Sorrut aivan samaan "teknokeskeiseen" lasketa tapaan kun Kantakoski. Lasket vain hankintakustannuksia. Et laske:
- koulutusvälineitä (simut, harjoitusampumatarvikkeet, ampumakenttäalueet koulutushallit ja -luokat),
- koulutuskustannuksia (RaHi -menetelmällä heittäen yhden PSV-miehistön jäsenen kouluttaminen on vähintään 3-4 kertaa JV-miestä kalliimpaa),
- lisäkouluttajien tarvetta (entistä teknisemmän välineistön opettaminen vaatii enemmän aikaa --> jos halutaan putää volyymi nykyisen tarvitaan lisää kouluttajia ja entistä erikoistuneempia kouluttajia),
- varaosien kustannuksia (hajoamiset koulutuksessa, koulutus vaunujen kuluminen varastointia enemmän) sekä
- muun huoltojärjestelmän kustannuksia (määräaikaishuollot, varastointi, huoltotila- ja varastointi-infrastruktuuri).
Ei käytetyt Leot olleet meille kalliitta, mutta koska kouluttaminen on niin kallista pidentää koulutusta tässä välissä vuosia minimissään kun tarvittavat joukot on jo tuotettu. Eikö olisi järkevämpää pitää hyvin koulutettuja tuoreita jääkäreitä sejkä tankkimiehiä koko ajan reservissä ja kouluttaa kokoajan Leo, BMP ja CV-joukkoja? Nämähän voisivat vaikka toimia realistisena vastustajana alueellisille joukoille? Niin minustakin, mutta huolimatta siitä että, vaunut, infra, koulutusvälineet, simut, jne on jo olemassa silti mekanisoitujen joukkojen koulutus on niin kallista, että me emme toteuta sitä jos pakollista joukkotuotantotarvetta ei ole.
En merkitse koulutusvälineiden hintoja näkyviin, koska en pysty erottelemaan niitä kokonaispotista! Kun jokin valtio tilaa ensimmäisen erän jotain kalustoa, niin oletan tarvittavan oheismateriaalin kuuluvan siihen kauppaan, ja lasken sillä perusteella uuden hinnan erisuuruiselle kokonaisuudelle. Onko tämä nyt aivan väärä ja virheellinen laskutapa? Minusta se on paras mahdollinen, jolla ulkopuolinen voi arvioida hintoja. (Olettaen, ettei lähdetä skaalaamaan 80 panssarivaunun hankintaa 8 vaunun hankintaan. Silloin se todellinen yksikköhinta kasvaa, kun simulaattorista ei voi ostaa "kymmenesosaa".)
Arviostasi panssarivaunumiehen koulutuksesta: Tämähän kuulostaa aika edulliselta. Mitä laskit tähän mukaan? Polttoaineen, kouluttajat, päivärahat? Oletan, ettet laskenut piilokustannuksia, siis henkilön poissaoloa työvoimasta. Wikipedia ilmoittaa Siilasmaan työryhmän pohjalta, että varusmiesvuorokauden hinta puolustusvoimille on 45 euroa, mutta tuo on joitakin vuosia vanhaa tietoa (VM:n sivuilta taitaa löytyä tuore kustannus, mutta en jaksa kaivaa, ei se ole eurolleen tarkkaa). Jos kiväärimiehen koulutus maksaa PV:lle vuorokaudessa 50 euroa, ja hän palvelee 165 vrk, niin kustannus on 8 250 euroa. Jos panssarimies palvelee 347 vuorokautta, ja hänen varusmiesvuorokautensa maksaa 250 euroa (viisinkertaisesti kiväärimieheen nähden, vähän marginaalia tuohon kolmin- tai nelinkertaiseen verrattuna), niin koulutuksen hinta on 86 750 euroa. Yhden panssarimiehen koulutuskustannus on siis kymmenkertainen kiväärimieheen verrattuna. Tämä kuitenkin laskee heti, kun huomioidaan pari seikkaa (perustuu oletuksiin ja yleistyksiin, sori): kiväärimies on tehtäväänsä kelvoton 5-10 vuoden kuluttua koulutuksesta. Panssarimiehelle taas riittää suunnilleen se, että jaksaa kömpiä vaunuun luukusta sisään. Eli reservin tankkimies voi olla 40-vuotias, mutta jo 30-vuotias reservin kiväärimies epäilyttää minua. Tällöin tankkimiehen "hinta" putoaa jo puoleen (viisinkertaiseen kustannukseen) alkuperäisestä arviostani (kymmenkertainen kustannus). Jos se vaunu maksaa kaksi miljoonaa, ja toimii seuraavat 20 vuotta yhdellä neljän hengen miehistöllä, niin miehistö maksaa vain n. 350 000 euroa. Edelleen pieni raha panssarivaunuun nähden, eikä panssarimiehiä kuitenkaan kouluteta läheskään yhtä paljon kuin kiväärimiehiä.
Lisäkouluttajat: kts. yllä. Ja jos et laskenut mukaan, niin yksi hyvä kapiainen (kai se riittää?) kouluttamaan neljän hengen vaunumiehistö: 80 000 euroa. Kapiainen a 80 000 euroa * 4+1 (varamies) olisi 400 000 euroa vuodessa. 25*0,4 miljoonaa on 10 miljoonaa. (Tällä mallilla reservin vanhimmat panssarimiehet ovat jotain vajaa 40-vuotiaita.) 10 miljoonaa jaettuna 80:lla tekee 125 000 euroa.
Varaosien kustannukset: kuten sanoin, lasken hinnat kokonaispaketteina. Oletan niihin siis kuuluvan ne kriittisimmät kuluvat osat, huoltovälineitä ym. Ok, tämä vaihtelee taas tilaajakohtaisesti, jotkut harjoittavat JIT-ideologiaa, ja toiset taas ostavat 30 vuoden tavarat kerralla. Päivitykset tulevat tietenkin erikseen, mutta niitä en laskekaan hintoihin, vaan vedän hatusta prikaatin/muun joukon kaluston kestoiäksi 25 vuotta. Osa kalustosta kestää vähemmän, osa enemmän ja osa on edullisesti päivitettävissä kestämään lisää vuosia tuon 25:n vuoden jälkeen.
Huoltojärjestelmän kustannukset: Maksaa osansa, mutta tämä kulu on silti minimaalinen kaiken muun rinnalla. Palkataan mekaanikkotiimi huoltamaan koulutuskäytössä kuluvia vaunuja ja katsomaan varastoitujen perään. Jos kalustokierto on siis se, että
vuosittain koulutetaan 4 vaunun joukkue ja yhteensä vaunuja on 80, niin arvioisin n. 5:n henkilön tiimin riittävän enemmän kuin hyvin siihen vaunujen ylöspitoon. Mikä tuon tiimin palkkakustannus olisi, 300 000 euroa per vuosi sivukuluineen? Varastotila ei myöskään ole kohtuuttoman kallista, siis jos sitä ei vuokrata Santahaminasta Senaattikiinteistöiltä. Tuollainen pienkäyttöön tarkoitettu 12,4x26,5 metriä "monikäyttöhalli"
maksaa vajaa 37 000 euroa, ja siihen mahtunee neljä-viisi Leopardia. Hallin hinta laskee tilauskoon kasvaessa. Jos muut kulut (kokoonpano, perustukset) lasketaan mukaan, ja yhden hallin kokonaiskustannus on 60 000 euroa, niin ostettaessa 25 hallia jäävät kulut puoleentoista miljoonaan euroon - tuossa on viisi hallia ylimääräistä varaosien säilömiseen ja huoltohalleiksi. Jos elektroniikalle ja simulaattorikoulutukselle tarvitaan omat olosuhdesäännellyt tilat, niin laitetaan vielä puoli miljoonaa euroa lisää. Ollaan kahdessa miljoonassa. Maa on haja-asutusalueilla niin halpaa, että siihen ei käytännössä tarvitse budjetoida - ja se on sitä paitsi ilmaista hankinnan jälkeen. Noh, sanotaan 200 hehtaaria, niin saavat pojat koeajaakin vaunut. Hehtaarin hinta jos on luokkaa 500 euroa (voit vaikka tuplata tai nelinkertaistaa, jos et siedä korpivaruskuntia), niin tulee 100 000 euroa. Eli tällä sektorilla 25 vuotta maksaisi 2 miljoonaa (rakennukset) + 0,1 miljoonaa (maa) + 25*0,3 miljoonaa (huoltohenkilöstö 25:ksi vuodeksi). Tulee 9,6 miljoonaa euroa, siis 120 000 euroa per vaunu.
Eli mitä nämä kustantavat yhteensä 25:n vuoden aikana? Per vaunu: 0,35 miljoonaa euroa (miehistö)*1,25 (kerron 1,25:llä, koska laskin miehistön kestoksi vain 20 vuotta 25:n vuoden sijaan) + 120 000 euroa (ammattilaisten tekemä huolto, varastointi) + 125 000 euroa (lisäkouluttajat). Tulee 682 500 euroa per vaunu per 25 vuotta. Sievoisa summa, kelpaisi minullekin, mutta silti se kaikki muu oli paljon halvempaa. Sopii pyöristää 0,8 miljoonaan, saadaan kertauksetkin järjestettyä. Ei tuo ole mahdoton kustannus, pienempi kuin itse vaunu.
Jatkuvasta joukkotuotannosta: Kaluston tulee olla modernia / kaluston pitää kestää niin kauan, että kokonainen ikäluokka reserviläisiä on kiertänyt läpi reservikiertonsa. Vaunuja pitää ostaa tasaisesti esim. komppania kerrallaan, kouluttaa sille käyttäjät, laittaa kalut ja käyttäjät reserviin 20:ksi vuodeksi. Kun miehet vanhenevat auttamattomasti, menee kalusto stenalle tai sille koulutetaan uusi miehistö, jos sillä on vielä käyttöikää niin paljon, että se kannattaa verrattuna kaluston uusimiseen. Toki tässä on se ongelma, että pienet erät maksavat... mutta samalla voitaisiin ostaa aina uudempia vaunuja: jos KMW tietää, että Suomi ostaa pataljoonan vaunuja vuosittain aina uusinta mallia, niin kyllähän se pitää linjan auki. Tosin siinä on se ongelma, ettei meillä ole varaa 20:n panssarivaunupataljoonan pitoon - Virolla vielä vähemmän.
Siksi on pakko jatkaa nykyisellä tyylillä, jossa tilataan könttänä 100 vaunua, huhkitaan niille miehistöt viidessä vuodessa, ja sitten ollaan kymmenen vuotta säästöliekillä - kouluttajat siirretään muihin tehtäviin, ja vastaavasti PV palkkaa vähemmän henkilöstöä niihin muihin tehtäviin. Sitten kymmenen vuoden kuluttua kadettikoulu alkaa taas puskemaan panssariosaajia ulos. Olenko ymmärtänyt oikein?