Pääkirjoitus: Vihapuheen lisäksi myös vihameemeihin pitää puuttua
Tänään klo 19:23
Nettiviha voi pahimmillaan toimia väkivallantekojen sytykkeenä.
Ainakin 50 ihmistä kuoli ja noin 40 haavoittui joukkoampumisissa kahteen moskeijaan Christchurchissa Uudessa-Seelannissa perjantaina, uhrien joukossa oli myös lapsia.
Iskuista epäiltynä vangittiin 28-vuotias australialainen Brenton Tarrant, joka kertoi tekonsa syyksi rasistiset motiivit. Ampujan sekavassa manifestissa oli käytetty nettiäärioikeiston tekstimeemejä, ja manifesti lähetettiin laajalla jakelulla vain hieman ennen iskujen alkamista.
Tarrant perusteli tekoaan puhumalla muun muassa ”valkoisesta kansanmurhasta”, jolla hän tarkoittaa sitä, että muslimit (tai ei-valkoiset) korvaisivat valkoisen väestön.
Totuus kuitenkin on, että esimerkiksi Uuden-Seelannin väestöstä muslimeja on vain prosentti, ja maan ”valkoinen väestö” on sekin tuontitavaraa 1700-luvulta, ja on sittemmin pitkälti syrjäyttänyt Uuden-Seelannin alkuperäiskansan eli maorit.
Poliisin mukaan Uuden-Seelannin iskun tekijä toimi yksin, mutta hän ammensi vihaansa voimaa laajemmasta muslimi- ja maahanmuuttovastaisesta aggressiosta, joka rehottaa erityisesti netissä.
Christchurchin joukkomurhaajan motiivi oli sama kuin Oslon ja Utøyan iskujen tekijällä, he molemmat myös toistelivat manifesteissaan samoja teorioita, mutta jälkimmäisen iskun tekijä oli yhdistänyt mediapakettiinsa myös meemit.
Uuden-Seelannin moskeijaiskuilla sekä niihin liitetyllä ”meemiajan mediapaketilla” oli tarkoitus tavoitella mahdollisimman laajaa julkisuutta, erityisesti netissä.Meemillä tarkoitetaan internetin käyttäjien keskuudessa suosiota saavaa ja nopeasti leviävää ilmiötä, hokemaa tai kuvaa.
Onneksi suurin osa suomalaismedioista jätti Tarrantin ”mediapaketin” käyttämättä, eikä näin ollen toiminut ampujan sairaiden puheiden megafonina.
Valitettavasti eräät maahanmuuttoa ja islamia vastustavat poliitikot ja agitaattorit ovat sen sijaan jo ehtineet ratsastaa Tarrantin viestien siivellä omissa valtapyrkimyksissään.
Uuden-Seelannin
moskeijaiskujen taustalla vaikuttava muslimiviha on tuttua myös Suomesta, esimerkiksi Oulun moskeija on ollut toistuvan ilkivallan kohteena, viimeksi helmikuussa moskeijan sisälle heitettiin savukranaatti.
Väkivaltaisten tekojen lisäksi myös vihamielisille puheille ja rasistisille meemeille, joilla tahallisesti loukataan, halvennetaan tai uhataan toista ihmistä, pitäisi oikeasti saada nollatoleranssi, vaikka esimerkiksi kansanryhmää vastaan kiihottava puhe on rangaistavaa, silti sen valvonta erityisesti netissä on vaikeaa.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, ettei asioita saa tarkastella kriittisesti, mutta sananvapaus ei tarkoita sitä, että jokainen saa julkisesti ja ilman vastuuta sanoa, tai julkaista mitä tahansa, esimerkiksi levittää nettivihaa, joka pahimmillaan toimii väkivallantekojen sytykkeenä.
Nettiviha voi pahimmillaan toimia väkivallantekojen sytykkeenä.
www.iltalehti.fi