#vihapuhe

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Heikentääkö oma käytös kunniansuojaa? Käräjäoikeuden Vehkoo-Lokka-päätöksen mukaan ei, mutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toista mieltä
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että räävittömiä puhuva ei voi vaatia täyttä kunniansuojaa itselleen.
Hesarin otsikko tuosta ylempää.

Mielestäni tuossa Helsingin Sanomat juuri antoi luvan ryhtyä nimittelemään takaisin. Paljon näkyy nyt noita Junes Lokan herjauksia tulevan lisää. Voiko siis jokaista joka tuon tuomion saaneen sanaparin julkisuuteen ilmaisee, ryhtyä avoimesti nimittelemään vaikka "sielunvihollisen prostituoiduksi". Nämä herjaajat kun ovat itse astuneet lain suojan ulkopuolelle, tällöin itseenkin kohdistuneet nimittelyt on siedettävä.

Jos Vehkoon tuomio saa lainvoiman, odotan häneltä julkisuudessa aktiivista katumista :rolleyes:
 

Kaira

Kenraali
Heikentääkö oma käytös kunniansuojaa? Käräjäoikeuden Vehkoo-Lokka-päätöksen mukaan ei, mutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toista mieltä
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että räävittömiä puhuva ei voi vaatia täyttä kunniansuojaa itselleen.


Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 13.4. 2:00 , Päivitetty: 13.4. 6:42

TOIMITTAJA Johanna Vehkoota vastaan nostettu syyte kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta on kiinnostava ja myös merkittävä yhdestä syystä: siinä selvitetään, kuinka paljon suojaa omalle kunnialleen voi vaatia ihminen, joka haukkuu räävittömästi muita.

Oulun käräjäoikeus tuomitsiVehkoon perjantaina kunnianloukkauksesta 15 päiväsakkoon. Hän oli Facebook-julkaisussaan kutsunut Lokkaa natsiksi, natsipelleksi ja tunnetuksi rasistiksi. Väitteet eivät oikeuden mukaan olleet valheellisia, mutta ne olivat halventavia.

Käräjäoikeuden mukaan Lokan omat törkypuheet eivät vaikuta rangaistavuuden arviointiin.

Sosiaalisessa mediassa Lokka huorittelee naisia varsin vapautuneesti, kutsuu ihmisiä häiriintyneiksi sekopäiksi ja vitun idiooteiksi sekä käskee heidän mennä uuniin.

Eräällä videolla hän soitti helsinkiläiselle kaupunginvaltuutetulle, nimitteli ja toivoi tälle kuolemaa.

Käräjäoikeus kuitenkin päätyi siihen, että lainsäädännöllä suojataan myös sellaista ihmistä, jonka oma kielenkäyttö ei ole asiallista.

”Tällaistakaan henkilöä ei siis saa panetella, ja toisenlainen tulkinta johtaisi helposti kestämättömään tilanteeseen”, käräjäoikeus lausui.

KÄRÄJÄOIKEUS ratkaisi asian tulkitsemalla vain Suomen lakia. Päätöksessä ei viitata kertaakaan Euroopan ihmisoikeussopimukseen, vaikka se sitoo Suomea laintasoisesti.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on ottanut kantaa juuri siihen, mistä Oulun oikeudenkäynnissä oli kyse. Linjaus näyttäisi varsin toisenlaiselta kuin mihin käräjäoikeus päätyi.

EIT:n mukaan muita ihmisiä vastaan räävittömin puhein hyökkäilevä saa varautua siihen, ettei oma kunnia ole ole yhtä suojattu kuin muulla kansalla.

Tunnetuimmat EIT-päätökset tästä teemasta liittyvät Euroopan tunnettuihin oikeistopopulisteihin, Ranskan Jean-Marie Le Peniin ja Itävallan Jörg Haideriin.

Molemmat miehet kokivat tulleensa loukatuiksi julkisesti, Le Pen eräässä kirjassa ja Haider lehtiartikkelissa. Ranskassa ja Itävallassa he järjestivätkin kunnianloukkaustuomiot vastapuolelleen.

Tuomitut veivät asian EIT:hen ja voittivat. EIT:n mukaan kunnianloukkaustuomiot loukkasivat heidän sananvapauttaan.

EIT muistutti, että poliitikkojen on ylipäänsä siedettävä enemmän arvostelua kuin tavallisten kansalaisten.

”Tämä on erityisen totta puheena olevassa Le Penin tapauksessa, joka on johtava poliitikko ja tunnettu myrkyllisistä puheistaan ja äärinäkemyksistään”, EIT totesi Le Penin jutussa. Se huomautti Le Penin saaneen tuomioita muun muassa rasistisesta kiihottamisesta ja julkisuudessa olevien ihmisten loukkaamisesta.

”Tämän takia hän on altistanut itsensä kovalle kritiikille, ja siksi hänen on osoitettava erityisen suurta sietokykyä tässä suhteessa”, EIT päätti.

JÖRG HAIDERIN jutussa oli kyse siitä, että häntä oli kutsuttu lehtikirjoituksessa muun muassa tomppeliksi.

Tuomiossaan EIT huomautti, että lehtijuttu liittyi Haiderin pitämään puheeseen ja sen arviointiin. Arviot ja erityisesti tomppeli-sana olivat kyllä poleemisia. EIT:n mukaan kyse ei kuitenkaan ollut henkilökohtaisesta hyökkäyksestä, sillä kirjoittaja perusteli kantansa viittaamalla Haiderin pitämään hyvin provokatiiviseen puheeseen.

Parissa muussa tuomiossaan – joista toinen liittyi myös Haideriin – EIT taas totesi, ettei natsi-sanan käyttö voi automaattisesti johtaa kunnianloukkaustuomioon pelkästään sanaan liittyvän voimakkaan leiman takia.

Natsi-sanan käyttö oli hyväksyttävää muun muassa tilanteessa, jossa tietyt poliitikot eivät olleet pystyneet tekemään hajurakoa äärioikeistoon.

Oulun käräjäoikeuden tuomio vaikuttaa EIT:n päätösten valossa melko suoraviivaiselta tulkinnalta siitä, että oma käytös ei heikennä kenenkään kunniansuojaa.

Käräjäoikeuden sana tuskin jää viimeiseksi. Johanna Vehkoo on kertonut todennäköisesti valittavansa tuomiostaan.

Syyttäjä puolestaan on järjestänyt Lokalle uusia käräjäistuntoja. Häntä vastaan on nostettu syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kunnianloukkauksista ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Niiden käsittelypäivää ei vielä ole päätetty.

Oman oikeustajuni mukaan sen ei pitäisi toimia noin, vaan kaikki lakia rikkovat ansaitsevat rangaistuksen. Vehkoon tapaus meni sikäli oikein ja Lokkakin varmaan saa vielä tuomioita kunnianloukkauksista yms. Se on aivan oikein ja oikein on myös se, jos Lokkaa herjaamalla Vehkoota tukevat spartacukset saavat myös tuomiot.

Ei se "kun muutkin ja toi aloitti" perustelu mene läpi edes alle kouluikäisillä lapsilla.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
On tämä somemaailma ihanan fantsu. Kuinka joku toimittaja voi olettaa enää tänä päivänä, että nyt vaikka Facebookissa pienelle piirille osoitettu natsinhaukkuminen ja solvaamin pysyy pienen piirin tietona ? Lähtökohtaisesti KAIKKI mitä viestität somessa on julkista.
No äläpä muuta sano. Ja millaisia käärmeitä näiden ihmisten -kavereissa- sitten on, kun vähän väliä kuuluu jonkun toimittajan itku siitä, että -yksityiseksi tarkoitettu seinä- blaa blaa....onko vikaa ymmärryksessä vai eletäänkö sitä ihan omassa maailmassa? Neljän sadan kaverin seinä se varmasti pitää....pitääkö edes kahden piiri noissa ympyröissä. Melkoisia haikaloja taitaa pyöriä -piireissä- ja onni onkin, ettei tarvi olla missään tekemisissä heikäläisten kanssa.

En tykkää näiden devittien ja juneksien touhuista pätkääkään. Mutta eipä ole tuo -vastavoimakaan- kyllä kaksista lajia.
 

Betoni

Luutnantti
Jos oma käytös heikentää kunniansuojaa, kuka määrittää heikentävän käytöksen? Voiko ylipainoista kutsua läskiksi, kun on itse syönyt liikaa? Saako vaikka JSN päättää kuka menettää suojansa, tai vihreät, vai vaalien jälkeen suurin puolue, jos se onkin persut☺
 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Eikö pitäisi kysellä miksi Lokka pääsi otsikoihin? Mikä aiheutti ongelmia Oululle? Eikö tästä varoiteltu jo kohta 4 vuotta sitten? Kuinkas moni "turpo-asiantuntija" rohkeni silloin avata suunsa?? Itseasiassa jotkut vetelivät aivan toista laitaa, olivat sitä mieltä että #meillaonunelma ja #tannemahtuu. Ei tullut mieleen silloin että ajoivat oikeastaan itsekin mahorkkamiesten asiaa?

Vaikka tiedettiin että säröjä ja kipinöitä tulee.

Lokka on seuraus. Nauttikaa nyt siitä sitten, törkeät ämmät.
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Ylipäällikkö
Tiedote: Keijo Kaarisateen tekijä tukee Johanna Vehkoota
kaarisade Uncategorized April 13, 2019 1 Minute

Julkaisuvapaa heti.

Kannatan Johanna Vehkoon oikeutta kovaankin kielenkäyttöön, aivan kuten oletan että Johanna Vehkoo varmasti kannattaisi – hypoteettisesti – Keijon oikeutta kutsua häntä vaikka itseään täynnä olevaksi idiootiksi, jos niin haluaisin häntä jostain syystä kutsua.

Kivapuhesatiirissaan Keijo yritti turhaan varoittaa siitä, mihin yhä laajeneva epämääräisen “vihapuheen” lopettaminen viranomaisvoimin tulee johtamaan ja millaisia ongelmia siihen liittyy.

Keijo kehottikin kaikkia osapuolia kivapuhumaan, eli lähinnä lässyttämään kuin idiootti 3-vuotiaalle. Jos Vehkoo olisi noudattanut Keijon kivapuheohjeita, hänellä ei olisi ollut mitään ongelmia, ellei nyt ongelmaksi laske sitä, että yhteiskunnallinen keskustelu muuttuu ennen pitkää puolin ja toisin infantiiliksi lässytykseksi.

Tässä tapauksessa tiedostavat toimittajat saivat harvinaisesti maistaa omaa lääkettään. En kuitenkaan aio olla vahingoniloinen, vaan toivon nyt laajaa keskustelua sananvapauden tärkeydestä kaikille ja sen keskeisestä roolista yhteiskunnan toiminnassa. Sitä odotellessa, muistakaa kivapuhua. Pelkkää typeryyttä ei pidä kriminalisoida jo pelkästään siitäkään syystä, että veronmaksajat joutuisivat maksamaan niin monen toimittajan oikeudenkäynti- ja vankilakulut.

 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Vastasiko Louis C.K millään tapaa näihin hiekkalaatikkoleikkeihin :D ??
Jssikka Aro
@JssikkaAro
Hey @LouisCK, @LouisCKlive and @Twitter , there's a network of Finnish pro-hate speech fake police Twitter accounts, who use Louis C.K. photos in their profiles. You might want to check, whether they paid for the photo copyrights. Here are a few: @kivapoliisi @vihapuhepoliisi
Jos lienee saanut tarpeeksi kiukuttelevista femakoista, #meetoo
 
Viimeksi muokattu:

PekkaSavo

Ylipäällikkö
On jutut. Desantti Moskovasta selitti jotain fecebookissa jolla on muutama jako (kymmenen). Siitä sitten nää jutustelut:
_https://mobile.twiitteri.com/veitera/status/1117810229205450753

Juhani Huopainen
@Huopainen 22h
Replying to @veitera @jirisalin
Jaaha. Eli suomeksi sanottuna toiveesi on, että PS lopettaisi kohtaamistaan epäreiluista tai virheellisistä (tai sellaisiksi kokemistaan) asioista valittamisen, koska muuten se pelaisi Putinin pussiin?
adam seven
@a7_FIN_SWE
Replying to @veitera
Samaa baschaa levitettiin somessa Ruotsin vaalien jälkeen. Jäljet johtavat sylttytehtaalle
·
Juhani Huopainen Juhani Huopainen
@Huopainen
Replying to @veitera
Harva tietää kaikkea. Oleellisempaa olisi kai kysyä, onko Bätmänin yleisö määrällisesti ja vaikutukseltaan merkittävä (mitätön on), ja ovatko ne a) laitailmiöitä äänestävät tai vieraantuneet, vai b) turpokommentaattorit, jotka pitävät yllä uhan ilmapiiriä? Oletan, että 50-50.
·
adam seven
@a7_FIN_SWE
Replying to @Huopainen @veitera
Ai turpokommentaattorit "ylläpitävät uhan ilmapiiriä". Kreml kiittää!
·
Janne Riiheläinen Janne Riiheläinen
@veitera
Replying to @Huopainen @jirisalin
Ehei, minä vain toin esille taktiikkanne sivuvaikutuksen. Tässä tapauksessa jakelualustan tekninen vika lietsotaan tuossa nähdyllä tavalla. Tai annettiin lietsoutua, eikä kukaan näkyvä hahmo astunut esiin ja sanonut, että ”tällaista sattuu ja hyvä kun saatiin korjattua nopeasti”
Isommat ja vakavammat asiat kuten örkki ulkoministerinä, niistä ovat *varmasti* hiljaa ja Kreml kiittää.

Ja varsinainen juurisyy miksi vaaleissa kävi näin? Tääkin koko urpoporukka piti turpansa tukossa syksyn 2015 tai oli jopa mukana "unelmoimassa" tai öyhöttämässä rasismista kun shiamilitiaa puski rajan yli. Jos SPR hyysäsi pakolaisten seassa tulleita kaulankatkojia, sotarikollisia ja terroristeja niin silmät laitettiin kiinni. Vai eikö tajuttu? No mitä sellaiset "turpokommentaattorit" ovat jos ei ymmärretä että maa on pidettävä ehjänä ja rajoja on valvottava.

Kukaan näkyvä hahmo ei astunut esiin ja kysynyt voiko LÄPSYTTELIJÖISTÄ TULLA PITKÄKESTOISIA VAIKUTUKSIA jotka sotkevat Suomea vielä kymmenen vuotta tapahtumista?

Samoin tää vitun ilmastomuutosagitointi ja ala-asteikäisten politisointi. Jäljet johtavat sylttytehtaalle mutta ne kai johtavat parempaa tietä sinne samalle sylttytehtaalle. Oot nyt yks perkeleen putinisti-Pekkakin kun et hyväksy mitä Tampereen kommariproffa toteaa (Kreml kiittää, mutta ketä?) :D
 
Viimeksi muokattu:

hansai

Ylipäällikkö
On jutut. Desantti selitti jotain fecebookissa jolla on muutama jako (kymmenen). Siitä sitten nää jutustelut:
_https://mobile.twiitteri.com/veitera/status/1117810229205450753Isommat ja vakavammat asiat kuten örkki ulkoministerinä, niistä ovat *varmasti* hiljaa ja Kreml kiittää.

Ja varsinainen juurisyy miksi vaaleissa kävi näin? Tääkin koko urpoporukka piti turpansa tukossa syksyn 2015 tai oli jopa mukana "unelmoimassa" tai öyhöttämässä rasismista kun shiamilitiaa puski rajan yli. Jos SPR hyysäsi pakolaisten seassa tulleita kaulankatkojia, sotarikollisia ja terroristeja niin silmät laitettiin kiinni. Vai eikö tajuttu? No mitä sellaiset "turpokommentaattorit" ovat jos ei ymmärretä että maa on pidettävä ehjänä ja rajoja on valvottava.

Kukaan näkyvä hahmo ei astunut esiin ja kysynyt voiko LÄPSYTTELIJÖISTÄ TULLA PITKÄKESTOISIA VAIKUTUKSIA jotka sotkevat Suomea vielä kymmenen vuotta tapahtumista?

Samoin tää vitun ilmastomuutosagitointi ja ala-asteikäisten politisointi. Jäljet johtavat sylttytehtaalle mutta ne kai johtavat parempaa tietä sinne samalle sylttytehtaalle. Oot nyt yks perkeleen putinisti Pekkakin kun et hyväksy mitä Tampereen kommariproffa sanoo :D

Voi kiesus miten sekaisin noi on.. :facepalm:
 

PekkaSavo

Ylipäällikkö
Jos desantti haukkuu suomalaista vaalijärjestelmää yleisönään tusina hörhöjä niin jotkut vaativat Halla-ahoa ottamaan kantaa niihin? :D

Sehän on hyvä jos tuodaan kansantajuisesti esille verkostoja joita on yksittäisillä poliitikoilla ja vaikuttajilla. Laidasta laitaan jos aihetta on. Olipa örkki, Väyrynen, Halonen tai keitä nyt onkin. Mutta halu leimata yksittäisiä puolueita kokonaisuutena tai ryskittää Halla-ahoa vain siksi että vaalitulos ei miellytä..
 
Viimeksi muokattu:

Kaira

Kenraali
Jotenkin alkaa vaikuttamaan, että tuolla twitterissä on käynnissä muutaman kymmenen hourupään erillissota. Ehkä tuo on jonkinlainen vuosia kestävä larppaussessio? Onneksi en ole paria keskustelupalstaa lukuunottamatta sotkeutunut someen.
 

Tetra

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Muuhun en ota kantaa kuin siihen että Juhani Huopainen on erinomainen kommentaattori. Ei hänkään aivan erehtymätön ole, mutta ehdottomasti Suomen yhteiskunnallisten keskustelijoiden kärkikaartia. Hän tietää erityisesti euroalueen taloudesta, mutta fiksuja ajatuksia monesta muustakin aiheesta löytyy.
 

vlad

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
No voi Vladster, menit ja puolustit suvakki Vehkoota.:mad:
Ei, vaan puolustan sananvapautta - olen ollut ja olen edelleen vihapuhe-lainsäädäntöä vastaan, koska lopputulos on juuri tällainen. Tarkoitus kääntyy itseään vastaan, rengistä tulee isäntä.

Samalla tapaa minusta on väärin leimata kaikki perussuomalaisten kannattajat rasistiksi tai natseiksi, vaikka rasisteja ja natseja joukossa onkin, mutta, olennaista on se, että kun henkilö käyttäytyy rasistisesti, häntä on voitava sanoa rasistiksi, ilman leimautumista. Minusta Lokka on julkisuutta hyödyntävä häirikkö, jollaisia en arvosta - ja koska joku kohta vetää esille jonkun vitun whataboutismi-kortin, samaa häiriköintiä näkyy esim. äärilaidan feminismissä, jossa feminismi on voimakkaasti ideologisoitu ja sitä käytetään aseena mutkia suoristellen, kuten on nähty.

Pidin naurettavana ilmiönä miesten julistautumista feministeiksi. Minä en ole feministi, en ymmärrä sellaisen miehen logiikkaa, joka julistautuu feministeiksi. Mutta se, että en ole feministi, ei tarkoita, että nostan miehet jalustalle. Kannatan tasa-arvoa, sitä, että ihmiset saavat olla mitä haluavat (tietenkin lain asettamissa raameissa, ja laista voi tietty keskustella), että epäoikeudenmukaiseen kohteluun on puututtava tapahtuupa se Suomessa tahi Iranissa, jossa ongelmat ovat rutkasti Suomea suuremmat.

No, jos joku ei ymmärrä tämän jälkeen sitä, miksi mielestäni rasistia on voitava sanoa rasistiksi, terroristia terroristiksi (koska siihen vihapuhe lopulta ajautuisi, että siirrymme elämään kokemusmaailmassa, jolloin vihapuhetta voidaan käyttää välineenä keskustelun hallitsemiseen), niin sille en mahda mitään. Petrus Pennanen sanoi hyvin pienpuoluepj-haastattelussa Ylellä, että mitään vihapuhelainsäädäntöä ei tarvita, nykyinen lainsäädäntö tarjoaa tarvittavat välineet, mikäli on tarve käydä oikeutta. (Huom. ei sanatarkka lainaus, idea tämä).

Todetaan vielä, että kunnanvaltuutettu Lokka käyttää asemaansa kunnanvaltuutettuna hyödyksi. Hän käyttää kyseistä luottamusasemaa hyväksi, siksi twiitissä "kunnanvaltuutettu Lokka" esim. "rasisti Lokan" sijaan. Osa Lokan julkisuudesta (ja toiminnasta) perustuu aseman ja toimittajana esiintymisen maksimaaliseen hyödyntämiseen, toisaalta tähän moni on ruvennut iskemään opponentin taholta.
 
Top