Lääkäripalvelujen kilpailuttaminen käynyt kunnille vaikeaksi
yle 18.1. klo 16:01
Lääkäripalveluja kunnille tarjoavat yritykset ovat kasvaneet kymmenen viime vuoden aikana voimakkaasti.
Yksityisten lääkäripalvelujen kilpailuttaminen on kunnille paikoin mahdotonta. Erityisesti pienistä kunnista moititaan, ettei todellisia vaihtoehtoja ison yrityksen tekemälle tarjoukselle ole. Lääkäripalveluja kunnille tarjoavat yritykset ovat kasvaneet ja keskittyneet viime vuosina voimakkaasti.
Lääkäreiden rekrytoiminen on käynyt pienille kunnille jo vuosien ajan työstä. Kuntien tarjoamien virkalääkäripaikkojen rinnalle ovat nousseet aivan uudet markkinat, kun kunnille yksityisiä lääkäripalveluja välittävät yritykset ovat vallanneet alaa.
Mikäli kunta ei saa palkattua riittävästi lääkäreitä, joutuu se palvelut taatakseen hankkimaan terveyspalvelut yrityksiltä. Lääkäreiden vuokraamisen lisäksi kunnat ovat joutuneet ulkoistamaan toimintojaan. Erityisesti ulkoistuksen kohteeksi ovat joutuneet päivystyspalvelut.
Kouvolan kaupungin johtavan ylilääkärin Kati Myllymäen mukaan ulkoistaminen on usein oire kunnallisen terveydenhuollon ahdingosta.
- Kilpailuttamiseen tai terveysasemien ulkoistamiseen on pääosin menty lääkärivajeen takia. Pohjois- ja Itä-Suomi ovat kaikkein suurimmissa ongelmissa, Myllymäki kertoo.
Attendo hallitsee markkinoita
Lääkäripalveluja kunnille tarjoavat yritykset ovat kasvaneet ja keskittyneet kymmenen viime vuoden aikana voimakkaasti. 2000-luvun alussa yrityksiä oli toimialalla noin kymmenen ja niiden yhteen laskettu liikevaihto noin 20 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 viiden merkittävimmän yrityksen liikevaihto oli yhteensä 344 miljoonaa euroa.
Liikevaihdoltaan suurimmaksi on kasvanut Attendo. Sen lisäksi suuria kunnille lääkäripalveluja tarjoavia yrityksiä ovat Mediverkko Yhtymä, Pihlajalinna, Coronaria Hoitoketju ja MediGroup.
Kunnille yritysten keskittyminen on tuonut haasteita. Kilpailuttaminen on vaikeaa, jos todellisia vaihtoehtoja ei ole.
- Meillä ei ole oikeasti ja aidosti toimivaa markkinaa terveyspalveluilla. Ehkä suurimmilla yliopistopaikkakunnilla on, mutta kun mennään pieniin kaupunkeihin ja maalaiskuntiin, ei voi mitenkään sanoa, että markkinat toimisivat, johtava ylilääkäri Kati Myllymäki kertoo.
Isoille yrityksille kilpailuttaminen on osa jokapäiväistä työtä ja sitä ovat tekemässä alan ammattilaiset. Myllymäen mukaan voimasuhteet ovat väärät, mikä vääristää myös kilpailua.
- Kyllä tässä on aikamoinen voimaepätasapaino suurten valtakunnallisten, jopa monikansallisten ketjujen, ja jonkun pienen kunnan välillä.
Kuntaliitto keskittäisi kilpailutusta
Kuntaliiton mukaan kuntien osaamista ja voimaa voisi vahvistaa järjestämällä kilpailutukset laajempina kokonaisuuksina, esimerkiksi sairaanhoitopiireittäin. Tämä voisi onnistua osana terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa. Kuntaliiton hallintoylilääkäri Päivi Koivuranta-Vaara pitää erityisesti pienten kuntien tilannetta vaikeana.
- Kyllä kunnissa on aikamoisen oppimisen paikka nämä erilaiset kilpailutukset. Ehkä siihen on herätty vasta nyt. Monta vuotta on mennyt varmasti opetellessakin.
Hyödyn kuntien epävarmuudesta ovat keränneet yritykset.
- Syrjäisillä alueilla on usein niin, että on vain yksi tarjoaja käytettävissä. Kilpailusta ei kai silloin voi oikein puhua. Tulee vähän mieleen, onko kehitys mennyt oikeaan suuntaan, kun tällaiset kansainväliset yritykset käyvät kuokkimassa kunnan palkkapotilla, Koivuranta-Vaara kysyy.