Junkkari|Kommentti
Vihreät yrittivät poikkeuksellisilla keinoilla juntata hallituskumppaneita puolustamaan Pekka Haavistoa
HS:n tietojen mukaan vihreiden ryhmänjohtaja Jenni Pitko halusi keskustella hallituskumppaneiden kanssa ”perustuslakivaliokunnan uskottavuudesta” ja kritisoi valiokunnan virkamiestä.
Tilaajille
Jenni Pitko ja Outi Alanko-KahiluotoKUVA: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA & VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Marko Junkkari HS
9.12. 13:58 | Päivitetty 9.12. 14:59
EDUSKUNTA sai keskiviikkona valmiiksi mietintönsä ulkoministeri
Pekka Haaviston (vihr) toiminnan lainmukaisuudesta niin sanotussa al-Hol -tapauksessa.
HS
kertoi jo aiemmin keskiviikkona, että HS:n tietojen mukaan mietinnössä todetaan Haaviston toimineen lainvastaisesti. Ministerisyytteen korotettu kynnys ei valiokunnan mukaan kuitenkaan ylity. Vihreät jätti
HS:n tietojen mukaan mietintöön vastalauseen, mikä on poikkeuksellista.
Yleensä perustuslakivaliokunnassa pyritään yksimielisyyteen.
Prosessi ei kuitenkaan pääty tähän, sillä asiasta on kehkeytymässä melkoinen soppa, jota ovat hämmentäneet etenkin vihreät.
”Perustuslakivaliokunta on kriisissä”, eräs valiokuntaa hyvin tunteva poliitikko tiivistää tilanteen.
KRIISIN syynä on se, että perustuslakivaliokunnan toiminta näyttää vihreiden junttaamisen takia pahasti politisoituneen. Yleensä valiokunnassa on yritetty välttää puoluepoliittisia intohimoja ja jakautumista hallitus–oppositio-leireihin.
Nyt näyttää siltä, että vihreät ovat kaikin mahdollisin tavoin yrittäneet pelastaa oman puolueensa ministeriä – ja mikä ongelmallisinta: yrittäneet saada apua hallituskumppaneilta.
MTV julkisti tiistai-iltana perustuslakivaliokunnan jäsenen
Outi Alanko-Kahiluodon sähköpostiviestin, jossa hän esitti lievennyksiä Haavisto-mietinnön tekstiin. Sähköpostissa oli mukana mietintötekstiä, jonka sanamuotoihin esitettiin konkreettisia muutoksia.
Osin ehdotetut muutokset olisivat muuttaneet mietintötekstin viestin päinvastaiseksi. Alanko-Kahiluoto halusi esimerkiksi muuttaa kohdan ”Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida rikosoikeudellisessa arviossa pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä” muotoon ”voidaan kuitenkin pitää vähäisenä”.
ONGELMALLISTA viestissä oli se, että Alanko-Kahiluoto oli lähettänyt sähköpostin vain valiokunnassa istuville hallituspuolueiden kansanedustajille. Näytti vahvasti siltä, että hän yritti saada muilta hallituspuolueilta tukea vihreiden lievemmälle linjalle – siitäkin huolimatta, että valiokunnassa yritetään kaikin keinoin välttää tällaista hallituksen ja opposition vastakkainasettelua.
Perustuslakivaliokunnassa istuvien kansanedustajien pitäisi olla siellä ensisijaisesti omana itsenään, eikä jonkin puolueen edustajana.
Heidän tehtävänsä oli tehdä arvio Haaviston toiminnan lainmukaisuudesta kuulemiensa asiantuntijalausuntojen perusteella. Haaviston tapauksessa onkin kuultu iso joukko valtiosääntöoikeuden, hallinto-oikeuden ja rikosoikeuden asiantuntijoita sekä Haavistoa itseään.
Valiokunnan kansanedustajien pitäisi siis pystyä jättämään poliittiset intohimot pois perustuslain tulkinnasta.
ERI LÄHTEET kertovat, että vihreät ovat kipuilleet asiassa pahasti.
Kipuilusta esimerkkinä voi mainita sen, että HS:n tietojen mukaan vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Jenni Pitko lähetti keskiviikkoaamuna muiden hallituspuolueiden ryhmänjohtajille viestin, jossa hän pyysi ryhmyreitä koolle pohtimaan perustuslakivaliokunnan tilannetta.
Tätä voi pitää poikkeuksellisena, sillä lähtökohtaisesti perustuslakivaliokunnan sisäiset asiat eivät kuulu ryhmänjohtajille. HS:n kuuleman mukaan Pitko esitti viestissä myös kritiikkiä perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosta kohtaan. Tätä voi pitää vielä poikkeuksellisempana.
Valiokuntaneuvos on eduskunnan virkamies, jonka tehtävä on avustaa valiokunnan työskentelyä. Kyseinen valiokuntaneuvos oli ollut rukkaamassa kompromissiesitystä mietinnön pohjaksi.
”En ole esittänyt kritiikkiä”, Pitko kiistää. Hän kiistää myös kutsuneensa kokousta koolle.
”En halua kommentoida Whatsapp-viestejä”, Pitko sanoo. Eikä suostu vastaamaan muihin kysymyksiin.
Mainittakoon, että Pitkolle esitetyssä kysymyksessä ei mainittu kyseessä olleen nimenomaan Whatsapp-viesti.
PARIKYMMENTÄ minuttia tämän jutun julkaisemisen jälkeen Jenni Pitko soittaa ja haluaakin kommentoida. Hän korostaa, että ei hakenut muilta hallituspuolueiden ryhmänjohtajilta tukea Haavistolle.
”Se ei pidä paikkaansa”, hän sanoo.
Sen sijaan Pitko kertoo halunneensa keskustella ryhmänjohtajien kanssa yleisemmin perustuslakivaliokunnan toiminnasta ja ennen kaikkea sieltä tulleista vuodoista.
”Halusin puhua perustuslakivaliokunnan uskottavuudesta”, Pitko sanoo