutavaa harjoittelua siihen nähden.

No. Toivottavasti moinen kehitys ei ole mahdollinen siinä valuutta-alueessa, jossa me elämme.
 
Sarkasmia. :p

Silloin kun on halpaa pitää ostaa. Kaikki ne jotka ovat määrätietoisesti vaatineet lisäämään taloudellista kanssakäymistä Venäjän kanssa astukaa esiin. Nyt on se suden hetki jota kannattaa hyödyntää. Kaikki on alennusmyynnissä ja saatte vielä ikuisen ystävän sädekehän höystettynä Kremlin pelastajamitalilla. :D

Noh, älkääpäs tuuppiko siellä. Kaikki kyllä pääsee mukaan. Hei hei, siis jonon suunta oli tonne itään päin. :eek: Mitäs nyt??? Justhan te sanoitte että........Mitä mitä,..liian suuri riski?? Siis Venäjä on ja tulee olemaan meidän suurin rajanaapuri ja mahdollisuus. Ettehän te nyt suhdanne vaihteluista voi mieltänne noin vain muuttaa. Ihme pelleilyä vaikkei ole edes omat rahat pelissä.:mad:
 
Kyllä se yllättää miten kovaa raha-ase purasee. Toisaalta eihän se Irankaan siitä miksikään demokratian temppeliksi muuttunu vaikka pakotteet laitettiin jo vuosikausia sitten.
 
Back
Top