yle 14.1.2014 klo 16:35
Nimet katoavat lakialoitteesta – kansanedustajat soittavat lomiltaan
101 nimeä kerännyt lakialoite kiinteistökauppojen rajoittamisesta alkaa menettää allekirjoituksia. Eduskunnan tauko mahdollistaa vielä nimen poisvetämisen. Eduskuntasihteeri saa kansanedustajilta ulkomailta asti puheluita, joissa pyydetään nimen poistamista.
Suna Kymäläisen (sd.) ajama lakialoite rajoittaisi tonttien myymistä EU:n ja ETA:n ulkopuolisten maiden kansalaisille. Aloite etenee valiokuntakäsittelyyn lähetekeskustelun kautta. Kuva: Yle
Mistä on kyse?
- Useat kansanedustajat ovat vetäneet nimensä pois ulkomaalaisten kiinteistökauppoja rajoittavasta lakialoitteesta.
- Kiinteistökauppoja Suomessa rajoittavan lakialoitteen oli enimmillään allekirjoittanut 101 kansanedustajaa. Nyt allekirjoituksia on reilut 90.
- Vanhempi eduskuntasihteeri Tuula Sivonen pitää nimien poistamista poikkeuksellisena.
- Sivonen on saanut soittoja edustajilta ulkomailta asti.
Useat kansanedustajat ovat vetäneet nimensä pois ulkomaalaisten kiinteistökauppoja rajoittavasta lakialoitteesta.
EU:n ja ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisten kiinteistökauppoja Suomessa rajoittavan lakialoitteen oli enimmillään allekirjoittanut 101 kansanedustajaa. Nyt allekirjoituksia on reilut 90.
– Tämä on varsin harvinaista, että nimiä halutaan ottaa pois kun aloite on jo jätetty. Se on tietenkin mahdollista, koska aloitetta ei ole vielä lähetetty valiokuntaan, kertoo vanhempi eduskuntasihteeri Tuula Sivonen.
Tässä on nähtävästi julkisuus saattanut vaikuttaa sillä tavalla, että edustajat ovat lukeneet aloitteen sitäkin tarkemmin kuin mitä ensimmäisellä kerralla.
- Tuula Sivonen
Lakialoite kirjoitettiin eduskunnan asiakirjatoimistossa vasta eilen puhtaaksi.
– Allekirjoitusten perusteella katsoimme, että mitkä nimet siinä ovat. Tällä hetkellä tilanne on se, että siinä on 92 nimeä, Sivonen kertoo.
Sivosen mukaan listalla on nimiä joiden tilanne vielä elää. Nimen voi poistaa tai lisätä aloitteeseen helmikuun alkuun asti.
– Viimeksi tänään yksi edustaja soitti minulle henkilökohtaisesti ja pyysi ottamaan nimensä pois. Jos edustaja niin haluaa, niin kyllähän se nimi sieltä pois otetaan. Ei siellä väkisin kannata aloitteissa nimiä pitää, kun se ei ole vielä lähtenyt valiokunnan käsittelyyn, Sivonen kertoo.
Eduskunnan tauko mahdollistaa nimien poistamisen
Eduskunta on tällä hetkellä tauolla aina helmikuun alkuun saakka, jolloin se aloittaa myös lakialoitteisiin liittyvät työnsä.
SDP:n kansanedustajan Suna Kymäläisen luotsaamaa lakialoitetta ei ehditty ennen taukoa laittaa lähetekeskusteluun, joten on mahdollista, että allekirjoituksen voi vielä perua. Sivonen kertoo, että edustajat eivät yleensä menettele tällä tavoin ja allekirjoitusten poistaminen on melko poikkeuksellista.
– Tässä on nähtävästi julkisuus saattanut vaikuttaa sillä tavalla, että edustajat ovat lukeneet aloitteen sitäkin tarkemmin kuin mitä ensimmäisellä kerralla tekivät ja ovat tulleet siihen tulokseen, että tämä ei nyt sitten kuitenkaan vastaa sitä mitä oli ajatellut, Sivonen kertoo.
Nimensä lakialoitteesta on poistanut muun muassa SDP:n lahtelainen kansanedustaja Jouko Skinnari. Skinnari perustelee asiaa sillä, ettei hän ollut ehtinyt perehtyä lakialoitteeseen kunnolla sen laajuuden takia. Skinnarin mukaan lakialoite on Suomen edun vastainen.
Kansanedustajat soittavat lomiltaan
Asiaa hankaloittaa Sivosen mukaan myös eduskunnan istuntotauko ja kansanedustajien poissaolo. Normaalisti edustajat käyvät henkilökohtaisesti vetämässä nimensä yli. Nyt edustajat soittavat lomiltaan ja pyytävät nimen poistamista.
– Ihmiset soittavat tuolta jostain satojen kilometrien päästä. Olen tunnistanut selkeästi heidän äänensä puhelimessa, niin olen sitten sopinut, että täällä keskuskansliassa voi käydä vielä helmikuun alussa kääntymässä ja varmistamassa sen mielipiteen. Tässä vaiheessa ja tämän puhelinilmoituksen perusteella olen ottanut nimen pois, Sivonen kertoo.
Valiokuntien pitäisi hoitaa lakialoitteita puhemiesneuvoston ohjeiden mukaan. Päällimmäisenä listalla ovat hallituksen esitykset, mutta korkealle käsittelemisjärjestyksessä pääsevät myös aloitteet joissa on enemmistö kansanedustajien allekirjoituksia.
Sivonen muistuttaa, että tämä on vain ohje. Hän kertoo, että se on valiokunnan sisäinen asia, että haluaako se ottaa asian käsittelyyn.
– Sen tiedän, että edustaja Kymäläinen, joka on tämän lakialoitteen ensimmäisenä allekirjoittanut, on itse lakivaliokunnan jäsen. Hänellä on mahdollisuus tuoda asia esille ja keskusteluun valiokunnassa, Sivonen kertoo.