Venäläisillä on käsitteenä "lavea luonto" (shirokaja natura), mikä viehättää suomalaisia (ja arvelisin että kauhistuttaa ainakin osin jo ruotsalaisia
Ei ole mitään positiivista "laveata luontoa". Se on usein vain bezalabernost' eli huolimattomuus, oleminen suuripiirteinen, laittaa kolmen pulttin sijasta vain yksi, kenties pysyy näinkin jne. Joupotteluko, jolloin saa pari free huikka, tekee tarjoavasta "laavean sieluisen"?
Hädässä ihmiset kun ihmiset auttavat toisia, luulisi. Ajoimme kerran Hollannin maaseudella, minun tuli pissahätä, talon talon pihalla oli vanha nainen, jolta kysyi rekan (oltiin tuomassa ja viemässä tavaraa) ikuunasta "missä on lähin vessa", nainen kutsui minua taloon, ohjasi itse talon läpi ja osoitti käsipyhenkin. Siinä oli kaikki niin erilaista talossa ja vessassa, vanha, mutta hyvin siistia. Unohtamaton kokemus. Kysyin paljonko maksa, hän huittaisi kättä, lopeta. Katsoin silloin monta yksityispiha, karppialtaat ja muuta ihmellista, mitä Suomessa en nähnyt, ja tuskin olisi sallittukaan mennää toisten pihoille noin vaan. Mutta siellä uteliaita kutsuttu perille. En tiedä pääsisinko Suomessa vessaan taloon, jos hätä iskisi, voi olla että pääsisikin, toisaalta onhan täällä metsäkin. Ja siellä oli pellot vaan.
Moskovassa lentokentän vessassa 90 luvun alusta kuulin siivojan huudon, joka alkoi kun heti kun kosketin vessapaperi telinetta, ihan kun siivoja (tai kuka se oliki jossain siellä piilossa) kyttäsi ettei kukaan vahingossakaan käyttäisi sitä. Siivojaksi hänet päättelin koska kuului jokin ämppäreiden kolina. Sättininen satoi tauotta. Olin ainoa asiakas. En vastanut, koska tiesin jo ennestään että huuto olisi vielä kovempi silloin. NL-n aikainen "hamstvo" eli törkeä käytös, usein aina asiakasta vähättelevä ja sättiminen joka ihan kuului asiaan, epäkohteliaisuus palvelussa, oli kaikkialla ja on maailman kuuluisin ilmiö, jota ei muualla ollut paitsi kenties (?) Kiinassa ja P-Koreassa. En ole varma niistä maista, se on oletus. Mielessäni vieläkin seisoo kuva: paksu täti kaupan tiskin takaa, joka katsoo tuimasti, ja vastaa joko huutamalla 'EI!" "On!" "Ei ole!" tai sillä äänellä ettei tee mielikaan kysyä lisää. Jopa "Otstan'te ot menja" eli (nyt vaikea kääntää..fuck off olisi sopivampi) kuultuu, jos asiakas uskalsi kysyä lisää. Huudettiin ja loukattiinkin todella herkkästi jokaista, joka paikassa, kaikki halusi pomottaa, oli jopa sanonta "cтарший помошник младшего дворника" - "talomiehen apulaisen ylempi vastuumies". Eli jokainen, jolla oli hiukankin valtaa, piti itseän oikeutetuksi haukkua toisia vapaasti, mutta kaupassa maksamisen yhteydessä se tuntui ihan luonnottomalta ja nöyryttävältä. Ja sille ei voitu mitään, koko järjestelmä oli sellainen. "Ходят тут всякие.." on myös lentävä lause neuvosajoiltaan ja tämä nalkutus tarkoittaa "kävelevät tässä kaikenlaisia" ja tämä koski nimenomaan asiakkaita, asukkaita jne. Tätä sanottiin "huomenta" ja muutenin tervehtimisen sijasta. Tältä näyttii yhteiskunta, jota suomalainen vasemmisto ym punikkit ihailivat.
Kaupat olivat ankeita ja ahdistavia paikoja, ei niinkään tuotteiden vähäisyyden takia, vaan törkeän palvelun. Kun sinne alkoin tulla markkinatalous, alkoi tulla kohteliaisuuskin.