Vikingit ja sotaretki suomeen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Viikinkien miekka, tai ne parhaimmat niistä, olivat 1000v aikaansa edellä. Parempi kestävyys ja lujuus kuin muilla aikansa miekoilla (Euroopassa). Ammattiseppä yrittää luoda viikinkiajan miekan sen ajan menetelmin, tiettävästi ensimmäisen kerran tuhanteen vuoteen viikinkiaikojen jälkeen.
Suomen maassakin yksi pätevä "kyläseppä" tekee noita ja vähän muitakin ( J.T Pälikkö). Eikä ole ihan halpaa rautaa jos sellaisen itse haluaa.
 
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/286357-tutkijat-ratkaisivat-viikinki-suomen-mysteerin

..Mutta oliko Suomessa oikeasti viikinkejä?

Kyllä, vastaa joukko suomalaisia tutkijoita. Heidän mieliään viikinki-Suomen mysteeri on kiehtonut vakavasti jo vuosia.

– Ryhdyimme yhdistelemään tuosta ajasta olevaa tutkimustietoa ja pohtimaan, millaiselta viikinkiaika olisi Suomessa voinut näyttää, kertoo filosofian tohtori Joonas Ahola.

Toissa viikolla julkaistu tutkimus lähtee ajatuksesta, ettei Suomi voinut viikinkiaikaan (noin 800–1200) olla vain valkoinen läiskä maailmankartalla.

Monitieteellisen tutkijaryhmän 500-sivuinen opus Fibula, Fabula, Fact -The Viking Age in Finland(SKS, 2015 ) ilmestyi keskelle kansainvälistä viikinkibuumia. Tiedeyhteisössä se on herättänyt kovaa kiinnostusta ulkomaita myöten.

Myös maallikot haluavat kuulla lisää viikinkimenneisyydestä. Kun Ahola viime vuonna luennoi kotikuntansa Kirkkonummen kirjastossa viikinkien saagoista, sali täyttyi ja kuulijoita saapui naapurikunnista saakka.

– Fantasiakirjallisuuden ja -elokuvien suosio on suuri ja monet niistä ottavat kuvastoaan juuri viikingeistä. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta ja Game of Thrones lainaavat viikinkikuvastoa.Beowulf -elokuva sijoittuu kansanvaellusajan ja viikinkiajan taitteeseen, Ahola selittää ilmiötä.

Etsiessään jälkiä viikinki-Suomesta tutkijat joutuvat miettimään, miten tuon ajan ihmiset elivät, tulivat toimeen ja kokivat maailman.

Tätä samaa kuka tahansa voi kokeilla kesäisessä Suomessa vaeltaessaan.

– Viikinkiajan tunnelmia voi aistia esimerkiksi Porkkalanniemen karussa kärjessä, Vartiokylän linnavuorella tai Vantaanjoen varsilla, Ahola vinkkaa.

– Mutta kuvitelkaa, että rantaviiva on viisi metriä korkeammalla kuin nyt, Vantaanjoki vuolas virta ja Vartiokylänlahden rantalehdoissa kasvaa tammia ja pähkinäpensaita, Ahola kehottaa.

Porkkala oli keskeinen maamerkki viikinkien idäntiellä, joka kulki Ahvenanmaan ja Etelä-Suomen rannikon kautta Viroon ja Laatokalle.

Rosalan viikinkikeskus Kemiön saaristossa sijaitsee paikalla, josta on löydetty viikinkien kauppapaikka.

Halikonlahden rannalla Uskelanjoen suistossa oli vilkas viikinkisatama.

Eurasta on tehty paljon hautalöytöjä – jopa naissotureita tai ainakin miekkojen kanssa haudattuja naisia.
Veli Mikoyan antoi aika orgastisen vastauksen( Lue tyhjentävä). Paljon todellakin länsirannikon puolella viikinki aiheista katseltavaa.
Rikalan mäkihän oli kuuluisa kauppapaikka.
 
Tottahan se on, että viikingeillä ja suomalaisilla oli paljon kanssakäymistä. Mutta mitään aivan hirmuisia sotaretkiä viikingit eivät kyllä ilmeisesti Suomen alueelle tehneet, enemmänkin ohikulkua Venäjän joille.
 
Lisättäköön vielä, että kirjallisissa lähteissä noista Suomen/Hämeen sotaretkistä kerrotaan ainakin Islannin Kuningassaagoissa. Mutta itsekin olen siinä käsityksessä, että kanssakäyminen painottui enempikin kaupankäyntiin.
 
Lisättäköön vielä, että kirjallisissa lähteissä noista Suomen/Hämeen sotaretkistä kerrotaan ainakin Islannin Kuningassaagoissa. Mutta itsekin olen siinä käsityksessä, että kanssakäyminen painottui enempikin kaupankäyntiin.

Epäilen, että Suomen asutuksen harvuudesta johtuen viikingeilläkään ei ollut kauheasti halua tuhlata aikaansa metsissä juoksenteluun.. :)
 
Aivan, eivät viikingit mitään tyhmiä olleet. Miksi esimerkiksi hyökätä linnoihin kun luostarin tai kirkon ryösti vaivattomasti....eihän niissä edes ollut aseita.

Jokin tuollainen soopelinnahkojen ryöstöretki nyt olisi ihan mahdollinen, tosin tuskin missään isossa mittakaavassa. Ei Suomessa nyt niin kauheasti muuta rosvottavaa kuin nahat varmaan ollutkaan.
 
Tätä viikinkiketjua on ollut hauska lukea samaan aikaan kun Ragnarin ja kumppaneiden fiktiivisistä seikkailuista kertovat uudet jaksot ovat alkaneet pyöriä näköradiossa.

Suomessa ei tosiaan tainnut olla suuria aarteita, joten kovin kannattavaa ei ryöstely ainakaan suuressa mittakaavassa olisi ollut.

Jos viikingit kiinnostavat ja satutte matkustelemaan Ruotsin eteläosassa, suosittelen käyntiä Fotevikenin ulkoilmamuseossa. Sopii myös perhematkailuun.
http://www.fotevikensmuseum.se

Ystadista itään rannikolla on myös muita jänniä ja idyllisiä paikkoja, esim. Kåsebergassa Alen kivet:
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Alen_kivet

Ja hieman siitä itään on piiitkä hiekkaranta (on kävelty muuan vuosi sitten läpi):
http://www.ystad.se/in-english/to-see-and-do-in-ystad/nature/sandhammaren/

Maisemat ovat sisämaan puolella sellaisia Nils Holgerssonmaisia ja jossain kohtaa voi tieltä nähdä pojan istuvan hanhen selässä.
Dekkarinälkäisille Ystad on luonnollisesti kiinnostava paikka käydä. Se ei tosin liity viikinkeihin.
 
Aivan, eivät viikingit mitään tyhmiä olleet. Miksi esimerkiksi hyökätä linnoihin kun luostarin tai kirkon ryösti vaivattomasti....eihän niissä edes ollut aseita.

Jokin tuollainen soopelinnahkojen ryöstöretki nyt olisi ihan mahdollinen, tosin tuskin missään isossa mittakaavassa. Ei Suomessa nyt niin kauheasti muuta rosvottavaa kuin nahat varmaan ollutkaan.

Nahkavarasto ja normisti ajan tavan mukaan orjat.

Olikohan Nokia ainoa turkiskaupan keskus Suomessa? Heittelen hatusta, että varmasti perämeren pohjalta löytyi mestoja, joissa turkiksia hankittiin. Syynä pohjoisen loputtomat soopelisalot ja ihmiset, jotka hallitsivat pyyntitaidon. Rovaniemi tai Kuusamokin tulevat kyseeseen mm. vesireittien ansiosta. Toisaalta myös Vienan alueella oli keskuksia. Pakkoko pohjoisen pyytäjän oli rahdata turkit Nokialle....jopa helpompi oli toimia vienalaisten kanssa. Jos en aivan väärin muista, niin soopelikauppaa Novgorod teki vielä silloin, kun Suomessa jo oltiin unohdettu koko otus.

Tuhat vuotta sitten käytyä taistelua? lienee melko hankala todentaa. TORJUNTAVOITTOJEN saalistaminen on tämän kansan verissä ja myyttien luomisessa emme jää jälkeen kenestäkään.

Sikäli kiinnostava tarina, että hämäläiset käyttivät jo tuolloin Maavoimien uudistettua taistelutapaa. Ei mitään uutta auringon alla siis. :rolleyes:
 
Ahaa, siis hämäläiset eivät olekaan hitaita. He ovat täyden kierroksen edellä muita ja siksi vaikuttaa siltä kuin olisivat hitaat. ;)

Eikun hämäläiset eivät ole muuttuneet 3600 vuoteen pätkääkään. Staattisuus on tässä kohtaa vahvuus. :cool:
 
Taidan olla etelä-pohjalais/hämäläisillä juurilla aika viikinki ;)
 
Jaa-a, hämäläistä hitautta löytyy toisen vanhemman puolelta ja siinä paketissa on tullut myös germaania, joka on veressä laimentunut 1/8:aan alkulähteestä. Mitähän kaikkea tuolta aikain takaa mahtaisikaan löytyä? Jossain vaiheessa oltaisiin varmaan vähän yksi sun toinen Turun torilla jalkapuussa kuka mistäkin rikkomuksesta. Ihan varmaa on se, että puistokemian harrastuneisuutta eli "seihtemästi kirkastetun" korpikuusen kyyneleen laskettajia on joukossa (varma tieto). Joku meneillään oleva geenitutkimus kantaa 1500-1600 -luvuille saakka, minun osallisuuteni riippuu siitä, onko joku geeni tai sellaisen virhe siirtynyt minulle vai lakannut olemasta. Harmi kun viikinkiaika on henkilökohtaisella tasolla tiedonsaannin ulottumattomissa; olisi mielenkiintoista tietää, millä seuduin ja millä tavoin oma sukuhistoria linkittyy viikinkeihin ja heidän seikkailuihinsa.
 
En usko selitykseen, että Suomi oli niin köyhä ja sen vuoksi ei maksanut vaivaa. Turkikset, riista ja kala olivat arvokkaita ja elintila itsessään on vaurautta. Miksi siis ei ottaa heikkojen hämäläisten alueita itselleen? Väestönkasvu ja muuttovoitto kasvattaisi siirtokuntaa, ja itäänpäin olisi määrättömästi uutta lebensraumia Svean ja Taanin korskeiden alfaurosten otettavaksi. Viikingit yrittivät aivan kaikkialle. Elämä Islannissa tai Grönlannissa lienee ollut kovempaa kituuttelua kuin mitä se olisi ollut Suomessa.

Olisikohan kuitenkin niin, että Suomessa tuli nekkuun sen verran, että panos/tuottosuhde oli huono? Eivät viikingit mitään ihmemiehiä olleet. Ainakaan Viron saarelaiset eivät heitä kumarrelleet, koska ryöstivät Ruotsin rannikon viikinkiasutuksia, esim. Sigtunan, ottivat viikinkejä orjiksi jne.

Suomen viikinkiajasta löytyy kirjallisiakin lähteitä, nimittäin Islannin saagoista. Kuningassaagoissa on mainintoja, kuinka esimerkiksi viikinkipäällikkö Olavi Pyhä teki sotaretken "roihujen rannikolle". Ilmauksella viitataan varoitustuliin, joita Suomen rannikolla on loimunnut, kun viikingit ovat tänne tulleet.

– On myös olemassa tarina, jonka mukaan Olavi tunkeutui aina sisämaahan saakka, kunnes vihamieliset paikalliset motittivat kuninkaan joukot ja pakottivat heidät perääntymään. Egillin saagassa taas kerrotaan kainuulaisista, jotka olivat sotineet pohjoisnorjalaisten kanssa karjalaisia vastaan. linkki
 
Back
Top